A 8 legjobb hely a JavaScript elsajátítására 2023-ban

A JavaScript az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb programozási nyelv.

Felhasználása a weboldalak fejlesztésétől a Mars Rover kódírásáig terjed. Egyszerűsége ellenére ez egy kifizetődő programozási nyelv megtanulása. Ez a cikk egy útmutató a JavaScript tanulásának legjobb helyeiről.

Mi az a JavaScript, és mire használják?

A JavaScript egy népszerű programozási nyelv, amelyet leginkább webfejlesztésben használnak. Ez az egyik legnépszerűbb nyelv a világon, és a fejlesztők is nagyon szeretik. C-családhoz hasonló szintaxissal rendelkezik, és általában könnyen megtanulható.

Rövid története

A JavaScript egy programozási nyelv, amelyet Brendan Eich fejlesztett ki 1995-ben a Netscape-nél. Úgy tervezték, hogy a Netscape böngészőjében, a Netscape Navigatorban használható legyen a weboldalak interaktívvá tétele érdekében. Idővel a JavaScriptet egyre több böngésző vette át.

Egy másik kritikus pont a Node.js fejlesztése volt, egy olyan program, amely képes JavaScriptet olvasni és futtatni a böngészőn kívül. Ez lehetővé tette, hogy a JavaScript túlmutatjon a böngészőn, és mindenféle alkalmazás létrehozására használható legyen, beleértve a mobil-, asztali- és szerveralkalmazásokat.

A JavaScript használata

  • A JavaScript hasznos weboldalak létrehozásához és építéséhez. Weboldalakhoz hozzáadva a JavaScript interaktívabbá teszi azokat. Ez megtehető tiszta JavaScript-szel vagy a számos keretrendszer valamelyikével.
  • Azt is használják szerveroldali alkalmazások létrehozására, amelyek olyan bevált futási környezetet használnak, mint a Node.js vagy a viszonylag újabb – Bun.
  • A nyelvet az Electron.js-t használó asztali alkalmazások és a NativeScriptet használó mobil alkalmazások fejlesztésére is használják.
  • A JavaScript sok más felhasználása nem olyan gyakori. Ide tartozik a játékfejlesztés, a gépi tanulás, a Google Workspace-alkalmazások szkriptelése és a virtuális valóság-alkalmazások készítése.
  Nem lehet megosztani a képernyőt a Microsoft Teamsben – PC- és mobiljavítások

A szintaktikai hasonlóságok ellenére a JavaScript eltér a Java nyelvtől.

Olvassa el még: A Java vs JavaScript megértése

Miért jó első nyelv a Javascript?

  • A JavaScriptet viszonylag könnyű megtanulni, összehasonlítva más programozási nyelvekkel, mint például a Java vagy a C++.
  • Amint már említettük, nagyon hasznos, mivel számos felhasználási terület túlmutat az eredeti böngészőn, amelyre tervezték.
  • A JavaScript egy népszerű nyelv, ami azt jelenti, hogy számos forrásból tanulhat, amelyek közül néhányat az alábbiakban felsorolok.
  • Könnyű támogatást kapni, ha elakad, ami elkerülhetetlenül meg fog történni, amikor új programozási nyelvet tanul.
  • A JavaScript fordító telepítése egyszerű. Futtathatja a böngészőben (amely már megvan, ha ezt a cikket olvassa), vagy telepítheti a Node.js-t vagy a Bun-t – mindkettő könnyen telepíthető.

A legjobb helyek a JavaScript tanulására

Végül a valószínűleg kívánt rész. Íme a legjobb helyek listája a JavaScript online tanulására. Ezen források egy része fizetős, de a legtöbb ingyenes.

Youtube

A YouTube kétségtelenül a legnépszerűbb programozási webhely. Több száz, ha nem több ezer ingyenes oktatóanyagot tartalmaz, amelyek a nulla JavaScript-ismeretből belépő szintű fejlesztővé vezetnek. A YouTube legjobb JavaScript-oktatóanyagai közé tartozik ez a csatorna által készített oktatóanyag Programozás Mosh-al és egy másik által Traversy Media. Mindkét oktatóanyag ingyenesen elérhető a YouTube-on.

