A DBeaver MySQL kliens telepítése Ubuntu-ra

A DBeaver egy kifinomult SQL-kliens-szoftver-kezelő eszköz és adatbázis-adminisztrációs eszköz. Nyílt forráskódú, és minden platformon működik, beleértve a Linuxot is. Ebben az útmutatóban bemutatjuk, hogyan telepítheti a DBeaver programot Ubuntu rendszeren.

A DBeaver MySQL kliens telepítése az Ubuntu – Terminálra (Apt)

A DBeaver alkalmazás telepíthető Ubuntura az Apt csomagkezelőn keresztül, amely egy terminálalkalmazás. A DBeaver MySQL ügyfél működéséhez az Ubuntu rendszeren tegye a következőket.

Először nyisson meg egy terminálablakot az Ubuntu asztalon. Az Ubuntu asztalon terminálablakot nyithat meg a Ctrl + Alt + T billentyűkombináció lenyomásával. Ha megnyílt, használja a wget downloader parancsot a DBeaver legújabb Ubuntu DEB csomagjának megragadásához.

wget https://dbeaver.io/files/dbeaver-ce_latest_amd64.deb

A legújabb DBeaver letöltése után be kell állítania a Java-t az Ubuntu PC-n. A DBeaver DEB-csomagjának kiadása nem érkezik Java-val együtt, ezért Önnek kell telepítenie. Az alábbi Apt install paranccsal állítsa be az OpenJDK 11-et.

sudo apt install openjdk-11-jre openjdk-11-jdk -y

A Java beállítása után a CD paranccsal mozgassa a terminálablakot a „Letöltések” könyvtárba, ahol a DBeaver DEB csomag található a számítógépén.

cd ~/Downloads

A „Letöltések” mappán belül használja az Apt install parancsot a DBeaver DEB csomagjának Ubuntu Linux rendszerére való telepítéséhez.

sudo apt install ./dbeaver-ce_21.0.0_amd64.deb

A fenti apt install parancs beírásakor az Ubuntu összegyűjti a DBeaver összes kapcsolódó függőségét, amely a program megfelelő telepítéséhez szükséges, és felsorolja azokat. Ezután a folytatáshoz nyomja meg az Y gombot. Tehát csináld meg.

Miután megnyomta az Y gombot, az Ubuntu megkezdi a DBeaver telepítését az Ubuntu Linux PC-re. Gyorsnak kell lennie. Amikor a telepítés befejeződött, az alkalmazás menüjében megjelenik a „DBeaver” felirat!

A DBeaver MySQL kliens telepítése Ubuntu – Terminálra (Snap Package)

A DBeaver alkalmazás az Ubuntu felhasználók számára DEB-csomagon keresztül érhető el. Ez nagyszerű, mivel ez azt jelenti, hogy működik a legtöbb Ubuntu Linux operációs rendszeren, sőt az Ubuntu alapúakon is. A telepítés azonban nem mindig zökkenőmentes.

Ha inkább Snap csomagon keresztül szeretné telepíteni a DBeaver alkalmazást Ubuntu PC-jére, örömmel fogja tudni, hogy az alkalmazás fejlesztői beküldték a Snap áruházba.

A DBeaver telepítésének megkezdéséhez Ubuntu számítógépére Snap csomagon keresztül, meg kell nyitnia egy terminálablakot az Ubuntu asztalon. A terminál megnyitásához nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten. Alternatív megoldásként keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Ha a terminálablak megnyílik, és készen áll a használatra, írja be az alábbi snap install parancsot.

sudo snap install dbeaver-ce

A snap install kiírása után az Ubuntu Snap Store telepíti a DBeavert a rendszerére. Ha a folyamat befejeződött, az alkalmazás használatához keresse meg a „DBeaver” kifejezést az alkalmazás menüjében!

A DBeaver MySQL kliens telepítése Ubuntu terminálra (Flatpak)

A DBeaver MySQL kliens a Snap csomagon kívül Flatpak csomagként is elérhető. Tehát, ha telepíteni szeretné a DBeaver alkalmazást Ubuntu PC-jére, de nem szeretne foglalkozni a DEB telepítési módszerével vagy a Snappal, akkor a következőképpen járjon el.

Először nyisson meg egy terminálablakot az Ubuntu asztalon. A terminálablak megnyitásához nyomja meg a Ctrl + Alt + T gombot a billentyűzeten. Alternatív megoldásként indítson el egy terminálablakot az alkalmazásmenüben a „Terminal” kifejezésre keresve.

Ha a terminálablak nyitva van, és készen áll a használatra, kövesse a Flatpak futtatókörnyezet beállítására vonatkozó útmutatónkat. Ez a futásidő szükséges a Flatpak csomagok telepítéséhez, és e nélkül a DBeaver Flatpak kiadása nem fog működni.

A Flatpak futtatókörnyezet beállítása után konfigurálnia kell a Flathub alkalmazásboltot. A Flathub az összes Flatpak csomag 90%-a kerül terjesztésre, beleértve a DBeaver alkalmazást is. A Flathub alkalmazásbolt engedélyezéséhez használja a következő flatpak remote-add parancsot.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Miután a Flathub alkalmazásbolt engedélyezve van Linux PC-jén, telepítheti a DBeaver alkalmazást Ubuntu számítógépére. A telepítéshez használja az alábbi flatpak telepítési parancsot.

flatpak install flathub io.dbeaver.DBeaverCommunity

Flatpak DBeaver kiegészítők

A DBeaver alkalmazáson kívül a Flathub PostgreSQL és MariaDB kiegészítőket is forgalmaz. Ha ezeket a bővítményeket az Ubuntu DBeaver alkalmazásán kívül a Flatpakon keresztül szeretné telepíteni, megteheti.

A PostgreSQL-bővítmény DBeaverhez Flatpak segítségével történő telepítéséhez használja az alábbi flatpak telepítési parancsot.

sudo flatpak install io.dbeaver.DBeaverCommunity.Client.pgsql 

Ha a MariaDB-kiegészítőt Flatpakon keresztül szeretné telepíteni a DBeaver-re, írja be a következő flatpak telepítési parancsot.

sudo flatpak install io.dbeaver.DBeaverCommunity.Client.mariadb