A 10 legjobb adatkezelési szoftver közepes és nagyvállalatok számára

Ebben a gyorsan változó világban az adatok döntő szerepet játszanak minden vállalkozás sikerében. Hasznos a trendek elemzésében és megértésében, hogy betekintést nyerjen az ügyfelek viselkedésébe.

Az adatokkal felvértezve egy vállalat hatékonyabb és hatékonyabb stratégiákat dolgozhat ki, hogy nagyobb értéket kínáljon és versenyképesebb legyen. Az adatok ezért kulcsfontosságúak egy vállalkozás hosszú távú növekedéséhez és sikeréhez.

Ezzel a hatalommal azonban együtt jár az adatok megfelelő kezelésének felelőssége is. Itt jön a képbe az adatkezelés. Ez a bejegyzés bemutatja, hogy mi az adatkezelés, miért kell törődnie vele, valamint a segítségnyújtás eszközeivel.

Mi az adatkezelés?

Az adatkezelés olyan irányelvek és eljárások létrehozását és érvényesítését foglalja magában, amelyek biztosítják, hogy a szervezet adatai mindig elérhetőek, hasznosak, pontosak és biztonságosak legyenek. Egyszerűen fogalmazva, az összes szabályból áll, amelyeket egy vállalat az adatok megfelelő kezelésének biztosítására vezet be.

Hatékony adatkezelési irányelvek nélkül fennáll annak a veszélye, hogy az adatok illetéktelen kezekbe kerülnek, elvesznek vagy elveszítik sértetlenségüket.

Miért kritikus az adatkezelés?

Az adatkezelés alapvető fontosságú, mivel biztosítja, hogy az adatok megmaradjanak:

 • Pontos és megbízható: Az adatokhoz való írási és szerkesztési hozzáférés korlátozható, ezért feltéve, hogy a szerkesztések ellenőrzöttek és szándékosak
 • Biztonságos és védett: Az adatokhoz való olvasási és írási hozzáférési hatókör behatárolható, és az emberek különböző jogosultságokkal rendelkezhetnek annak biztosítására, hogy csak ők férhessenek hozzá a feladataik ellátásához elegendő adathoz. Ez segíti az ügyfelek adatvédelmét és az adatok biztonságát.
 • Az előírásoknak való megfelelés: Az adatkezelésre vonatkozó jogszabályi előírások beépíthetők az adatkezelési szabályzatba. Saját szabályzatának érvényesítése biztosíthatja az előírásoknak való megfelelést.
 • Hasznos: A hatékony adatkezelés biztosítja, hogy a vállalat összegyűjtse azokat az adatokat, amelyekre szüksége van a betekintéshez és a döntésekhez
 • Mik azok az adatkezelési eszközök?

  Mint minden feladatnál, a szoftvereszközökkel automatizálhatók és biztonságosabbá és hatékonyabbá tehetők a folyamatok. Ez alól az adatkezelés sem kivétel, a maga hatalmas eszközrendszerével, amely segíti az adatokhoz való biztonságos hozzáférés kezelését és kikényszerítését.

  Ezek az eszközök többek között az adatok katalogizálásában, a metaadatok kezelésében, az adatminőség biztosításában és az adatok archiválásában működnek.

  Hogyan működnek az adatkezelési eszközök?

  Az adatkezelés nem egyetlen feladat. Ez inkább gyakorlatok összessége, amelyeket meg kell tenni annak biztosítására, hogy az adatok elérhetőek, használhatók, felfedezhetők és ismertek maradjanak. Ennek eredményeként az adatkezelési szoftver általában olyan platform, amely az adatok kezelését segítő szolgáltatásokat és eszközöket tartalmaz. Általában egy platform adatkatalógust, metaadatkezelőt, adatprofilozót és hozzáférés-vezérlési listákat tartalmaz.

