8 legjobb mesterséges intelligencia keresőmotor, amelyet Google alternatívájaként használhat

A mesterséges intelligencia által üzemeltetett keresőmotorok az utóbbi időben jelentős előtérbe kerültek. Ezzel a felfutással együtt jár az a potenciális ígéret és a veszély, hogy túl korán elveszítjük az emberi kutatási és tényfeltáró készségeket.

Korábban az egyének rengeteg szöveget böngésztek át, hogy szaktudást szerezzenek egy adott témában. De most még egy nem szakember is használhat mesterséges intelligencia eszközöket, hogy olyan figyelemre méltó műalkotásokat készítsen, amelyek észrevétlenek maradnak, hacsak nem dörzsölik ki őket az AI-észlelő szoftver.

Az okoseszközök támaszpontjává válásával a keresési lekérdezések és az általuk generált találatok egyre több beszélgetést folytatnak. Az ingyenes keresési eredményekért cserébe azonban feladjuk az adatvédelmet, amely lehetővé teszi a keresőmotor-szolgáltatók számára, hogy bevételt szerezzenek kereséseinkből, preferenciáinkból és helyadatainkból.

A Google-keresés és a mesterséges intelligencia-alapú keresés közötti elemzés során kulcsfontosságú különbségek vannak. A mesterséges intelligencia keresés relevánsabb eredményeket produkál azáltal, hogy olyan tényezőket vesz figyelembe, mint a felhasználó böngészési előzményei és a keresési szándék, hogy pontosan azt generálja, amit keres.

És mivel a mesterséges intelligencia rendszer folyamatosan tanul az összegyűjtött adatokból, a háttérben tovább finomítja a találatokat, miközben a felhasználó keres, figyelembe véve a múltbeli vásárlásokat, a helyesírási hibákat és még a lekérdezés mögötti szándékot is. Mindez automatikusan, kézi beavatkozás nélkül történik.

Az AI-keresés előnyei a Google-kereséssel szemben

Ha egy MI-alapú keresőmotort választunk a hagyományos keresőmotor helyett, itt van két dolog, amely segít megerősíteni a döntését. Az AI keresőmotorok kiemelkedő funkciói az olyan technológiák beépítése, mint a Natural Language Processing (NLP) és a Machine Learning (ML). Ez a mesterséges intelligencia keresőmotorjai számára egyértelmű előnyt jelent a hagyományos keresőmotorokkal szemben, mint a Google keresőmotorjai.

Annak ellenére, hogy a mesterséges intelligencia széles körben elterjedt a különböző iparágak ésszerűsítésében, az NLP- és az ML-technológiák integrációja az, ami igazán megkülönbözteti az AI-alapú keresőmotorokat a többitől. Az NLP lehetővé teszi az AI keresőmotorok számára, hogy jobban megértsék és értelmezzék az emberi nyelvet, míg az ML hatalmas mennyiségű adat feldolgozását teszi lehetővé rendkívül pontos előrejelzések generálásához.

A mesterséges intelligencia területén az NLP integrálható a mesterséges intelligencia keresésébe a következő felhasználási esetek elérése érdekében:

  • Beszédfelismerés, kimondott szavak szöveggé konvertálása és fordítva.
  • A korábban rögzített beszéd szegmentálása egyes szavakra, mondatokra és kifejezésekre.
  • A szavak különböző formáinak és nyelvtani szerkezetének felismerése mondatokon belül.
  • Kifejezések jelentésének kinyerése, beleértve a melléknévi kifejezéseket, az elöljáró kifejezéseket és a névleges kifejezéseket.
  • A mondatok összefüggéseinek és a mondatok közötti kapcsolat megértése.
  • Nyelvi szövegelemzés, hangulatelemzés és fordítások végrehajtása a hangasszisztensek és a chatbotok támogatása érdekében.
  Internet of Things (IoT) tanulási források kezdőknek

A gépi tanulás jellemzői az AI-alapú keresőmotorokban:

  • Felügyelt tanulás: A rendszer az ismert pozitív vagy negatív eredményekhez kapcsolódó lehetséges változók széles skáláját tartalmazó adatkészletekkel van betanítva. A modell célja, hogy megértse, hogyan lehet pozitív eredményt elérni a múltbeli adatok alapján felismerni és mérlegelni a tényezőket.
  • Jutalmazási rendszer: Miután a rendszer kondicionálásra került az adatkészletekkel, új adatokkal táplálkozik az ismert pozitív vagy negatív eredmény nélkül. Ha helyesen választ, jutalmat kap, és minden alkalommal hozzáadódik a pontozási rendszeréhez, amikor kiválasztja a helyes választ.
  • Integráció: Ha a sikermutatók elég magasak ahhoz, hogy túlszárnyalják a meglévő rendszereket, vagy elérik a küszöbértékeket, a gépi tanulási rendszer integrálódik az algoritmusokba.

