8 legjobb ER-diagram készítő az adatbázisok megjelenítéséhez és tervezéséhez

Az adatbázis a szoftver/webes alkalmazás szerves része, mivel olyan fontos információkat tárol, mint például a regisztrációk, az ügyféladatok és a tranzakciós adatok, hogy néhányat említsünk. Az ER diagramok segítenek a követelményeknek megfelelő adatbázisok tervezésében.

Az adatbázis lehetővé teszi a webalkalmazások rendszergazdájának és felhasználóinak, hogy adatokat kérjenek le egy adott webhelyről/webalkalmazásról.

Mielőtt egy szoftveralkalmazás életbe lépne, különböző lépéseken megy keresztül, mint például a tervezés, a fejlesztés és a tesztelés. Az entitáskapcsolati diagramok (ERD) az adatbázisok vizuális megjelenítésére szolgálnak.

Mik azok az ER diagramok

Az entitáskapcsolati diagramok, más néven ER diagramok, ERD-k vagy ER-modellek, olyan szerkezeti diagramok, amelyeket adatbázisok tervezésére használnak. Az ER diagramok különböző összekötőkkel és szimbólumokkal rendelkeznek, amelyek a kívánt rendszeren belüli összes fő entitást és ezen entitások közötti kapcsolatokat jelenítik meg.

Az entitások webalkalmazásonként változhatnak. Például, ha van iskolairányítási rendszerünk, különböző entitásaink lehetnek különböző szerepkörrel, például adminisztrátorok, diákok, tanárok és tantárgyak. Másrészt, ha ez egy e-kereskedelmi platform, akkor olyan entitásaink lesznek, mint az adminisztrátor, a felhasználók/ügyfelek és a termékek.

Egy tipikus ER diagramon szimbólumok, például téglalapok és csatlakozók találhatók, amelyek különböző stílusban jelenítik meg az entitásokat, azok attribútumait és a hozzájuk kapcsolódó összefüggéseket.

Az ER diagramok előnyei

 • Explicit vizuális megjelenítés. A felhasználók könnyen megérthetik az adatbázis szerkezetét az ER diagram ellenőrzésével.
 • Az ER diagramok rugalmasak. A design változhat a webalkalmazás növekedésével. Az ER diagram rugalmasan kezeli az ilyen igényeket.
 • Egyszerűen érthető. Mindaddig, amíg az ER diagramon szereplő különböző szimbólumokat megértjük, könnyű megérteni a kapcsolatokat.
 • Hatékonyabbá teszi a kommunikációt. Az ER diagram megkönnyíti a felhasználók számára az adatbázis különböző entitásai közötti kapcsolatok megértését. A felhasználók mindig tanulmányozhatják a diagramon szereplő szabványos szimbólumokat, hogy megértsék, hogyan kommunikálnak egymással a különböző entitások.
  9 AWS gyakorlati teszt a valódi vizsgák sikeres letételéhez

Ki használhatja az ER diagrameszközöket

Adatbázis tervezők

Az adatbázis-tervező feladata az adatbázis megjelenésének vizuális megjelenítése. Ha egy adatbázis már létezik, és javítani kívánja azt, nem bölcs dolog közvetlenül módosítani, világos terv nélkül. Az ERD segít a tervezőknek a hibák és hibák azonosításában, és a változtatások végrehajtásában, mielőtt végrehajtaná a változtatásokat az adatbázisban.

Adatbázis-készítők

Az adatbázis megtervezése után a fejlesztők feladata a tényleges létrehozás. Az adatbázis-készítők mindig az ER diagramra hivatkoznak a funkcionális adatbázis létrehozásához szükséges entitások és kapcsolatok meghatározásához.

Adatbázis-hibakeresők

Az adatbázisban lévő hibák azonosítása kihívást jelenthet, különösen, ha a webalkalmazás nagy és sok táblával rendelkezik. Az ERD segítségével a hibakereső megjelenítheti az adatbázissémát, és teljes adatbázis-képet kaphat.

Az ER Diagram Tools jellemzői

Több diagramkészítési lehetőségnek kell lennie

A munkafolyamat-diagramok, az ER-diagramok, az UML-diagramok és a folyamatábrák csak példák a diagramkészítő eszközökkel rajzolható diagramokra. Az ideális ER rajzeszköznek támogatnia kell a különféle adatbázis-objektumok, például táblák, egy a sokhoz (1:M) és egy az egyhez (1:1) kapcsolatok, nézetek, triggerek, sorozatok és eljárások modellezését, ill. különben egy hiányos diagrammal fejeződik be.

