9 kriptográfiai csalás, amelyet tudnia kell Bitcoin vásárlása előtt

Kulcs elvitelek

  • A kriptovaluta-csalások, mint például a piramisjátékok, az ICO-csalások és a „pump-and-dump” rendszerek, elterjedtek a kriptoiparban betöltött nagy mennyiségű pénz miatt.
  • A csalók gyakran alkalmaznak fejlett taktikákat, például megszemélyesítési csalásokat és hamis webhelyeket, hogy becsapják az áldozatokat és ellopják kriptovalutájukat.
  • Kulcsfontosságú, hogy az egyének éberek maradjanak, és minden kriptoplatformot alaposan megvizsgáljanak, mielőtt azt használnák, hogy megvédjék magukat a kriptocsalás áldozataitól.

Szeresd vagy utáld a kriptovalutát, iszonyatos mennyiségű pénzről van szó. Bárhol, ahol nagy pénzösszegek vannak, különösen olyan pénzeknél, amelyek könnyen eltűnnek, például a kriptovalutákban, csalókat találni – és rengeteget.

A Crypto támogatói a titkosítás és az anonimitás miatt szeretik a kriptot, de a bűnözők és a csalók is ezért szeretik. Ennek megfelelően az évek során hatalmas kriptovaluta-csalásokat tapasztaltunk, amelyek mindenféle csalási módszert alkalmaztak, hogy a felhasználókat elválasztsák kriptotulajdonaiktól.

1. Piramissémák

A piramisjáték vagy Ponzi-játék egy befektetési átverés, amelyben a szervezők arra kérik az embereket, hogy fektessenek be egy programba, és jobb megtérülést ígérnek, ha más embereket toboroznak a programba. A Ponzi-sémák csalásai eljutottak a kriptovaluták felé, és mára az egyik legkárosabb csalásnak számítanak.

Például egy kriptoközösség tagjainak irreális megtérülést ígérnek befektetésükért, például heti 10%-os kamatot. A szervezők egy látszólag meggyőző indokot találnak ki, például a kripto arbitrázs tevékenységet, hogy elmagyarázzák, hogyan generálják a hozamot. Amint a befektetők csatlakoznak a programhoz, arra kérik őket, hogy toborozzanak további leányvállalatokat, hogy növeljék bevételi potenciáljukat.

Eközben a befektetett összeg felfelé halad a piramison, minden toborzó kap egy vágást, amíg el nem jut a szervezőkhöz, akik személyes kiadásokra fordíthatják. Egy ponton a piramisjáték fenntarthatatlanná válik és összeomlik. Alapján CoinMarketCapa két legnagyobb kriptocsalás, a Onecoin és a Bitconnect együttesen 9,3 milliárd dollárba került a befektetőknek.

2. Kezdeti érme felajánlások

Az Initial Coin Offering (ICO) egy adománygyűjtő gyakorlat, amely intelligens szerződéseket és kriptovalutát használ a szervezet és érdekelt felei közötti fizetések automatizálására. Az ICO-kat a kriptovaluta cégek arra használják, hogy pénzt gyűjtsenek a jövőbeli felhasználóktól. Míg sok nagyszerű céget építettek fel ICO-k segítségével, sok adománygyűjtő gyakorlat csalásnak bizonyult.

Az ICO csalások hónapokat töltenek az adománygyűjtő gyakorlatok népszerűsítésével annak ellenére, hogy nem rendelkeznek működőképes termékkel vagy szolgáltatással. Különböző technikákat alkalmaznak, beleértve a gerillamarketingért kínált jutalmakat, pénzt gyűjtenek és csábító ígéreteket tesznek. Aztán amint elegendő forrást gyűjtöttek össze, beszüntetik a befektetőikkel folytatott kommunikációt.

  Hogyan lehet felépíteni és telepíteni a legújabb cURL verziót a CentOS és az Ubuntu rendszeren?

Úgy tűnik, hogy sok ICO-t törvényes, jó múlttal rendelkező vállalkozók üzemeltetnek. Sok esetben később kiderül, hogy az állítólagos „vállalkozók” arctalan bűnözők, akik más személyek kilétét használják fel. Egyes projektek odáig mennek, hogy elnyerjék az iparban elismert nevek nyilvános támogatását.

Gyakran nehéz különbséget tenni a legitim és a hamis ICO között. Ennek részben az az oka, hogy az ICO-kat online bonyolítják le, a szervezet és az érdekelt felek közötti személyes interakció nélkül. Ráadásul még a legitim ICO projektek is befektetői pénzt veszíthetnek, ha feltörik őket!

3. Pump-and-Dump sémák

A pumpa-és-dump csalások nem új keletű jelenségek, de a kriptovaluta technológia sokkal könnyebbé tette az ilyen típusú csalásokat. Mindent meg lehet csinálni online. Egy csaló először létrehoz egy kripto tokent, és beállítja a mögöttes technológiát egy fehér papírral és mindennel, ami legitim kriptoprojektnek tűnhet.

