A bányászat folyamata legfeljebb 5 perc alatt megmagyarázható

A folyamatbányászat MRI-hez hasonlóan szkenneli az üzleti folyamatokat, hogy segítsen feltárni a lehetőségeket és rálátást nyerni vállalkozása alapműveleteire.

Mivel a vállalkozások sok folyamatot érintenek, az optimalizálási lehetőségek megtalálásához minden egyes folyamat minden lépését le kell bontani, és alaposan elemezni kell.

A manuális végrehajtás azonban olyan, mintha egy óceán vizét forralnánk fel. Szüksége van egy rendszerre, amely felgyorsítja ezt a folyamatot, így gyorsabban nyerhet értékes információkat.

Itt jönnek képbe a folyamatbányászati ​​módszerek.

A folyamatbányászat lehetővé teszi a szűk keresztmetszetek azonosítását és a folyamatintelligencia megszerzését az üzleti folyamatok javításához.

Ezért az üzlettulajdonosoknak és az elemzőknek ismerniük kell a folyamatbányászatot és annak technikáit.

Ebben a cikkben megvitatom, mi az a folyamatbányászat, valamint annak fontossága, működési elve, használati esetei és még sok más.

Kezdjük!

Mi az a folyamatbányászat?

A folyamatbányászat olyan műveleti folyamatok elemzésére használt technika, amelyek több eseménynaplón alapulnak, amelyek a szervezet adatbázisaiból, felügyeleti szoftvereiből és információs rendszereiből nyerhetők ki.

A folyamatbányászat az üzleti folyamatok tényleges teljesítményének feltárásáról szól, hogy feltárja a problémákat, és felfedezze azokat a területeket, amelyeken javítani lehet az üzletet. Minden vállalkozás számára előnyös, és több munkafolyamathoz is alkalmazható.

A folyamatbányászat fő célja az üzleti folyamatok elemzése és optimalizálása. Ezenkívül más okok is vannak a folyamatbányászat alkalmazására a vállalkozásában, például:

 • Megfelelőség ellenőrzése
 • Folyamatautomatizálás támogatása
 • Folyamat harmonizáció

De mik is pontosan az üzleti folyamatok?

A folyamatok a folyamategységek közötti eltérések, többszörös kölcsönhatások és iterációk miatt összetett struktúrák. A folyamatbányászati ​​technika segítségével az ideális folyamatok kezelése helyett könnyedén felfedezheti és figyelemmel kísérheti a tényleges folyamatok állapotát. Ezt a következőképpen teheti meg:

 • Az eseményrekordok és a valós idejű adatok felhasználása a szűk keresztmetszetek azonosítására
 • Extra lépések kiiktatása a munkafolyamatokon belül
 • Valós idejű statisztikák bemutatása

Ennek eredményeként a vállalkozások most az üzleti folyamataik javítására irányuló erőfeszítéseikre összpontosíthatnak. Ezért üzleti folyamat bányászatnak is nevezik, amely segít jobban megérteni a vállalat hagyományos folyamatainak valós idejű adatait.

A folyamatbányászat az adatbányászati ​​területből, az újonnan adattudománynak nevezett területből származik. Ennek az az oka, hogy a folyamatbányászat mögötti technika pontosan úgy működik, mint az adatbányászat. Mindkettő azonban eltérő a felhasználási területét tekintve.

Az adatbányászat számos módszert és algoritmust használ az adatok feltárására. Míg a folyamatbányászat több eseménynaplót és folyamatot elemez valós idejű adatok alapján, hogy „bányászza” a folyamatokat.

A folyamatbányászat több szempontra összpontosít:

 • Vezérlési folyamat: Ez a perspektíva a tevékenységek sorrendjére vonatkozik. A folyamatbányászat célja itt az, hogy megtalálja azt az optimális utat, ahol a tevékenységet elvégezheti.
 • Szervezeti: Ez a perspektíva az erőforrásokat célozza meg, például részlegeket, szerepköröket stb. Az elsődleges cél itt az, hogy jobb struktúrát dolgozzon ki szervezeti egységei számára.
 • Idő: Ez a perspektíva az események gyakoriságáról és időzítéséről szól.
 • Eset: Ez a perspektíva a különböző folyamatokban vagy esetekben különböző tulajdonságokat veszi figyelembe.
  Hogyan távolítsuk el a PPA-t Ubuntuban

Hogyan működik a folyamatbányászat?

