8 JavaScript ORM platform a hatékony kódolásért

Teljes értékű alkalmazások készítésekor szinte garantált, hogy adatbázissal kell dolgozni. Egy ilyen alkalmazásnak meg kell valósítania a CRUD-t, amely képes adatok létrehozására, olvasására, frissítésére és törlésére.

Ehhez adatbázisra van szükség. Abban az esetben, ha az alkalmazást objektum-orientált programozási nyelv, például JavaScript és relációs adatbázis, például MySQL használatával építi, az adatbázissal való munka kihívást jelenthet.

JavaScript-fejlesztőként aggódnia kell a relációs adatbázis bonyolult részletei miatt is, és ki kell találnia az adatbázis szintaxisát, valamint azt, hogy hogyan írjon összetett SQL-lekérdezéseket, amelyekre az alkalmazásnak szüksége lehet.

Ne feledje, a relációs adatbázisok sorokat és oszlopokat tartalmazó táblázatokban tárolják az adatokat, míg a JavaScript objektumokkal és az objektumok közötti kapcsolatokkal működik. Mindez nagyon időigényessé és kihívást jelenthet, ezért szükség van egy Object Relational Mapperre (ORM).

Objektum relációs leképező (ORM)

Az ORM egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy objektumorientált elvek alapján relációs adatbázisokkal dolgozzanak.

Az ORM hídként működik az alkalmazáskód és a választott relációs adatbázis között, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy ugyanazokat az objektumorientált elveket használva dolgozzanak relációs adatbázisokkal, amelyeket az alkalmazáskódjukban használnak.

Az ORM-ek a relációs adatbázistáblákat olyan osztályokra képezik le, amelyek osztálypéldányai a tábla rekordjait vagy sorait képviselik. Az osztályattribútumok a táblázat oszlopainak ábrázolására szolgálnak.

Ez viszont azt jelenti, hogy a fejlesztők a választott programozási nyelvükkel hozhatnak létre, olvashatnak, frissíthetnek, törölhetnek, és kezelhetik is az adatbázisban tárolt adatokat anélkül, hogy bonyolult SQL utasításokat kellene írniuk.

Az ORM használatával minimálisra csökkenti az olvasandó SQL mennyiségét, és elkerüli, hogy új lekérdező nyelvet tanuljon meg az adatbázisokkal való munkavégzés érdekében.

Az ORM működésének megtekintéséhez tekintse meg a következő MySQL-lekérdezést az informatikai részleg felhasználók megkereséséhez

SELECT * FROM users WHERE department="IT";

Ugyanez a lekérdezés elvégezhető JavaScript ORM használatával, az alábbiak szerint. Figyelje meg a sima JavaScript használatát ugyanazon lekérdezés során.

const users = await User.findAll({
  where: {
    department: 'IT',
  },
});

Az ORM használatának előnyei

Néhány előny, amelyet a JavaScript-fejlesztők élvezhetnek az ORM használatából:

Adatbázis-komplexitások absztrakciója

Az ORM-ek elfedik az alapul szolgáló adatbázis bonyolultságát, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy az Ön háttérnyelvén és nem összetett SQL-en keresztül kommunikáljanak az adatbázissal.

Egyes ORM-ek lekérdezéskészítőket is biztosítanak, amelyek az OOP-elvek használatával könnyűvé teszik az összetett lekérdezések írását. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy tisztább, jobban karbantartható kódot írjanak, amely könnyebben hibakereshető és frissíthető.

Megnövelt termelékenység

Az ORM-ek elvonatkoztatják a nyers SQL-lekérdezések írásának és az adatbázis-interakciók kezelésének bonyolultságát, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy kizárólag az alkalmazás üzleti logikájára összpontosítsanak, ami az alkalmazás legfontosabb része.

Ezen túlmenően a fejlesztők az adatbázisokkal egy ismerősebb OOP-minta szerint lépnek kapcsolatba anélkül, hogy sok mintakódot kellene írniuk vagy ismétlődő feladatokat kellene végrehajtaniuk.

  A Memoji használata FaceTime-hívás közben iPhone-on és iPaden

Az ORM-ek adatbázisok automatikus indítására és adathozzáférési kódok generálására is használhatók. Mindezek a tényezők nagymértékben növelik a fejlesztők termelékenységét.

Adatbázis-agnoszticizmus

Az ORM-ek legfontosabb jellemzője, hogy lehetővé teszik az alkalmazás kódjának adatbázis-agnosztikus módon történő megírását. Így az alkalmazás kódja nincs egyetlen adatbázishoz rögzítve, így egyszerűen válthat az alkalmazás által használt adatbázis között, anélkül, hogy az alkalmazás kódjának nagy részét módosítani kellene.

