9 Websocket szerver a megbízható valós idejű alkalmazásokhoz

A WebSocket egy kétirányú kommunikációs protokoll, amely egyetlen TCP-kapcsolatot használ az adatok küldésére/fogadására.

Technikailag a WebSocket teljes duplex kommunikációt biztosít a szerver és a kliens között, ami valós idejű adatátvitelt tesz lehetővé. Kezdetnek hasonló a HTTP-hez, de több előnnyel és eltérő használati esettel rendelkezik.

Csakúgy, mint a http:// vagy https:// karakterek beírása a böngésző címsorába, hogy csatlakozzon egy weboldalhoz, a WebSocket más sémát használ, azaz ws: vagy wss:⁣ – azonban nem használhatja a böngésző címmezőjébe. .

Ha Ön egy alkalmazással vagy szolgáltatással böngészőn keresztül interakcióba lépő felhasználó, nem tudja megkülönböztetni, és nem is kell.

De hasznos, ha többet tud a WebSocketről, ha Ön fejlesztő. Itt kiemelek néhány alapvetést, valamint az ajánlott WebSocket-kiszolgálókat, amelyeket használhat.

WebSocket vs. HTTP

A WebSocket felfedezése előtt létfontosságú, hogy megtanulja a különbségeit a HTTP-től.

Kétirányú kommunikációEgyirányú kommunikáció A szervernek nem kell várnia a kliens kérésére az adatok küldésére a kapcsolat létrejötte után.A szervernek meg kell várnia, amíg a kliens adatokat kér, vagyis több kapcsolatot kell létrehozni. Valós idejű webalkalmazásokhoz, chat alkalmazásokhoz hasznos , vagy játékok.Bármi, ami nem igényel kétirányú kapcsolatot.A kapcsolat csak akkor szakad meg, ha a kliens vagy a szerver bezárja.A kapcsolat a kliens/szerver minden kérése vagy válasza után bezárul. Példák: többjátékos játékok, üzenetküldő alkalmazások, tőzsdei adatbázisPéldák: Google keresés, közösségi média és böngészőértesítések.WebSocket vs. HTTP

Hogyan működik a WebSocket szerver?

A WebSocket szerver egy TCP-kiszolgáló portját figyeli.

A szerver részt vesz a kapcsolatok létrehozásában. Ennek eléréséhez a következőket kell tennie:

  • Értelmezi az ügyfelek kéréseit.
  • Válasz visszaküldése a szerverről a kliensnek.
  • Kövesse nyomon az ügyfeleket.
  • A kliens által küldött (titkosított) maszkolt adatok beolvasása és feloldása.
  5 teljes csomagrögzítő és elemző eszköz kis és nagy hálózatokhoz

A WebSocket szerverek létrehozásának/írásának megértéséhez áttekintheti a Mozilla hivatalos dokumentációját.

Hogyan működik a WebSocket szerver kapcsolat?

Most, hogy ismeri a WebSocket protokollt és annak szerverét, hogyan működik mindez?

WebSocket kapcsolat kezdeményezéséhez HTTP kapcsolat szükséges.

A HTTP elindítja a varázslatot, még ha nem is ő a hős ebben a történetben. Összességében az összes szakzsargont három lépésben lehet összefoglalni:

  • Az ügyfél HTTP-kapcsolatot küld a kiszolgálónak megfelelő fejlécekkel, amelyek a protokoll frissítését kérik.
  • Amint ez bemegy, a szerver azt válaszolja, hogy WebSocket protokollra vált.
  • Ezután az ügyfél ellenőrzi, hogy a kapcsolat frissítése megtörtént, és készen áll az adatok továbbítására.

Ha szeretne belemerülni a működésébe, a biztonsági modellbe, a kliens/szerver követelményeibe és egyebekbe, tekintse meg az Internet Standards Track dokumentumot, hogy többet megtudjon.

Miért részesítik előnyben a WebSocketeket a valós idejű kapcsolatokhoz?

A WebSockets a HTTP korlátai miatt jött létre.

A HTTP-kapcsolatok egyirányúak, azaz meg kell várni, amíg egy kérés befejeződik, mielőtt újabb indítást végezne.

Erre van egy megoldás, amelyet hosszú lekérdezésnek neveznek, de ez hosszú időtúllépési periódussal teszi a HTTP kérést. A szerver a hosszú időtúllépést használja arra, hogy új HTTP-kérés nélkül várjon és továbbítsa az adatokat.

Ez azonban leköti a szerver erőforrásait akkor is, ha nem történik adatátvitel.

A valós idejű kapcsolatok nem engedhetik meg maguknak a várakozási időt. Az adatoknak folyamatosan kell áramlani a szerverről, hogy kielégítsék a kliens igényeit.

A WebSockets teljes duplex kapcsolatot biztosít, amely mindaddig életben marad, amíg a kiszolgáló/kliens meg nem szakítja a kapcsolatot.

Így megbízhatóságot és kétirányú kommunikációt kap, amely lehetővé teszi a valós idejű alkalmazások létrehozását.

Ha ugyanazokat a jutalmakat szeretné alkalmazásai elkészítéséhez, íme néhány kiváló WebSocker-szerverlehetőség:

Soketi

A Soketi egy egyszerű, ingyenes, nyílt forráskódú megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a szerverarchitektúrára összpontosítson. Célja, hogy egy gyors WebSocket szerver legyen, amely kompatibilis a Pusherrel, miközben beépített alkalmazáskezelést kínál.

