9 legjobb Raspberry Pi alternatíva, amelyet kipróbálhatsz 2023-ban

A Raspberry szórakoztatóvá és kísérletezővé tette a számítástechnikát, ami egy lépcsőfok a jövőbeli találmányok számára.

Kétségtelen, hogy a Raspberry Pi egy elképesztő egylapos számítógép (SBC) a technológia világában, mivel lehetővé teszi a tech geekek számára, hogy a technológiai kísérletek új horizontjába lépjenek.

Az általános célú bemenettől/kimenettől az IoT-eszközökkel és operációs rendszerekkel való kapcsolódásig sok tennivaló van ezzel az eszközzel. A Raspberry Pi megmutatja a kreatív és technológiai fejlesztések hatalmas terét, amelyet új kísérletekkel tölthet be.

A technológia fejlődésével és az új innovációk megjelenésével természetes, hogy a rajongók olyan alternatívákat keresnek a Raspberry Pi helyett, amelyek még nagyobb teljesítményt, rugalmasságot és funkciókat kínálnak.

Míg a Raspberry Pi folyamatosan fejlődik az új modellekkel és frissítésekkel, mostanra számos lenyűgöző alternatíva létezik a piacon, amelyek felvehetik a versenyt, vagy akár meg is haladhatják képességeit.

Mi az a Raspberry Pi?

Eredetileg a Raspberry Pi Alapítvány által kifejlesztett, hitelkártya méretű számítógép óriási népszerűségre tett szert a technológiai rajongók, a hobbik és a szakemberek körében egyaránt.

A megfizethető, sokoldalú és egyszerűen használható Raspberry Pi a lehetőségek világát nyitotta meg a különféle alkalmazások számára.

Széles körű felhasználási területéről ismert, így kiváló választás olyan projektekhez, mint az otthoni automatizálás, a robotika, a médiaközpontok, a játékkonzolok és még a kisméretű szerverek is. Kompakt kialakítása, alacsony energiafogyasztása és Linux-alapú operációs rendszerek futtatásának képessége a barkácsolás szerelmeseinek és készítőinek kedvencévé tették.

Olvassa el még: Raspberry Pi 4 online platformok, amelyeket megvásárolhat.

Miért van szüksége a Raspberry Pi alternatíváira?

A válasz a projektek sokféleségében és az egyének egyedi igényeiben rejlik. Bár a Raspberry Pi számos területen kiváló, előfordulhat, hogy elmarad a konkrét teljesítményigényektől, a csatlakozási lehetőségektől vagy a speciális alkalmazásoktól. Egyes rajongóknak nagyobb feldolgozási teljesítményre, további portokra, fejlett grafikus képességekre vagy speciális AI-gyorsításra van szükségük.

Itt megvizsgáljuk a legjobb Raspberry Pi alternatívákat, amelyeket érdemes megfontolni. Mindegyik alternatíva megvan a maga előnye, és más-más igényt elégít ki, biztosítva, hogy minden rajongó igényeinek és preferenciáinak legyen megfelelő választása.

Libre számítógépes kártya (AML-S905X-CC)

A Libre Computer Project AML-S905X-CC (Le Potato) egy olyan számítógépes tábla, amely a Raspberry Pi alternatívájaként versenyez. Az operációs rendszerek képkompatibilitásának széles skálája az egyik legfontosabb funkció, amellyel rendelkezik.

A lista mindent tartalmaz a legújabb Linux 6.x-től az Ubuntu 22.10-ig. A többiek közé tartozik a Debian 11, a Raspbian 11, a CoreELEC (Kodi), a LibreELEC (Kodi), az Android 9.0 Pie, az Armbian, a Lakka és a Batocera. A 4K Ultra-HD Video Decode Engine izgalmas funkcióival és a 3D grafikát lehetővé tevő hardveres gyorsítással rendelkezik.

Ez a legjobb csere a Pi 3 Model B számára, és a legjobb az egészben az, hogy nem kell cserélnie a tápegységeket vagy a tokot, mert a meglévőkkel működik. Legalább 5 V-os 1,5 A-es MicroUSB tápegység ajánlott ahhoz, hogy elegendő energiát kapjon ehhez a kártyához.

