8 ok, amiért a mesterséges intelligencia nem helyettesítheti az embereket a munkahelyen

Kulcs elvitelek

  • Az érzelmi intelligencia különbözteti meg az embereket az MI-től a munkahelyen. Az emberek értelmes kapcsolatokat alakíthatnak ki, és együtt érezhetnek másokkal, ami elengedhetetlen az üzleti növekedéshez.
  • Az AI-t korlátozzák a kapott adatok, és nehezen alkalmazkodik az új helyzetekhez. Az emberi gondolkodás és kreativitás nem reprodukálható könnyen gépekkel.
  • Az olyan puha készségek, mint a csapatmunka és a hatékony kommunikáció, előnyt jelentenek az embernek az MI-vel szemben. Ezen készségek fejlesztése elengedhetetlen a szakmai sikerhez.

Amikor szembesülnek a mesterséges intelligencia (AI) technológia rohamos növekedésével a mai munkaerőpiacon, a munkaadók valószínűleg olyan automatizált folyamatokra gondolnak, amelyek megkönnyítik, gyorsabbak és hatékonyabbak a munkát. Másrészt az alkalmazottak valószínűleg attól tartanak, hogy elveszítik az állásukat, és egy gép veszi át őket.

Bár a mesterséges intelligencia célja, hogy a kézi munkát egy hatékonyabb és gyorsabb munkavégzési móddal helyettesítse, nem tudja felülírni az emberi beavatkozás szükségességét a munkaterületen. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy az emberek miért még mindig rendkívül értékesek a munkahelyen, és miért nem helyettesíthetik őket teljesen az MI.

1. Az AI hiányzik az érzelmi intelligenciából

Az érzelmi intelligencia az egyik olyan megkülönböztető tényező, amely az embereket örökre fontossá teszi a munkahelyen. Az érzelmi intelligencia fontosságát a munkaterületen nem lehet eléggé hangsúlyozni, különösen az ügyfelekkel való foglalkozás során.

Társas állatokként az emberek egyik alapvető, tagadhatatlan szükséglete a másokkal való érzelmi kapcsolat igénye. A mesterséges intelligencia megpróbálja utánozni az emberi intelligenciát, de az érzelmi intelligenciát nem olyan könnyű megismételni, mint az intellektuális intelligenciát. Miért? Mert ehhez empátiát és az emberi tapasztalatok, különösen a fájdalom és a szenvedés mély megértését igényli, és a mesterséges intelligencia egyszerűen nem érez fájdalmat.

  Hogyan vágjunk helyesen képeket egy MS Word dokumentumban

Az intelligens cégtulajdonosok és cégvezetők megértik a személyzet és az ügyfelek érzelmeire való fellebbezés fontosságát. Egy gép nem tud ilyen szintű emberi kapcsolatokat elérni, de emberként vannak módok az érzelmi intelligenciának növelésére.

Függetlenül attól, hogy a mesterséges intelligencia-gépek mennyire vannak programozva arra, hogy reagáljanak az emberekre, nem valószínű, hogy az emberek valaha is ilyen erős érzelmi kapcsolatot alakítanak ki ezekkel a gépekkel. Ezért a mesterséges intelligencia nem helyettesítheti az embereket, különösen azért, mert a másokkal való kapcsolattartás létfontosságú az üzleti növekedéshez.

2. Az AI csak bemeneti adatokkal tud dolgozni

Az AI csak a kapott adatok alapján tud működni. Minden, ami ennél több, többet vállalna, mint amennyit elbír, és a gépek nem így épülnek. Tehát ha a gépbe bevitt adatok nem tartalmaznak új munkaterületet, vagy az algoritmusa nem tartalmaz előre nem látható körülményeket, akkor a gép használhatatlanná válik.

Ezek a helyzetek gyakoriak a technológiai és gyártóiparban, és az AI-építők folyamatosan próbálnak ideiglenes megoldásokat találni. Az az elképzelés, hogy az AI-eszközök minden helyzethez alkalmazkodnak, egyike a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számos általános mítosznak.

