9 Motion Capture szoftver, amely még soha nem látott életre keltheti karaktereit

Ki felejtheti el az olyan ikonikus motion capture előadásokat, mint Andy Serkis Gollum és Ceaser vagy Benedict Cumberbatch Smaug?

A mozgásrögzítés (más néven mocap) az emberek vagy tárgyak fizikai mozgásának rögzítésére utal mozgásrögzítő ruhák, kamerák és érzékelők segítségével.

Ezt a rögzített felvételt egy mozgásrögzítő szoftverbe exportálják, és itt kezdődik az olyan karakterek varázslata, mint Smaug és Gollum.

Mi az a Motion Capture szoftver?

A mozgásrögzítő szoftver egy olyan eszköz, amellyel animációt rögzíthet, hozzáadhatja digitális karaktermodelljéhez, és zökkenőmentesen jelenítheti meg a jelenetet. Ezek az eszközök lehetnek nyílt forráskódúak, harmadik féltől származó (ingyenes vagy fizetős) vagy saját tulajdonúak.

Ma megosztok egy mozgásrögzítő szoftverlistát, amely leegyszerűsíti a karakter-animációs folyamatot animációs filmekben vagy videojátékokban.

A Motion Capture szoftver jelentősége a szórakoztatóiparban

A mozgásrögzítő szoftvert orvosi alkalmazásokban, sportban, szórakoztatásban és még a katonaságban is használják. Segít a számítógépes és robotlátás érvényesítésében is.

De a mocap technológia legjobb felhasználása a szórakoztatóiparban látható, különösen a filmekben és a videojátékokban.

A mozgásrögzítést használt legújabb nevek James Cameron epikus fantasyfilmje, az Avatar 2: The Way of Water és a Rockstar AAA-játéka, a Red Dead Redemption 2.

Filmeseknek

A Mocap lehetővé teszi a filmesek számára, hogy kiváló minőségű animációs filmeket készítsenek ultrarealisztikus karaktermozgással. A mozgásrögzítést gyakran használják az előzetes megjelenítésben (previs) az előgyártás során, és életre keltik a storyboardokat.

Mocap öltönyök, arcérzékelők és fejre szerelt kamerák lehetővé teszik a filmesek számára, hogy a színész teljes fizikai teljesítményét megörökítsék, beleértve az arc és a test összes árnyalatát.

Játékfejlesztőknek

A mozgásrögzítő animáció gyors és hatékony módja a játékfejlesztők számára, hogy nagy mozgáskönyvtárat építsenek fel karaktereik számára.

Néhány mocap eszköz, mint például az Unreal Engine, lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy valósághű, nyílt világú játékokat hozzanak létre, amelyeket a játékosok felfedezhetnek.

Animátoroknak

A mozgásrögzítő szoftver segít az animátoroknak lerövidíteni az ismétlődő animációkat, és rögzített mozgásadatokat ad nekik karaktereik és mozgásuk modellezéséhez.

Egyes animációs stúdiók, például a Pixar saját szabadalmaztatott mozgásrögzítő szoftverüket használják, a RenderMan nevet. Olyan népszerű hollywoodi kasszasikerekben használták, mint a Jurassic Park, a Toy Story, az Avatar, a Titanic és még a Gyűrűk Ura is.

Hogyan segít a Motion Capture szoftver a mozgások létrehozásában?

A mozgásrögzítési technológia használatának négy különböző módja van:

  • Optikai passzív: Itt infravörös kamerákat használunk a retroreflektív passzív marker mozgásrögzítés követésére. Ez a leggyakrabban használt és rugalmas módszer a mozgásrögzítésre.
  • Optikai aktív: Ennél a módszernél speciális kamerák vannak a LED mozgásrögzítő markerek fényének követésére.
  • Videó/marker nélküli: Ez a technika teljes mértékben a mozgásrögzítő szoftverre támaszkodik a jelölők helyett.
  • Inerciális: Ennél a módszernél az alany tehetetlenségi érzékelőket (más néven IMU-kat) visel. Ezek az érzékelők vezeték nélkül továbbítanak adatokat számítógépre vagy okoseszközre. A kamerákat csak lokalizációra használják.
  A DoorDash helyének megváltoztatása

Most pedig nézzünk meg néhányat a legjobb mozgásrögzítő szoftverek közül.