  Az eszközök használatának fontossága

  Az adatkezelési eszközök azért fontosak, mert segítenek:

    Hogyan teszteljük a tápegységet multiméterrel
 • Növelje a termelékenységet a különféle adatkezelési és -kezelési feladatok automatizálásával, beleértve az adatfelderítést és a metaadatkezelést. Ez azt jelenti, hogy kevesebb idő alatt és kevesebb idő alatt többet érhet el
 • Javítsa az információkhoz való hozzáférést azáltal, hogy megkönnyíti az információkeresést, mivel a vállalat által birtokolt összes adatot és az egyes adatkészletekben található adatokat egy központi tárház tartalmazza. Ezért könnyebb és gyorsabb lesz az adatok keresése a jelentések létrehozásához és a betekintéshez.
 • Javítsa az együttműködést, mivel a különböző emberek hozzájárulhatnak az adatkezelési politikához. Ez elősegíti az irányítási politikák és gyakorlatok idővel történő fejlődését.
 • Biztosítsa a megfelelést, mivel különböző belső szabályzatok hozhatók létre annak biztosítására, hogy az adatkezelési gyakorlat megfeleljen a különböző szabályozásoknak. Ennek eredményeként csökkenti annak kockázatát, hogy a szabályok be nem tartása miatt szankciókat kapjanak.
 • Az adatok biztonságának előmozdítása, mivel az érzékeny adatok elfedésére és kezelésére vonatkozó szabályzatok központilag hozhatók létre és kezelhetők. Ezenkívül biztosíthatja a személyazonosításra alkalmas adatok megfelelő kezelését és védelmét. Ez fontos az ügyfelek és az érintettek bizalmának elnyeréséhez.
 • Az eszközök jellemzői

  A legtöbb adatkezelési alkalmazás különböző funkciókkal rendelkezik, amelyek egyedivé teszik őket. A jó adatkezelési szoftvernek azonban tartalmaznia kell a következőket, hogy segítsen megvédeni adatait és megőrizni azok minőségét.

  Adatkatalógus

  Az adatkatalógus a vállalkozása által az Ön által használt különböző alkalmazásokban, adattárházakban és adatbázisokban található összes adatvagyon listája. Ez minden adatkezelési program központi része, mivel lehetővé teszi, hogy nyomon kövesse, milyen adatok vannak a tulajdonában, hol vannak, és ki férhet hozzá. Nem tudod kormányozni azt, amiről nem tudsz. Ezért minden adatkezelési program első lépése az, hogy feltárja és listázza a birtokában lévő összes adatot egy adatkatalógusban.

  Metaadatkezelés

  Egy katalógus önmagában nem hasznos további kontextus nélkül. Itt jön be a metaadatkezelés. A metaadatok egyszerűen adatok az adatokról. Ebben az esetben az adatok magyarázatot adnak az adatvagyonra, beleértve az általuk tárolt adatokat, ki kezeli az adatokat, ki a tulajdonosa, ki fér hozzá, és az adatok felhasználását szabályozó különböző szabályzatok.

  Adatprofilalkotás

  A profiladatok lehetővé teszik az érzékeny adatok, például a személyazonosításra alkalmas adatok azonosítását. Ezek az információk automatikusan észlelhetők, és szabályzatok léphetnek életbe a védelem biztosítására. Ez bizalmat épít ügyfelei körében, és segít betartani az adatvédelmi előírásokat.

  Adatvonal

  Az adatsor megmutatja, hogyan áramlanak az adatok a különböző forrásokból a vállalkozása által használt különböző jelentéskészítési és elemzési eszközökbe. Ez segít az adatok minőségének kezelésében és fenntartásában, mivel megmutatja, honnan származnak az adatok, és mennyire megbízhatóak.

  Hozzáférés-szabályozás

  A hozzáférés-vezérlés segít kezelni, hogy ki férhet hozzá a különböző adatvagyonokhoz. Ez gyakran azzal a filozófiával történik, hogy a csapat tagjait a lehető legkevesebb adattal látják el munkájuk elvégzéséhez. Ez segít az adatok védelmében és a magánélet védelmében.

  Bár számos eszköz segíti az adatok kezelését, az alábbiakban felsorolunk néhányat a legjobb eszközök közül.

  OneTrust

  A OneTrust arra törekszik, hogy a bizalom az Ön vállalkozása egyedi értékesítési pontja legyen. Platformot kínálnak az ügyfelek összes adatának kezelésére.

