8 módszer a laptop akkumulátorának hosszú ideig tartó egészségének megőrzésére

Kulcs elvitelek

  • Annak érdekében, hogy laptopja akkumulátora hosszú ideig egészséges legyen, kerülje a rendszeres éjszakai töltést, használjon eredeti töltőt, és jól szellőző helyen töltse.
  • Ne töltse fel 100 százalékosan az akkumulátort, és ne használja alacsony töltöttségi szinten; célja, hogy a töltöttségi szintet 20-80% között tartsa.
  • Ne használja laptopját töltés közben. Ha használnia kell, hagyja abba, ha a laptop túlzottan felmelegszik.

A legtöbb laptopot manapság lítium-ion akkumulátorok hajtják, amelyeket Li-ion akkumulátoroknak is neveznek. Míg ezek az akkumulátorok új állapotban képesek a teljes töltést tartani, idővel fokozatosan elvesztik ezt a kapacitásukat. Megfelelő gondozásuk kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lehető leghosszabb ideig megtartsák a maximális töltést. Íme néhány tipp, amelyek segítenek ebben.

1. Ne töltse fel a laptopját egyik napról a másikra

Bár gyakran hiszik, hogy a laptop alkalmankénti, éjszakai feltöltése biztonságos, ezt csak akkor szabad megtennie, ha olyan töltőt használ, amely automatikus kikapcsolási funkcióval rendelkezik, amely leállítja a töltést, ha az akkumulátor eléri teljes kapacitását. Ha olyan töltőt használ, amely nem rendelkezik ezzel a funkcióval, az folyamatosan árammal látja el az akkumulátort, ami gyengítheti azt, és csökkentheti élettartamát.

Az éjszakai rendszeres töltés, még automatikus kikapcsolással rendelkező eredeti töltővel is, felgyorsíthatja az akkumulátor kopását. Tehát nem szabad ezt szokássá tenni. Ne felejtse el továbbá, hogy a töltő túlmelegedhet és meggyulladhat. Tehát, hacsak nem szükséges, a legjobb, ha elkerüli a laptop éjszakai töltését.

  Hogyan rajzoljunk sugarat a Google Maps alkalmazásban

2. Töltse fel laptopját jól szellőző helyen

Tashreef Shareef/MakeUseOf

A laptop akkumulátorának töltése hőt termel, és ha rosszul szellőző, forró környezetben végzik, ez a hő felhalmozódhat, ami az akkumulátor túlmelegedéséhez vezethet. Ez a túlmelegedés hátrányosan befolyásolhatja az akkumulátor élettartamát. Ennek elkerülése érdekében töltse fel laptopját nyitott helyen, ahol elegendő légáramlás van a hő elvezetéséhez. Állványra is helyezheti, vagy kissé megdöntheti.

A töltés közbeni túlmelegedés kockázata mellett számos egyéb tényező is hozzájárulhat az akkumulátor túlmelegedéséhez és az esetleges károsodáshoz, például ha a laptopot forró autóban hagyja egy nyári délutánon, közvetlen napfénynek teszi ki, vagy olyan intenzív folyamatokat futtat, amelyek miatt a laptop tönkremegy. felmelegít. Ezenkívül, ha megpróbálja elhamarkodottan lehűteni laptopját, lerövidítheti annak élettartamát.

3. Tartsa a töltést 20-80 százalék között

A laptop 100 százalékos teljes feltöltése általánosan elterjedt, hogy egyetlen töltéssel tovább bírja. Emellett sokan továbbra is használják laptopjainkat akkor is, ha a töltöttségi szint 10 százalék alá esik, vagy amíg a laptop teljesen ki nem kapcsol. Valójában a laptop akkumulátorának maximális kapacitásra való feltöltése és alacsony töltési szinten történő használata lerövidítheti annak élettartamát.

A legtöbb gyártó azt tanácsolja, hogy a töltöttségi szintet 20 és 80 százalék között tartsa az akkumulátor optimális állapota érdekében. Tehát húzza ki a töltőt, amikor a töltöttségi szint eléri a 80 százalékot, és csatlakoztassa újra, amikor 20 százalékra csökken. Hacsak nincs sürgős szükség, például hosszú repülések vagy hosszabb találkozók során, kerülje a laptop 100 százalékos feltöltését.

  Miért érdemes letöltenie iPhone és iPad alkalmazásait?

Ha nem tudja figyelemmel kísérni az akkumulátor százalékos arányát, amíg el nem éri a 80%-ot, akkor automatikusan korlátozhatja a töltést, hogy leálljon 80%-on.

4. Csökkentse a töltési szintet 80 százalékra

Sok modern laptop intelligens töltési funkcióval rendelkezik, amely aktiválva megakadályozza a töltési folyamat folytatását, ha az akkumulátor eléri a 80 százalékos töltöttségi szintet. A gyártótól függően ezt a funkciót „intelligens töltésnek”, „optimalizált töltésnek” vagy hasonlónak nevezhetjük.