A közösségi média készséges befolyásolóit adják hozzá a privát online fórumokhoz, és koordinálják a kriptoeszközök vásárlását, hogy természetes piaci trendet hozzanak létre kiugrások nélkül. Miután elkészültek és készen állnak, elkezdik szivattyúzni az eszközöket követőiknek a közösségi médiában. A befektetők megvennék a tokent, tovább tolva a token árát.

Ezt követően a szervezők lerakást (más néven szőnyeghúzást) koordinálnak, amely magában foglalja a tokenek eladását, biztosítva ezzel, hogy a belső körből bárki profitáljon. Eközben az átlagos emberek értéktelen tokenek birtokában maradnak, és mielőtt észrevennék, a tokenek ára nullára csökken, és a csalók felhagynak a projekttel.

Jó példa a pump-and-dump átverésre a Squid Game token. 2021-ben a Squid Game kriptotoken készítői több mint 3 millió dollárral eltűntek, de a valós költség sokkal magasabb volt. Alapján Láncelemzésa kriptobefektetők 4,6 milliárd dollárt veszítettek, amikor gyanús pump-and-dump tokeneket vásároltak 2022-ben

4. Bitcoin bányászati ​​csalások

Az évek során a Bitcoin bányászata sokkal nehezebbé vált. A bányászati ​​tevékenységből származó nyereséghez most fejlettebb hardverre van szükség, amelyet az átlagember gyakran nehezebb beszerezni és használni. Ez arra készteti az embereket, hogy a kriptovaluta bányászatát kiszervezzék másoknak.

Következésképpen a csalók kihasználták az emberek hajlandóságát a kriptovaluta bányászati ​​szolgáltatások igénybevételére. A kriptovaluta bányászati ​​csalások üzemeltetői megpróbálják meggyőzni áldozataikat, hogy fektessenek be bányászati ​​készletükbe, hogy jelentős hozamot érjenek el. A csalók általában nem válaszolnak áldozataik üzeneteire, miután megkapták a pénzt.

A bitcoin-bányászati ​​sémák mögött álló bűnözők megpróbálhatják meggyőzni áldozataikat új befektetők bevonására. Ezek a konstrukciók általában azt jelentik, hogy pénzt vesznek el az új befektetőktől, hogy fizessenek a korábbi befektetőknek, amíg a fizetési ciklus már nem tartható fenn.

  Zene megosztása valaki mással az AirPods segítségével

5. Megszemélyesítéssel kapcsolatos csalások

A megszemélyesítési titkosítással kapcsolatos csalások minden formában és méretben léteznek, de szabványos eseménysorozatot követnek. A csaló úgy tesz, mint aki nem az. Kapcsolatba lépnek a potenciális áldozatokkal, szociális tervezési taktikákat alkalmazva. Arra kérik az áldozatokat, hogy osszák meg személyes adataikat – amelyek segítségével hozzáférhetnek az áldozatok vagyonához –, vagy hamis célra bocsássanak kriptovalutát.

Például a műszaki támogatási csalások akkor fordulnak elő, amikor a csalók jó hírű kriptoplatformok ügyfélszolgálati ügynökeinek adják ki magukat, kölcsönhatásba lépnek az ügyfelekkel, hogy bizalmas adatokat, például privát kulcsokat szerezzenek meg, és ezeket csalásra használják fel.

Az idősek különösen ki vannak téve az ilyen csalásoknak, mivel nem ismerik a digitális teret. A FBI IC3 egység 2022-ben több mint 1 milliárd dolláros veszteségről számolt be az amerikai időseknek.

Eközben a romantikus titkosítással kapcsolatos csalásokban csalók vesznek részt, gyakran pszeudo-identitást használva, akik hónapokig romantikus kapcsolatokat alakítanak ki az áldozatokkal. Miután elnyerték a bizalmukat, kitalált szomorú történetekkel vádolják áldozataikat abban, hogy kriptovalutát küldenek támogatásukra. Addig kérnek további pénzt, amíg az áldozat rá nem jön, majd eltűnnek.

6. Cryptocurrency Giveaway csalások

A kriptovaluta-ajándékozási csalások social engineering segítségével győzik meg a befektetőket, hogy küldjék el kriptovalutáikat nagyobb mennyiségű token megszerzésére. A non-fungible tokens (NFT) őrület idején az NFT ajándékozással kapcsolatos csalások különösen népszerűek voltak. Az ilyen csalások meglehetősen meggyőzőek lehetnek, különösen akkor, ha a csalók hírességeket adnak ki, hogy rávegyék áldozataikat.

Minden népszerű közösségi média platformot használnak kriptovaluta-ajándékozási csalások végrehajtására. A YouTube-on a csalók megjegyzéseket fűznek a technológiai befolyásolók által közzétett videókhoz. A megjegyzések néhány nézőt meggyőznek arról, hogy vegyenek részt hamis kriptovaluta-ajándékokban. Sokan azt feltételezik, hogy az ajándékok jogosak, mivel kapcsolatban állnak hiteles nevekkel a technikában.

