9 A blokklánc alkalmazásai az egészségügyben

Az egészségügyi gyakorlatban alkalmazott blokklánc-alkalmazások hatékonyabb folyamatok, hatékonyabb kutatások és erőteljesebb adatbiztonság révén javítják a betegek kimenetelét.

A betegek története és egyéb egészségügyi adatok érzékeny információk, amelyeket biztonságban kell tartani. Az egészségügyi ágazat azonban súlyos adatszivárgások áldozatává vált, amelyek a vonatkozó információk ellopásához vezetnek, beleértve a banki adatokat vagy az egészségügyi és genomiális vizsgálati feljegyzéseket.

Ezek a problémák költségesek voltak az egészségügyi szektor számára, ami bizalomhiányhoz, perekhez, nem hatékony gyakorlatokhoz és a kórházi kezelési költségek növekedéséhez vezet az évek során.

Ezek a kihívások rávilágítottak arra, hogy az egészségügyi ágazatban kiváló jártasságra és modernizációra van szükség ahhoz, hogy az orvosok, a betegek és a kapcsolódó szolgáltatók gyorsan és biztonságosan megosszák a releváns információkat.

A Blockchain technológia, amely 2008-ban a kriptovaluta bitcoin nyilvános tranzakciós főkönyveként került reflektorfénybe, idővel tudatosította az emberekben számos egyéb előnyét és alkalmazását a különböző szektorokban.

Ez a cikk elmagyarázza, hogyan használják a blokklánc decentralizált, megronthatatlan és átlátható természetét a betegek adatainak és számos egészségügyi alkalmazás biztonságára.

Mi az a Blockchain technológia?

A Blockchain egy digitális adatbázis, amely az információ tárolására használt számítógépek hálózatának több orra között van elosztva. Az információkat blokkoknak nevezett csoportokba gyűjtik, és az általuk alkotott adatláncot blokkláncnak nevezik.

Az ezzel a nyilvántartási technológiával tárolt információk nem egyetlen központi adatbázisban tárolódnak. Ehelyett azonban decentralizált, vagyis egy hatalmas hálózaton vagy akár földrajzi területen is elterjedt.

Ez rendkívül biztonságossá teszi, és senki számára lehetetlenné teszi az adatok hamisítását vagy módosítását a rendszerben. A blokklánc technológia fő előnye, hogy biztonságosan tárolja a digitális információkat, így azokat nem lehet feltörni, módosítani, törölni vagy feltörni.

Az egészségügyi ipar jelentős forradalom tanúja volt, mióta e technikai adatmegoldás megjelent a digitális egészségügyben.

Mivel a blokkláncra fordított globális kiadások a becslések szerint 2024-re elérik a 19 milliárd dollárt, nem csoda, hogy az olyan kifejezések, mint a blokklánc az egészségügyben, a kriptogyógyászat és az egészségügyi blokkláncok egyre növekszik.

Hogyan használják a blokkláncot az egészségügyben?

Az egészségügyi szolgáltatók blokklánc-hálózatokat használhatnak a betegek adatainak megőrzésére és cseréjére kórházak, gyógyszertárak, diagnosztikai laboratóriumok és orvosok között.

Megfelelő használat esetén az egészségügyi dolgozók valós időben azonosíthatják a súlyos vagy veszélyes hibákat, javítva ezzel az egészségügyi adatok szolgáltatók közötti megosztásának teljesítményét, átláthatóságát és biztonságát.

Néhány konkrét felhasználás a következőket tartalmazza:

A betegek zökkenőmentes váltása a szolgáltatók között: A blokkláncon tárolt páciensinformációk és egyéb egészségügyi adatok könnyen megoszthatók más szervezetekkel megosztható privát kulcsok segítségével.

Gyorsabb, olcsóbb, jobb betegellátás: Az egészségügyi szolgáltatók egyetlen rendszert hozhatnak létre, ahol folyamatosan tárolhatják, frissíthetik és megoszthatják az egészségügyi feljegyzéseket a gyorsabb és biztonságosabb visszakeresés érdekében, miközben elkerülik a félreértéseket és számtalan hibát az ugyanazt a beteget kezelő szakemberek között.

Együttműködő elektronikus egészségügyi nyilvántartások: A szolgáltatók a blokklánc segítségével egyetlen tranzakciós réteget hozhatnak létre, amelyen keresztül egyetlen biztonságos rendszeren keresztül küldhetnek be és oszthatnak meg adatokat. Titkosított hivatkozásokat is kifejleszthetnének információk, például radiográfiai képek tárolására.