Ez nagyon fontos, különösen akkor, ha egy alkalmazásnak fejlesztenie kell, vagy támogatnia kell több adatbázis használatát.

Egyszerű séma- és kapcsolatkezelés

Az ORM-ek leegyszerűsítik az adatbázisban lévő sémákkal való munkavégzést és az adatbázis-entitások közötti kapcsolatok kezelését.

Egyes ORM-ek olyan funkciókat kínálnak, mint például az automatikus sémagenerálás a meglévő adatbázisokból, a többség pedig olyan módszereket biztosít, amelyek lehetővé teszik az adatbázisban tárolt táblák közötti kapcsolatok egyszerű meghatározását és kezelését.

Fokozott biztonság

Az ORM fokozott adatbázis-biztonságot kínál, mivel megszűri az adatokat, és belsőleg paraméterezett lekérdezéseket is használ. A paraméterezett lekérdezések olyan SQL-lekérdezések, amelyek helyőrzőket használnak a bemeneti értékekhez ahelyett, hogy közvetlenül a felhasználó által megadott bemenetet használnák.

Ezért a felhasználó által megadott bemenet soha nem ágyazódik be közvetlenül egy SQL-lekérdezésbe. Ez lehetővé teszi az ORM számára, hogy megvédje az alkalmazást az SQL injekciós támadásoktól, és ezáltal fokozza az alkalmazás biztonságát.

Az ORM használatának hátrányai

Bár az ORM-ek számos előnnyel járnak a fejlesztők számára, a használatuknak van néhány hátránya is. Egyszer, mivel egy absztrakciós réteget vezetnek be az adatbázis tetején, ez teljesítménytöbbletet és több memóriahasználatot eredményezhet.

Ezenkívül az ORM használatához a fejlesztőknek meg kell tanulniuk annak használatát, és nem használhatnak ORM-et az SQL alapvető ismerete nélkül ahhoz, hogy tudják, mit is csinálnak az egyes parancsok.

Ennek ellenére az ORM-ek továbbra is nagyon hasznos eszközt jelentenek a fejlesztők számára, és a legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy OOP-elvekkel épített alkalmazásokból kommunikáljon relációs adatbázisokkal. Az ORM használatának megkezdéséhez íme néhány a legjobb ORM-ek közül, amelyeket JavaScript-alkalmazásaiban használhat.

Folytatás

Hivatalos dokumentációja szerint Folytatás egy modern TypeScript és Node.js ORM Oracle DB, PostgreSQL, MySQL, MariaDB, SQLite, Microsoft SQL Server, IBM DB2 és Snowflake adatbázisokhoz. A Sequelise, amely nyílt forráskódú, egy nagyon népszerű ORM a Node.js keretrendszerrel és relációs adatbázisokkal együtt dolgozó fejlesztők számára.

Ez a robusztus szolgáltatáskészletnek tudható be, amely gyerekjáték a Node.js relációs adatbázisaival való munkavégzés során. Először is, a Sequelise egy ígért alapú ORM, amely lehetővé teszi a Node.js keretrendszer alapvető jellemzőinek számító ígéretek támogatását.

Ezenkívül a Sequelize támogatja a lelkes betöltést, ahol az erőforrások az alkalmazáskód végrehajtása után azonnal betöltődnek, valamint a lusta betöltést, ahol az erőforrások nem töltődnek be azonnal, amíg szükség van rájuk. A Sequelise szilárd tranzakció-támogatással, olvasási replikációval és modellellenőrzéssel is rendelkezik, valamint lehetővé teszi az adatbázisok migrációját és szinkronizálását.

A felhasználók társításokat és kapcsolatokat is meghatározhatnak a módok között a Sequelize használatakor. Mindennek a végére a lekérdezési opciók gazdag készletét kínálja, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy könnyedén készítsenek összetett adatbázis-lekérdezéseket.

Prisma

Prisma egy nyílt forráskódú ORM, amely lehetővé teszi az adatbázis egyszerű kezelését és interakcióját bármely JavaScript vagy TypeScript környezetből.

  A 10 legjobb alkalmazás a biztonságos nemzetközi pénzátutaláshoz 2023-ban

A Prisma támogatja a PostgreSQL-t, a MySQL-t, a Microsoft SQL Server-t, a CockroachDB-t, az SQLite-t és a MongoDB-t. Ezenkívül lehetővé teszi az egyszerű integrációt bármely JavaScript vagy TypeScript keretrendszerrel, leegyszerűsíti az adatbázisokat és növeli a típusbiztonságot.

