A CPU-ventilátor nem forog a Windows 10 PC-n

A számítógép hardvere bármitől függetlenül felmelegszik. A használattól függően felmelegszik, pl. ha szövegszerkesztőben gépel, felmelegszik, de ha játékkal játszik, felforrósodik, és ha túl sok lap van nyitva a Chrome-ban , rendszere eléri a szupernóvát.

Annak érdekében, hogy a rendszert ne sértse meg a hő, a rendszer házába ventilátorok vannak beépítve. Ezeket a hőmérséklet növekedése váltja ki, és akkor kapcsol be, ha a rendszer túl meleg.

javítsd ki a CPU ventilátor nem forog

Fix CPU ventilátor nem forog

Ha a CPU-ventilátor nem működik, az komoly aggodalomra ad okot. A rendszer végül túlmelegszik, és válaszul leáll, vagy a hardver megsérül.

A ventilátor hibaelhárítása előtt tudnia kell, hogy nem szabad folyamatosan működnie. Különböző sebességgel is működik. Lehetséges, hogy nem kell futnia (nem olyan forró a rendszere), vagy működik, de lassú sebességgel (a rendszer meleg, de nem meleg). Van néhány alapvető ellenőrzés, amellyel ellenőrizheti, mi történik.

Állítsa le a rendszert. Ha akkumulátorról működik, csatlakoztassa egy áramforráshoz, és kapcsolja be. A ventilátorok a rendszer indításakor pörögnek az alapvető hardverellenőrzés részeként. Hallgassa meg figyelmesen a rajongókat.
Állítsa le a rendszert, és ha tudja, váltson akkumulátoros tápellátásra. Indítsa el a rendszert, és figyelje a ventilátorok hangját.
Indítsa el a rendszert, és próbáljon meg olyan nehéz alkalmazást futtatni, amennyire csak tud, például futtasson egy játékot egy rögzítőalkalmazással, például az OBS-sel. Ellenőrizze, hogy a hozzáadott terhelés működésre készteti-e a ventilátorokat. Ideális esetben el kell indulniuk, de ha öt perc elteltével nem indulnak el, csökkentse a terhelést, különben károsíthatja a rendszert.

Ha a ventilátor nem fut végig a fenti ellenőrzéseken, akkor ott van július legyen a két probléma egyike; a ventilátorok nem működnek, vagy nem működik a hőmérő, ami jelzi, hogy mikor kell bekapcsolni.

Ellenőrizze a ventilátorok hőmérséklet-kioldóját

Lehetséges, hogy a ventilátorok bekapcsolását kiváltó hőmérséklet túl magasra van állítva. Az Ön rendszere július melegszik, de nem elég meleg ahhoz, hogy a rajongók futni tudjanak. Van egy egyszerű módja ennek ellenőrzésére, és annak ellenőrzésére, hogy a rendszer hőmérséklet-érzékelője működik-e vagy sem.

Letöltés, telepítse és futtassa a HWiNFo-t.
Kattintson az Érzékelők elemre az alkalmazás főképernyőjén.
Kattintson a ventilátor gombra a megnyíló új ablak alján.
Válasszon egy aktív ventilátort (egyes rendszerek csak egy ventilátorral rendelkeznek, míg mások július van kettő vagy három).
Kattintson a Kézi beállítása gombra.
Válassza ki a PCH érzékelőt.
Adjon meg egy alacsony hőmérsékletet, pl. 15 vagy 10, amelyet rendszere akkor is megérint, ha könnyű munkára használja.
Adja meg a ventilátor sebességét valami nagy értékre, hogy hallja a működését.
Kattintson az OK gombra a főablakba való visszatéréshez.
Kattintson a kék keresztre a módosítások mentéséhez és alkalmazásához.
Használja a rendszert, és ellenőrizze, hogy a ventilátorok bekapcsolnak-e. Ha igen, akkor csak a kioldó hőmérsékletét kellett módosítania.

Ellenőrizze a hőmérséklet-érzékelőt

Ha a ventilátorok a trigger hőmérséklet csökkentése után sem működnek, ellenőrizze, hogy a hőmérséklet-érzékelők működnek-e. Ehhez szükséged lesz egy alkalmazásra.

Letöltés, telepítse és futtassa a Speedfant.
Lépjen a Readings fülre, és ellenőrizze a CPU magok és a GPU hőmérsékletét.
Ha nem lát leolvasást, nagyon valószínű, hogy az érzékelő nem működik.
Ha leolvasást lát, akkor a probléma az, hogy a ventilátor nem működik.

Hardver ellenőrzés

Ezen a ponton több mint valószínű, hogy hardverprobléma van. Ez lehet az alábbiak egyike;

Sérült tápegység, amely nem képes táplálni a ventilátorokat.
A ventilátorok megsérültek, vagy eltömődtek a portól, és nem működnek tovább.
A hőmérséklet-érzékelő nem működik.

E problémák kijavításához a legjobb, ha a rendszert elviszik javításra. Ha ismeri a számítógép belső elemeit, ezeket a dolgokat saját maga is ellenőrizheti, és kicserélheti a sérülteket.

Következtetés

A ventilátorok általában nem sérülnek meg könnyen, de az áramellátási probléma gyakran rövidre zárhatja őket. Ezek olcsó hardverek, így a cseréjük nem olyan drága, mint a hőmérséklet-érzékelő javítása vagy cseréje. Egyes esetekben az érzékelők nem javíthatók vagy cserélhetők, és ki kell cserélni a CPU-t.