A LED-rendszer hatalmas mennyiségű információt jelez a tábla tápellátásáról és egyéb vonatkozásairól. Ennek az alaplapnak a GPIO (General Purpose Input/Output) funkciója lehetővé teszi az Arduino Kalappal való használatát.

A Raspberry Pi 3-mal ellentétben ez az alaplap csak Ethernet-kapcsolattal rendelkezik, és nincs wifi az alaplapon. Ezenkívül semmit sem támogat az ARM architektúra családból. A Raspberry Pi rendszerbetöltők csak a gyártó által biztosított képekkel tölthetők be. Egyes felhasználók úgy találták, hogy a tábla öt évvel ezelőtti megjelenése után nem történt frissítés a javításokkal, hibákkal és fejlesztésekkel kapcsolatban. A tábla azonban a gyártó szerint alapos teszteléssel került piacra, így az elmúlt öt évben nem volt szükség frissítésre.

  A legjobb ASUS ROG Ally dokkok

Waveshare számítási modul 4

A Waveshare Computer Module 4-et a Raspberry Pi 4B legjobb alternatívájaként mutatják be a világnak. Támogatja az összes bemenetet/kimenetet ugyanúgy, mint a Pi 4B. A CM4 támogatja az összes 4B sorozatú HAT-ot (hardver a tetejére rögzítve).

Az alaplapi PoE (Power over Ethernet) fejléc lehetővé teszi a csatlakozást a PoE HAT-ok csatlakoztatásához. Ez az eMMC sorozatú kártya négymagos Cortex A72 64 bites processzorral érkezik.

Annak ellenére, hogy nagyon sok csodálatos funkció van, ennek a táblának is vannak korlátai. A termék ventilátora nem rendelkezik beállítási lehetőséggel, és a 12 V helyett csak 5 V-ot támogat. A tábla ajánlott minimális teljesítménye 5V 2A; ennél alacsonyabb leállíthatja a kártyát vagy alacsonyabb frekvenciát mutathat.

Ha a Raspberry Pi 4-et használta, és most alternatívákat keres, akkor néhány tényezőre ügyelnie kell. A gyártó azt javasolja, hogy ne csatlakoztasson semmilyen perifériát vagy eszközt, amíg az alaplap be van kapcsolva; a Micro USB port csak tápellátásra szolgál. Az USB 2.0 zárva van, használatához szükség van az overlay funkcióra.

Firefly ROC-RK3588S-PC

Az egyik csodálatos és nagy teljesítményű mini fedélzeti számítógép a Firefly ROC-RK3588S-PC, amely akár 128 GB memóriával is rendelkezik. A CPU-modell az ARM610, amely szintén versenyképes a Raspberry Pi alternatíváinak legyőzésében.

Ez a fedélzeti számítógép az AIoT-n (a dolgok mesterséges intelligenciáján) a következő szintre emeli IoT-alkalmazásait. Nagyfrekvenciás CPU 8 magos processzorral. A Bluetooth és a wifi támogatás előnyt jelent a többi eszközzel szemben. A többi processzoron túlmutató lépésként 8K-s videókódoló kompatibilitást kínál.

Ez a tábla a Raspberry Pi alternatívája, mivel különféle alkalmazásokban használható az alapvető számítástechnikától a felhőszervereken át az intelligens NVR-ig (hálózati videórögzítő), intelligens videofalak, többlencsés kamerák, intelligens autóprojektek stb. A Firefly ROC felhasználói ajánljuk kutatási és termelési alapú kísérletekhez, projektekhez.

Képes és széles körben használt fedélzeti számítógép, ez a termék hatalmas könyvtárral rendelkezik az interneten a tanulási források számára. Ehhez a termékhez sokkal egyszerűbb oktatóanyagokat találni, mint bármely máshoz, mivel SDK-kat, műszaki dokumentációt, oktatóanyagokat és önálló fejlesztői eszközöket kínál.

A gyártó technikai támogatása is elérhető a felhasználók számára. A terméken kívül egy ventilátort, egy tápegységet, egy C típusú tápegységet és egy antennát kap a csomagban. Számos alkalmazás elvégezhető ezzel az egylapos számítógéppel, beleértve a játékokat, a médialejátszót, az automatizálást, az intelligens készülékeket stb.