Ezenkívül kiszolgáló nélküli WebSocket-ajánlatot is kínál, amely telepíthető a Cloudflare-dolgozók számára. Amikor ezt írtam, még a nyílt béta szakaszban volt.

  7 Csalló házastárs-alkalmazás, és nézze meg most

Ha egy WebSocket szervert szeretne telepíteni maximális testreszabással a szerverén, a Soketi nagyszerű választás.

Sajnos nem kínál helyszíni vagy menedzselt megoldást.

Socket.io

A Socket.IO egy újabb nyílt forráskódú projekt, amely alacsony terhelésű kommunikációs csatornát biztosít a szerver és az ügyfél között.

Támogatja a HTTP hosszú lekérdezésre való visszatérést, ha a kapcsolat megszakad, és megpróbál automatikusan újracsatlakozni.

Ezenkívül kompatibilis a Deno-val, amely a Rustba épített JavaScript és TypeScript modern futtatókörnyezete.

Egy hihetetlenül népszerű WebSocket szerver, amelyet ingyenesen használhat a szerverén. További információért kövesse a hivatalos dokumentációt, mivel az nem kínál helyszíni telepítési szolgáltatást.

Pie Socket

Ha WebSocket megoldást keres vállalata vagy vállalkozása számára, és nem bánja a fizetést, a Pie Socket kiváló választás.

A Pie Socket prémium ajánlat, és olyan cégek is használnak bizonyos szolgáltatásokat, mint a RedHat és az Akamai.

WebSocket API-t is kínál mobil, asztali és IoT eszközökhöz. Kiválaszthatja a kívánt szerverrégiót, blokklánc-támogatást kaphat, és előnyben részesítheti az ügyfélszolgálatot, hogy segítse vállalkozását.

A Pie Socket 14 napos próbaverziót biztosít (hitelkártya nélkül), hogy kipróbálhassa.

SocketCluster

A Socket Cluster egy érdekes eszköztár, amely a Kubernetesre is telepíthető.

Támogatja a JWT hitelesítést, lehetővé teszi az adatfolyamok figyelését és szabályozását, valamint segít elkerülni a memóriaszivárgást. A SocketCluster azt is megemlíti, hogy az üzenetek sorrendje nem fog megszakadni, és könnyen telepíthető és méretezhető.

ws

A ws egy Node.js WebSocket könyvtár, amely egyszerűen használható, és gyors kliens/szerver megvalósítással rendelkezik.

Ez egy hihetetlenül népszerű WebSocket kliens és szerver a Node.js alkalmazásokhoz, amelyek számos funkciót támogatnak. Még egy ingyenes és nyílt forráskódú projekt, amelyet igényei szerint használhat.

Cowboy

A Cowboy egy egyszerű, gyors HTTP szerver WebSocket támogatással, Erlang kóddal.

Csak azért, mert Erlang-ot használ, eleve értékes a magas rendelkezésre állást igénylő valós idejű alkalmazások készítéséhez. Például megpróbálhatja használni banki és e-kereskedelmi rendszerekhez.

Sockette

A Sockette egy könnyű burkolat a WebSocket körül, amely lehetővé teszi a kapcsolat megszakadása esetén automatikusan újracsatlakozást.

  PSA: Kapcsolja ki az RCS-t, mielőtt új telefonra váltana

Sajnos a projektet már nem tartják fenn aktívan. Használati esetére azonban kipróbálhatja.

Websocketd

A Websocketd egy parancssori eszköz, amely segít becsomagolni egy meglévő parancssori programot, és lehetővé teszi a WebSocketen keresztüli elérését.

Hasznos lehet a WebSocket-képes alkalmazások egyszerű elkészítése.

Az előző projekthez hasonlóan már nem folyik aktív fejlesztés. Használata esetén azonban kipróbálhatja. Fedezze fel a GitHub oldalát, hogy többet megtudjon.

NetCoreServer

Ahogy a neve is sugallja, a NetCoreServer egy .NET Core könyvtár (C#-val beépítve), amely támogatja a HTTP(S), WebSocket és további csatlakozási protokollokat.

Támogatja továbbá az üzenetprotokoll-integrációt a Fast Binary Encoding funkcióval, biztosítva, hogy az aszinkron socket szerver ultragyors legyen és alacsony késleltetésű legyen.

További információért tekintse meg GitHub oldalát és dokumentációját.

A WebSocket-kapcsolatok kezelésére szolgáló szerver kötelező

Bár bármelyik WebSocket-kiszolgálót kiválaszthatja és az igényeinek megfelelően telepítheti, a legtöbbjük fordított proxy-mechanizmust használ, hogy minimalizálja a kiszolgáló terhelését, és a lehető legérzékenyebb maradjon.

Felhasználók milliói lépnek kapcsolatba olyan szolgáltatásokkal, amelyek az alatta lévő WebSocket protokollt használják. A chat-alkalmazásoktól kezdve a többszereplős játékokig, WebSocket szerver nélkül komoly problémáink adódnának a kommunikációval/gyors információszerzéssel.

Ennek ellenére csak a legjobb WebSocket-kiszolgálót válassza az igényeinek megfelelően. Létfontosságú, hogy megpróbálja saját kezűleg kezelni, ha teljes irányítást és korlátlan méretezhetőséget szeretne a költségek töredékéért.

Válassza azt, amely a projektje által megérdemelt maximális megbízhatóságot biztosítja.