Rokoko Stúdió

A Rokoko Studio egy népszerű mozgásrögzítő szoftver, amely felgyorsítja az animációs munkafolyamatot azáltal, hogy a mozgásrögzítést három egyszerű lépésre csökkenti – rögzítés, exportálás vagy adatfolyam.

A szoftver lehetővé teszi a Rokoko mocap segítségével rögzített karakteranimációk rögzítését, szerkesztését és streamelését. A Rokoko teljesen ingyenes akár 3 alkotó számára, és korlátlan felhőalapú tárolást és valós idejű előnézetet kínál a rögzített adatokhoz.

A Rokoko mocap eszközeit azonban nem használhatja a Rokoko Studio-tól függetlenül. Ez az eszköz a Rokoko Face Capture, a Smartgloves és a Smartsuit Pro nyers mocap adatait rögzíti. Ezeket a nyers adatokat a Studio fejlett inverz kinetikai modellek és szűrők segítségével dolgozza fel, hogy kiváló minőségű animációt hozzon létre.

Legjobb jellemzők

⭐ Töltse le az előre elkészített animációs elemeket a Rokoko Motion Library-ból

⭐ Csatlakozás és élő közvetítés olyan 3D modellező eszközökhöz, mint a Blender, Unreal, Maya stb.

⭐ Támogatja az összes formátumot, csontvázat és hálóbeállítást

Mindazonáltal a Studio valós idejű streamelést kínál minden további késés vagy késleltetés nélkül kedvenc 3D-szoftvereire, mint például a Maya, az Unreal, a Unity és a Blender.

OptiTrack Motívum

Az OptiTrack Motive javítja a csontvázkövetést a nehezen követhető helyzetekben. A Motive több mint 10 csontvázat vagy 300+ merev testet futtat valós idejű sebességgel.

A mozgásrögzítő szoftver +/- 0,2 mm-es pozíciópontossággal, < 9 ms-os késleltetési idővel és +/- 0,1 fokos forgási pontossággal érkezik. A motívum feldolgozza az OptiTrack kameraadatokat, és globális 3D-s pozíciókat, markerazonosítókat, forgási adatokat és rendkívül pontos csontvázkövetést biztosít.

Legjobb jellemzők

⭐ Aktív és passzív követés

⭐ Natív, plug-and-play támogatás az összes főbb digitális erőlemezhez – AMTI, Bertec és Kistler

⭐ Pontos markercímkézés és csontvázkövetés akadályok esetén is

Azonban nem kap ingyenes próbaverziót. Meg kell vásárolnia az örökös licencet, amely 1 év frissítést biztosít. Minden további év frissítésért többet kell fizetnie.

Wonder Stúdió

A Wonder Dynamics Wonder Studio egy mesterséges intelligencia mozgásrögzítő szoftvere, amely a mesterséges intelligencia erejét kihasználva animálja, világítja meg és komponálja a CG karaktereket élőszereplős jelenetté.

Feltöltheti CG-modelljét egyetlen felvételhez vagy a teljes jelenethez, és a rendszer automatikusan azonosítja a vágásokat, és követi a színészt, ahogy végighalad a sorozaton.

A népszerű nevek Hollywoodban már most kihasználják a Wonder Dynamics mesterséges intelligencia-alapú technológiáját. A Russo Brothers állítólag ezt az eszközt használja majd az Electric State című filmjükben – a Chris Pratt és Millie Bobby Brown főszereplésével.

Legjobb jellemzők

⭐ Speciális újracélzás a CG karakterek egyszerű méretezéséhez

⭐ A Wonder Studio AI az objektív VFX munka 80–90%-át automatizálja

⭐ Ingyenes 3D-s karakterek a művészközösségtől

A Wonder Studio megkönnyíti a CG karakter hozzáadását az élőszereplős jelenethez, de az eszköz különleges művészi és technikai szakértelmet igényel. Ezenkívül az egyéni vagy kis alkotók kissé drágának találhatják ezt a mozgásrögzítő szoftvert.

  Hogyan lehet szavakat törölni a baráti fiókkal

Autodesk MotionBuilder

Az Autodesk MotionBuilder egy 3D karakter-animációs szoftver, amely az eszközök széles skáláját teszi lehetővé a modell mozgásának árnyalatainak maximális gyorsasággal, pontossággal és következetességgel történő beállításához.