Íme a Google Keresés legújabb AI-alapú keresési alternatívái.

Komo

A Komo Search egy mesterséges intelligencia által vezérelt keresőmotor, amely előnyben részesíti a sebességet, az adatvédelmet és a hirdetésmentes böngészést.

A keresőmotor három fő funkciót kínál: Csevegés, Felfedezés és Keresés. A Chat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elmélyüljenek az ötletek generálásában, és részt vegyenek a témával kapcsolatos vitákban, míg az Explore tájékoztatja a felhasználókat a közösségen belül felkapott témákról. A Keresés funkció különösen figyelemre méltó a lekérdezésekre adott gyors és hatékony válaszok miatt, amelyek releváns hivatkozásokat és forrásokat kínálnak.

A Komo Search lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felfedezzék érdeklődési köreiket, és vonzó, privát és hatékony módon találjanak válaszokat.

Neeva

A Neeva Search segítségével biztonságosan és privát módon kereshet a Chrome-bővítmény használatával és mobilalkalmazásként is.

A Neeva segítségével közvetlenül a böngésző címsorából kereshet, és valódi és elfogulatlan keresési eredményeket érhet el. A Neeva titokban tartja keresési előzményeit, megvédi online tevékenységeit a hirdetők által használt több ezer nyomkövetőtől, és ingyenes alap- és prémium csomagokat kínál, így személyre szabhatja keresőmotorját, hogy a legrelevánsabb eredményeket kapja.

A Neeva használatával magabiztosan böngészhet, mivel hiteles eredményeket és csevegéseket jelenít meg az Ön által preferált fórumokról, miközben megakadályozza, hogy a külső nyomkövetők nyomon követhessék.

You.com

A You.com egy új keresőmotor, amellyel az emberek irányíthatják kereséseiket, idejüket és adataikat.

A You.com a felhasználók preferenciáit mesterséges intelligenciával és természetes nyelvi feldolgozással ötvözi, így az emberek visszavehetik az irányítást információfogyasztásuk felett anélkül, hogy nagy reklámtechnológiai cégek befolyásolnák őket. Rugalmas abban is, hogy a fejlesztők alkalmazásokat hozhatnak létre az eredményoldalakon belüli futtatáshoz.

A You.com mögött Richard Socher, a Salesforce korábbi vezető tudósa és a természetes nyelvi feldolgozás egyik vezető kutatója áll, valamint Bryan McCann, aki a Salesforce természetes nyelvi feldolgozó csapatait vezette. A vállalatot a mesterséges intelligencia-központú Radical Ventures kockázatitőke-alap, valamint Marc Benioff és Jim Breyer, a Day One Ventures és más befektetők támogatják.

  8 legbiztonságosabb naptár, amelyet 2022-ben használhat

Waldo

Waldo a széles körben népszerű „Where’s Waldo” játékból merít ihletet, és olyan keresőindexeket használ, mint a Google és a Bing. Mindazonáltal megkülönbözteti magát azáltal, hogy egyedi felületet biztosít, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy néhány kattintással finomhangolják kereséseiket.

A Waldo segítségével könnyedén kiválaszthatja a kívánt fájltípust, százalékjelekkel kiemelhet bizonyos számértékeket, és másodpercek alatt azonosíthatja az idézőjeleket. Waldo-t dicsérték az ügyfelek, amiért felére csökkentette a keresési időt.

A Waldo forradalmasítja a keresési céloldalt azáltal, hogy testreszabható felületté alakítja azt, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy nagyobb irányítást gyakorolhassanak keresési eredményeik felett anélkül, hogy több lapot kellene megnyitniuk.

Ezenkívül a Waldo egy beépített jegyzettömböt is tartalmaz, amely megkönnyíti a jegyzetelést, amely aztán teljes prezentációvá alakítható vagy exportálható a Google Dokumentumokba. Röviden, a Waldo növeli a keresési folyamatok hatékonyságát és eredményességét, simábbá és egyszerűbbé teszi azokat a felhasználók számára.

Zavar

A Perplexity AI egy élvonalbeli keresőmotor, amely kifinomult mesterséges intelligencia-technológiákat használ, beleértve az OpenAI GPT-3 modelljét is, hogy közvetlen válaszokat kínáljon a kérdésekre összefoglalók és keresési eredmények formájában.

Ez jelentős eltérés a hagyományos keresőmotoroktól, amelyek egyszerű linklistát kínálnak, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy gyorsan és könnyedén hozzáférjenek az információkhoz anélkül, hogy irreleváns találatok között kellene keresgélniük vagy több oldalon kellene navigálniuk. Ebben a tekintetben a Perplexity AI hasonló a Google PageRank algoritmusához, amely hivatkozásokat alkalmaz egy weboldal minőségének és relevanciájának értékelésére.