A folyamatbányászat először az eseménynaplókból fedezi fel a tényleges folyamatokat. Az egyes eseménynaplók kinyerésével és kombinálásával a folyamatbányászati ​​technika megmutatja, hogyan teljesítenek a folyamatok a valóságban egy vállalkozás számára.

Nézzünk mélyebbre, hogy megértsük a folyamatbányászat működési folyamatát az alábbi lépéseken keresztül:

Adatok elemzése és manipulálása

Leggyakrabban minden méretű vállalkozás biztonságos területen követi és tárolja az összetett és nagyméretű adatokat, például egy felhőben lévő adatbázist. Vannak olyan folyamatbányászati ​​eszközök, amelyek segíthetnek a szervezetnek átvenni ezeket az adatokat, és eseménynaplókká alakítani.

Ez lehetővé teszi, hogy szervezete minden működési folyamatot elemezzen. Az eszközök minden adatrészhez ügyazonosítót, tevékenységet és időbélyeget rendelnek. A folyamatbányászat ezeket az elemeket használja, és a munkafolyamat különböző aspektusait elemzi, hogy meghatározza, melyik feladat igényel fejlesztést, melyik a hatékony, és mely feladatokat kell prioritásként kezelni.

Minden folyamat értékelése

Az eseménynaplók segítségével a folyamatbányászati ​​eszközök elemzik és grafikonokat készítenek a munkafolyamatból kivont egyes lépésekről. A következő folyamatban a folyamatbányászati ​​eszközök összehasonlítják az ideális gráfokat ezekkel a grafikonokkal. Ez biztosítja, hogy megértse, hogyan kell működnie a rendszernek.

A két grafikon összehasonlításával jól láthatóak a működési folyamatokon belüli hiányosságok és hatékonyságok.

Például a készlet nyomon követésére szolgáló jelenlegi munkafolyamat számos olyan lépést tartalmaz, amelyek segítenek biztosítani a termékek kiszállítását, szállítását és kiszállítását az ügyfelekhez. Az egyes lépéseket felvázoló grafikonok segítségével észlelheti az apró hatástalanságokat, és javíthatja azokat.

A javítások prioritása

Ha végzett a grafikonnal, elemezze a folyamatot az aktuális munkafolyamatban, és határozza meg, hogy ez miben tér el az ideális grafikontól. Ezután itt az ideje, hogy meghatározzuk a fejlesztés lépéseit. A változtatások sürgőssége és súlyossága alapján először is létfontosságú a végrehajtandó javítások rangsorolása.

A folyamatbányászati ​​eszközök lehetővé teszik az egyes lépések végrehajtásához szükséges pontos idő ellenőrzését. Ez segít gyorsan meghatározni, mely problémák igényelnek azonnali intézkedést vagy orvoslást.

Például helyezze előtérbe a munkafolyamat nem megfelelő hatékonyságát, vagy fontolja meg a szűk keresztmetszetek kijavítását, hogy csökkentse vállalkozása idő- és erőforrás-felhasználását.

Munkafolyamatok nyomon követése

Az utolsó lépésben a folyamatbányászati ​​technika folyamatosan figyeli az operációs rendszereket, és eseménynaplókat hoz létre, hogy adatokat gyűjtsön az érintett mérőszámokról és adatokról.

Ez világos képet ad a folyamatos valós idejű adatokról, amelyek megmondják, hogy a munkafolyamat strukturált-e, és képes-e hatékony eredményeket elérni. Ezzel a technikával láthatja az elért javulást, csökkentve a korábbi pazarlást és a hatékonyság hiányát.

Bányászati ​​folyamatok képességei

A folyamatbányászat képességei a következők:

#1. Folyamat felfedezése

Folyamatok azonosítása: A felhasználók általában nem kapnak teljes képet az üzleti folyamatok működéséről és fejlődéséről. A folyamatbányászat segíti a folyamatok jelenlegi állapotának megjelenítését, és lehetővé teszi a felhasználók számára a helyzet megértését valós idejű adatok és eseménynaplók felhasználásával.

