A beszélgetési nézet váltása és testreszabása az Outlookban

Még az Outlook 2010-ben a Microsoft bevezette a Beszélgetési nézetet, amely a Gmail beszélgetési szálkezeléséhez hasonlóan működik. Az Outlook újabb verzióiban alapértelmezés szerint be van kapcsolva, de nem, ha egy régebbi verzióról frissített, ahol ki volt kapcsolva. Szóval, ha nem tudtad, hogy ott van, akkor itt az ideje, hogy megnézd.

Mi az a beszélgetési nézet?

Bár a Microsoft sokat beszélt a Conversation View-ról, amikor bemutatták, a legtöbb ember a vállalati informatikai részlegeken és a magas színvonalú technológiai webhelyek olvasóion kívül valószínűleg nem tudott róla. Végül is mikor kereste meg utoljára és olvasta végig az „új funkciók” című cikket egy használt alkalmazásról?

Kár, mert a Conversation View egy praktikus funkció, amelyre sokan vágytak, miután a Google új Gmailjében látták a beszélgetési szálakat. 2004/5-ben debütált. Ilyen volt az igény, hogy hirtelen mindenki volt beszélni valamiről hogyan használhatja a „Beszélgetés” oszlopot az e-mailek csoportosítására az Outlook 2003 programban, bár ez csak az ugyanabban a mappában lévő leveleket vette fel. Szóval néhányan összezavarodtak a megoldásokat dinamikus keresési mappák segítségével alakították ki, de ez az egész kissé durva volt az AJAX-alapú egyszerű Gmailhez képest.

A Microsoft rászállt az ügyre, és hozzáadott egy megfelelő Beszélgetési nézetet – amelyik minden mappából kiveszi az e-maileket –, amikor megjelentették az Outlook 2010-et. Ez kissé későnek tűnhet, mivel az előző verziójuk 3 évvel korábban jelent meg (Outlook 2007), de csak feltételezhetjük, hogy a Microsoft termékmenedzsereinek időbe telt, míg rájöttek, mennyire népszerű a Gmail szálas beszélgetési nézete, és ekkorra már késő volt hozzáadni 2007-hez. Nem számít, az Outlook 2010 megkapta, és ez egy tisztességes erőfeszítés, amely azóta minden iterációban jól működött.

  A Vezérlőközpont használata Mac rendszeren

Az Outlook 2013 óta alapértelmezés szerint be van kapcsolva, de sok vállalkozásnál az informatikai részleg továbbra is alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Ezenkívül, ha kikapcsolta az Outlook régi verziójában, az új verzióra való frissítéskor kikapcsolva marad. Az egyik stréberünk öt éve kikapcsolta az Outlook 2013-ban, és most is ki van kapcsolva, amikor az Outlook 2019-ben van. Az Outlook webalkalmazásban is alapértelmezés szerint be van kapcsolva, így ott jobban használható, de pl. sok ember számára az Outlook kliens a fő levelezőalkalmazásuk.

Nézzük meg, hogyan kapcsolhatja vissza a Beszélgetésnézetet, és milyen testreszabási lehetőségek állnak rendelkezésére. Jobb később, mint soha!

A beszélgetési nézet be- és kikapcsolása

A Beszélgetés nézetet egy egyszerű kapcsolóval be- és kikapcsolhatja, így ha kipróbálja és nem tetszik, könnyen visszakapcsolhatja. A bekapcsolásához kapcsolja be a Nézet > Megjelenítés beszélgetésként opciót.

Az Outlook egy megerősítő üzenetet jelenít meg, amely lehetőséget ad a nézet bekapcsolására minden mappában („Összes postafiók”) vagy csak az aktuális mappában („Ez a mappa”).

Próbálja meg bekapcsolni a „Ezt a mappát”, amely lehetőséget ad, hogy ellenőrizze, tetszik-e, mielőtt mindenhol bekapcsolná. A Beszélgetés nézet teljes kikapcsolásához kapcsolja ki ismét a Nézet > Megjelenítés beszélgetésként opciót.

Mit csinál a Beszélgetési nézet?

A Beszélgetési nézet időrendi sorrendbe rendezi az üzeneteket, a legújabb üzenettel felül. Ezek kezdetben a felső üzenet alatt vannak elrejtve, a bal oldalon pedig egy háromszög jelzi, hogy lent van egy szál.

  Hogyan kapcsolhatunk egy PowerPoint-prezentációt a másikhoz

A háromszögre kattintva kibontja a szálat, és megjeleníti az e-maileket.

