9 legjobb Markdown szerkesztő jobb dokumentáció írásához

A Markdown egy sokoldalú jelölőnyelv. Nem számít, hogy Ön blogger, író, közösségi média specialista vagy műszaki író; A Markdown lehetővé teszi, hogy produktív és együttműködő maradjon.

Ez a cikk a legjobb Markdown szerkesztőkkel foglalkozik, amelyek segítségével jobb műszaki dokumentációt, könyveket, blogbejegyzéseket írhat, vagy jegyzeteket készíthet.

Kezdjük el.

Mi az a Markdown?

A Markdown egy könnyű szöveg-HTML jelölőnyelv (szövegkódoló rendszer, amely lehetővé teszi a formázás, a szerkezet és az elemek közötti kapcsolat szabályozását), amely intuitív írási módszert kínál. 2004-ben John Gruber állt elő az ötlettel, és nemigen tudta, hogy ennyire népszerű lesz.

Ezzel formázási elemeket ad hozzá, de nem kap látható kimenetet. Használhat egyszerű szöveges fájlszerkesztőt vagy speciális Markdown szerkesztőt, amely további szolgáltatásokat kínál a Markdown használatakor. A Markdown-ra úgy is gondolhat, mint egy „stílusra”, amellyel olyan HTML-elemeknek megfelelő tartalmat írhatunk, mint a fejlécek, listák, szövegstílusok stb.

Például félkövér szöveg írásához dupla csillaggal (**) kell körülvennie.

**Ez egy félkövér szöveg**

Vagy egy címsor #-vel

#Ez az első cím

Ez azt jelenti, hogy nem hasonlít a WYSIWYG-hez (What You See Is What You Get), amely a legtöbb web- vagy szövegszerkesztőben megtalálható. A szintaxisa azonban könnyen megtanulható, és gyakorlással elsajátítható. Ezenkívül számos modern eszköz kínál Markdown funkciót, amely nem igényli a szintaxis memorizálását.

Jó a Markdown a dokumentáláshoz?

A Markdown ideális választás műszaki dokumentáció írásához. Ennek az az oka, hogy lehetőséget kínál a különböző dokumentumok változásainak egyesítésére.

Tehát, ha a csapatával együtt dolgozik a termékdokumentáció létrehozásán, használhat egy verzióvezérlő platformot, például a GitHubot az együttműködés kezelésére. Azonban a csapatának mindenkinek el kell fogadnia a Markdownt jelölőnyelvként, hogy sikeres legyen.

A Markdown közösségi támogatása is erős. Nézzünk néhány példát. A GitHub, a vezető felhőalapú kódtárhely platform a Markdown segítségével dokumentálja termékét. Ezután elérhető a Readthedocs, amely lehetővé teszi műszaki dokumentációjának automatizálását, összeállítását, verziószámát és tárolását a felhőben. A Markdown fájlokat használhatja a dokumentációs webhely létrehozásához. Csak csatlakoztatnia kell a GitHub-tárolót, és le kell küldenie a fájlokat.

Az MkDocs és a Docusarus statikus webhelygenerátorok, amelyek segítségével gyorsan tárolhat Markdown fájlokat. Használhatja a Jekyll-t is, amely leértékelési fájlokat használ a webhely létrehozásához.

Végül olyan online szoftverdokumentációs eszközöket talál, amelyek natívan támogatják a Markdownt.

A Markdown több formátumban is exportálható, beleértve a weboldalakat, a PDF-t vagy a Rich Text formátumot.

Mi az a Markdown Editor?

A Markdown szerkesztő egy speciális eszköz vagy webalkalmazás a Markdown írására. Lehetővé teszi az írók számára, hogy zavaró módban írjanak tartalmat. Ezenkívül hozzáférést kap az élő előnézetekhez, a billentyűparancsokhoz és a speciális formázáshoz.