Számos keretrendszert támogat, beleértve a Caffe-t, MXNet-et, TensorFlow-t, PyTorch-ot stb. Ha médialejátszásról van szó, akkor ez az alaplap minden szükséges bemeneti/kimeneti opcióval rendelkezik, mint például fejhallgató-csatlakozó, vonali bemenet, mikrofon bemenet, HDMI. portok és USB, valamint más fedélzeti csatlakozási lehetőségek, mint például a Bluetooth és a wifi.

Orange Pi 4 (Rockchip)

Az Orange Pi Rockchip RK3399 több operációs rendszert támogat, és több porttal rendelkezik a GPIO számára. Nyílt forráskódú Android, Ubuntu és Debian OS támogatással rendelkezik. Elképesztő műszaki jellemzőkkel rendelkezik, mint például az LPDDR4 memória, az 1,8 GHz-es órajel, az akár 16 GB-os tárolómemória, az integrált grafikus kártya, a beépített Bluetooth és a wifi támogatás.

Specifikációi szerint ez a mini fedélzeti számítógép leginkább fejlett hálózati alkalmazásokhoz ajánlott. Ahogy beépített képességeivel és funkcióival vezeti a hálózatot.

A vezeték nélküli kapcsolattól az USB-nyílásokig mindent megvan ahhoz, hogy más eszközökkel csatlakoztassa, és szupergyors IoT (Internet Of Things) projekteket valósítson meg hálózatokon alapulóan.

Az olyan médiatámogató funkciók, mint a binokuláris látótávolság, a kettős kamera, a TF kártya tárolása és a bővíthető tárhelyi lehetőségek, mint például az SD és a SATA, mind elképesztőek. A média sávszélessége lehetővé teszi, hogy sikeresen használható legyen médiaalapú fejlesztési projektekhez.

  Mi az a filmkészítő mód a tévében, és miért akarod?

Támogatja az alacsony szintű perifériákat, és nagy felbontású videó- ​​és hangkimenetre is használható, mivel támogatja a 4K kimenetet. A LED-es jelzőfények és a robusztus energiagazdálkodási rendszerek lehetővé teszik, hogy többet tudjon meg működési állapotáról, így finomíthatja és hosszabb élettartamot biztosíthat számára.

Széleskörű csatlakozási funkcionalitásának köszönhetően alkalmas érintésmentes és intelligens technológián alapuló fejlesztési projektekhez. Okoskészülékeket építhet fel, amelyek különböző hálózati csatornákon keresztül csatlakoztathatók telefonjához vagy számítógépéhez.

Az internetes közösségen keresztüli kevesebb információ és a nem reagáló ügyfél-technológia problémákat okozhat. Ennek a fedélzeti számítógépnek a funkcióival azonban nincs probléma. A nem megfelelő dokumentáció és az elégtelen erőmű szintén olyan aggály, amelyet a meglévő felhasználók megosztottak online.

Khadas VIM4 Amlogic

A Khadas VIM4 Amlogic A311D2 egy 64 bites mini fedélzeti számítógép, amely támogatja a különböző operációs rendszereket, valamint a hálózati lehetőségek széles skáláját. Támogatja a wifit, a LAN-t, a Micro USB-t és a Bluetooth-t a csatlakozáshoz.

További elérhető GPIO opciók a Micro US és a HDMI bemenet/kimenet. Ezenkívül a VIM4 négyféle videokimeneti lehetőséget kínál, például HDMI, V-by-One, MIPI-DSI és eDP.

A fűtés nem probléma ennél a táblánál, mivel hűtőbordával és ventilátorral van felszerelve. Aktív hűtőkészlete szuper és elegendő szellőzési és hűtési lehetőséget biztosít a tábla számára. Egyszerűen átalakíthatja médialejátszó eszközzé, 5G hálózati modullá, érintőképernyős fejlesztőkészletekké stb.

Ez a Khadas kártya 4G LTE modullal érkezik, de nem támogatja az 5G LTE-t. Remélhetőleg az 5G LTE támogatás új frissítése továbbra is várat magára. A tábla másik hátránya, hogy nem támogatja a legjobb barkácsolási esetek némelyikét. Ezenkívül nem támogatja az infravörös távirányítókat, mivel ezen az alaplapon nincs vevő. Az exkluzív OS OOWOW by Khadas elérhető ehhez a táblához.

