A 7 legjobb dróntérképező szoftver a felmérések pontos elvégzéséhez

A drónok életünk jobb részévé váltak, mivel különféle iparágakban használják őket.

Számos építkezés, bányászati ​​cég, valamint erdészeti és mezőgazdasági osztály használja ki a dróntérképezés előnyeit, hogy növelje működése hatékonyságát, minőségét és sebességét.

A dróntérképezés azonban még mindig új a legtöbb ilyen iparágban. Így a legjobb eredmény elérése érdekében a felhasználóknak megfelelő szoftvert kell választaniuk.

A dróntérképezés azt jelenti, hogy pilóta nélküli légi járműveket (UAV) vagy drónokat használnak légi adatok rögzítésére lefelé néző érzékelőkkel, például LIDAR rakományokkal, multispektrális kamerákkal vagy RGB-vel.

A gyakorlat során a talajt többször lefotózzák különböző szögekből, és minden képhez koordinátákat jelölnek. A Drone fotogrammetriai szoftverrel pontos mérésekkel és GPS-koordinátákkal rendelkező 3D-s térkép készül.

A dróntérképező szoftver előnyei

 • Csökkenti a terepi időt és a felmérés költségeit. A drónok használata topográfiai képek készítésére ötször hatékonyabb, mint a szárazföldi módszerek. A drón használatakor többé nem kell számos GCP-t elhelyeznie, mivel lehetővé teszi a földrajzi címkézést, így csökkentve az általános költségeket.
 • Feltérképezheti a megközelíthetetlen területeket. A felmérés trükkös lehet, különösen, ha elérhetetlen területekre bukkan. Szerencsére a drón a legtöbb helyen képes manőverezni, és jó képeket készíteni.
 • Kimerítő és pontos adatokat szolgáltat. Ellentétben a csak egyes pontokat mérő mérőállomásokkal, egy drónlövés több ezer mérést képes készíteni különböző formátumokban, például ortomzaikus, kontúrvonalak, pontfelhő, DTM és DSM.

Mit kell figyelembe venni a dróntérképező szoftver kiválasztásakor

Kompatibilis fájlformátumok

Ha Ön drónszolgáltatásokat kínáló professzionális, akkor különféle fájlformátumokat kereső ügyfelekkel találkozhat. Előfordulhat, hogy meg kell nyitnia az ipari szabványos szoftverekkel gyűjtött adatokat, például az AutoCAD, a Google Earth és az ArcGIS segítségével. Győződjön meg arról, hogy a kiválasztott dróntérképező szoftver különféle formátumokban tud adatokat exportálni.

Teljes körű szolgáltatások

Az ideális dróntérképező szoftvercsomagnak minden olyan megoldást kell kínálnia, amely egy térképészeti gyakorlathoz szükséges. Az ilyen funkciók segíthetik a repülés megtervezését, a drónnal való kommunikációt repülés közben, az adatok rögzítését és felhőre vagy helyi tárhelyre történő mentését, feldolgozását, majd megfelelő formátumba történő exportálását.

  A 10 legjobb hibakövető eszköz a modern fejlesztőcsapatok számára

Egyszerű használat

Ha először foglalkozik dróntérképező szoftvercsomaggal, akkor egy magától értetődő szoftveralkalmazásra lesz szüksége. A kutatás segít kiválasztani egy könnyen használható alkalmazást.

Együttműködési környezet

Egyes projektek különböző felhasználóktól és adatforrásoktól igényelhetnek bemeneteket. Az ideális szoftvercsomagnak lehetővé kell tennie a csapat különböző tagjainak, hogy megtervezzék, ütemezzék és végrehajtsák a drónküldetést.

Az alábbiakban bemutatjuk azokat a legjobb dróntérképező szoftvereket, amelyeket ma kipróbálhat.

Pix4D

Hivatalos weboldala szerint a Pix4D a „vezető fotogrammetriai szoftver a professzionális dróntérképezéshez”. Ez a dróntérképező eszköz haladó felhasználóknak megfelel. Ingyenes próbaverzióval rendelkezik, míg a fizetős verzió havi 291 dollártól indul a Pix4DMapper esetében.

Főbb jellemzők

 • Különböző célokra különböző változatokban kapható. Bármikor kiválaszthatja az Önnek megfelelő szoftvercsomagot, mivel a cég rendelkezik a Pix4DMapper térképezéshez, a Pix4Dbim az építőiparhoz, a Pix4Dag a mezőgazdasághoz és a Pix4Dmodel a 3D modellezéshez.
 • Többnyelvű. Ez a szoftveralkalmazás különböző nyelveket támogat, például angol, orosz, német, francia, japán, spanyol, mandarin, olasz és koreai nyelvet.
 • Automatizált feldolgozás. A Pix4D automatikusan ki tudja bontani az állóképeket a videókból új projekt létrehozásához. Ez a szoftvercsomag a kamera ismert külső tájolású vagy anélküli képeit is feldolgozza.

