8 praktikus Windows 10 és 11 parancsikon, amelyet beállíthat a NirCmd segítségével

A NirCmd szoftver egy parancssori eszköz, amelyet bármely Windows platformon használhat a parancssorban. Ez a szoftver lehetővé teszi számos olyan parancs végrehajtását, amelyek Windows-feladatokat hajtanak végre. Néhány végrehajtható NirCmd parancs nagyon hasznos.

Azonban nem ideális a NirCmd parancsok manuális bevitele a Windows-feladatok végrehajtásához. Sokkal jobb, ha Windows 11/10 asztali és gyorsbillentyűket hoz létre a NirCmd feladatok aktiválásához, amikor csak szükséges. Így állíthat be több praktikus Windows parancsikont a NirCmd segítségével.

A NirCmd Command asztali parancsikonok beállítása

A NirCmd parancsikonokat úgy állíthatja be, hogy Windows asztali parancsikonokat hoz létre hozzájuk. Ezután gyorsbillentyűket rendelhet a NirCmd parancsok aktiválásához a Windows asztali parancsikonokhoz. Először azonban le kell töltenie és ki kell csomagolnia a NirCmd parancssori segédprogramot az alábbiak szerint:

 • Nyisd meg ezt NirCmd letöltési weboldal böngésző szoftverben.
 • Ezután görgessen jobbra az oldal aljára, és kattintson ott a Download_NirCmd_64 bites hivatkozásra.
 • Ezután nyissa meg a File Explorer programot, és lépjen abba a könyvtárba, ahová a NirCmd ZIP archívumot letöltötte.
 • A nircmd.zip archívum kibontásához kövesse a fájlok kicsomagolási útmutatójában található utasításokat. Bontsa ki a NirCmd mappát ebbe a felhasználói könyvtár elérési útjába:
   C:\Users\nircmd-x64 
 • Most, hogy letöltötte és kicsomagolta a NirCmd segédprogramot, beállíthat asztali parancsikonokat az alábbi parancsok végrehajtásához. A következő lépésekkel hozhat létre Windows asztali parancsikont egy NirCmd parancshoz:

    A klasszikus Start menü beszerzése a Windows 11 rendszerben
 • Kattintson a Windows asztal bármely területére az egér jobb gombjával, és válassza ki az Új és a Parancsikon opciókat.
 • Ezután írja be (vagy másolja és illessze be) az alábbi NirCmd parancsok egyikét az elem helye mezőbe az alábbiak szerint:
   C:\Users\nircmd-x64\nircmd.exe NirCmd command 

 • Kattintson a Tovább gombra, hogy továbblépjen a parancsikon varázsló utolsó lépéséhez.
 • Adjon meg egy megfelelő nevet a NirCmd parancsikonnak, majd kattintson az OK gombra.
 • Az elem helyét tartalmazó mezőnek tartalmaznia kell a kibontott nircmd.exe fájl teljes elérési útját és az alábbiakban megadott NirCmd parancsok egyikét. Módosítania kell a fent megadott helyet úgy, hogy a NirCmd parancsot egy tényleges parancsra cseréli. Például a következőket kell beírnia egy asztali parancsikon létrehozásához az alábbiakban megadott első NirCmd parancshoz:

   C:\Users\nircmd-x64\nircmd.exe nircmd.exe emptybin 

  Természetesen ez az asztali parancsikon csak akkor fog működni, ha a NirCmd-t kicsomagolja a Users mappába a fenti utasítások szerint. Bárhol kibonthatja a NirCmd-t, de a szoftverből kibontott fájl teljes elérési útját szerepeltetni kell az elem helye mezőben a parancs előtt. A nircmd.exe fájl teljes elérési útja megtekintéséhez kattintson rá jobb gombbal, és válassza a Tulajdonságok menüpontot.

  Ha létrehozta az asztali parancsikonokat az alábbi parancsokhoz, próbálja ki őket. Az asztali parancsikonokra duplán kattintva végrehajtja azokat a NirCmd parancsokat, amelyeken alapulnak.

    A Cortana (Windows 10) aktiválása, ha hiányzik

  A NirCmd Command billentyűparancsainak beállítása

  Kényelmesebb a gyorsbillentyűk használata a NirCmd parancsok végrehajtásához. Létrehozhat NirCmd parancs gyorsbillentyűket az ilyen asztali parancsikonokhoz:

 • Kattintson a jobb gombbal egy NirCmd asztali parancsikonra a Tulajdonságok kiválasztásához.
 • Kattintson a Parancsikon mezőre, és nyomja meg a billentyűkombinációt a Ctrl + Alt vagy a Ctrl + Shift gyorsbillentyűk beállításához.
 • Ezután válassza az Alkalmaz lehetőséget a gyorsbillentyű mentéséhez.
 • Kattintson az OK gombra a parancsikon tulajdonságai ablakból való kilépéshez.
 • Most nyomja meg a billentyűparancsot a NirCmd parancs asztali billentyűparancsának aktiválásához. Ne törölje azonban azokat a NirCmd asztali parancsikonokat, amelyekhez gyorsbillentyűket hozott létre. A gyorsbillentyűk nem működnek nélkülük.

