8 Hasznos adatbázis-figyelő szoftver a teljesítmény elemzéséhez

Az adatbázisok egyre kritikusabbak az üzleti műveletek szempontjából, és egy kisebb hiba is milliókba kerülhet.

Mivel az adatok mennyisége és összetettsége folyamatosan növekszik, minden eddiginél fontosabb, hogy robusztus, funkcionális és fejlett adatbázis-figyelő eszközök álljanak rendelkezésre a teljesítményük elemzéséhez.

Mi az adatbázis teljesítménye, és miből áll?

Az adatbázis teljesítménye az a sebesség és hozzáférési szint, amellyel az adatbázis információt nyújt a felhasználóknak. Az adatbázis teljesítménye több ezer különböző dolgot foglal magában; itt megemlítünk néhány alapvető dolgot, mint például:

  • Milyen optimálisan kezeli és használja fel egy adatbázis a hardver erőforrásokat, például a lemezterületet, a memóriát és a gyorsítótárat
  • Hogyan kezeli az adatbázis a munkaterhelés és a blokkverseny szezonális változásait
  • Mennyire gyorsak és pontosak az adatlekérési műveletek (indexek használatával)
  • Milyen gyors és pontos a lekérdezés feldolgozása
  • Milyen jól kapcsolódik az adatbázis a külső környezethez

Mi az SQL teljesítményhangolás?

Az SQL teljesítményhangolása az a folyamat, amely biztosítja, hogy az SQL utasítások optimalizálva legyenek a lehető legrövidebb időn belüli végrehajtásra.

Tippek az adatbázis teljesítményének növeléséhez

Megnéztük, miből áll az adatbázis teljesítménye. Most nézzünk meg néhány tippet az adatbázis teljesítményének növelésére:

#1. Az indexek javítása

Az indexek olyan adatbázis-objektumok, amelyek optimalizálják az adatok keresését és rendezését. A megfelelően konfigurált indexek óriási különbséget jelenthetnek az adatok beszúrásának vagy az adatbázisból való kinyerésének idejében. A numerikus mezőt tartalmazó fürtözött index kulcsfontosságú eredményként segít a teljesítmény javításában.

Hasonlóképpen, az egyedi indexek létrehozása jelentősen növeli az indexoszlopokat érintő lekérdezések teljesítményét. Ha a lekérdezőmotor tudja, hogy egy mező nem ismétlődik meg, akkor az első előfordulás megtalálása után abbahagyja a mező további előfordulásait.

#2. Lekérdezések optimalizálása

A hatékony lekérdezések írása bizonyára bonyolult lehet, mert sokféleképpen lehet lekérdezéseket írni ugyanarra az eredményre, de az egyes lekérdezések hatékonysága és teljesítménye eltérő lehet. Ezenkívül gyakran a lekérdezések eredménye és teljesítménye jelentősen eltér az adatbázistól és az egyedi felhasználási esetektől.

  Bármilyen infravörös eszköz távoli vezérlése a HTC One segítségével

Bár javasolt a lekérdezések végrehajtása lefordított lekérdezések használatával, ha a lekérdezést gyakran használják rekordok lekérésére az adatbázisból, a DBA-nak olyan eszközöket kell használnia, amelyek képesek a végrehajtott lekérdezések figyelésére és optimalizálási módszerek fejlesztésére.

#3. Növelje a memóriát

A sebesség gyakran aggodalomra ad okot az adatbázisokkal való munka során, és a memória növelése jelentősen befolyásolhatja azt. A CPU gyorsítótár és a regiszterek nem optimalizálhatók közvetlenül a DBA segítségével. Ez nem egyszerű feladat, mivel a RAM sok egyéb információt tartalmaz: futó programveremek és adatok, megosztott cache memória, kernel és lemezpuffer gyorsítótár.

Az adatbázis-teljesítmény növelése arra törekszik, hogy a lehető legtöbb adatbázis-információt a RAM-ban tárolja, miközben az operációs rendszer más területeit nem érinti. A memória és a pufferek számának növelése növeli a teljesítményt, mivel lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy megtalálják a keresett információkat a gyorsítótárban. Egynél több lemezzel rendelkező rendszerekben a teljesítményt úgy tudjuk javítani, hogy bizonyos feladatokat elosztunk a különböző lemezek között.

#4. Adatok töredezettségmentesítése

A táblázat elemeinek beszúrása, eltávolítása és frissítése során az indexek töredezetté válnak, ami még az indexek hiányánál is súlyosabban ronthatja a teljesítményt.