Mire figyeljen Markdown szerkesztő kiválasztásakor

Íróként keresse meg a következő dolgokat a Markdown szerkesztőben. Ezek tartalmazzák:

 • Egy előnézeti ablaktábla a dokumentum megjelenésének megtekintéséhez.
 • Rengeteg exportálási lehetőség, köztük HTML, DOCX és PDF.
 • Zavartalan mód a fókuszált írási munkamenetekhez.
 • Közvetlen közzététel lehetősége különböző platformokon, beleértve a Mediumot, a WordPress-t stb.
 • Speciális formázási lehetőségeket kínál, például matematikai kifejezéseket és táblázatokat.
 • A szöveggel kapcsolatos létfontosságú információk megjelenítése, beleértve az olvashatósági pontszámokat, a szószámot, az aktuális munkamenetben eltöltött időt és így tovább.
 • Billentyűparancsok az intuitív mozgáshoz a fájlban.
  12 legjobb geokódolási és térképes API megoldás alkalmazásaihoz

Előfordulhat, hogy ezek a funkciók jelen vannak a Markdown szerkesztőben, de nem. A Markdown szerkesztő funkcióinak keresése mellett a következőket is ellenőriznie kell:

 • Egyszerű használat
 • Felhasználói felület minősége
 • Alkalmazás ára
 • A szerkesztő testreszabhatósága

Kódszerkesztő, Markdown szerkesztő – Meg tudod csinálni?

Szerencséje van, ha már olyan kódszerkesztőket használ, mint a Visual Studio Code (VSC) vagy a VSCodium (a VSC nyílt forráskódú alternatívája), az Atom vagy a Sublime Text.

Ezek a szövegszerkesztők alapértelmezés szerint támogatják a Markdown funkciót, vagy kiterjesztésre vagy csomagra kell támaszkodnia.

A Visual Studio Code natív Markdown támogatást kínál. Közvetlenül beleírhat Markdown tartalmat. Ezen felül hozzáférhet a bővítményeihez is, amelyek tovább javítják a Markdown támogatását és funkcióit.

Felirat: Markdown kiterjesztések a Visual Studio Code-ban.

Ugyanez igaz az Atomra is. Támogatja a Markdown funkciót, és tovább javíthatja támogatását és funkcionalitását olyan közösségi csomagok használatával, mint a Markdown-Writer, Markdown-Scroll-Sync és Markdown-Format.

Aztán ott van a Sublime text, az egyik leginkább funkciókban gazdag kódszerkesztő. Végül engedélyezheti és használhatja a Markdownt a GNU Emacs, Notepad++ és Vim programokkal.

Röviden, ha ezen kódszerkesztők bármelyikét használja, használhatja közvetlenül a Markdownt a dokumentáció megírásához.

Most megvitatjuk a legjobb Markdown szerkesztőket, hogy jobb dokumentációt írjanak.

Szellemíró

A Ghostwriter egy KDE-alapú, nyílt forráskódú Markdown szerkesztő. Zavarmentes írást kínál teljes képernyős móddal. A felület is tiszta, témák használatának lehetőségével.

Ezenkívül élő előnézettel is rendelkezik, amely frissül, ha ír némi Markdown-t. Ezenkívül a generált HTML-kódot egy blogbejegyzésbe másolhatja, és változtatás nélkül azonnal közzéteheti.

Ez hasznos a műszaki írók számára, mivel a fájlokat közvetlenül a verziókezelésbe helyezhetik az együttműködés érdekében, vagy közzétehetik őket a Readthedocs vagy más statikus webhelygenerátorok segítségével.