Orange Pi 5 Rockchip RK3588S

Egy másik Orange Pi 5 fedélzeti számítógép elképesztő funkciókkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a technológia szerelmeseit, hogy jobban belemerüljenek a tárgyak internetébe és a számítástechnikába. A Rockchip RK3588S akár 8 GB memória tartományban, DDR4 típusú RAM-mal, Android- és személyi számítógépekkel kompatibilis, PCI Express beépített grafikával és vezeték nélküli kapcsolattal (Bluetooth) érhető el. Más operációs rendszereket, mint például az Ambian, Droid, Ubuntu, Linux, Debian stb., támogatja ez a tábla.

Van benne Micro USB bővítőhely, két memóriahely, C típusú tápegység, HDMI és LAN port, valamint USB 2.0 és 3.0. Ezenkívül egy bővíthető porttal is rendelkezik, amely lehetővé teszi a funkciók további bővítését. A beépített AI-alapú gyorsító NPU TOPS-szal (Trillion Operations Per Second) rendelkezik, amely gyorsabb feldolgozást tesz lehetővé.

Az általános specifikációkon kívül ez az egylapos számítógép számos médiával, játékkal és hálózattal kapcsolatos projektben használható. A wifi támogatáshoz külön modult kell rendelni a PCI wifihez.

Egyes felhasználóknak problémái vannak azzal, hogy elegendő technikai támogatást kapjanak az alaplap gyártójától. Memóriakapacitásával azonban ez az alaplap az egyik legjobb alternatíva a Raspberry Pi számára, és többféleképpen használható az IoT-vel kapcsolatos projektekhez.

Khadas VIM4 Amlogic A311D2

A VIM4 Amlogic A311D2 by Khadas aktív hűtőkészlettel rendelkezik, amely biztosítja, hogy a tábla hőjének kezelésére csúcskategóriás hűtési módszert alkalmazzanak. Ha nem elégedett a passzív hűtőrendszerekkel, mint például az alaplapon lévő hűtőbordákkal, és azok nem tűnnek elegendőnek, akkor mindig a legjobb megoldás az aktív hűtőkészlettel rendelkező rendszerre váltás.

Ami a GPIO-t illeti, akkor ez az egylapos számítógép számos lehetőséggel rendelkezik, mint például HDMI, mikrofon bemenet/kimenet, intelligens kijelző, videokonferencia-alkalmazások és videokódolók (H.264 és H.265) 4K 50 FPS-sel képesség.

  A 10 legjobb vetítővászon sport- és filmestek rendezésére

Ehhez a kártyához egyszerre több kijelző is csatlakoztatható. Önálló 64 bites memória a központi és intenzív szoftverekhez. A beágyazott OOWOW szolgáltatással internetkapcsolat is elérhető, mivel ez egy wifi 6-kompatibilis fedélzeti számítógép.

Az operációs rendszerek online támogatása és szállítása optimális választássá teszi a technológiai geekek számára. A felhasználói segítséghez szükséges megfelelő dokumentáción kívül ebben a csomagban elegendő kiegészítőt kap, mint például a VIM hűtőbordát, két antennát és egy hűtőventilátort.

Több egység egymásra rakása a Khadas VIM4 Amlogic A311D2-re már nem jelent problémát, mivel aktív hűtőkészlettel rendelkezik. Néhány kihívás, amellyel ezzel a kártyával szembesülhet, a PoE azon korlátaihoz kapcsolódik, hogy az M2X bővítmény használatakor csak tápellátást és Ethernet-adatátvitelt nem biztosít.

Tinker Board Rockchip RK3399

A WayPonDEV Tinker Board Rockchip RK3399 egy egylapos számítógép, amely elegendő GPIO-csatlakozással, vezeték nélküli csatlakozási lehetőségekkel és kétképernyős funkciókkal rendelkezik. Ez a tábla alkalmasabb az IoT-projektek adatkezelésére. Az adatelemzéshez ASUS IoT felhőkonzol tartozik hozzá.