Ez az élő mozgásrögzítő szoftver interaktív és testreszabható kijelzőt kínál, amely segít élő mozgás rögzítésében, összetett karakteranimációk szerkesztésében és visszajátszásában. Ezt a szoftvert széles körben használják olyan szakemberek, akik hagyományos kulcskép-animációval vagy mozgásrögzítéssel szeretnének dolgozni.

Interaktív munkafolyamatokat is kaphat előre beépített mozdulatokkal a 3D karakteranimációhoz.

Legjobb jellemzők

⭐ Valós idejű 3D motor valósághű mozgások létrehozásához

⭐ Zökkenőmentes integráció olyan 3D modellező eszközökkel, mint a Maya és a 3D Max

⭐ Beépített szerkesztőeszközök az animációk gyors finomhangolásához

Ne feledje továbbá, hogy a MotionBuilder egy népszerű szoftver a mozgásrögzítő animációkhoz, és kissé költséges lehet kis alkotók vagy egyéni animátorok számára.

FreeMoCap

Ha ingyenes mozgásrögzítő szoftvert keres, akkor a FreeMoCap jó megoldás. Ezt az eszközt Jon Matthis egyszerű, laboratóriumi kutatási eszközként fejlesztette ki, mielőtt a mai nagyszabású, nyilvános projektté vált volna.

A Free Motion Capture Project (FreeMoCap) kutatási minőségű marker nélküli mozgásrögzítő szoftvert biztosít ingyenesen.

Csatlakoztathatja ezt az eszközt ingyenes, nyílt forráskódú eszközökhöz, például a Blenderhez, hogy pontosan rögzítse az emberek, állatok, robotok és egyéb objektumok teljes testének 3D-s mozgását.

Legjobb jellemzők

⭐ Mozgásrögzítő szoftver webkamerához – használja a webkamerával rögzített felvételeket mozgásrögzítéshez

⭐ Zökkenőmentes integráció a 3D modellező eszközökkel, például a Blenderrel

⭐ Felhasználóbarát felület, amely technikai segítség nélkül használható

A FreeMoCap egy robusztus mozgásrögzítő rendszer, amelyet különféle közösségek használhatnak, például 3D-s animátorok, játékfejlesztők, rövidfilmek készítői, de még sportolók, tudósok, mérnökök és orvosok is.

iPi Soft

Az iPi Soft iPi Motion Capture egy ingyenes mozgásrögzítő szoftver, amely nyomon követi az emberi test 3D-s mozgásait, és 3D animációt készít. Támogatja a már kapható mocap kamerákat, mélységérzékelőket, arcérzékelőket és mozgásvezérlőket.

Készítsen valósághű animációkat percek alatt, és exportálja azokat számos népszerű formátumba. Integrálható különféle népszerű 3D modellező eszközökkel, mint például a Blender, a Second Life, az Autodesk Maya, a Collada, az iClone stb.

Legjobb jellemzők

⭐ Élő link bővítmény az Unreal Engine 5.0-hoz

⭐ Több exportformátumot támogat

⭐ Felhasználóbarát felület, amely technikai segítség nélkül használható

Az iPi Motion Capture nem igényel csúcskategóriás szoftvert vagy hardvert, és még a mocap ruha nélkül rögzített felvételekkel is jól működik.

iClone Motion Live

Az iClone Motion Live egy teljes értékű mocap platform. Csatlakoztathatja a népszerű mocap eszközök mozgási adatfolyamait, és egyidejűleg animálhat 3D karaktereket.

Ez egy 3D mozgásrögzítő szoftver, amely leegyszerűsíti a valós idejű animációt. Beépített képességekkel rendelkezik a Character Creator, a Daz Studio vagy bármely más szabványos forrásból származó, teljesen felszerelt 3D-s karakterek animálására.

A Motion Live az a híd, amely összeköti mozgásrögzítő hardverüket (felszerelésüket) az iClone-nal úgy, hogy létrehoz egy „profilt” a választott hardverhez. Ezenkívül a felhasználók választhatják, hogy animációikat BVH vagy FBX formátumban exportálják.