Ezért ha attól tart, hogy a mesterséges intelligencia minden iparágba beszivároghat, és megszűnik a kereslet a szakmai készségei iránt, biztos lehet benne, hogy ez nem fog megtörténni. Az emberi érvelést és az emberi agy elemző, alkotó, improvizációs, manőverezési és információgyűjtési képességét a mesterséges intelligencia nem tudja könnyen megismételni.

3. Az AI kreatív folyamata az általa fogadott adatokra korlátozódik

A kreatív koncepciók és a munkavégzés módjainak ötletelése során a mesterséges intelligencia hiányzik ebből az emberi képességből, mivel – mint már megállapítottuk – az AI csak a kapott adatokkal tud dolgozni. Ezért nem tud új munkamódszereket, stílusokat vagy mintákat kitalálni, és az adott sablonokra korlátozódik.

A munkaadók és az alkalmazottak tudják, milyen fontos a kreativitás a munkaterületen. A kreativitás valami új és más kellemes érzését kínálja az unalmas, ismétlődő műveletek helyett, amelyekben a mesterséges intelligencia működni készült. A kreativitás az innováció alapja.

A kreatív gondolkodáshoz kapcsolódik a dobozon kívüli gondolkodás képessége. A gépeket úgy tervezték, hogy „dobozban gondolkodjanak”. Ez azt jelenti, hogy az AI-eszközök csak az adott adataik diktálásával működhetnek.

  Post Covid Special Free Online

Másrészt az emberek képesek a dobozon kívül gondolkodni, különféle eszközökből szerezni információkat, és megoldásokat generálni összetett problémákra, kevés vagy semmilyen adattal. Mivel a mesterséges intelligencia nem képes a dobozból kiindulva gondolkodni és kreatív ötleteket generálni az innovációhoz, az AI nem tudja átvenni az embereket a munkaterületen.

4. Az AI nem rendelkezik lágy készségekkel

A puha készségek elengedhetetlenek minden dolgozó számára a munkaterületen. Ide tartozik a csapatmunka, a részletekre való odafigyelés, a kritikus és kreatív gondolkodás, a hatékony kommunikáció és az interperszonális készségek, hogy csak néhányat említsünk. Ezekre a puha készségekre minden iparágban szükség van, és a szakmai sikerhez fejleszteni kell őket.

Az embereket megtanítják és megkövetelik, hogy rendelkezzenek ezekkel a készségekkel; fejlesztésük mindenki számára értékes, pozíciótól függetlenül. A vállalatvezetőknek szükségük van rájuk a boldoguláshoz, akárcsak egy csapat mezei munkásnak bármely iparágban. Ezért ezek a puha készségek előnyt biztosítanak a mesterséges intelligencia felett a munkaterületen.

A soft skillek azonban idegenek a mesterséges intelligenciával rendelkező gépektől. A mesterséges intelligencia nem tudja kifejleszteni ezeket a puha készségeket, amelyek kritikusak a munkahelyi fejlődés és növekedés szempontjából. Ezen készségek fejlesztése magas szintű érvelést és érzelmi intelligenciát igényel.

5. Az emberek munkára késztetik a mesterséges intelligenciát

Emberi intelligencia nélkül nem lenne mesterséges intelligencia. A mesterséges intelligencia kifejezés azt jelenti, hogy az ember tervezi. Az emberek írják azokat a kódsorokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia fejlődik. Az AI-gépek által használt adatokat az emberek adják be. És az emberek használják ezeket a gépeket.

Ahogy az AI-alkalmazások folyamatosan bővülnek, az emberek szolgáltatásai is növekedni fognak. Valakinek meg kell terveznie a gép mesterséges intelligencia folyamatait, létre kell hoznia ezeket a gépeket, működtetnie kell és karban kell tartania őket. Erre csak az emberek képesek. Ezekre a tényekre alapozva bátran elutasíthat minden olyan spekulációt, amely szerint a mesterséges intelligencia felülírja az embereket a munkaterületen.