A Ghostwriter néhány figyelemre méltó tulajdonsága:

 • Munkamenet- és dokumentumstatisztika, amely tájékoztat a szavakról, karakterekről, mondatokról, a könnyű olvasásról, az összetett szavakról, oldalakról és az osztályzatokról.
 • Fókuszmódja kiemeli a kurzor körüli szöveget, így megadja a tartalom szerkesztéséhez szükséges pontosságot.
 • Navigáljon a dokumentumok között online a billentyűparancsokkal.
 • A támogatott exportálási lehetőségek közé tartozik a Pandoc, a MultiMarkdown és a commonmark.
 • Támogatja a Hemingway módot, amely letilt bizonyos billentyűket, és írógépes élményt kínál.
 • Támogatja a MathJax-et az egyenletek írásához.
 • Automatikus mentést kínál, így a munka mindig megmarad.
 • Könnyen húzza át a képeket.

A Ghostwriter elérhető Linuxon, MacOS-on és Windowson.

MarkText

A MarkText egy egyszerűen használható, nyílt forráskódú Markdown szerkesztő. Gyorsaságot kínál, és a használhatóságra összpontosít.

Az egyszerű dokumentációkészítés elősegítése érdekében valós idejű WYSIWYG előnézetet kínál. Ezenkívül támogatja a GitHub Flavored Markdown Spec (GFM) és a CommonMark Spec (CM) technológiát is. Ezen előírások betartása elősegítheti a konzisztenciát, így mások szerkeszthetik vagy fogyaszthatják a tartalmat.

Emellett olyan témákat is kap, mint a kadmium világos, a grafitfény, a sötét anyag stb.

Ezenkívül a három szerkesztési mód bármelyikét használhatja:

 • Forráskód, amely lehetővé teszi a dokumentum forrásának szerkesztését.
 • Írógép mód a szerkesztő írógépként való használatához.
 • A fókusz mód lehetővé teszi a szöveg kiemelését a jobb szerkesztés érdekében.

A MarkText további fő funkciói a következők:

 • A PDF és HTML formátumok támogatottak.
 • Támogatja a szövegközi stílust és a bekezdésparancsikonokat.
 • Illessze be közvetlenül a képeket a vágólapról.
  Végül elmagyarázzuk a kódolás és a szkriptelés közötti különbséget

Jelenleg a MarkText Mac, Windows és Linux rendszereken érhető el.

Typora

A Typora egy fizetős Markdown szerkesztő. Segítségével hatékonyan dolgozhat a Markdown szolgáltatással, és egyszerűen hozhat létre Markdown elemeket, például fejléceket, bekezdéseket és listákat. Használhat speciális elemeket is, például listákat, táblázatokat, kódkerítéseket, diagramokat és akár matematikai egyenleteket is.

Íróként a Typora könnyen használható a valós idejű előnézeti funkcióval. Ezenkívül egyéni témákat is kap, amelyeket testre szabhat a CSS használatával.

A Typora legfontosabb jellemzői a következők:

 • Fájlok rendszerezése a fájlfa panel és a fájllista oldalpanel segítségével.
 • Kiváló export és import lehetőségek.
 • Zavarmentes környezetet kínál.
 • Automatikus párosítás a Markdown kód gyorsabb befejezéséhez.
 • Sorolja fel a szavak számát, hogy lássa a haladást.

A Typorát 14,99 dollártól kezdődően egyszeri fizetésért kaphatja meg. Elérhető Windows, Mac és Linux rendszereken.

Ulysses

Az Ulysses egy népszerű Mac-alapú íróalkalmazás. Ezzel az írók projektjeik élén maradhatnak, beleértve a könyveket, esszéket és blogírásokat. Az Ulysses akkor is hasznos lehet, ha műszaki író vagy, mivel támogatja a Markdownt.

Mielőtt azonban komoly munkára venné, tekintse meg a Markdown támogatási listáját, mivel továbbra is támogatnia kell minden Markdown elemet.

Ennek kompenzálására saját Markdown XL natív jelölést használ. Ezenkívül olyan funkciókat is kínál, mint a megjegyzések vagy megjegyzések.

Röviden: válassza az Ulysses-t a kevésbé kihívást jelentő technikai munkákhoz, mivel teljes Markdown támogatásra van szüksége.