Fejlett számítástechnika lehetséges ezzel a fedélzeti számítógéppel, mivel izgalmas fedélzeti funkciókkal rendelkezik. A nagy teljesítményű, 6 magos chip-rendszeren (SoC) kívül Android Neural Networks API-kkal, teljesítmény-beállító eszközökkel és Adiantum titkosítással is rendelkezik.

Mindezek a csúcskategóriás rendszerek jobb hatékonyságot tesznek lehetővé, valamint a 3D és a felhőalapú számítástechnika fejlesztését. A megfelelő barkácstok megtalálása ehhez a fedélzeti számítógéphez kihívást jelenthet a felhasználók számára. Armv8 architektúrája optimális megoldássá teszi az IoT-vel (Dolgok Internetével) kapcsolatos projektekhez.

Egy másik jó dolog ebben a táblában, hogy három egyszerű lépésben telepíthető. A firmware-frissítés nem probléma ezen az alaplapon, mivel a gyártó FOTA (Firmware Over-The-Air) szolgáltatásokat nyújt, így az alaplap firmware-e vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egyszerűen frissíthető.

Az olyan keretrendszerek, mint az OpenCL és a grafikus gyorsítók lehetővé teszik a 2D/3D grafikus felhasználást. Ennek a kártyának a vezeték nélküli kapcsolata gyorsabb átviteli sebességgel rendelkezik, mint a normál fedélzeti számítógépeké. A TLS 1.3 átviteli folyamat és az AES titkosítás javítja az átviteli sebességet, valamint biztonságosabbá teszi a kapcsolatokat.

Geniatech Rockchip RK3128

A Geniatech Rockchip RK3128 egy XPI-3128 egylapos számítógép, amely a funkcionalitását fokozó modulokkal van beépítve. Ennek a tábla méretű számítógépnek a mérete lenyűgöző. Ez csak egy hitelkártya méretű fedélzeti számítógép. Így nagyon könnyen több helyre is elfér a fedélzeti számítógépes projektek fejlesztései.

A GPIO interfész nagyjából hasonló az összes többi Raspberry Pi alternatívaként elérhető fedélzeti számítógépéhez. A Micro USB, az UART, a wifi, a LAN, a Micro SD kártya támogatása és az USB gazdagépek az alaplap néhány alapvető funkciója.

A processzor egy négymagos Cortex-A7, amelynek frekvenciája 1,2 GHz. Ha azt tervezi, hogy áttér a Raspberry Pi 3-ról, akkor a Geniatech Rockchip nagyon kényelmes, és zökkenőmentes migrációs rendszerrel rendelkezik.

Ezen az alaplapon alternatív tűfunkciók is megvalósíthatók, mivel egy 40 tűs fejléccel rendelkezik, amely lehetővé teszi a hardver újrahasználatát. Több operációs rendszer is telepíthető erre az alaplapra, de egyes felhasználók problémákba ütköztek az operációs rendszer telepítésével kapcsolatban. Ez a probléma azonban megoldható a gyártó által biztosított SDK (Software Development Kit) telepítése után.

Az operációs rendszer közvetlen betöltése az SD-kártyáról néha problémát jelent. A gyártó nem biztosított elegendő dokumentációt a felhasználói segítséghez és az online információkhoz, ami problémát jelenthet.

Végső szavak

A híres Raspberry Pi alternatívái egyedi jellemzőkkel és képességekkel rendelkeznek, így kielégítik a különböző igényeket és preferenciákat. Legyen szó nagyobb teljesítményről, speciális alkalmazásokról vagy költséghatékonyságról, ezek az alternatívák izgalmas lehetőségeket kínálnak a barkácsolás szerelmeseinek, a gyártóknak és a technológia szerelmeseinek egyaránt.

Míg a Raspberry Pi továbbra is népszerű választás, a kiemelt alternatívák meggyőző lehetőségek, amelyeket meg kell fontolni. A Raspberry Pi alternatívái közül a legjobb választás az Ön egyedi követelményeitől, projektcéljaitól és személyes preferenciáitól függ.

Ezután nézze meg a Raspberry Pi készletet, hogy szabadjára engedje kreativitását a következő projektekben.