A legfelső üzenet a beszélgetés fejléce, és ez nem üzenet. Ehelyett a beszélgetést elindító személy és a téma nevét tartalmazza. Ha rákattint, semmit nem fog látni az olvasóablakban.

Ha rákattint valamelyik üzenetre a fejléc alatt, az Outlook a szokásos módon megjeleníti azokat az olvasóablakban. Az új üzenetek automatikusan felkerülnek a beszélgetés tetejére, a fejléc alá, és félkövér dőlt betűkkel jelennek meg, jelezve, hogy még nem olvasták el őket.

Az új üzenetet tartalmazó beszélgetések automatikusan a mappa tetejére kerülnek, így a legutóbbi beszélgetések mindig a tetején vannak.

Ez egyben a Beszélgetési nézet egyik legerősebb tulajdonságát is demonstrálja, nevezetesen, hogy az Outlookban bárhonnan felveszi az e-maileket, és egyetlen helyen jeleníti meg, jól láthatóan a leveleket tartalmazó mappa nevével. Ebben a beszélgetésben az aktuális mappában, a Beérkezett üzenetek mappában és az Elküldött üzenetek mappában is vannak levelek. Ha a Beszélgetés nézetet alkalmaznánk a Beérkezett üzenetek mappában, akkor pontosan ugyanazt a beszélgetést látnánk.

Hogyan szabhatja testre a beszélgetési nézetet

A Nézet > Megjelenítés beszélgetésként lehetőség alatt található a Beszélgetési beállítások lehetőség. Kattintson erre a beszélgetési lehetőségek megjelenítéséhez.

A lehetőségek a következők:

Üzenetek megjelenítése más mappákból: Megjeleníti a beszélgetés üzeneteit, függetlenül attól, hogy melyik mappában vannak. Ha ez ki van kapcsolva, csak azokat a beszélgetési üzeneteket fogja látni, amelyek az éppen megtekintett mappában vannak.
Feladók megjelenítése a tárgy felett: A feladó nevét a beszélgetés tetején jeleníti meg, nem a tárgyat, ha kompakt módban van (az Outlook mappáinak alapértelmezett nézete). Az alábbi képernyőképek azt mutatják, hogy a beállítás mikor van, illetve ki van kapcsolva.

  Hogyan lehet titkosítani a Home mappát Linuxon

Mindig bontsa ki a kiválasztott beszélgetést: Az aktuálisan kiválasztott beszélgetést folyamatosan megjeleníti kibontott módban, még akkor is, ha elhagyja a mappát, és visszatér hozzá. Ha azt szeretné, hogy egy adott beszélgetés mindig kibontott módban jelenjen meg minden mappában, amely a beszélgetésben szereplő levelek valamelyikét tartalmazza, akkor ezt a lehetőséget minden mappában engedélyeznie kell.
Klasszikus behúzott nézet használata: Az üzeneteket ferde behúzásban jeleníti meg, minél régebbi az üzenet, annál nagyobb a behúzás. Ez egy mappabeállítás, amely a mappában lévő összes beszélgetésre vonatkozik.

Van még egy testreszabási beállítás, amelyet a Fájlok > Beállítások menüpontban találhat. Válassza a bal oldalon a „Levelezés” kategóriát, majd görgessen le az „Egyéb” részhez, hogy megtalálja a „Ne bontsa ki automatikusan a beszélgetéseket, ha a billentyűzetet használja az üzenetek módosításához” beállítást.

Ez a beállítás alapértelmezés szerint ki van kapcsolva, így ha a billentyűzet fel és le nyilaival navigál egy mappában, a beszélgetések automatikusan kibontásra kerülnek, amikor kiválasztja őket. Ha bekapcsolja ezt a beállítást, a beszélgetések összehúzódnak, amikor kiválasztják a billentyűzettel, és a BAL és JOBB nyílbillentyűkkel manuálisan bővítheti és összehúzhatja őket. Ez különösen akkor hasznos, ha Ön az a fajta ember, aki lehetőség szerint szívesebben használja a billentyűzetet.

Ez a Conversation View, a Microsoft kísérlete a beszélgetések egymáshoz fűzésére. Szerintünk elég jó, elegendő testreszabással ahhoz, hogy vonzó legyen a különböző felhasználók számára, de nem annyira, hogy nehéz legyen használni. Ha pedig nem felel meg Önnek, akkor a Nézet > Megjelenítés beszélgetésként opció ismételt kikapcsolásával kapcsolhatja ki.