A blokkláncok jelentősége az egészségügyben

Az egészségügyi blokklánc-alkalmazásokba való befektetés továbbra is fantasztikus ötlet, mivel minden érintett szereplő valamilyen módon hasznot húz.

Mivel a blokklánc-alapú megoldások olyan biztonságos titkosítási technikákat alkalmaznak, amelyek intelligens szerződések vagy tokenizálás révén védik a vállalati és egyéni információk integritását, az érintettek számára kézzelfogható előnyök között.

  Folyamat prioritások beállítása kedvesen és tisztességesen Linuxon

Előnyök az egészségügyi szervezetek számára

Az egészségügyi szervezetek számos területen hasznosnak találják a blokkláncot. A blokklánc az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokban (EHR) fogja biztosítani a betegek egészségügyi feljegyzéseit olyan decentralizált rendszerekben, amelyeket nem lehet feltörni vagy módosítani.

A kórházak gyorsabb kezelési döntéseket is hoznak, mivel minden betegadatuk egyetlen, éjjel-nappal nyitva tartó rendszerben lesz elérhető. A blokkláncon keresztül könnyen elérhető adatok felgyorsítják a dolgozók egészségügyi bizonyítványainak kiállítását is. Az alábbiakban felsorolunk néhány előnyt:

#1. Előnyök a betegek számára

A betegek nagyra értékelik érzékeny egészségügyi adataik biztonságát, és a blokklánc tulajdonjogot biztosít számukra az orvosi feljegyzéseikhez. Ennek eredményeképpen mindenkinek, aki szeretne hozzáférni a páciens adataihoz, engedélyt kell kapnia.

A Blockchain olyan eszközöket biztosít, mint a konszenzusos mechanizmusok, ami azt jelenti, hogy a páciensen kívül senki nem birtokolja az információit.

A blokklánc-kompatibilis adatbiztonság azokra a viselhető eszközökre is vonatkozik, amelyeken keresztül a betegek biztonságos módon továbbítják az információkat az egészségügyi személyzetnek. A betegek részt vehettek az orvosi kutatásokban is, és tokenizálással pénzzé tehetik tapasztalataikat.

#2. Előnyök a gyógyszeripar számára

Az orvosi kutatás bővülésével a blokklánc lehetővé teszi a gyógyszergyárak számára, hogy több pácienst vonzanak be az új gyógyszerek klinikai vizsgálatába.

A blokklánc megváltoztathatatlan természete lehetővé teszi a résztvevőknek, hogy megbízható és ellenőrizhető módon osszák meg a drogokkal és hasonló kísérletekkel kapcsolatos információkat. Ezenkívül a blokklánc lehetővé teszi a gyártók számára a hamisított gyógyszerek könnyű észlelését.

#3. Előnyök a biztosítótársaságoknak

A blokklánc technológia gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé a kórházak és az egészségbiztosítási szolgáltatók között, ami azt jelenti, hogy a betegek gyorsabban kaphatnak visszaigazolást.

A legfontosabb, hogy a biztosítótársaságok olyan intelligens szerződéseket hajthatnak végre, amelyek garantálják az általuk használt adatok biztonságát és kényelmét.

Blockchain alkalmazások az egészségügyben

A blokklánc a legjobb módja annak, hogy segítse az orvostudományt, ha legyőzi az egészségügyi ágazat legjelentősebb kockázatait a kiberbiztonság fokozásával és az átláthatóság növelésével.

Ez a technológia azáltal, hogy a legtöbbet automatizálja, segíti a műveletek gyorsítását, ezáltal segít megtakarítani a betegek és az egészségügyi szolgáltatók költségeit.

Most ássunk mélyebbre néhány olyan alkalmazást, amelyek hozzájárulnak az egészségügyi szolgáltatások javításához.

Betegadatok kezelése

A betegek egészségügyi adatainak kezelése a blokklánc technológia legkritikusabb felhasználási példája. Mindenkinek, aki kórházba látogat, meg kell győződnie arról, hogy az általa átadott adatok, mint például a hitelkártya adatok vagy a társadalombiztosítási szám, biztonságban vannak.

A blokklánc-kompatibilis titkosítást használó egészségügyi szolgáltató az egyetlen garancia arra, hogy a hackerek nem fognak hozzáférni az ilyen releváns személyes adatokhoz.

A blokklánc-alapú egészségügyi rendszerek biztonságos tárolóhelyei is a személyes egészségügyi adatoknak, amelyek a betegek életének intim részleteit tartalmazzák, amelyeket az orvosokon kívül semmilyen kíváncsi szemnek nem szabad megnyitnia.

