9 általános felhasználói felület/UX tervezési mítoszok és tévhitek megdöntve

Mint minden más iparág, az UI/UX iparág is tele van sok tévedéssel, amelyek megingatják a tervezőket, és a tervezési projekteket kisiklik elsődleges céljaiktól. Lehet, hogy tudtán kívül is ragaszkodott néhány tévhithez karrierje különböző szakaszaiban.

Ezért fontos, hogy felfedezze az igazságot róluk, akár kezdő tervező, akár veterán. Ebben a cikkben megdöntjük a gyakori UI/UX mítoszokat és tévhiteket. Végső soron különbséget tud tenni a megalapozatlan állítások és az UI/UX tervezésben elérhető dolgok között.

1. Az UI/UX egyszerű karrierút

Az ötleteléstől a megvalósításig egy nagyszerű felhasználói felület és élmény összeállítása megterhelő, és enyhén szólva is szigorú ötletelést igényel. Ez a karrierút nem egy séta a parkban, hiszen a UI/UX tervezésben való kitűnéshez puha és technikai készségek kombinációjára van szükség.

Bár a puha készségek veleszületettek lehetnek, a szükséges technikai eszközök és készségek elsajátítása, mint például a drótvázkészítés és a prototípuskészítés, időt, erőfeszítést és erőforrásokat igényel. Sőt, az álláskeresés az UI/UX iparágban vadlúdüldözés, mert mennyire versenyképes és telített a piac.

Be kell fektetnie a tanulásba – különböző szakmai kurzusok elvégzésével – minden lépésnél, hogy releváns maradjon az iparágban. Így bármennyire is néz ki az UI/UX, az UI/UX karrier kihívást jelent.

2. A fehér hely a tervezésben pazarlás

A fehér vagy negatív terek általában pazarlásnak számítanak, mivel nem helyeznek el „kézzelfogható” dizájnelemeket. Nos, ez nem teljesen igaz. A fehér terek megkönnyítik a tervezést, így jobb olvashatóságot és megértést tesznek lehetővé.

  Hogyan emlékezzen meg, hol parkolt a Google Asszisztens segítségével

Sőt szerint a Interaktív Design Alapítvány, a szóközök elengedhetetlenek egy reszponzív felhasználói felület létrehozásához. Tehát, ha valaha is alulértékelte a szóközöket, érdemes újragondolnia.

3. A tervezés a felhasználóról szól

Természetesen a felhasználónak kell a fókuszpontnak lennie a jó felhasználói felület és élmény kialakítása során. A jó UI/UX kialakítás azonban figyelembe veszi a vállalat céljait és igényeit is. Előfordulhat, hogy a felhasználók nem mindig tudják, mit akarnak, de minden cégtulajdonos tudja, hogy profitot kell termelnie, és el kell jutnia az iparágban.

Tehát, ha teljes mértékben a felhasználóra összpontosít, miközben figyelmen kívül hagyja az üzleti igényeket, az káros lehet a cég számára, amelynek tervez. Ezért a reszponzív felhasználói felület és az egységes felhasználói élmény kialakítása érdekében törekedjen az üzleti célok és a felhasználói igények közötti egyensúly megteremtésére.

4. Az UI/UX tervezőknek művészinek, a terveknek pedig esztétikusnak kell lenniük

A felhasználói felület tervezésével kapcsolatos egyik legelterjedtebb mítosz az, hogy az kizárólag az esztétikával és a dolgok szép megjelenésével foglalkozik. Valójában azonban az UI/UX sokkal többet igényel, például kutatást, tervezést, tartalomfejlesztést, sőt számítástechnikát is. Ez magában foglalja az intuitív elrendezések létrehozását és a zökkenőmentes interakció biztosítását a különböző alapvető tervezési elemekkel.

Ezenkívül az UI/UX tervezőnek mérlegelnie kell a használhatóságot, a hozzáférhetőséget, az üzleti célokat és a végfelhasználói igényeket, mielőtt művészi elemeket alkalmazna. Tehát bár a művészi készségek fokozhatják a design vizuális vonzerejét, ezek csak egy részét képezik annak a szélesebb készségkészletnek, amelyre egy UI/UX tervezőnek szüksége van.

Más szóval, a művészi vagy az esztétikus tervezés nem kötelező, de értékes, ha megkülönbözteti a terveit.

5. A felhasználói felület és az UX felcserélhető

A legtöbb ember, még a munkaerő-kölcsönző cégek is, úgy gondolják, hogy mivel a felhasználói felület és az UX együtt íródnak, ugyanazok, és ugyanazokat az eredményeket produkálják. A valóságban azonban nagyon sok különbség van a felhasználói felület és az UX között, még akkor is, ha mindkettőben jártas lehet.

  Hogyan lehet csökkenteni a PowerPoint-prezentáció fájlméretét

Az UX tervezés egy adott termék teljes felhasználói élményére utal az elejétől a végéig. Az UX tervezők hatékony, hatékony és élvezetes felhasználói élményt teremtenek a termékkel való interakció során. Emellett jártasak a felhasználói személyiség és a fájdalompontok megállapításában, valamint olyan értékes ismeretek gyűjtésében, amelyek a terméktervezés általános döntéseihez hozzájárulnak.