    Szalagos felhasználói felület, több lap, osztott szerkesztés és egyebek

  Terméktulajdonságaik közé tartozik az egyszerű adatfeltárás, amely felsorolja az összes adatkészletet, amelyet az Ön vállalkozása használ, az adatvédelem a felhasználói hozzáférésen és az engedélyeken keresztül, valamint a visszajelzések egyszerű módja a rendszer üzleti felhasználóitól az adatkezelési szabályzatok hatékonyságának javítása érdekében. A OneTrust két terméket kínál, egy adatkatalógust és egy mesterséges intelligencia által vezérelt adatfelderítő eszközt.

  Alation

  Az Alation eszközök gazdag készletét kínálja az adatkezeléshez.

  Termékei között szerepel egy adatkatalógus az összes adatforrás nyomon követésére, adatforrás-csatlakozók, amelyekkel adatokat hozhatnak be a vállalkozása által már használt különböző rendszerekről, egy platform a metaadatkezeléshez, valamint a keresés és -felderítés, valamint egy adatkezelési alkalmazás az adatkezelés egyszerűsítésére. Ezenkívül az Alation felhőszolgáltatást kínál az összes metaadat és katalógus tárolására.

  Egnyte

  Az Egnyte egyetlen platform, amely számos eszközt és funkciót kínál. Ide tartozik a fájlmegosztás és a fájlhozzáférés kezelése a szervezeten belül, az adatkészletek életciklus-kezelése, a fájlhozzáférés szabályozása, amely korlátozza a felhasználók hozzáférését a dokumentumokhoz a szükséges ismeretek alapján, valamint a fenyegetéskezelés.

  Ezen kívül integrációkat és egyéni fejlesztői API-t kínál a platform képességeinek bővítésére. Lehetővé teszi a többforrású irányítást, ami azt jelenti, hogy ugyanazon a platformon több adattárból is kezelheti az adatokat.

  Collibra

  A Collibra lehetővé teszi megosztott üzleti nyelv létrehozását a különböző adatkészletek között. Ennek az az oka, hogy minden adatát egyetlen központi platformról kezelik. További szabályok és szabályzatok is létrehozhatók erről a központi platformról.

  Különböző munkavállalói szabályokat is hozzárendelhet, például adatkezelőket, tulajdonosokat vagy letétkezelőket, hogy tudja, ki miért felelős. Ezenkívül a Collibra egy Data Catalog és Data Lineage rendszert is kínál, amelyek segítségével bemutathatja a különböző adatkészletek és alkalmazások közötti kapcsolatot.

  A legtöbb platformhoz hasonlóan a Collibri-t is integrálhatja kiegészítőkkel, és az API segítségével egyedi megoldásokat készíthet vállalkozása számára.

  Informatika

  Az Informatica olyan adatkezelési platformot kínál, amelyet számos más nagy márka is használ, mint például a KPMG, a VMWare és a Hello Fresh.

  Az Informatica tartalmaz egy adatkatalógust az összes adatvagyon és gépi tanulási modell kezeléséhez. Ez a katalógus részletezi a vállalkozása jelenleg birtokolt adatvagyont, az adatelemek által használt sémát, az adatok elérésére vonatkozó szabályzatot és a felhasználás korlátozásait.

  Ez központi helyet biztosít az adatok kereséséhez a szervezeten belül az analitikai modellek felépítéséhez. Ezen kívül tartalmaz egy adatpiacot, valamint eszközöket az adatminőség és adatsor kezeléséhez.

  Talend

  A Talend egységes platformot biztosít az adatvagyon kezeléséhez. Ez a platform egy adatkatalógust tartalmaz, amellyel nyomon követheti vállalkozása adatait.

  Ezenkívül a platform egy adatprofilozó eszközt is tartalmaz az összes adatforrás ellenőrzéséhez és jobb megértéséhez. Tartalmazza az adatsort is a szervezeten belül használt különböző rendszerek és alkalmazások közötti adatáramlás nyomon követésére.

  Alteryx

  Az Alteryx egy teljes körű adatkezelési platform. Minden szükséges funkcióval rendelkezik, beleértve az adatkatalógust, amellyel felfedezheti és rendszerezheti a vállalkozása birtokában lévő és kezelt összes adatvagyont.