6. A mesterséges intelligencia célja, hogy kiegészítse az emberi képességeket és intelligenciát, nem versenyez vele

A mesterséges intelligencia alkalmazásai valóban egyre nagyobb teret hódítanak a munkahelyeken, és sok olyan munkát fognak felváltani, amelyet ma az emberek végeznek. Az ehhez szükséges munkák azonban gyakran ismétlődő feladatokra korlátozódnak, amelyek kevésbé intenzív érvelést igényelnek. Ezenkívül a változó munkahelyi igények új szerepeket teremtenek az emberek számára, ahogy a világ egy integráltabb technológiai környezet felé halad.

  Ha telefonhívást kap egy koronavírus elleni oltással kapcsolatban, az átverés

A jelentés a Gazdasági Világfórum azt mutatja, hogy míg az MI-vel ellátott gépek 2025-ben mintegy 85 millió munkahelyet váltanak majd fel, az MI-nek köszönhetően ugyanebben az évben mintegy 97 millió munkahelyet tesznek elérhetővé. Tehát a nagy kérdés az: Hogyan dolgozhatnak az emberek az MI-vel ahelyett, hogy helyettesítenék őket vele? Erre kell összpontosítanunk.

Mert ebben a korban nehéz, ha nem lehetetlen lesz mesterséges intelligencia nélkül élni – és emberek nélkül nem lenne mesterséges intelligencia. Az előrelátó szervezetek már dolgoznak az emberi képességek és a mesterséges intelligencia integrálásának módjain a termelékenység és az innováció magasabb szintjének elérése érdekében.

7. Az AI-t tényszerűen ellenőrizni kell

A kép forrása: T. Schneider/Shutterstock

Az AI chatbotokkal, például a ChatGPT-vel kapcsolatos nagy probléma az, hogy gyakran pontatlanok, és emberi moderátorok általi tényellenőrzést igényelnek. Igaz, a mesterséges intelligencia nagyon gyorsan képes tanulni, de hiányzik belőle a józan ész, és egyszerűen képtelen olyan mértékben érvelni és vitatkozni a tényekkel, mint az emberek. Ezért valószínűleg kerülnie kell bizonyos dolgokat az AI chatbotoktól.

A lényeg az, hogy mivel a mesterséges intelligencia nem képes önmagát felügyelni, és külső mérséklésre van szüksége, a tények ellenőrzése valószínűleg a jövőben jelentős karrierré válik. Tehát addig is érdemes felfrissíteni kutatási készségeit.

8. Az AI nem tud kézi munkát végezni

Az olyan fehérgalléros munkákhoz, mint az író, programozó, könyvelő és tervező szoftverrel kell dolgozni, ezért hajlamosabbak arra, hogy – legalábbis részben – mesterséges intelligenciarendszerek végezzék.

Azonban az olyan fizikai munkákat, mint a vízvezeték-szerelő, villanyszerelő, rendőr, kőműves és építőmunkás, távolról sem fenyegeti a mesterséges intelligencia miatti elavulás veszélye, mivel ezek kézi munkát igényelnek.

Végül is nem kérheti meg a ChatGPT-t, hogy építsen egy épületet. Talán a távoli jövőben az AI-rendszerek képesek lesznek otthonokat építeni automatizált 3D nyomtatókkal, de a belátható jövőben a kékgalléros munka biztonságosnak tűnik az AI-inváziótól. Mert a kékgalléros munka jövedelmezőbbé válhat a közeljövőben.

Tanuljon meg dolgozni az AI-val, ne féljen tőle

A mesterséges intelligenciától nem kell félni. Azonban fokoznia kell a játékot, hogy ne helyettesítse az AI. Fejleszd a készségeket, tarts lépést szakterületed legújabb trendjeivel, légy innovatív és kreatív. Így olyan eszköz lesz, amelyet egyetlen munkáltató sem kockáztatna elvesztését.

Tehát ha legközelebb azt hallja, hogy a mesterséges intelligencia hogyan fenyeget az emberek munkaerőből való kiszorításával, olvassa el ezt a cikket, és biztos lehet benne, hogy az emberek mindig uralják a mesterséges intelligenciát.