A dátum és az idő formátumának megváltoztatása a Windows rendszerben

A dátum- és időformátumok, bár szabványosak, régiónként változnak. Tehát előfordulhat, hogy a Windows alapértelmezett formátuma nem a megszokott.

Szerencsére meglehetősen egyszerű megváltoztatni a dátum- és időformátumokat a Windows rendszerben. Sőt, még a sajátodat is meghatározhatod.

A dátum és az idő formátumának módosítása a Beállítások alkalmazásból

A dátum és az idő formátumának módosítása a Windows rendszerben a Beállítások alkalmazáson vagy a Vezérlőpulton keresztül végezhető el. Míg a formátumok módosítása egy kicsit egyszerűbb a Beállítások alkalmazással, a Vezérlőpult több lehetőséget kínál.

Először nézzük meg, hogyan módosíthatja a dátum és az idő formátumát a Beállítás alkalmazásban. A beállítások a Régió panelen belül, az Idő és nyelv alatt találhatók.

 • Nyomja meg a Windows billentyűt + I a Beállítások menü megjelenítéséhez.
 • Lépjen az Idő és nyelv > Nyelv és régió elemre.
 • Kattintson a Regionális formátum elemre, és válassza a Formátumok módosítása lehetőséget. Az Adatformátumok módosítása részben módosíthatja a naptár típusát, a hét első napját, valamint módosíthatja a dátum- és időformátumot.
 •   Alkalmazások csoportosítása egyetlen ablakba Windows 10 rendszeren

  A dátumformátum módosításához kattintson a Rövid dátum és a Hosszú dátum legördülő menüre az elérhető opciók listájának megjelenítéséhez. Válasszon egyet, amelyik tetszik.

  A Windows tükrözi a dátumformátum változását a tálcán (rövid dátum) és a kibővített dátummenüben, amikor rákattint a dátumra a tálcán (hosszú dátum). Az időformátum módosítása ugyanezt a mintát követi. Kattintson a Rövid idő és a Hosszú idő elemre az elérhető formátumok megjelenítéséhez.

  Ismét a Rövid idő jelenik meg a tálcán a dátum felett, míg a Hosszú idő jelenik meg, ha kibontja a dátum panelt a tálcáról.

  A dátum és az idő formátumának megváltoztatása a Vezérlőpulton keresztül

  Míg a dátum és az idő formátumának módosítása a Beállítások alkalmazásból némileg eltér a Windows 10 és 11 rendszerben, a formátumok a Vezérlőpulton belülről történő módosítása szinte azonos marad a két operációs rendszer között.

 • Először nyomja meg a Win gombot, írja be a „Vezérlőpult” elemet, és válassza ki a megfelelő lehetőséget a Vezérlőpult elindításához.
 • Ezután az Óra és régió alatt kattintson a dátum, idő vagy számformátum módosítása elemre a Régió panel megnyitásához.
 • A Régió panelen, a Dátum- és időformátumok szakaszban megtalálhatja a megfelelő legördülő menükből a Rövid dátum, Hosszú dátum, Rövid idő, Hosszú idő és A hét első napja kiválasztására szolgáló lehetőséget.
 • Ahogy a különböző formátumok között lépked, a Példák alatt láthatja az előnézetet. Ha elégedett az eredménnyel, kattintson az Alkalmaz gombra.
 •   Az Explorer.exe újraindítása Windows 10 rendszeren

  Bár a Windowsban előre elérhető dátum- és időformátumok a legtöbb ember számára elegendőek, egyéni formátumokat is megadhat.

  Egyéni időformátum meghatározása a Windows rendszerben

  Egyéni időformátumot határozhat meg a Windows rendszerben a Vezérlőpult Régió lapján.

 • Nyissa meg a Régió lapot a Vezérlőpulton keresztül a fenti lépések végrehajtásával.
 • A Régió lapon kattintson a További beállítások elemre a képernyő alján. Kattintson az Idő elemre a következő megnyíló panelen.
 • Mielőtt rátérnénk a saját időformátumunk meghatározására, olvassa el a Formátum testreszabása panel alján felsorolt ​​szimbólummagyarázatokat.
 • Miután megértette, mit jelentenek a különböző szimbólumok, viszonylag egyszerű megváltoztatni az időformátumot az Időformátumok alatt. Választhat egyet a rendelkezésre álló legördülő menükből, vagy meghatározhatja a sajátját a Rövid idő, Hosszú idő stb. beállításban. Még egyéni szimbólumokat is megadhat az AM/PM jelölésekhez.

  Egyéni dátumformátum meghatározása a Windows rendszerben

  A Formátum testreszabása panelen kattintson a Dátum fülre, hogy felfedje a Windows dátumformátumának trükközési lehetőségeit.

    A Windows 10 telepítési hibáinak „Mire van szüksége” javítása

  Ismét olvassa el a magyarázatot arról, hogy mit jelentenek a különböző jelölések a Dátumformátum részben. Mostantól beállíthatja saját formátumát a dátumhoz, vagy választhat az előre elérhető formátumok közül a Rövid dátum és a Hosszú dátum legördülő menükből.

  Megváltoztathatja több óra dátum- és időformátumát?

  Ha olyan eseményen szeretne részt venni, amely más időzónában zajlik, valószínűleg több órát is hozzáadott a Windows 11 rendszerhez. Sajnos nem adhat meg minden órához eltérő dátum- és időformátumot, mivel ezt nem tudja szabályozni. az órák egyedi beállításai.

  Ha különböző formátumú órákat szeretne, keresse fel a Microsoft Store-t, és töltsön le egy óraalkalmazást. Nem csak a különböző időzónák figyelésére lesz képes, de ezek az alkalmazások hasznos funkciókkal is rendelkeznek. Még a Windows 11 óraalkalmazása is segíthet a termelékenység növelésében.

  A Windows testreszabási lehetőségei gyakorlatilag végtelenek

  A dátum és az idő formátumának megváltoztatása a Windows rendszeren csak egy cseppet jelent a platformon elérhető testreszabási lehetőségek számához képest. A lezárási képernyő módosításától az egyéni asztali ikonok használatáig a Windows megjelenését és hangulatát tetszés szerint alakíthatja.