    Az SOC 1 vs SOC 2 vs SOC 3 megfelelőség megértése

  Ezenkívül adatvonal-követéssel is nyomon követhető, hogy az adatok hogyan jutnak el a forrásból a különböző jelentésekbe és elemzésekbe, amelyeket az Ön vállalkozása használ annak biztosítására, hogy pontosak legyenek és minőségük megmaradjon. Maszkolási és anonimizálási eszközökkel is rendelkezik, amelyek segítenek megfelelni az adatvédelmi előírásoknak, például a GDPR-nak.

  Az Alteryx azt is lehetővé teszi, hogy az adatokhoz való hozzáférést szerepek és engedélyek alapján kezelje, hogy az alkalmazottak a munkájuk elvégzéséhez szükséges minimális adatmennyiséggel rendelkezzenek, és semmi több.

  Atlanti

  Az Atlan egy közösségközpontú adatkezelési platform, amely egyedülálló megközelítést ígér az adatkezeléshez, amely elkerüli a bürokráciát és a bonyolultságot.

  Lehetővé teszi a különböző adatvagyonok különböző szabályozások és szabályzatok által védettként történő besorolását. Ezenkívül robotokat használhat az osztályozási folyamat automatizálására. Az adatok védelmét maszkolás és kivonatolás segítségével is megteheti.

  Ezenkívül adathozzáférési szabályzatokat írhat a személyekre, amelyek az Ön vállalkozásának különböző adatfelhasználói, a célok, az adatok eltérő felhasználási esetei, valamint a megfelelőségi előírások. Csapattagjai is javasolhatnak módosításokat az irányelvekben, a fiókkezelő pedig jóváhagyhatja vagy elutasíthatja a változtatásokat. Az Atlant számos vezető technológiai startup használja adatai kezelésére.

  erwin

  Az erwin három elsődleges terméket kínál, amelyek segítenek Önnek az adatkezelési stratégiában.

  Az első egy adatkatalógus, amely metaadatkezelést és az automatizáláshoz szükséges eszközöket tartalmaz.

  A második egy adatműveltségi eszköz, amely lehetővé teszi a különböző eszközök adatkezelői számára az üzleti szószedetek kezelését és a különböző adatkezelési munkafolyamatok automatizálását, így az adatfogyasztók gyorsan és egyszerűen megtalálhatják a jelentések és elemzési irányítópultok létrehozásához szükséges adatvagyont.

  A harmadik egy adatminőségi jelentéskészítő eszköz, amely automatizálja a jelentési folyamatot, hogy mennyire jók a vállalkozása birtokában lévő adatok. Ennek az az oka, hogy a minőségi adatok téves betekintéshez vezethetnek, ami inkább kötelezettséget jelent, mint eszközt.

  Szemarchia

  A Semarchy könnyen használható és intuitív felületet biztosít az adatminőség kezeléséhez. Tartalmazza a szerepkör alapú engedélykezelési funkciókat, amelyek biztosítják, hogy csak az arra jogosult alkalmazottak férhessenek hozzá az adatokhoz.

  Ez segít megvédeni az érzékeny adatokat, és megfelel a különböző adatvédelmi előírásoknak. Ezenkívül a Semarchy megkönnyíti a házirendek módosítását és az adatkezelési szabályzatok kezelését. Ez megkönnyíti az adatkezelési gyakorlatok fejlesztését, ahogy a szervezet és igényei fejlődnek.

  Amikor regisztrál, kap egy kezdőcsomagot, amely előre megírt szabályokat tartalmaz, amelyeket aztán személyre szabhat és módosíthat igényei szerint. Ez azt jelenti, hogy soha nem kell üres vászonnal kezdeni.

  Végső szavak

  Fontos, hogy vállalkozása egészséges adatkezelési kultúrát építsen ki. Bár rövid távon szükségtelennek tűnhet, a meg nem felelés miatti szankciók óriásiak.

  Ezért fontos, hogy fogadjon el egy adatkezelési stratégiát, mivel ez megvédi vállalkozását, és hosszú távon segít a bizalom elnyerésében.

  Ennél is fontosabb, hogy az adatkezelés ne legyen az informatikusok számára fenntartott feladat. Inkább egy olyan együttműködési feladatnak kell lennie, amelyben minden adatfelhasználó, steward és menedzser részt vesz, és ahol a házirendek folyamatosan fejlődnek az igényeknek megfelelően.

  Az adatkezelési keretrendszerek is érdekelhetik.