Maps Made Easy

A Made Made Easy segítségével a felhasználók tökéletes lefedettséget és átfedést érhetnek el a repülési minta, a repülési sebesség és a kamera képfrekvenciájának egyszerű vezérlésével.

A Mades Made Easy felosztó-kirovó előfizetéssel rendelkezik, amelynek ára akár 0,016 USD/kép. Választhat egy előfizetés-alapú modellt is, ingyenes szinttel és fizetett előfizetéssel, havi 5 dollártól.

Főbb jellemzők

 • 3D modell alapú varrás. A Maps Made Easy a legmodernebb módszereket használja a térképek létrehozásához. Ez a szoftveralkalmazás többféle megjelenést ötvöz, és a feldolgozás után lenyűgözően pontos ortofotó térképeket exportál.
 • Készletmennyiség mérése. A készletek mennyiségének mérése és nyomon követése gyors és egyszerű a Maps Made Easy web-alapú térfogatméréseivel. Nem kell drága külső szoftvert vásárolnia, mivel közvetlenül a webböngészőből mérheti.
 • Normalizált különbség vegetációs index (NDVI) feldolgozás. Az NDVI egy grafikus indikátor, amely elemzi a távérzékelési méréseket, és felméri, hogy a célpont egészséges növényzettel rendelkezik-e.
 • Map Pilot App iOS és Android rendszerhez. Okostelefonja segítségével megtervezheti és irányíthatja repülését. Csak meg kell adnia a felmérési területet, kiválasztani a részletességi szintet, és repülni, és az alkalmazás elvégzi a többit.

AgiSoft

Az AgiSoftMetashapet a fotogrammetriai adatok feldolgozására tervezték. Így könnyen feldolgozhatja a képeket, és gyorsan és pontosan hozhat létre 3D térbeli adatokat. 30 napos ingyenes próbaverzióval rendelkezik, és az ára havi 155,90 USD-tól kezdődik.

  Hogyan lehet csatlakozni egy Microsoft Teams értekezlethez az alkalmazás nélkül

Főbb jellemzők

 • Számos kimeneti lehetőség. Az AgiSoft Metashape különféle kimeneti lehetőségeket kínál, az Ön igényeitől függően.
 • Kidolgozott modellszerkesztés. A csomag további rekonstrukciót tesz lehetővé az automatikus többosztályos pontbesoroláson keresztül.
 • DSM/DTM generáció. A projekttől függően létrehozhat egy digitális felszíni mordot/vagy egy digitális terepmodellt.

Gyengeség

 • Az AgiSoft Metashape nem egy végponttól végpontig terjedő dróntérképezési megoldás, mivel feldolgozási megoldásként készült.

Szimaktív

A Simactive Correlator3D szoftvere lehetővé teszi nagy térképészeti projektek feldolgozását, és kiváló minőségű eredményeket biztosít műholdfelvételekről, drónokról vagy repülőgépekről. Ingyenes próbaverzióval és rugalmas fizetési tervvel rendelkezik, havi 295 dollárért.

Főbb jellemzők

 • Rugalmas moduláris architektúra. A Correlator3D-vel sok mindent elérhet, a légi háromszögeléstől, a DTM-kivonástól, a DSM- és pontfelhő-generálástól, a 3D-s modellgenerálástól, a mozaikkészítéstől az ortorektifikációig.
 • Elosztott feldolgozás. A kötegelt feldolgozás felgyorsítja a feldolgozási sebességet, így nagy projekteket is gyorsan teljesíthet.
 • Hatékony szerkesztőeszközök. Számos lehetőség közül választhat, mint például a GCP létrehozása, az összekötő pontok szerkesztése, a DEM szerkesztés, a mozaikszerkesztés és a 3D jellemzők kivonása.

Virtuális Surveyor

A Virtual Surveyor egy olyan szoftveralkalmazás, amely topográfiai felméréshez, építőipari földmunkákhoz, bányászathoz és kőfejtéshez, valamint készletnyilvántartáshoz alkalmas. Az alkalmazás különféle eszközöket tartalmaz a projekt pontos optimalizálásához. Ingyenes csomaggal rendelkezik, míg a fizetett tervek felhasználónként havi 125 dollártól kezdődnek.