A technológia biztonságos környezetet kínál az orvosok számára, ahol elektronikus egészségügyi feljegyzések gyűjthetők IoT-eszközök segítségével, és biztonságosan továbbíthatók blokklánc-kompatibilis eszközökön keresztül. A legfontosabb, hogy a betegek eldönthetik, hogy orvosukon kívül ki férhet hozzá egészségügyi adataihoz.

Orvosi adatbiztonsági garancia

A gyógyszeripari cégek sok időt és pénzügyi erőforrásokat fektetnek a gyógyszerkutatásba és -fejlesztésbe. A legtöbbnek azonban nincs biztonságos módja a gyógyszerkészítmények és az üzleti titkok lakat alatt tartásának.

Sok az eset, amikor az ilyen értékes adatok online áruházai a versenytársakhoz kerülnek, és a cégek gyorsan elveszítik piaci részesedésük jelentős részét.

A Blockchain lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy titkosítást alkalmazzanak egészségügyi adataik olvashatatlan módon történő tárolására több eszközön.

Ez biztosítja, hogy illetéktelen személyek ne férhessenek hozzá az információkhoz, vagy egyetlen fél sem dönthet egyoldalúan az információ visszafejtése, módosítása vagy továbbítása különböző csatornákon keresztül.

A szolgáltatók és a betegek közötti kommunikáció javítása

A blokklánc-technológia decentralizált megoldást kínál azáltal, hogy biztosítja, hogy a páciensadatokat csomópontok hálózatán elosztott adatbázisban tárolják.

Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor az adatokat egy csomópont frissíti, az információ frissítésre kerül a hálózaton keresztül, leegyszerűsítve a frissített információk megosztását az orvosok és más egészségügyi szakemberek között.

A blokkláncon tárolt összes beteginformáció naprakész, legitim, ellenőrizhető és időbélyeggel ellátott marad. Ennek eredményeként az egészségügyi szolgáltatók gyorsan és egyszerűen áttekinthetik a rendelkezésre álló információkat, és azok alapján cselekedhetnek, különösen az egészségügyi vészhelyzetek kezelésekor.

  Javítsa a webalkalmazások biztonságát a Detectify Asset Monitoring segítségével

Ezen túlmenően a klinikusok könnyebben befejezhetik a diagnózist és gyorsabban készíthetnek személyre szabott kezelési programokat.

Genomikus adatvédelem

Ahogy egyre több vállalat csatlakozik a DNS-szekvenálás egyénekhez történő eljuttatásához, a genomikai adatok ellopása égető problémává vált, mivel a rutin klinikai gyakorlat részévé válik.

Az érdekelt felek megkímélhetik magukat a kockázattól, ha blokklánc-technológiát alkalmaznak, és olyan kritikus akadályt hoznak létre, amely segít nekik megoldást találni az adatok integritására és tulajdonjogára.

A hatalmas mennyiségű adat online tárolásával kapcsolatos kihívások leküzdése érdekében a szakemberek privát blokklánc-hálózatokat fejlesztenek ki kifejezetten a genomiális variánsok és a hivatkozásokhoz igazított adatok láncon belüli tárolására.

Az ilyen blokkláncok képesek lehetnek adatbázis-indexelést is kínálni olyan kiegészítő eszközök segítségével, amelyek elősegítik a gyors hozzáférést és az adatelemzést.

Ezen túlmenően a blokklánc lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy egy online piactéren keresztül pénzt szerezzenek adataikkal azon tudósok számára, akik kutatási célból genomikus adatokat keresnek, míg a közvetítők hiánya nagyobb nyereséget jelent.

Intelligens szerződések biztosítási és ellátási lánc elszámolásokhoz

Az orvostechnikai eszközök gyártói, gyógyszergyárak, biztosítók és egyéb egészségügyi szolgáltatók nagykereskedők blokklánc alapú rendszereket használnak.

Ezek a rendszerek lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy hitelesítsék a szervezetek azonosítását, a szerződéseket, valamint az áruikra, szolgáltatásaikra vonatkozó tranzakciós adatokat, valamint az elszámoláshoz szükséges fizetési adatokat.

Az ellátási lánc kezelésének ez a formája lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatók kereskedelmi partnerei és biztosítói számára, hogy teljes egészében digitalizált és automatizált szerződési feltételek szerint működjenek.