  Értesítések TV-műsorokról, koncertekről, játékokról, esőről és sok másról

w3schools

w3schools az egyik legelterjedtebb tanulási forrás az összes témaprogramozáshoz az interneten. Tanfolyamaik vannak JavaScript-, HTML-, CSS-, Python-, C++-, Java- és sok más nyelven.

Ezenkívül tanfolyamokat is tartanak a JavaScript-könyvtárak, például a React és a JQuery, valamint a futási környezetek, például a Node.js számára. Ezek a tanfolyamok ingyenesen elérhetőek. Minősítéseket is kínálnak felár ellenében.

Beszédes JavaScript

Az Eloquent JavaScript az egyik legátfogóbb JavaScript-könyv. Marijn Haverbeke írta, és jelenleg a harmadik kiadásnál tart, 2018-ban. A legtöbb oktatóanyaggal ellentétben a könyv a HTML-től függetlenül tanítja meg a JavaScriptet.

A későbbi fejezetek azonban bemutatják, hogyan használhatja a JavaScriptet HTML-lel a weboldalak interaktívvá tételéhez. Emellett a könyv a Node.js-t is lefedi. A PDF verzió ingyenes, a nyomtatott változat pedig megvásárolható.

FreeCodeCamp

A FreeCodeCamp az egyik legjobb hely a programozás online tanulására. Különféle technológiákról szóló oktatóanyagokat és cikkeket tartalmaznak, amelyek különféle fogalmakat tanítanak meg. JavaScript-oktatóanyaguk az egyik legnézettebb a YouTube-on. Ezenkívül Front-End webfejlesztési tantervet is kínálnak, amely irányítja a tanulási utat.

Udemy

Az Udemy az egyik legnépszerűbb tanulási platform sok mindenre, beleértve a programozókat is. Független készítőktől származó tanfolyamokat tartalmaz mindenféle témában. A legjobb értékelésű JavaScript-tanfolyamok némelyike ​​ezt is tartalmazza Jonas Schmedtmannez a Brad Traversyés ez a től Academind.

Coursera

Az Udemyhez hasonlóan a Coursera is több kurzussal rendelkező tanulási platform. A Coursera kurzusokat azonban általában nagyobb szervezetek készítik, mint például a Google, a Meta és az IBM. Ezért általában kiváló minőségűek.

  Tényleg mekkora internetsebességre van szüksége?

A kurzusok számos területet lefednek, a számítástechnikától és programozástól az üzleti életig és a pénzügyekig. Ez egy nagyszerű hely a JavaScript elsajátítására is. A legjobb Coursera JavaScript tanfolyamok közé tartozik JavaScript kezdőknek a Meta által, JavaScript for Kezdők az UC Davistől, és Tanuljon JavaScriptet a Scrimba által.

Codecademy

Codecademy az egyik legjobb kezdő JavaScript-tanfolyam. A tanfolyam leckéket, projekteket, vetélkedőket és cikkeket tartalmaz, amelyek segítik a megértést. Számos fogalmat lefed, az alapoktól a kissé fejlettebb fogalmakig, például az objektumorientált programozásig.

A Codecademy legjobb része az, hogy gyakorlatias; tanulás közben kódot írhat és futtathat a böngészőben. Magasra értékelt, és tanúsítvány nélkül ingyenesen elérhető. A tanúsítás megszerzéséhez fizetős csomagra kell frissítenie. A Codecademy más nyelvekre is kínál tanfolyamokat, mint például a Python, a Ruby és a C++ – ezek többsége ingyenes.

MDN

Mozilla fejlesztői hálózat ma az egyik legkiterjedtebb és legrészletesebb forrás a webtechnológiákkal kapcsolatban az interneten. Különféle fogalmakat, például HTML-t, CSS-t és JavaScriptet lefedő cikkeket és oktatóanyagokat tartalmaz. A JavaScript útmutató mindent tartalmaz, amit a jártassághoz tudnia kell. Ez is teljesen ingyenes.

Következtetés

A JavaScript kétségtelenül hasznos nyelv a tanuláshoz. Népszerű nyelv lévén nincs hiány tanulási forrásokból. Noha ez a cikk sok tanulási forrást sorol fel, sok jó, talán jobb is van. Azt tanácsolom, hogy JavaScript vagy programozás tanulása során ne egy forrásra hagyatkozzon.

Boldog tanulást!

Ezután tekintse meg a fejlesztőknek és tanulóknak szánt izgalmas JavaScript csalólapokat.