Főbb jellemzők

 • Együttműködés. Csatlakoztathatja dropboxát, és bárhonnan elérheti fájljait. A felvételeket külsőleg is megoszthatja, és kezelheti a hozzáférési jogokat.
 • Könnyen kombinálhatja a terepmunka, a drónok és a CAD adatait. Ha vannak adatok a GPS-ről vagy a mérőállomásról, a pontosabb eredmények érdekében továbbíthatja azokat egy virtuális földmérőnek.
 • Különböző látószögek. Ha lineáris elemeket térképez fel, vagy jelentést kell készítenie, a 2D-s térképnézet ideális. Azonban választhat egy 3D-s topográfiai elemzést és/vagy összehasonlíthatja azt egy tervvel.

3DF Zephyr

A 3DFlow 3DF Zephyr segítségével a felhasználók automatikusan rekonstruálhatják a 3D modelleket fényképekből. Ez a fotogrammetriai szoftvermegoldás bármilyen 3D szkennelési vagy rekonstrukciós kihívással is megbirkózik. Ingyenes csomaggal rendelkezik, míg a fizetős verziók 149,00 € + ÁFA-tól indulnak.

Főbb jellemzők

 • Több GPU támogatás. A Zephyr több GPU támogatása lehetővé teszi a 3D rekonstrukciós lépések irányítását.
 • Sokoldalúan használható számos alkalmazáshoz. A 3DF Zephyr-t több száz projektre, forgatókönyvre és alkalmazásra alkalmazhatja. Csak határozza meg a céljait, és az eszköz gondoskodik a többiről.
 • Különféle modellek állnak rendelkezésre. A 3DF Zephyr túlmutat a 3D-n, hiszen digitális terep- és felületmodelleket (DTM, DSM), valódi ortofotókat, projektjelentéseket és statisztikákat kaphat.

Nyissa meg a dróntérképet

Az Open Drone Map egy olyan szoftveralkalmazás, amely légifelvételek segítségével térképeket, DEM-eket, pontfelhőket és 3D-s modelleket készít. Felosztó-kirovó és előfizetés alapú modelljei vannak, havi 29 dollártól.

  Hogyan exportálhatja a Netflix figyelőlistáját a Firefoxban

Főbb jellemzők

 • Ortomzaik. Ezzel a szoftveralkalmazással georeferált, ortorektált térképeket dolgozhat fel.
 • Földi irányítópontok. GCP-ket hozhat létre és használhat a további pontosság érdekében.
 • Több export formátum. Fájljait GeoTIFF, LAS/LAZ, PNG, OBJ és OGC 3D csempe formátumban exportálhatja.
 • Különböző modellek állnak rendelkezésre. Az Open Drone Map texturált 3D modelleket készít OBJ és OGC 3D Tiles formátumban. Vannak georeferált digitális domborzati modellek is (DSM-ek és DTM-ek).

A dróntérképező szoftver előnyeit élvező iparágak

Építés és infrastruktúra

A dróntérképező szoftver segítségével az építőipari szakemberek nagy vagy elérhetetlen területeket térképezhetnek fel előre elkészített értékelés céljából. Az építőiparban további felhasználási területek az építkezés előrehaladásának nyomon követése és a helyszínek 3D-s modellezése.

Mezőgazdaság

Az ilyen eszközökkel készített multispektrális felvételek hasznosak lesznek a növényi problémák azonosításában és a növények pontos számlálásában. Az összegyűjtött adatokat az invazív fajok vagy betegségek költséges terjedésének megakadályozására használják fel.

Bányászat és sóder

A Drone Mapping Software javítja a nagy kőbányák és bányászati ​​területek kezelésének hatékonyságát. Az ilyen szoftverek bányászati ​​felhasználási területei közé tartozik;

 • A veszély azonosítása
 • Lejtők figyelése
 • Értékelés robbantás vagy fúrás előtt
 • A készletek mennyiségének leltározása és kezelése

Vadgazdálkodás

A modern kutatók és természetvédők drónokat használnak a talajváltozások nyomon követésére és a vadon élő állatok mozgásának nyomon követésére.

Szerző megjegyzése

A dróntérképező szoftver teljes potenciáljának kihasználásához szakembernek kell kezelnie. A drón kiválasztása is befolyásolja a végeredményt, ezért gondoskodnia kell arról, hogy a megfelelőt választja.

Becsomagolás

A Drone Mapping mára világszerte vonzóvá válik a professzionális drónszórók számára. A Drone Mapping Software kiválasztása az igényektől, a könnyű használattól és a szoftver funkcióinak ismeretétől függ. A terület megértéséhez és tökéletes térképek készítéséhez azonban a felhasználónak először el kell sajátítania a térképvetítés, a távérzékelés és a 3D modellezés alapjait.

Ezenkívül felfedezhet néhány térinformatikai eszközt a térképezéshez és az adatok megjelenítéséhez.