Ahelyett, hogy minden játékos bemutatná személyre szabott papíralapú szerződéseit, az iparági szereplők intelligens szerződések használatával csökkenthetik az orvosi kellékekre és berendezésekre vonatkozó fizetés-visszatérítési igényekkel kapcsolatos viták rendezésére fordított időt.

A digitalizált intelligens szerződéseket a blokkláncon belüli kódokkal tervezik, amelyeknek meghatározott feltételeket kell elérniük, és amint ez megtörténik, a szerződések automatikusan végrehajtásra kerülnek.

Egészségügyi tranzakciók ellenőrzése

A kórházak és szakrendelők telephelyüktől függően rengeteg betegátutalással és -igénnyel foglalkoznak a hét minden napján, a hét minden napján, a lejárt betegfizetések belső kérelmei mellett.

A múltban ez zsilipeket nyitott a szélhámos alkalmazottak és a magasan képzett hackerek mindenféle huncutsága előtt, amikor hozzáfértek az ilyen típusú adatokhoz.

A blokklánc technológia használata egyszerűsítheti a legtöbb ilyen folyamatot, hogy minimalizálja a követelések elutasítását és csökkentse a fizetési aggályokat.

Mivel az adatbázis minden frissítése valós időben látható a felhasználók hálózatában, beleértve az összes érdekelt felet is, minden hibás bejegyzést, amely alulfizetéshez vezethet, azonnal jelenteni kell, ami azt jelenti, hogy nincs helye emberi hibáknak vagy időbeli késéseknek.

Gyógyszer-ellátási lánc hamisítás kezelése

Becslések szerint a globális ellátási láncban az összes gyógyszer legalább 10%-a hamisítvány, ami évente akár 200 milliárd dolláros költséget is jelent a gyógyszerpiacnak. Ez aggasztó tendenciát jelent a gyógyszergyártók számára, különösen azoknál a betegeknél, akik nem kapják meg a megfelelő gyógyszereket a potenciálisan életveszélyes állapotok kezelésére.

A blokklánc bevezetése a gyógyszerellátási láncban biztosítja, hogy minden tranzakció időbélyegzett és megváltoztathatatlan legyen. Ez megkönnyíti a csalárd kábítószer- és kábítószer-tranzakciók nyomon követését és azonosítását, és megjelölését, mielőtt azok eljutnának a fogyasztókhoz.

A blokklánc használható a gyógyszerek nyomon követhetőségének megvalósítására is a készletkezelés, valamint a gyógyszerek életciklusa szempontjából, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszereket azonnal eltávolítsák a polcokról.

Az orvosi bizonyítványok nyomon követése

A betegeknek világszerte meg kell győződniük arról, hogy az őket kezelő orvos valóban képzett, hitelesítő adataik ellenőrizhetők, hol dolgoztak a múltban, és milyen tapasztalattal rendelkeznek.

Az egészségügyi bizonyítványok ellenőrzése a blokklánc egyik felhasználási módja az egészségügyben. Ez a technológia egyetlen adatbázisban képes tárolni az egészségügyi szolgáltatók összes információját.

Ezenkívül a blokklánc segít ellenőrizni ezeknek a hitelesítő adatoknak a hitelességét. Ráadásul a bármilyen szintű egészségügyi dolgozót alkalmazó intézményeknek egy bolondbiztos módszerre van szükségük ahhoz, hogy túlzott bürokrácia nélkül ellenőrizzék a jelöltek által bemutatott összes bizonyítványt.

Csakúgy, mint a blokkláncot az orvosi termékek és berendezések eredetének nyomon követésére, ez is jól jön az orvosok képzettségének és tapasztalatának követésekor.

A megbízható egészségügyi szervezeteknek és egészségügyi intézményeknek képesnek kell lenniük arra, hogy bejelentkezzenek egy dedikált blokkláncba, és ellenőrizzék munkatársaik hitelesítő adatait. Ez pedig elősegíti az egészségügyi dolgozók felvételi folyamatának egyszerűsítését, mivel igazolványaik egy gombnyomással megerősíthetők.

  10 vevőkövetelési szoftver, amellyel soha nem mulaszt el egy fizetést 2022-ben

Integráció viselhető IoT-eszközökkel

A blokklánc-innovációk egyik legfigyelemreméltóbb képessége az, hogy hogyan lehet használni viselhető dolgok internetes (IoT) eszközökkel. Lehetővé teszi az egészségügyi nyilvántartások jobb nyomon követését mind a betegek, mind az orvosok számára.