Néhány figyelemre méltó Ulysses funkció:

 • Beépített szerkesztő és lektori asszisztens 20 nyelv támogatásával.
 • Alakítsa át munkáját PDF-ekké, e-könyvekké és Word-dokumentumokká egyetlen kattintással.
 • Zavartalan környezet.
 • A Ghost, a Medium, a WordPress és a micro.blog közvetlen közzététele támogatott.
 • Zökkenőmentes szinkronizálás a csatlakoztatott eszközök között.

A havi ára 5,99 dollártól kezdődik, és csak Mac rendszeren érhető el.

iA író

Az Ulyssesszel ellentétben az iA Writer teljes mértékben támogatja a Markdownt. Ez egy népszerű Markdown szerkesztő, és kiváló funkciókkal és testreszabással rendelkezik. Azonban ne keverje össze a mesterséges intelligencia (AI) eszközeivel.

A dobozból készült iA Writer intuitív és könnyen használható. Lehetővé teszi a jegyzetek és ötletek összekapcsolását a jobb strukturálás érdekében. Ezenkívül könnyű navigációt kínál a dokumentumok között, vagy használja az előzményeket az előző verzióhoz való visszatéréshez.

A többi Markdown szerkesztőhöz hasonlóan az iA Writer is kínál fókuszmódot, ahol sorról sorra mozoghat a hatékonyabb írás és szerkesztés érdekében.

Az iA Writer további kulcsfontosságú funkciói a következők:

 • Szintaxis kiemeléssel érkezik, amely segít eltávolítani az ismétlődéseket, a rendetlenséget vagy a gyenge igéket.
 • Stílusellenőrzést kínál a klisék, kitöltőanyagok és redundanciák gyors kiküszöbölésére.
 • Támogatja a képek dokumentumokba húzását.
 • Sablonokat kínál a gyorsabb munkafolyamathoz.
 • HTML, Word és PDF export támogatott.

Az iA Writer Windows, Mac, Android, iPhone és iPad rendszereken érhető el. Az Androidon kívül az iA Writert egyszeri fizetéssel kapja meg.

Obszidián

A dokumentáció elkészítéséhez meg kell értenie a terméket, kommunikálnia kell a fejlesztőkkel és vezetőkkel, és meg kell tanulnia a technológiát. Ez azt jelenti, hogy sok információval, fogalommal és ötlettel kell dolgozni, amelyek idővel elveszhetnek vagy szétszóródhatnak.

Itt jön be az Obsidian. Ez egy ingyenesen használható tudásbázis Markdown szerkesztő, amely lehetővé teszi, hogy egyéni megoldást hozzon létre a tudásbázis kezelésére.

Nagymértékben testreszabható, és testreszabhatja, hogyan nézzen ki, hogyan érezzen és működjön. Megteheti egyéni CSS hozzáadásával vagy 25 alapbővítmény, 180+ téma vagy 880+ közösségi bővítmény használatával!

  Az Adobe Acrobat előfizetés lemondása

Mindennek a lényege a Markdown teljes támogatása. Ezenkívül nem felhő alapú, így teljes mértékben Ön irányíthatja adatait. Az Ön által választott adatokról biztonsági másolatot készíthet.

Az Obszidián főbb jellemzői a következők:

 • Támogatja a csatlakoztatott elemeket, beleértve a grafikonnézetet, a visszamutató hivatkozásokat és a kimenő hivatkozásokat.
 • Nagymértékben testreszabható.
 • Remek közösség.
 • 22 nyelvű fordítás.

Az Obsidian ingyenesen használható, de fizetős opcióját exkluzív előnyökért kaphatja meg.

Reszket

A Quivert leginkább „A programozó notebookjaként” ismerik. Ha Ön programoz és dokumentációt ír, a Quivert nagyon hasznosnak találja. Támogatja a Markdown-t az egyszerű jegyzeteléshez, a LaTeX-et pedig a kód írásához és szerkesztéséhez. A termelékenység fokozása érdekében élő előnézeti Markdown és LaTeX-et kínál.