Ezért fontos, hogy töredezettségmentesítse az indexeket, ha azok töredezettek, lehetőleg olyankor, amikor alacsony a hozzáférés a rendszerhez, hogy elkerülje a felhasználókkal kapcsolatos problémákat.

#5. Tekintse át az Acess-t

Az adatbázis kölcsönhatásba lép más rendszerekkel és hardverekkel, és ehhez megfelelő konfigurációra van szükség az optimalizált működés érdekében. A hardverproblémák vagy a potenciálisan problémás lekérdezések azonosítása után fontos áttekinteni a hozzáférést. A teljesítménymenedzsment eszközöket is használhatja a hozzáférési minták vizsgálatára.

Miért fontos az adatbázis teljesítménye, és hogyan segítenek a megfigyelő szoftverek

Minden olyan vállalat, amely online szolgáltatásokat kínál ügyfelei számára, adatbázisának jó teljesítményétől függ. Elmúltak azok az idők, amikor csak néhány lehetőség közül választhatott; Mostanra a több ezer lehetőségnek köszönhetően, ha egy szolgáltatás teljesítésében apróbb problémák adódnának, az ügyfelek azonnal keresik az alternatívát, ami bármely vállalkozás növekedését hátrányosan érintheti.

Manapság a hatékony adatbázis-teljesítmény közvetlenül befolyásolja az ügyfelek elégedettségét. Így a felügyelet több mint szükséges az adatbázis teljesítményének fenntartásához és növeléséhez. Ily módon meg lehet határozni azokat a szükséges eljárásokat, amelyeket még azelőtt el lehet végezni, hogy az adatbázisban bármilyen probléma jelentkezne.

  18 Az Elden Ring összes főfőnöke sorrendben

A DBA-nak egy lépéssel előrébb kell járnia, és meg kell akadályoznia, hogy az adatbázis olyan problémákat szenvedjen el, amelyeket nehéz manuálisan észlelni, mivel folyamatos, 24 órás felügyeletet igényel. A helyzet még rosszabb lesz, ha az adatbázis nagy.

Itt a jó megfigyelés jöhet a segítségünkre. A legtöbb modern megfigyelőeszköz lehetővé teszi több száz különböző metrika és előzményadat intuitív mérését, amelyeket a DBA összehasonlíthat és korrelálhat a teljesítményproblémák azonosításával. Lehetővé teszik továbbá egyéni riasztások beállítását különböző benchmarkok segítségével, és teljesítményjelentések készítését, így könnyebben azonosíthatók a problémák és a lehetséges területek, ahol az adatbázis növelheti a teljesítményét.

Ahogy azt már megbeszéltük, az adatbázisok kezelése és megfigyelése több kiszolgálón és példányon is kihívást jelent a megfelelő eszközök nélkül, még a tapasztalt DBA-k számára is. Ezért az alábbiakban megvizsgáljuk a piacon elérhető legjobb adatbázis-figyelő szoftvereket:

Paessler

Paessler biztosítja a adatbázis monitor amely lehetővé teszi a teljes hálózat és az összes adatbázis figyelését. A PRTG érzékelőket használ alapvető felügyeleti eszközeiként, amelyek különböző értékeket mérnek egy hálózaton belül. A Paessler azt is lehetővé teszi, hogy a DBA-k automatikusan személyre szabható jelentéseket készítsenek. Mostantól a Paessler beépített támogatást nyújt a különféle relációs adatbázisokhoz, például a PostgreSQL-hez, az Oracle SQL v2-hez, a MySQL-hez és a Microsoft SQL v2-hez.

ManageEngine SQL Monitor

ManageEngine egy IT-felügyeleti csomag, amely ingyenes SQL állapotfigyelő eszközt kínál. Az SQL monitor intuitív irányítópultot biztosít a különböző teljesítménymutatók figyeléséhez. Lehetővé teszi a hálózaton lévő összes SQL-kiszolgáló automatikus felfedezését és figyelését.

A ManageEngine SQL figyelőeszköze különböző színkódolt riasztási funkciókat is biztosít, megkönnyítve a különböző mutatók nyomon követését. A ManageEngine lehetővé teszi a Microsoft SQL összes verziójának figyelését.

Solarwinds

Solarwinds egy SaaS platform, amely teljes körű megfigyelési megoldást kínál a különböző relációs és nem relációs adatbázisok figyelésére és optimalizálására, beleértve a modern felhőalapú natív adatbázisokat is. Irányítópultokat kínál kulcsfontosságú adatbázisok, lekérdezések és infrastruktúra-metrikák százainak megjelenítéséhez.