  Ha nem szeretné túlzsúfolni az asztalát parancsikonokkal, áthelyezheti azokat egy almappába. Ehhez kattintson a jobb gombbal az asztalra, válassza az Új > Mappa menüpontot, és adja meg a könyvtár címét. Húzza át a parancsikonokat az asztalon lévő mappába.

  Példák a NirCmd segítségével létrehozható praktikus parancsokra

  Mostantól beállíthat olyan NirCmd asztali és billentyűparancsokat, amelyek mindenféle dolgot végrehajtanak. Íme nyolc praktikus NirCmd parancs a parancsikonok létrehozásához.

  1. Ürítse ki a Lomtárat

  A Lomtár ürítésére szolgáló billentyűparancs kétségtelenül hasznos lenne, de a Windows nem rendelkezik ilyennel. Ezzel a NirCmd paranccsal létrehozhat egy asztali parancsikont vagy gyorsbillentyűt a Lomtár ürítéséhez:

   nircmd.exe emptybin 

  2. Az Összes ablak középre igazítása

  Ez a NirCmd parancs központilag igazítja az összes visszaállított ablakot. Ez egy hasznos parancs az ablakok asztali rendszerezéséhez. Az ablakok központi igazítására szolgáló parancs a következő:

   nircmd.exe win center alltop 

  3. Jelentkezzen ki a Windows rendszerből

  Hasznos lenne egy gyorsbillentyű a Windows felhasználói fiókjából való kijelentkezéshez. Ilyen billentyűparancsot ezzel a NirCmd paranccsal hozhat létre:

   nircmd.exe exitwin logoff 

  4. Olvassa fel a másolt vágólap elemet

  Ez a NirCmd parancs felolvassa a Windows vágólapján lévő legutóbb másolt szövegelemet. A gyorsbillentyűk létrehozásával kényelmesen ellenőrizheti, hogy milyen szöveget másolt a vágólapra. A NirCmd parancs a vágólap másolt elemének hangos felolvasásához a következő:

   nircmd.exe speak text ~$clipboard$ 

  5. Aktiválja a Windows 11/10 képernyővédőjét

  Van olyan képernyővédőd, amit szívesen nézel? Ha igen, állítson be egy NirCmd parancsikont, amely lehetővé teszi a képernyővédő azonnali aktiválását. Ezzel a NirCmd paranccsal létrehozhat egy asztali és billentyűparancsot a képernyővédő aktiválásához:

   nircmd.exe screensaver 

  6. Zárja be az összes Open File Explorer Windowst

  Ez a NirCmd parancsikon bezárja az összes megnyitott File Explorer ablakot. Hasznos lesz, ha sok Explorer mappaablakot kell bezárnia. A NirCmd parancs az összes megnyitott File Explorer ablak bezárásához:

   nircmd.exe win close class CabinetWClass 

  7. Tartsa a Számológépet az összes Windows tetején

  Az előre telepített Számológép alkalmazásra kétségtelenül sok felhasználónak szüksége van az internet böngészéséhez vagy más szoftvercsomagok használatához. Létrehozhat egy NirCmd parancsikont, amely mindig a Számológépet a többi ablak tetején tartja, amikor az alkalmazást használja. Ehhez be kell írnia ezt a parancsot egy asztali parancsikon elem helyének mezőjébe:

   nircmd.exe win settopmost title "Calculator" 1 

  8. Állítsa be a fényerőt

  Ez a NirCmd parancsikon lehetővé teszi a képernyő fényerejének beállítását egy gyorsbillentyű megnyomásával. A parancs aktiválása megváltoztatja a Beállításokban beállított fényerőszintet. A parancsnak tartalmaznia kell a beállítandó fényerő értéket. Például egy NirCmd parancs a fényerőszint 60 százalékos beállításához így néz ki:

   nircmd.exe setbrightness 60 3 

  Hozzon létre praktikus Windows feladat-parancsikonokat a NirCmd segítségével

  Ez csak néhány praktikus Windows-feladat, amelyekhez asztali és billentyűparancsokat hozhat létre NirCmd parancsokkal. Ez NirCmd parancs hivatkozási oldala azt mutatja, hogy 105 NirCmd parancs érhető el a Windows feladat-parancsikonok létrehozásához. Így Windows feladat-parancsikonokat is létrehozhat a hangerő beállításához, a kijelző felbontásának beállításához, a File Explorer újraindításához, képernyőképek mentéséhez, képek konvertálásához és még sok máshoz!

    5 Windows segédprogram, amelyet kiemelt felhasználóként vagy rendszergazdaként ismerhet