A Twitter-fiókokat arra is felhasználták, hogy pénzt lopjanak el azoktól az emberektől, akik kriptovaluta-ajándékozásra számítanak. A bűnözők a technológiai ipar hírességeinek és kiemelkedő személyiségeinek adják ki magukat, hogy elnyerjék a felhasználók bizalmát a platformon. Az ajándékbejegyzések a csaló hamis profiljából, idővonalából és más Twitter-felhasználók bejegyzéseiből készülnek.

7. Hamis webhelyekkel kapcsolatos csalások

A hamis webhelyekkel kapcsolatos csalások demonstrálják a kiberbűnözési ágazat azon képességét, hogy folyamatosan új módszereket találjon az ártatlan emberek becsapására. Ebben az esetben a csalók teljes értékű webhelyeket hoznak létre, amelyek a legális kriptoplatformokat képviselik vagy hasonlítanak azokhoz. Ezután ráveszik a befektetőket, hogy összekapcsolják kriptopénztárcájukat kripto-tranzakciók végrehajtásához.

  Adjon el online, és emelje fel e-kereskedelmi játékát könnyedén

A hackerek hozzáférhetnek a kriptovaluta pénztárca felhasználóinak adataihoz, miután megszerezték a csere- és pénztárcainformációikat. Az adatok felhasználhatók az áldozatok személyes fiókjaiba való bejelentkezéshez is, ez a tevékenység fekete kalap hackelésként ismert.

Az Airdrop csalások hamis webhelyeket és DApp-okat használnak tevékenységeik végrehajtásához. Ezenkívül más csalók hamis webhelyeket használhatnak arra, hogy szoftver letöltésére ösztönözzék a felhasználókat. A felhasználó, aki azt hiszi, hogy legitim webhelyet használ, letölthet olyan rosszindulatú szoftvert, amely információkat lop az eszközéről, vagy telepíthet egy zsarolóprogramot.

8. Hozamgazdálkodási ösztönzők

A hozamgazdálkodás egy decentralizált pénzügyi innováció, amely lehetővé teszi a kriptovaluták befektetéséből származó megtérülést. Ennek ellenére nem minden hozamgazdálkodási projekt legitim. Néhányan azért vannak itt, hogy ellopjanak tőled.

A kriptográfiai csalók lemásolják a törvényes hozamgazdálkodási projektek kódját, és rosszindulatú kódjukat hozzáadva pénzeket lopnak el. Más csalók odáig jutottak, hogy hosszú ideig úgy tesznek, mintha legitimek lennének, mielőtt lerántották volna a szőnyeget a befektetők elől, és elmenekülnének az összes alappal.

A hozamtermesztési ökoszisztéma arctalan természete miatt nagyon nehéz megbizonyosodni arról, hogy egy projekt legitim-e. Még akkor is, ha a projektek legitimek, mindig fennáll annak a veszélye, hogy a projekt kódjában hibákat lehet profitszerzés céljából kihasználni.

Az utóbbi időkben nőtt az aggodalom, hogy egyre több csaló fog hamis hackeket létrehozni, hogy a pénzvesztésért magukra hárítsák a felelősséget egy „ismeretlen” bűnözőre.

9. E-mail alapú titkosítással kapcsolatos csalások

Nem titok, hogy az online adatvédelem lassan a legtöbbünk számára nehezen megfogható labdává válik. Az elmúlt években elterjedtté váltak az adatszivárogtatások és az adatvédelmet megsértő felhasználói szerződési szabályzatok. Ez megkönnyíti a csalók számára, hogy megszerezzék elérhetőségeit a sötét webről vagy az Ön által használt legális szolgáltatásoktól.

Az Ön elérhetőségei alapján a csaló úgy tesz, mintha az Ön által használt szolgáltatás tagja lenne, és e-mailt küldhet Önnek egy rosszindulatú hivatkozással az e-mail törzsében. Az e-mail tartalmazhat egy azonnali beavatkozást igénylő probléma leírását. Ez azért történik, hogy az áldozat hajlandóbb rákattintani egy rosszindulatú hivatkozásra, vagy hamis weboldalhoz férhessen hozzá, ahol anélkül is kiadhatja adatait, hogy észrevenné.

Az e-mailes csalásoknak nagyon könnyű beesni, mert a legtöbb ember nagyon bízik az általa használt szolgáltatásokban, és általában nem számít arra, hogy egy ismerős szolgáltatástól származó e-mail rosszindulatú.

Biztonságban maradni a kriptovadnyugaton

Miközben a kriptovaluták megváltoztatják a világot, sok életet tettek tönkre a csalások az ágazatban. Nagyon fontos, hogy mindig ügyeljünk a piros zászlókra (új és régi egyaránt), amikor kriptovaluta platformokat használunk.

A kriptovaluta technológia számos pénzügyi folyamatot automatizált, és a banki ügyeket az emberek kezébe adta. Ez azt jelentheti, hogy Ön lehet a kiberbiztonsági lánc leggyengébb láncszeme, és egy kripto-csalás célpontja. Ezért minden kriptoplatformot alaposan meg kell vizsgálnia, mielőtt használná.