A Perplexity AI mentes a tolakodó hirdetésektől, és nem igényel regisztrációt vagy bejelentkezést. Ezenkívül ez egy biztonságos és privát keresési eszköz, mivel nem gyűjt semmilyen személyes információt.

És én

A nyelvi modellek erejét kihasználva Andi jobban megértheti a felhasználók keresési lekérdezéseit, és megjósolhatja a legrelevánsabb információforrásokat, mindezt valós időben. Ez a megközelítés megkülönbözteti Andit a hagyományos keresőmotoroktól, amelyek statikus kulcsszóindexekre támaszkodnak.

Andi megközelítése a kereséshez hasonló az emberek gondolkodásához, a nyelvi modelleket érvelés és józan ész egészíti ki.

Andi felhasználói felülete egy üdítő változás a szokásos keresőmotor-elrendezéshez képest. A motor összefoglalja és elmagyarázza a legjobb forrásokból gyűjtött összetett információkat, és a keresési eredményeket minden válasz mellett egy tetszetős hírfolyamban jeleníti meg.

Andi „Olvasás”, „Összefoglalás” és „Magyarázat” funkciói lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy tiszta, hirdetésmentes formátumban tekintsék meg a cikkeket, időt takaríthatnak meg azzal, hogy a lényegre térnek, és könnyedén megérthetik az összetett oldalakat.

  Hogyan játsszunk régi flash játékokat 2020-ban és azon túl

Igen

Igen, a legújabb keresőmotor, amely jutalmazza és kompenzálja a tartalomkészítőket, Dmytro Gerasymenko és csapata az Ahrefsnél. A vezető keresőoptimalizálási eszközkészletéről ismert Ahrefs egy internetes méretű robotot futtat, amely 2010 óta az egész webet bejárja, petabájtnyi információt tárol, indexel és strukturál.

Igen, a keresési eredményoldalak (SERP-k) minimalizmussal büszkélkedhetnek. A felhasználók választhatnak az internetes vagy a hírek között. Ezen túlmenően egyes SERP-k jobb oldalán találhatók „tudás” mezők, amelyek a Wikipédiából származó tartalmat mutatják be a kereséssel kapcsolatban.

A Yep segítségével a csapat jutalmazza és kompenzálja a tartalomkészítőket egy 90/10-es bevételmegosztási üzleti modell szerint, ahol a hirdetési bevételek 90%-a közvetlenül ezekhez az alkotókhoz jut. Más szóval, a Yep használatával a felhasználók közvetlenül pénzt tehetnek kedvenc tartalomkészítőik zsebébe.

Microsoft Bing

A Microsoft által kifejlesztett Bing mesterséges intelligencia által vezérelt funkciókkal büszkélkedhet, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bonyolult kérdéseket tegyenek fel, és részletes válaszokat kapjanak. Ennek elérése érdekében a Bing átfésüli a keresési eredményeket az interneten, hogy átfogó válaszokat adjon a felhasználói kérdésekre.

A Bing csevegési élménye lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy addig finomítsák a keresést, amíg meg nem kapják a keresett teljes választ. További részletek, egyértelműség és ötletek kérésével a felhasználók intuitívabb és természetesebb módon léphetnek kapcsolatba a keresőmotorral.

A Bing új verziója egy következő generációs OpenAI nagy nyelvi modellen működik, amelyet kifejezetten keresésre szabtak. Ez az új modell erősebb, mint a ChatGPT, így a felhasználók gyorsabban és könnyebben találhatják meg a szükséges információkat.

Következtetés

A Google legjobb mesterségesintelligencia-keresési alternatíváinak összefoglalója során íme néhány megjegyzés, amelyeket érdemes megjegyezni.

Az elmúlt két évtizedben nem sok forradalmi áttörés vagy jelentős újítás történt a keresőmotorokban. Miközben az algoritmusok javultak, a tapasztalatok viszonylag stagnálnak.

Lehet vitatkozni, hogy a reklámok bombázásával ez még rosszabbodott is. A keresési élmény szuboptimális, közvetlen válaszok helyett linkeket jelenít meg, ami idővel hatástalanná válik a nem vásárlási célú felhasználási esetekben.

Az induló vállalkozások ijesztő kihívással néznek szembe, de a technológiai metamorfózis időszakai gyakran jelentős változásokat hoznak az iparág vezetőiben. Ezt újra és újra láthattuk az Altavista, az Ask.com, a Yahoo és más keresőmotoroknál a Google megjelenése előtt. Ahogy tanúi lehetünk a mesterséges intelligencia befolyásának minden szektorban, úgy a keresési piac is jelentős változásnak lesz tanúja abban, ahogyan a keresésre tekintünk.

Azt is felfedezheti, hogyan használhatja a ChatGPT-4-et művészetekben, tudományban, pénzügyekben stb.