Adatbázis motor támogatás

Előfordulhat, hogy a webalkalmazás növekedésével különböző adatbázismotorokat használ. Az ideális ER-diagram készítőnek ismernie kell a különféle adatmotorokat, hogy az adatmodellt a megadott megszorítások alapján érvényesítse.

Importálás eszköz

Előfordulhat, hogy adatbázismérnökként már meglévő adatbázissal dolgozhat. Az Ön feladata az adatbázis-összetevők módosítása vagy frissítése a meglévő fájlokból. A legtöbb modern eszköz „reverse engineering” funkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi egy meglévő adatbázis importálását a módosítások végrehajtásához.

Az alábbiakban a legjobb ER diagramkészítők találhatók a piacon.

Lucidchart

A Lucidchart egy ER diagramkészítő sablonokkal, szimbólumokkal és jelölésekkel, amelyek segítenek az adatbázisok megjelenítésében. A Lucidchart drag-and-drop felülettel rendelkezik, amely megkönnyíti a használatát akkor is, ha Ön nem művész.

Főbb jellemzők

 • Valós idejű együttműködés. Az adatbázis-mérnököknek jó együttműködőknek kell lenniük. A Lucidchart egy együttműködési eszközzel rendelkezik, amely valós idejű változtatásokat hajt végre.
 • Importálási funkció. A Lucidchart lehetővé teszi az adatok importálását, amelyek ezután automatikusan létrehozzák a modelleket és a kapcsolatokat. Ez a funkció ezeket a modelleket is frissíti, amikor frissíti adatait.
 • Testreszabható sablonok. A Lucidchart kész sablonokkal rendelkezik, amelyeket könnyedén testre szabhat modelljei és kapcsolataik létrehozásához.
  Olvasson felkapott híreket a világ minden tájáról pillanatokkal a Twitteren

A Lucidchart ára 7,95 USD/hónaptól kezdődik, és ingyenes csomagot is kínál korlátozott funkciókkal.

Teremtően

A Creately vizuális munkahelyként mutatja be magát. A fogd és vidd felület jól jöhet diagramok, diagramok és kapcsolatok létrehozásánál az adatbázisban.

Főbb jellemzők

 • Testreszabható ER diagramsablonok. Nem kell mindent a semmiből létrehoznia, hiszen vannak sablonok, amelyeket testreszabhat a projektje szerint.
 • Valós idejű vizuális együttműködés. Nem kell aggódnia, ha csapatban dolgozik, hiszen meghívhat tagokat, és azonnal elkezdheti a munkát.
 • A modelleket újra felhasználhatja. Nem kell minden alkalommal a nulláról készítenie a modelleket, hiszen a meglévőket újra felhasználhatja. Létrehozhat újrafelhasználható sablonokat is, hogy csökkentse az adatbázis tervezési idejét.

A Creately ingyenes csomaggal rendelkezik, fizetős csomagokkal, amelyek havi 4 dollártól kezdődnek.

Smartdraw

A Smartdraw egy webalapú alkalmazás az ER diagramok készítésére. Ez az eszköz ejtsd és húzd funkcióval rendelkezik, és integrálható különféle alkalmazásokkal, mint például a Microsoft Office, a G Suite és a Confluence.

Főbb jellemzők

 • Automatikus generálás. Mindössze importálnia kell egy CSV-fájlt a tábladefinícióiból, és elindítania az Automatikus ERD-adatbázis-bővítményt az adatbázis vizuális megjelenítéséhez.
 • Integráció más alkalmazásokkal. A munkafolyamat egyszerűsítéséhez összekapcsolhatja a Smartdraw-t a Microsoft, az Atlassian és a Google különféle alkalmazásaival.

A Smartdraw ára 9,95 USD-tól kezdődik az egyéni csomag esetében.

Canva

A Canva, az egyik legnépszerűbb tervezőeszköz, a Canva ER Tool segítségével ER diagramok készítésére is használható.

Főbb jellemzők

 • Több mint 20 professzionális grafikon. Ha az ERD-hez grafikonra van szükség, léteznek grafikonok, amelyek közül választhat.
 • Professzionálisan megtervezett sablonok. A Canva ERD-készítője olyan sablonokkal érkezik, amelyeket könnyedén személyre szabhat az igényeinek megfelelően.

A Canva ingyenes csomaggal rendelkezik, míg a fizetős csomagok havi 6,49 dollártól kezdődnek.