Például a HR-osztályok felfedezhetik a toborzási folyamat összetettségét, hogy megértsék a felvételi folyamat ütemét, és csökkentsék a jelöltek lemorzsolódásának lehetőségét.

Folyamateltérések azonosítása: A különböző munkafolyamatokon dolgozó vállalkozásoknak meg kell érteniük a folyamateltéréseiket. A folyamatfelderítés segít a vállalatoknak felfedezni a tényleges folyamatok és az ideális folyamatok közötti eltéréseket. A folyamatbányászati ​​eszközök segítségével a felhasználók azonosíthatják a nem látható folyamateltéréseket a gyakorisággal együtt.

Például a folyamatok megfelelő ismerete segít egy vállalkozásnak leegyszerűsíteni automatizálási projektjeit. A vezetők többsége úgy véli, hogy a kezdeti RPA projekt zűrzavara kudarchoz vezethet.

#2. Megfelelőségi elemzés

 • Nem megfelelő esetek elemzése: A vállalkozások mindig a szabványosított folyamatokat részesítik előnyben. A magas megfelelőségi szintet azonban nehéz elérni. A folyamatbányászat segít felfedezni a különböző folyamatváltozatokat és az eltérések szintjeit.
 • A kiváltó okok azonosítása: A folyamatbányászat olyan folyamatokat észlel, amelyek eltérnek a szükségesektől. Például a vállalatok a kiváltó okok feltárásával azonosítják az általános hibákat. Osztályozhatják ezeket a hibákat, megvizsgálhatják, miért, és hatékonyan kijavíthatják ezeket.
  Hogyan törölhetem a lejárt Apple-előfizetéseket

#3. Folyamat érvényesítése

A folyamatbányászat valós idejű adatokat használ, hogy betekintést nyújtson a végfelhasználókba. Lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy érvényesítsék a folyamattal kapcsolatos megállapításokat, hogy megerősítsék jelenlegi folyamatukat. Ezenkívül megfelelési és auditálási folyamatokhoz használják.

Például egy adótanácsadó vállalkozás fedezheti tranzakcióit és ellenőrzési folyamatait, ami 50%-kal csökkenti a feldolgozási időt.

#4. Folyamatok fejlesztése

 • Teljesítményfigyelés: A folyamatbányászati ​​eszközök felhasználóbarát felületet kínálnak, amely nyomon követheti a KPI-mértékeket, és segít azonosítani a legjobb vagy legrosszabbul teljesítő folyamatokat.
 • Folyamat szűk keresztmetszetek azonosítása: Egyes folyamatok teljesítménye szempontjából optimálisak, ahol a vállalkozások a folyamatbányászat segítségével könnyen azonosíthatják a szűk keresztmetszeteket. Ezen szűk keresztmetszetek megszüntetése javítja vállalkozása teljesítményét.
 • Javítási javaslatok: A folyamatbányászat konkrét ajánlásokat kínál vállalkozásai számára a teljesítmény növelése érdekében. Néhány javaslat a következő lehet:
 • Az automatizálás és az RPA lehetőségeinek azonosítása: Ez elengedhetetlen, mivel nem minden folyamat ideális az RPA automatizáláshoz. Az automatizálás helytelen folyamatazonosítása sikertelen RPA-projektekhez vezet.
 • Folyamatjavítási forgatókönyvek azonosítása: A folyamatbányászat olyan forgatókönyveket azonosít, mint a szűk keresztmetszetek és az eltérések a hatékonyság növelése és a változtatások végrehajtása érdekében.
 • A folyamatbányászat jelentősége

  Az üzleti folyamatok összetettek, és sok kivétellel vannak. Ha a tényleges folyamatot a folyamatbányászat által felfedezett ideálisval szemléli, azt találja, hogy az bonyolult és összefonódott.