A fejlesztők lekérdezések felépítésének elősegítésére a Prisma rendelkezik egy Prisma kliens nevű szolgáltatással, amely automatikus kiegészítéssel érkezik, és lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy típusbiztos lekérdezéseket készítsenek, amelyek az alkalmazásukban használt sémához vannak szabva.

A fejlesztők létrehozhatják saját sémájukat a semmiből, vagy használhatják a Prismát a séma automatikus generálására egy meglévő adatbázis vizsgálatával.

A Prisma másik funkciója a Prisma migrate, amely egy Prisma sémaáttelepítési eszköz, amely automatikusan generál testreszabható SQL-migrációkat, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy teljes irányítást és rugalmasságot kapjanak, amikor alkalmazásaikat a fejlesztési környezetből éles környezetbe viszik át.

Végül a Prisma-felhasználók hozzáférhetnek a Prisma Studio-hoz, amely egy adminisztrátori felhasználói felület, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az adatbázisukban tárolt adatok megtekintését, felfedezését, kezelését és megértését. Mindezek a funkciók a Prismát kiváló ORM-vé teszik a JavaScript és TypeScript fejlesztők számára.

TypeORM

TypeORM egy nyílt forráskódú ORM, amelyet azzal a céllal fejlesztettek ki, hogy mindig támogassa a legújabb JavaScript-szolgáltatásokat, és további funkciókat biztosítson, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy bármilyen típusú adatbázist használó alkalmazást hozzanak létre.

A TypeORM támogatja a MySQL, MariaDB, PostgreSQL, CockroachDB, SQLite, Microsoft SQL Server, Oracle, SAP Hana és sql.js adatbázisokat.

A JavaScript és TypeScript programozási nyelveket támogató TypeORM támogatja a MongoDB-t is, amely nem relációs adatbázis. A TypeORM működik Node.js böngészőben, Ionic, Cordova, React Native, NativeScript, Expo és Election platformokon.

A TypeORM lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy többféle adatbázistípussal dolgozzanak, és több adatbázispéldányt használjanak. Támogatja és lekérdezi a gyorsítótárazást, a naplózást, a tranzakciókat, az asszociációkat, a lelkes és lusta kapcsolatokat, és lehetővé teszi a migrációt és az automatikus migráció generálását.

A TypeORM támogatja a DataMapper-t, az ActiveRecord-ot, a nyers eredmények streamelését, a kereszt-adatbázis- és a sémák közötti lekérdezéseket, és hatékony lekérdezéskészítőt kínál a felhasználóknak.

MikroORM

MikroORM egy nyílt forráskódú TypeScript ORM, amely támogatja a MySQL-t, a MariaDB-t, a PostgreSQL-t, az SQLite-t és a MongoDB-t. Ez az ORM a Datamapperen, az Identity Map Patternen és a Munkaegységen alapul. A munkaegység az üzleti tranzakció által érintett entitások listáját vezeti, és koordinálja a változások írását is.

Ennek az az előnye, hogy lehetővé teszi a tranzakciók automatikus kezelését, az összes lekérdezés automatikus kötegelését, valamint az üzleti/tartományi logika közvetlen megvalósítását közvetlenül a használt entitásokban.

A MikroORM egy metaadat-tudatos QueryBuilder-t is tartalmaz, automatikus csatlakozási támogatással és egy eseményrendszerrel, amely az entitás életciklusához való csatlakozáshoz és a UnitOfWork működésének megváltoztatásához is használható.

Az adatbázisok vetése, vagyis az adatbázis feltöltése egy kezdeti adatkészlettel, szintén egyszerűbb a MikroORM-mel, mivel egy vetőt tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen térfogatú vagy alakú hamis adatokat generáljon, és ezeket felhasználja az adatbázis indítására.

Végül a MikroORM támogatja az egyszerű fel-le migrációt is.

Könyvespolc.Js

Könyvespolc egy nyílt forráskódú JavaScript ORM a Node.js számára. Ennek az ORM-nek az a célja, hogy egy egyszerű könyvtárat biztosítson, amely általános feladatok végrehajtására használható adatbázisok lekérdezésekor JavaScriptben, és kapcsolatokat alakít ki ezen objektumok között. A könyvespolcot a PostgreSQL, MySQL és SQLite3 használatára tervezték.

  Üzenet küldése, hogy valaki tudja, miért hív

Node.js ORM-ként a Bookshelf támogatja az ígéretek és a hagyományos visszahívások használatát, amikor az ORM-mel dolgozik egy Node.js alkalmazásból. Ezenkívül támogatja a tranzakciókat, a polimorf asszociációkat, a buzgó/beágyazott-buzgó relációk betöltését és számos relációt.