A Blockchain könnyen hitelesíthető, biztonságos platformot nyújthat a viselhető eszközökben, például fitnesz-, egészség- vagy aktivitáskövető eszközökben tárolt adatok integrálásához.

Az orvosok, akárcsak a betegek, elérhetik ezeket a biztonságos, rendszeresen frissített adatokat, amelyek segítségével könnyebben nyomon követhetők a változások vagy a betegek előrehaladása.

Így a blockchain egészségügyi alkalmazások fejlesztésének a csúcson kell lennie, mivel a hordható eszközök használata folyamatosan növekszik.

A blokklánc bevezetésének kihívásai az egészségügyben

Minden ígéretével és jó lehetőségeivel együtt a blokklánc az egészségügyben még gyerekcipőben jár, és a technológia alkalmazása még mindig néhány kihívással néz szembe. A legjelentősebbek közé tartoznak a következők:

#1. Műszaki ismeretek hiánya

Nyílt titok, hogy a legtöbb egészségügyi szakember még nem szerezte be a blokklánc-specifikus szoftvert és hardvert. Ennek ellenére a legtöbb felhasználó még mindig nem ismeri a technológia működését és működését.

A legtöbb ember továbbra is elsősorban a kriptovalutákhoz köti a blokkláncot, és ennek eredményeként néhányan még mindig szkeptikusak a saját területükön történő alkalmazását illetően.

Ahhoz, hogy az intézmények élvezhessék a blokklánc előnyeit az egészségügyben, a szolgáltatóknak tudatosan kell beszerezniük ezeket a technológiákat, és ki kell képezniük dolgozóikat a megvalósításukra.

Ezen túlmenően azoknak, akik a blokkláncot alkalmazzák az egészségügyben, meg kell újítaniuk a változtatásokat anélkül, hogy többletmunkát rónának az amúgy is túlterhelt egészségügyi dolgozókra.

#2. A papírmentes módszerek alkalmazása iránti vonakodás

A legtöbb orvos és klinikus annyira hozzászokott a papíralapú nyilvántartásokhoz, hogy még mindig szívesebben vezeti az egészségügyi dokumentációt a régi irattári rendszerben. A gyógyszertárak és a nem jobban tudó betegek továbbra is papírmunkát követelnek praktikus céljaikért.

Az orvosokat oktatásban kell részesíteni a blokklánc használatáról, különösen a fájlnyilvántartás automatizálásában rejlő előnyeiről és a más szakemberekkel és szolgáltatókkal való együttműködési lehetőségekről.

Az orvosi kutatásban és betegellátásban részt vevő összes szervezetet be kell vonni, és késznek kell lenni arra, hogy átvegye azt, amit az új technológia megkövetel.

A legfontosabb, hogy a fejlesztőknek módot kell teremteniük arra, hogy a blokklánc egyetlen tranzakcióban támogassa a nagy adatfájlokat, például a CAT-szkenneléseket és az MRI-képeket. Az egészségügyi szervezeteknek kódolt könyvtárakat és háttértárakat is kell fejleszteniük a nagy fájlok tárolására.

#3. A kormány részvételének hiánya

Az állami tulajdonú kórházak vannak többségben, de a kormányok továbbra is tartózkodóak az új technológiák bevezetésekor.

Félnek az ismeretlentől, mivel a blokklánc decentralizációja azt jelenti, hogy harmadik fél vagy központi hatóság nem hoz döntéseket.

Ezen túlmenően, mivel még csak embrionális stádiumban van, az iparágon belüli szabványosítás hiánya kihívást jelenthet az elfogadásban, ami csökkenti a lehetőségeket teljes kapacitásának kiaknázására.

Szerző megjegyzése

Csak a felszínt sikerült megkarcolnunk azáltal, hogy felhívtuk a figyelmet a blokklánc néhány felhasználási esetére az egészségügyben, és a technológia még mindig sokkal több lehetőséget rejt magában.

A blokklánc-technológiát övező nehézségek ellenére az előnyök messze felülmúlják a kihívásokat. Az egészségügyi szolgáltatók jól teszik, ha megfontolják a megvalósítását, hiszen ez az egyetlen járható út a jelenlegi adatbiztonsági problémák megoldására, valamint az orvosi ellátás és kutatás minőségének javítására.

A blokklánc bevezetése az egészségügyben és alkalmazásai az előrejelzések szerint magasabb szintre emeli az orvosi gyakorlatot, és hosszú távon javítja a betegek kimenetelét.

Ezután megtekintheti a legjobb egészségügyi CRM-megoldásokat.