  Így a vállalkozások tulajdonosainak meg kell érteniük folyamataikat, miközben törekedniük kell a szűk keresztmetszetek azonosítására és megelőzésére. A folyamatbányászat számos előnnyel jár, mint például:

  Csökkentett költségek

  A folyamatbányászat segítségével a felhasználók észlelhetik azokat a területeket, amelyeken bármilyen változtatásra van szükség, például automatizálásra. Más szóval, egy folyamatbányászati ​​technika világos képet adhat arról, hogy melyik folyamatot kell automatizálni és miért. A folyamatok automatizálása segít növelni a hatékonyságot, ami csökkenti a költségeket és időt takarít meg.

  Adatvezérelt döntések

  A megfelelő döntések meghozatalához jó minőségű adatokra lesz szüksége, amelyek relevánsak, pontosak, teljesek, elérhetőek és hozzáférhetőek. Ezen kívül analitikai képességekre és átfogó adatvizualizációra van szüksége.

  Sajnos a legtöbb szervezet nem rendelkezik a döntéshozatalhoz szükséges megfelelő adatokkal. Itt a folyamatbányászat eseménynaplókat vagy nyers adatokat biztosít a folyamatsorozat kinyeréséhez és az adatrések megszüntetéséhez. Így pontos és elfogulatlan betekintést nyerhet a végpontok közötti folyamatokba, és megalapozott döntéseket hozhat.

  Nyerjen átláthatóságot

  Vállalkozástulajdonosként megértheti a digitális átalakulás sürgősségét és értékét. De vajon minden döntéshozója egy lapon van veled?

  A folyamatbányászat egy hatékony módszer, amely segít fenntartani az átláthatóságot a csapat minden tagja között. Ez a technika adatokat használ, és segít a vezetőknek megjeleníteni a jelenlegi folyamatokat és rendszereket az idő, a pénz, a hírnév és a munka-életminőség alapján. Ezenkívül bemutatja, hogy a digitális átalakulás milyen értéket jelenthet.

  Átfogó Megértés

  Ahhoz, hogy bölcs befektetést hajtson végre a technológiába, az igényeinek, valamint a piac jelenlegi helyzetének megértésére kell összpontosítania. A folyamatbányászat segít ebben. Sok mindenről átfogó képet kapsz. Magába foglalja:

  • Tudni, hogy a befektetés megéri-e javulást hozni
  • Annak meghatározása, hogy hol vannak a leglényegesebb problémák
  • A szervezeten belüli folyamatok eltéréseinek megértése

  Ezenkívül a folyamatbányászat lehetővé teszi az előnyök felismerését emberi hiba nélkül.

  Megfelelés

  Míg a teljes üzleti tevékenység auditálása időigényes folyamat, a folyamatbányászati ​​eszközök segítségével végzett gyorsabb elemzés csökkenti a hiányt.

    7 technikai tréfa ötlet a Halloween Party-hoz

  Ezen túlmenően ezek az eszközök észlelik a nem megfelelő folyamatokat, hogy biztosan tudjanak ezekről a problémákról, így időben kijavíthassa azokat. A folyamatbányászati ​​technikák használatával a vállalkozások csökkenthetik az ügyfélelemzés elvégzéséhez szükséges időt is.

  Jobb vásárlói élmény

  A fejlesztési területek felfedezésével, a különféle folyamatok optimalizálásával és a szűk keresztmetszetek azonosításával a teljes folyamatidő csökken. Ez lehetővé teszi a termékek vagy szolgáltatások gyorsabb szállítását az ügyfelek számára, és javítja az élményt. Ennek eredményeként nő az ügyfelek bizalma, ami segít növelni bevételeit.

  A folyamatbányászat felhasználási esetei

  #1. Pénzügyi szolgáltatások

  Ha szilárd tervet készít a pénzügyi szolgáltatások növekedésére és optimalizálására, akkor a téma szakértelmére lesz szüksége.

  A folyamatbányászat segítségével a pénzügyi szolgáltatások vezetői, vezetői, döntéshozói gyorsan, valós időben tekinthetik meg a folyamatok végrehajtását. Ezenkívül könnyen objektív betekintést nyerhet a folyamatban lévő folyamatokba, ha lefúrja a különböző egységeket vagy eseteket, magas szinten tekinti meg a trendeket, stb.

  A folyamatbányászat segítségével láthatja az eltéréseket, a nem megfelelőségeket és a hibákat az üzleti eredményekhez való hozzájárulásuk alapján.