  Apple ellenőrző kód beszerzése az eszközön

Legjobb jellemzők

⭐ Szinkron teljes testmozgásrögzítés

⭐ Az adatokat külön mozgássávba menti az egyszerű szerkesztés érdekében

⭐ Integrálható a Cartoon Animator 4-gyel

Ezt a mozgásrögzítő eszközt többnyire alacsony kategóriás projektekben használják, mivel megfizethető, és támogatja a kéz, arc és test különböző mocap-eszközeit.

Adobe Character Animator

Az Adobe Character Animator nyomon követi a színész mozgását és arckifejezését, hogy valós időben animálja a karaktereket. Ezzel a mozgásrögzítő szoftverrel élő közvetítést végezhet mikrofonjával és webkamerájával.

A Character Animatort az Adobe Sensei AI hajtja, amely segít bármilyen művészetet animált karakterré alakítani. Akár az Adobe Creative Cloud eszközeiből, például az Adobe Photoshopból vagy az Adobe Illustratorból is importálhat grafikát, vagy elkezdheti a beépített karaktersablonokat.

A mozdulatokat elmentheti triggerként, hogy leegyszerűsítse az animációs folyamatot és vezérelje a gesztusokat a billentyűzettel vagy MIDI-eszközzel; ez a funkció azonban nem érhető el az ingyenes csomagban.

Legjobb jellemzők

⭐ Hozzon létre egyéni karaktert a Puppet Maker segítségével

⭐ Exportáljon animációkat másodpercek alatt a Quick Export segítségével

⭐ Rendeljen billentyűparancsokat a kézmozdulatokhoz az egyszerű szerkesztés érdekében

A Character Animatort a nagy Hollywood Studios, valamint az online tartalomkészítők szeretik, hogy életre keltsék animációs karaktereiket.

Xsens Motion Capture

Az Xsens Motion Capture egy szoftver, amely megkönnyíti a karaktermodellezést és az animációt azáltal, hogy bármilyen környezetben rögzíti a mozgásokat és kifejezéseket.

A szoftver két változatban érhető el – MVN Animate filmkészítéshez és játékfejlesztéshez, MVN Analyze pedig kutatási, egészségügyi és sportcélú alkalmazásokhoz. Felhőalapú megoldásokat is kap az adatok tárolására és feldolgozására, valamint jelentések készítésére.

Legjobb jellemzők

⭐ 3 mocap hardver opció: MVN Link, MVN Awinda és MVN Awinda Starter

⭐ Felhőalapú megoldások az adatok tárolására és feldolgozására

⭐ Élő integráció a MotionBuilder, Unreal Engine, Unity, Autodesk Maya, Houdini és más szolgáltatásokkal

A filmkészítők és játékfejlesztők ezt a mozgásrögzítő szoftvert használják a mozgások digitalizálására és zökkenőmentes mozgásrögzítő animáció létrehozására. A fizioterapeuták ezt az eszközt arra használják, hogy betekintést nyerjenek a sportolók és a betegek jólétének vagy teljesítményének javítása érdekében.

Végső szavak

A technológia megjelenésének köszönhetően a mozgásrögzítés varázsa már nem csak a filmekre és a játékokra korlátozódik. Napjainkban a mozgásrögzítést széles körben használják a tudomány, az orvosi kezelés és a sport területén.

Ahogy egyre többen fedezik fel a mozgásrögzítés előnyeit, a mozgásrögzítő szoftver iránti kereslet egyre csak nő.

A mozgásrögzítési animáció nem helyettesíti teljesen az animációt; leegyszerűsíti a karakter-animáció folyamatát. Segítségükkel animációt rögzíthetsz, alkalmazhatsz a karakteredre, és napok helyett órákban jelenítheted meg a jelenetet.

Az, hogy milyen mocap szoftverre van szüksége, a költségvetéstől és az animációs követelményektől függ. Ha valami alapvető dolgot keres egy laborkutatási projekthez, válassza a FreeMoCap lehetőséget. Ingyenes és felhasználóbarát.

Ha azonban egy csúcskategóriás projektet szeretne fejleszteni, például egy filmet élő mozgással és számítógépes grafikával, válassza a Rokoko Studio vagy a Wonder Studio lehetőséget.

Ezután nézze meg a legjobb mozgógrafikus szoftvert mindenki számára.