A CHKDSK futtatása Windows 10/11 rendszeren

A merevlemezek problémákba ütközhetnek. A merevlemez fizikai károsodása gyakran helyrehozhatatlan, de előfordulhatnak szoftverproblémák, amelyek javíthatók. Előfordulhat, hogy a problémától függően számtalan eszközt kell használnia a javításukhoz, de mielőtt kijavíthatná a problémát, diagnosztizálnia kell.

CHKDSK

Futtassa a CHKDSK-t

A Windows 10 számos beépített diagnosztikai eszközzel rendelkezik, amelyek segítségével azonosíthatja, hogy mi lehet a hiba egy szoftver- vagy hardverkomponensben. Merevlemezek esetén a Windows rendelkezik a Lemezellenőrzés (CHKDSK) eszközzel. Ez egy parancssori eszköz, amellyel ellenőrizheti a merevlemez hibáit, és kijavíthatja azokat.

A szerszám belső és külső meghajtón is használható. Ha az eszközt a Windows meghajtón szeretné futtatni, akkor a Windowson kívülről kell futtatnia, azaz a Parancssort a Windowson kívülről kell elérnie a hibaelhárítási menün keresztül.

A CHKDSK futtatása

A CHKDSK eszköz futtatásához rendszergazdai jogokkal kell rendelkeznie a rendszeren. Ismernie kell a parancs paramétereit is. A paraméterek határozzák meg az eszköz által végrehajtott műveletet.

Alapszintaxis

chkdsk [Drive] /Switch

Példa

chkdsk D: /r

Egy normál parancs így néz ki:

chkdsk D: /f /r /x

Az /f, /r és /x mind kapcsolók, és megmondják az eszköznek, hogy mit tegyen.

/f utasítja az eszközt, hogy javítsa ki a talált hibákat.
/r utasítja az eszközt, hogy keresse a hibás szektort.
/x utasítja az eszközt, hogy szerelje le a meghajtót, mielőtt elkezdené az ellenőrzési folyamatot.

Ezen a három kapcsolón kívül még a következő kapcsolók találhatók;

/i Gyors lemezellenőrzést végez, és kevésbé alapos. Csak NTFS meghajtókkal használható.
A /perf több rendszererőforráshoz biztosít hozzáférést az eszköznek, így gyorsabban működik
A /scan nem szereli le a meghajtót az ellenőrzés előtt (érthető okokból nem használható az /x kapcsolóval)
A /v az ellenőrzés futtatásakor felsorolja a meghajtón lévő minden egyes fájl nevét és elérési útját

Van még néhány kapcsoló, amelyet ezzel az eszközzel használhat és A Microsoft részletes dokumentációval rendelkezik nekik. Általánosságban elmondható, hogy ez az eszköz nem törli az adatait, de a rendszer lelassulhat futás közben.

Következtetés

A CHKDSK eszköz kijavíthatja a meghajtó hibáit, de előfordulhat, hogy nem is javít bizonyos problémákat. Helyette kipróbálhat más lemezjavító eszközöket. A szoftverproblémák alkalmanként használhatatlanná tehetik a meghajtót, és előfordulhat, hogy újat kell vásárolnia.