A Solarwinds lehetővé teszi az előzmények és a valós idejű adatok nyomon követését, ami segít azonosítani a teljesítménnyel és a megfelelőséggel kapcsolatos problémákat. Ezenkívül riasztásokat is kap, amelyek segítenek a fenyegetések és hibák azonnali enyhítésében és kijavításában.

SentryOne

SentryOne A Solarwinds egy minden az egyben megfigyelő eszköz az SQL-hez, amely a mérőszámok széles skáláján keresztül segít az SQL-kiszolgálók megfigyelésében. A SentryOne a felső SQL nézetet kínálja, amely a teljes lekérdezési előzményeket mutatja.

  A SIM nem biztosított MM#2 hibája

A többi fő adatbázis-figyelő eszközhöz hasonlóan lehetővé teszi az automatizált riasztások beállítását is a benchmarkok, metrikák vagy feltételek alapján. A SentryOne Portal lehetőséget ad a kritikus teljesítménymutatók webböngészőből történő figyelésére is.

Zabbix

Zabbix egy adatbázis-figyelő eszköz, amely lehetővé teszi az adatbázis teljesítményének és az adatbázis-kiszolgáló konfigurációs változásainak figyelését. A Zabbix automatikus felfedező funkciót kínál, és támogatja az SNMP-t és az IPMI-t az adatgyűjtéshez. Különféle sablonokat is kínál az adatbázisok figyeléséhez.

Egyéb funkciók közé tartozik a riasztások, a harmadik féltől származó segédprogramokkal való integráció, a feladatautomatizálás, az eseménykorreláció stb. A Zabbix jelenleg támogatja a MySQL-t, a Mircosoft SQL Servert, az Oracle-t, a PostgreSQL-t, a MongoDB-t, a CassandraDB-t és a memórián belüli adatbázisokat, például a Redis-t.

Dbwatch

DbWatch egy többplatformos megfigyelő eszköz a teljes adatbázis-ökoszisztémához. A DbWatch egyetlen helyen biztosítja a szerveradatbázis összes teljesítmény- és állapotmutatóját.

Lehetővé teszi, hogy testreszabható teljesítmény- és állapotjelentéseket készítsen a kiszolgáló bármely konkrét példányáról vagy kombinált jelentéséről. A dbWatch támogatja az AlwaysOn és a RAC fürtözést is. Jelenleg lehetővé teszi a MySQL, Oracle, Microsoft SQL Server, Sybase, MariaDB és Postgres adatbázisok figyelését.

DatadogHQ

Datadog egy SaaS adatbázis-figyelő megoldás, amely lehetővé teszi a teljesítménymutatók, naplók és nyomkövetések nyomon követését testreszabható irányítópultjain keresztül. A Datadog végpontok közötti nyomkövetést kínál, és az automatikus hibaminta-észlelés segít megtalálni a szűk keresztmetszeteket, a lassan futó lekérdezéseket és egyéb hibákat az adatbázisban.

Lehetővé teszi a riasztások automatizálását; ugyanakkor rugalmas riasztási logikával rendelkezik, hogy elkerülje a riasztási fáradtságot. A Datadog teljes API hozzáférést tesz lehetővé, ami még hatékonyabbá teszi a felügyeletet.

Vörös Kapu

Redgate egy adatbázis-figyelő, amely az SQL-kiszolgálók megfigyelésére szolgál. Használható adatbázisok helyszíni vagy felhőben történő figyelésére. A Redgate az SQL-kiszolgálók kötegelt megfigyelésére használható, és egyetlen felületet kínál a különböző teljesítménymutatók áttekintéséhez. A Redgate több mint 65 testreszabható riasztási opcióval rendelkezik, és lehetőséget ad egyéni teljesítmény- és szerverállapot-jelentések készítésére.

Végső szavak

Az adatbázis-figyelés sokkal több, mint egy alkalmi ellenőrzés vagy biztonsági mentés létrehozása. A folyamatosan növekvő adatokkal létfontosságú az adatbázis-kiszolgálók megfigyelésére szolgáló dedikált megoldásokba való befektetés. A megfelelő megoldás kiválasztása a platformtól, az adatbázistól és más speciális követelményektől függően nemcsak a szűk keresztmetszetek, biztonsági fenyegetések és megfelelőségi problémák elkerülésében segíthet, hanem jelentős különbségeket is jelezhet a teljes alkalmazási infrastruktúrában.