Az engedélyezési folyamat a használt eszköztől függ. Ha Surface laptopja van, a küszöböt a Surface alkalmazással állíthatja be. Lenovo laptopok esetén használja a Lenovo Vantage kísérőalkalmazást; Asus laptopok esetén használja a MyAsus alkalmazást; MSI laptopok esetén pedig az MSI Dragon Center szoftverrel állítsa be a töltési küszöböt.

Ha laptopja nem rendelkezik dedikált alkalmazással, mint a legtöbb Dell laptopon, előfordulhat, hogy közvetlenül a BIOS-ból kell engedélyeznie a töltési küszöbbeállításokat.

5. Ne használjon inkompatibilis töltőt

A töltőadapter teljesítményének meg kell egyeznie a laptop akkumulátorának követelményeivel. Ha alacsony teljesítményű töltőt választ, előfordulhat, hogy az akkumulátor nem vesz fel elegendő áramot, ami lelassíthatja a töltést és befolyásolja az akkumulátor élettartamát. Ez az alacsony teljesítményű töltő túlmelegedését is okozhatja, ami károsíthatja a laptop akkumulátorát.

Ezenkívül káros lehet egy külső gyártótól származó töltő használata, amely nem rendelkezik olyan fő funkciókkal, mint például az automatikus kikapcsoló mechanizmus, amely leállítja a töltést, ha az akkumulátor megtelt. Ezért csak eredeti töltőt használjon. Ha a laptophoz mellékelt töltő meghibásodik, cserélje ki a gyártó eredeti termékére.

6. Csökkentse a laptophasználatot töltés közben

Spektrális tervezés/Shutterstock

A laptop csatlakoztatott állapotban történő használata általában biztonságosnak tekinthető, mivel az a hálózati adapterből veszi az áramot, és több energiát használ fel az akkumulátor töltésére. Sok felhasználó azonban figyelmen kívül hagyja, hogy a laptop túlzott mértékű használata túlmelegedhet. Ez a túlzott hő befolyásolhatja az akkumulátor élettartamát.

  Hogyan állítsunk be FTP-kiszolgálót Ubuntun a Webmin segítségével

Ezért, ha laptopja felforrósodik, kerülje a csatlakoztatott állapotban történő használatát. Ne hagyja a laptopot csatlakoztatva, amikor olyan kiterjedt feladatokat végez, amelyek megterhelik a hardvert és több hőt termelnek. Ha az eszköze cserélhető akkumulátorral rendelkezik, az akkumulátor eltávolítása, miközben a laptop AC aljzathoz csatlakozik, meghosszabbíthatja az akkumulátor élettartamát.

Bár nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a töltő folyamatos csatlakoztatása és kihúzása befolyásolja a laptop akkumulátorát, az akkumulátor állapotának megőrzése érdekében kerülje ezt a gyakorlatot.

7. Csökkentse laptopja akkumulátorfogyasztását

Minden akkumulátornak korlátozott számú töltési ciklusa van, mielőtt teljesítménye és töltéstartó képessége csökken. Ezért minél gyakrabban és durvábban használja az akkumulátor töltöttségét, annál hamarabb éri el a maximális ciklusküszöböt. Ennek enyhítésére optimalizálja a laptop beállításait úgy, hogy minimális energiafogyasztást igényeljen.

Az akkumulátor élettartamának optimalizálása és az egy töltés időtartamának meghosszabbítása érdekében tartsa alacsonyan a fényerőt, kapcsolja ki a háttérben futó alkalmazásokat, aktiválja az akkumulátorkímélő módot, kerülje az intenzív programok szükségtelen futtatását, tartsa hűvös környezetben a laptopját, és növelje a használatot. repülőgép üzemmódból.

8. Ne hagyja állandóan bedugva a laptopját

Az áramkimaradások hatékony kezelésének általános gyakorlata, hogy laptopját csatlakoztatva kell tartani, amikor eléri a teljes feltöltést. Bár hasznos, az akkumulátor folyamatos maximális kapacitáson tartása káros lehet. Microsoft nem tanácsolja a töltöttségi szintet mindig 100 százalékon tartani, és javasolja az intelligens töltési funkció használatát.

Az optimális megközelítés az, ha a laptopot az ajánlott szintre töltjük, lecsatlakoztatjuk, a munkához használjuk, és amikor az akkumulátor töltöttségi szintje 20 százalékra csökken, töltésre helyezzük.

A fent említett tippek elengedhetetlenek ahhoz, hogy laptopja akkumulátora hosszú ideig egészséges legyen. Ezek követése javíthatja a tartósságát, és elkerülheti az idő előtti cserét. Ha azt észleli, hogy a laptop akkumulátora egyetlen töltéssel töltött élettartama jelentősen csökken, ami potenciális kapacitásvesztést jelez, haladéktalanul cserélje ki.