Az egyszerű hozzáférés érdekében a Quiver támogatja a jegyzetek szinkronizálását az eszközök között felhőalapú tárolási platformokon, például Google Drive-on, Dropboxon stb.. Támogatja a verzióvezérlést is, így Ön együttműködhet csapatával. Ezenkívül egyetlen kattintással biztonsági másolatot készíthet a teljes könyvtáráról, és visszaállíthatja azt.

A motorháztető alatt a Quiver Ace kódszerkesztőt használ, hogy könnyedén dolgozzon a kóddal és a szöveggel.

A Quiver főbb jellemzői a következők:

 • Csapat együttműködés.
 • Felhő szinkronizálás.
 • Támogatja az integrációkat
 • Támogatja az egyszerű JSON adatformátumot az egyszerű exportálás érdekében.
 • Automatikusan menti a változtatásokat, így nem veszíti el a változtatásokat.
 • Címkéket kínál az egyszerű kezelés érdekében.
 • Húzza át a képeket, fájlokat és hivatkozásokat.
 • Azonnali teljes szöveges keresés.

Mac-alapú, és 9,99 dollárért kapható. Használhatja ingyenes próbaverzióját, mielőtt eldönti, hogy fizetni kíván-e érte.

LightPaper

Ha Ön Mac-felhasználó, imádni fogja a LightPapert. Ez egy könnyű szövegszerkesztő, amely kiváló funkciókészlettel rendelkezik tartalom írására, beleértve a dokumentációt is.

A dobozból kivéve gyönyörű felhasználói felületet kínál. Ezenkívül sokoldalú oldalsávot biztosít, amely megkönnyíti a navigációt és a fájlok elérhetőségét. Ezenkívül támogatja az olyan funkciókat, mint a Quick Open; a Shadow Notes és a Scratch Notes közvetlenül az oldalsávról érhető el.

A Shadow and Scratch Notes segítségével menet közben készíthet jegyzeteket, amelyeket később felhasználhat a dokumentáció írásában. Tehát, ha kutat, hasznosnak találhatja ezt a funkciót. Végül támogatja a különböző Markdown ízeket, beleértve a GFM-et és a MultiMarkdown(MM)-t.

A LightPaper további fontos jellemzői:

 • Nyisson meg több lapot a jobb munkafolyamat érdekében.
 • Innovatív fogd és vidd képek és hivatkozások.
 • Fejléclistát és kódblokkokat kínál a dokumentumon belüli egyszerű navigáció érdekében.
 • Élő előnézet, hogy megnézze, hogyan néz ki a dokumentuma.
 • Valódi előnézet, hogy megtudja, hogyan fog kinézni egy webhelyen.
 • Támogatja a matematikai megjelenítést.
 • Jekyll renderelési támogatással érkezik.

A LightPaperhez 14 napos próbaverzió tartozik; egyszeri fizetés ellenében 14,99 USD-tól kaphatja meg.

MindForger

A MindForger egy nyílt forráskódú lejegyzés-szerkesztő jegyzetkészítéshez. Ez segíthet a műszaki íróknak abban, hogy megszervezzék tudásukat, hogy jobb dokumentációt tudjanak írni. Természetesen használhatjuk dokumentációk írásához is, hiszen teljes Markdown támogatással jár.

A MindForger főbb funkciói a következők:

 • Refaktorálás
 • Analitika
 • Címke navigátor
 • Matek támogatás
 • Nagy teljesítményű

Elérhető Windows, macOS és Linux rendszeren.

Végső szavak

A sikeres dokumentáláshoz megfelelő eszközökre van szükség. Ez a bejegyzés áttekintette a legjobb Markdown szerkesztőket, amelyek segíthetnek tudásbázis létrehozásában, dokumentációk létrehozásában és közvetlen közzétételében.

Ezután tekintse meg a legjobb eszközöket és forrásokat, amelyek segítségével professzionális íróvá válhat.