  #2. Működési kiválóság

  Az operatív vezetők és vezetők folyamatosan új kihívásokkal néznek szembe, és megoldásokat keresnek rájuk. Ezért, amikor új technológiára próbál áttérni, csökkentse a komplexitást, használja ki az automatizálást, és találjon olyan területeket, ahol pénzt takaríthat meg.

  A folyamatbányászat segít megtalálni az üzleti folyamatok hatékonyságát, és maximalizálni a rendszerek és az alkalmazottak kapacitását. Ezenkívül nyomon tudja követni a teljes üzleti környezetet, és tudatja Önnel, hogy mikor kell fellépnie a hibák, a nem megfelelőség és a hatékonyság hiánya esetén.

  Ezenkívül az átláthatóság fenntartása lehetővé teszi, hogy a csapat minden tagja tisztában legyen a meghozott döntésekkel, ami elősegíti az együttműködés és a működési hatékonyság fokozását. Ezen túlmenően, az erőforrások elvesztésének elkerülése érdekében műszakon keresztül is navigálhat vállalkozásában.

  #3. SAP migráció

  A modern vállalkozások számára nehézséget jelent a teljes körű átalakulás sikeres megvalósítása ERP-rendszer integrálása nélkül. A migráció során a vállalkozások bizonyos buktatókkal küzdenek, többek között:

  • Gyenge folyamatbetekintés
  • Egységek közötti harmonizáció hiánya
  • Teljesítménybeli hiányosságok
  • Nem hatékony változás
  • Kommunikációs kihívások
  • Ismeretlen változatok a folyamatban

  A folyamatbányászattal a vállalatok úgy tekinthetik folyamataikat, mint amelyek SAP-migráció alatt állnak. A folyamatbányászati ​​eszközök segítik az SAP szakértőit ​​azáltal, hogy átláthatóvá teszik a meglévő folyamatokat.

  #4. Intelligens automatizálás

  Az automatizálási beruházás értékének maximalizálása érdekében kihasználhatja a folyamatbányászatot. A megfelelő folyamatbányászati ​​eszközök használatával elérheti valódi működési potenciálját, és tudatában lesz a kivételeknek, hogy racionalizálja azokat.

  A folyamatbányászat segít megválaszolni a következő kérdéseket:

  • Mi lesz az automatizálási kezdeményezés várható ROI-ja?
  • Melyek a gyakori eljárások kivételei?
  • Melyik folyamat a legértékesebb az automatizálás szempontjából?
  • Hogyan változik a befektetés az egyes országokban?

  A folyamatbányászat mellett más intelligens automatizálási technikákat is használhat, mint például az AI és az RPA, hogy megválaszolja ezeket a kérdéseket.

  #5. Megrendelés kezelés

  A rendeléskezelés a teljes folyamatot lefedi, a vevői rendelések kezelésétől a számlák kezeléséig. Ez az üzleti folyamat sok változatot tartalmaz. A folyamatbányászattal megjelenítheti a rendeléskezelés teljes folyamatát. A kiváltó okokat megjelenítve megmutatja, hogyan csökkenthető a késések, az átdolgozás és a sorrendi változtatások.

  Ezenkívül a folyamatbányászat lehetővé teszi az automatizálási és szállítási blokkproblémák azonosítását kész diagramokkal és elemzésekkel. Ezenkívül hasznos a teljes folyamat teljesítményének folyamatos nyomon követésében.

  Következtetés

  Egy vállalkozás rengeteg folyamatot és műveletet futtathat, ami sok bonyodalmat, hibát és hatékonysági hiányt rejthet magában. Tehát ha ezeket a folyamatokat ésszerűsíteni és hatékonyan szeretné kezelni, akkor modern technikákra van szüksége, mint például a folyamatbányászat.

  A folyamatbányászat segíthet az üzleti folyamatok hatékonyságának javításában. Segít észlelni a működési hibákat és hibákat, megtalálni a kiváltó okokat, hogy azonnal dolgozhasson a javításukon. Manapság sok szervezet használja a folyamatbányászatot, hogy fokozza folyamatai erőfeszítéseit, időt takarítson meg és több profitot érjen el.

  Felfedezhet néhány adatbányászati ​​technikát és azok használatát.