Ezzel szemben a felhasználói felület tervezése a digitális termék vizuális felületére és a felhasználók interakciójára utal. A felhasználói felület tervezői szimmetriát hoznak létre a tervezési elemek, például az ikonok, gombok és színpaletták között. Ezenkívül a felhasználói felület tervezőinek elsődleges feladata egy összefüggő, vonzó és tetszetős felület kialakítása, amely javítja a felhasználói élményt.

Tehát, míg a legtöbb tervező és nem tervező gyakran felcserélhetően használja az UI-t és az UX-et, ezek külön tudományágak, eltérő szerepekkel és felelősségekkel.

6. Az UI/UX tervezés egyszeri feladat

A legtöbb ember, különösen a cégtulajdonosok, összetéveszti az UI/UX tervezést egy egyszeri feladattal, amely a termék bevezetése után kipipálható a listáról. A gyakorlati szempontból azonban az UI/UX tervezés iteratív folyamat, amely folyamatos fejlesztést igényel. Mind a tervezőknek, mind a tervezett termékeknek folyamatos fejlesztésen kell keresztülmenniük, hogy relevánsak maradjanak.

Ennek az az oka, hogy a felhasználói preferenciák fejlődnek, a technológia fejlődik, és minden iparág versenye folyamatosan nő. Ezért a közvélekedéssel ellentétben az UI/UX tervezés nem egyszeri projekt, hanem egy végtelen fejlesztési folyamat.

7. Az UI/UX tervezés egyedül a tervezőcsapat számára készült

Tekintettel arra, hogy a csapatmunka minden vállalkozás sikerében döntő szerepet játszik, az UI/UX tervezést multidiszciplináris és többfunkciós szemszögből is meg lehet közelíteni. Bár az UI/UX tervezők felelősek a terméktervezés kivitelezéséért, együttműködhetnek a vállalat más részlegeivel, hogy minőségi, érzékeny termékeket és szolgáltatásokat fejlesszenek ki.

  Hogyan lehet visszaállítani az elveszett Roblox jelszót

Együtt is ötletelhetnek és felülvizsgálhatják a termék teljesítményét, mert senkinek sincs monopóliuma a tudás terén. Ez erősíti a cég munkakultúráját.

8. Az UI/UX tervezőknek tudniuk kell a kódolást

Ez a mítosz azt sugallja, hogy a felhasználói felületek és a felhasználói élmény megtervezéséhez a tervezőknek tudniuk kell kódokat írni olyan tervezési nyelvek használatával, mint a CSS. A valóságban ez nem igaz, mert az UI/UX tervezők a kódoláson túlmenően sokféle készségekkel rendelkeznek, amelyek segítenek nekik nagyszerű termékterveket kidolgozni.

Bár számos előnnyel jár, ha UI/UX tervezőként megtanulunk kódolni, ez nem jelenti azt, hogy a kódolásban való jártasság kötelező a tervezői munkához.

9. Egy méretben működik az UI/UX tervezéshez

A legtöbb ember, beleértve a tervezőket és a nem tervezőket is, úgy gondolja, hogy az UI/UX dizájnokban mindenki számára egy méret használható, különösen a különböző platformokon. Ez azt jelenti, hogy egy webhely UI/UX kialakítása használható mobilalkalmazáshoz.

Bár a meglévő tervekből ihletet meríteni nem baj, ugyanazon terv szó szerinti használata különböző platformokon befolyásolhatja a tervezés hatását.

A mobil- és webhelyfelhasználóknak is különböző fájdalompontjaik vannak, még ugyanazon szervezet esetében is. Ezért a legjobb, ha elvetjük ezt a gondolatot, és a tervezési projektjeit a végfelhasználók igényeihez igazítjuk.

Kulcs elvitelek

  • Az UI/UX karrier kihívást jelent, és megköveteli a puha és technikai készségek kombinációját, valamint folyamatos tanulást és befektetést a szakmai fejlődésbe.
  • A fehér terek a tervezésben fontosak az olvashatóság és a megértés, valamint a reszponzív felhasználói felület kialakítása szempontjából.
  • A jó felhasználói felület/UX kialakítás egyensúlyt teremt a felhasználói igények és az üzleti célok között, figyelembe véve a felhasználót és a vállalat céljait is.

Közelítse meg a felhasználói felületet/UX-et a megfelelő gondolkodásmóddal

Az UI/UX-ről szóló általános mítoszok és tévhitek eloszlatása elengedhetetlen az iparág és annak dinamikájának jobb megértéséhez. A legtöbbjüket lelepleztük, hogy ne legyen negatív hatással a karrieredre, ha ragaszkodsz hozzájuk.

Ezenkívül előnyben részesítse a folyamatos szakmai fejlődést, hogy folyamatosan tájékozódhasson a tervezőjátékairól. Részt vehet UI/UX tervezési kurzusokon és tervezői konferenciákon, hogy tanulhasson, elsajátíthasson és újratanulhasson az UI/UX iparág konkrét részleteit.