Visual Paradigm Online

A Visual Paradigm Online ERD eszköz különféle szimbólumokkal és csatlakozókkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik iparági szabvány és professzionális ER modellek létrehozását. Ezzel az eszközzel fogalmi, logikai vagy fizikai adatmodelleket hozhat létre.

Főbb jellemzők

 • Sok sablon közül lehet választani. Nem kell aggódnia, ha még soha nem használt ER diagramkészítő eszközt, mert a Visual Paradigm több mint 2000 sablon közül választhat. Válasszon egy sablont, és kezdje el a testreszabást.
 • Együttműködési funkció. Azonnali visszajelzést kaphat terveiről, ha meghívja csapatának tagjait ehhez az eszközhöz.

A Visual Paradigm ingyenes csomaggal rendelkezik, fizetős csomagokkal havi 4 dollártól.

  Távolítsa el a The Netflix Next Episode Countdown & You Watching Prompt [Chrome]

Vizuális paradigma

A Visual Paradigm egy ER diagramkészítő eszköz, amellyel különféle diagramokat hozhat létre. Ez a fogd és vidd eszköz megkönnyíti a modellek vizuális megjelenítését, még akkor is, ha Ön nem professzionális tervező.

Főbb jellemzők

 • Seprőgép és mágnes. A Seprő funkció lehetővé teszi a diagramelemek közötti tér kényelmes kiterjesztését. A mágnes viszont lehetővé teszi, hogy húzással csökkentse az elemek közötti helyet.
 • Színes legenda. A Color Legend segítségével vizuálisan megjelenítheti a prioritásokat, a fejlesztési szakaszokat és az érettségi szinteket az ERD-ben.
 • Formátummásoló. A stílusbeállítások replikálása egyik alakról a másikra időigényes lehet. A Format Copier lehetővé teszi az ERD betűtípus-, vonal- és kitöltési beállításainak replikálását.

A Visual Paradigm ára 4 dollár/hónaptól indul.

A Figma ER Tool lehetővé teszi a felhasználók, termékek és folyamatok közötti kapcsolatok vizuális megjelenítését. Ezzel az eszközzel jobb útvonalakat tervezhet, vagy akár már meglévő adatbázisokat is hibakereshet.

Főbb jellemzők

 • Valós idejű együttműködés. Megoszthatja tervét, és valós idejű visszajelzést kaphat. Tagokat is hozzáadhat megtekintőként vagy együttműködőként a tervekhez.
 • Dokumentum adatbázis tervezés. A Figma ER Tool lehetővé teszi a tervezési folyamat dokumentálását. Így a jövőbeli alkalmazottak könnyen követhetik a modellekkel való interakciót.
 • Könnyű áramlás. A FigJam ER diagramkészítő eszközei megkönnyítik a csapattagok számára, hogy követhessék az adatbázis tervezését.

A Figma ingyenes csomaggal rendelkezik, míg a fizetős csomagok szerkesztőnként/havi 12 dollártól kezdődnek.

EdrawMax

Az EdrawMax egy ER diagramkészítő eszköz, amely diagramokat készít a rendszer mélyreható betekintésével. Megtekintheti, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az entitások, és még a logika segítségével észlelheti a problémákat, mielőtt messzire menne a tervezésben.

Főbb jellemzők

 • Könnyű import és export. Adatokat importálhat az adatbázisból, és az EdrawMax vizuális megjelenítést hoz létre. Miután elkészült a tervezéssel, exportálhatja a fájlt különféle formátumokban, például PDF, JPG, SVG, MS Visio, MS Word és MS Excel.
 • Több száz sablon. Csaknem felére csökkentheti a tervezési időt, ha kiválasztja a meglévő sablonokat, amelyeket személyre szabhat.
 • Könnyű együttműködés. Az adatbázis tervezése során valós idejű bemeneteket kaphat. Akár más tervezőket is meghívhat, hogy segítsenek a tervfájl különböző feladataiban.

Az EdrawMax ára havi 7,41 dollártól kezdődik.

Becsomagolás

Az adatbázis megtervezése egy rejtett folyamat, de határozottan befolyásolja, hogy a felhasználók hogyan lépnek kapcsolatba a végső webalkalmazással. Az ER Diagram Maker kiválasztása az Ön igényeitől, költségvetésétől, ízlésétől és preferenciáitól függ. Győződjön meg arról, hogy a kiválasztott eszköz támogatja az összes keresett funkciót.