Bármennyire nem is üti át ugyanazt a szintet, mint a többi funkciógazdagabb ORM, a Bookshelf ragyog az egyszerűségén, rugalmasságán és azon, hogy milyen könnyen olvasható, érthető a kódbázisa és bővíthető. Ha egyszerű, karcsú ORM-re van szüksége JavaScript-projektjeihez, a Könyvespolc kiváló választás.

ORM2 csomópont

ORM2 csomópont egy egyszerű és könnyű Node.js ORM, amely támogatja a MySQL, SQLite és Progress OpenEdge adatbázisokat. Ez az ORM lehetővé teszi, hogy egyszerűen dolgozzon a Node.js-ben lévő modelljeivel. Amikor modellekkel dolgozik, lehetővé teszi az adatmodellek egyszerű létrehozását, szinkronizálását, eldobását, lekérését, keresését, eltávolítását, megszámlálását, valamint tömeges létrehozását.

Lehetővé teszi a modellek közötti asszociációk létrehozását és az egyéni érvényesítések meghatározását a vele járó beépített ellenőrzéseken kívül. A Node ORM2 megvalósítja a példány egyszemélyes viselkedését, amely biztosítja, hogy amikor ugyanazt a sort többször lekéri, mindig ugyanazt az objektumot kapja meg, amely az adott sort reprezentálja.

Víz vonal

Víz vonal egy adapter alapú ORM a Node.js számára. Ez a Sails webfejlesztési keretrendszerhez tartozó alapértelmezett ORM is. A Waterline azonban továbbra is használható a Sails keretrendszer használata nélkül.

Adapter alapú ORM lévén a Waterline adapterek használatával támogatja a több adatbázis-rendszerrel való munkát. A hivatalosan támogatott adatbázisok közé tartozik a MySQL, a PostgreSQL, a MongoDB, a Redis és a helyi tárhely.

A Waterline azonban közösségi adapterekkel is rendelkezik a CouchDB, SQLite, Oracle, Microsoft SQL Server, DB2, Riak, neo4j, OrientDB, Amazon RDS, DynamoDB, Azure Table, s RethinkDB és Solr számára.

A Waterline lehetővé teszi egynél több adatbázis használatát a projektben, és egységes API-t biztosít a különböző adatbázisokkal és protokollokkal való munkához. Ez azt jelenti, hogy a Waterline ORM-mel írt kód bármely, az ORM által támogatott adatbázissal működhet anélkül, hogy módosítani kellene a kódot.

Ezenkívül a Waterline a modularitásra, a tesztelhetőségre és az adapterek közötti konzisztenciára helyezi a hangsúlyt, így nagyon könnyen használható és integrálható különféle adatbázisokkal.

Objection.js

Objection.js egy ORM, amelynek célja, hogy távol maradjon, és megkönnyítse az SQL és a mögöttes adatbázismotor teljes erejének használatát.

Ebben a tekintetben az SQL-lekérdezéskészítő összes előnyét kínálja, és hatékonyan segíti a relációkkal való munkát. Az SQL lekérdezéskészítő egy olyan eszköz, amely leegyszerűsíti az összetett SQL-lekérdezések létrehozásának folyamatát.

Az Objection.js egyszerű módot kínál a modellek és a köztük lévő kapcsolatok meghatározására, teljes létrehozási, olvasási, frissítési törlési (CRUD) képességekkel, amelyek az SQL teljes erejét kihasználják, valamint könnyen használható tranzakciókat kínálnak.

A felhasználók lelkesen tölthetnek be, szúrhatnak be és szúrhatnak fel objektumdiagramokat, összetett dokumentumokat tárolhatnak egyetlen sorként, és használhatják a JSON-séma érvényesítését. Az Objection.js hivatalosan támogatja a TypeScript és JavaScript programozási nyelveket.

Következtetés

Fejlesztőként, ha JavaScript- vagy TypeScript-alkalmazásból származó relációs adatbázisokkal dolgozik, jobb, ha ORM-en keresztül lép kapcsolatba az adatbázissal.

Ez nemcsak az adatbázis-interakciókat egyszerűsíti, hanem növeli a termelékenységet, csökkenti az írandó SQL-t, és fokozza az alkalmazás biztonságát.

Amikor megpróbálja eldönteni, hogy milyen ORM-et használjon, fontolja meg a cikkben kiemelt ORM-ek bármelyikét attól függően, hogy milyen szolgáltatások felelnek meg az éppen felépített alkalmazásnak.

Fedezze fel a legjobb JavaScript online fordítókat is.