8 A legjobb hálózati hozzáférés-vezérlő (NAC) szoftver [2023]

A NAC szoftver biztonsági helyzetértékelést végez a csatlakozó eszközökön.

Képzelje el, hogy egy díszes buli bejáratát őrzi. Van egy VIP-lista, és az a feladatod, hogy megbizonyosodj arról, hogy csak ők mehetnek be.

Most már manuálisan is megteheti, mint egy régi kidobógép vágólappal és vendéglistával😅.

Éppen ezért van szüksége automatizált szoftverre, hogy mindezt megkönnyítse.

A NAC szoftver olyan, mintha a The Flash lenne az asszisztense.

Villámgyorsan ellenőrzi az eszközöket, biztosítva, hogy csak a meghívott kütyük jutnak át. Nincs több lassú és kézi ellenőrzés, amely lajhárnak érzi magát.

Íme egy rövid összefoglaló a legjobb hálózati hozzáférés-vezérlő (NAC) szoftverekről, amelyeket alább tárgyalok.

Szoftver

Figyelemre méltó jellemzők

Link

Ivanti NAC

Fejlett láthatóság, valós idejű megfigyelés

PacketFence

BYOD támogatás, hálózati anomáliák észlelése.

FortiNAC

Nulla bizalmas hozzáférés, automatikus fenyegetés-válasz

macmon NAC

Valós idejű láthatóság, fejlett hitelesítés

Forescout

Zero Trust Hálózati hozzáférés, hálózati szegmentálás

HPE Aruba Networking

Szerepalapú irányelvek, mesterséges intelligencia által vezérelt betekintések

Portnox

Valós idejű láthatóság, felhőalapú natív architektúra.

OPSWAT

Eszközbiztonsági helyzetelemzés, mély megfelelés

Mi az a NAC szoftver?

A NAC a Network Access Control rövidítése.

A NAC szoftver egy kiberbiztonsági megoldás, amelyet a számítógépes hálózatokhoz való hozzáférés kezelésére és biztonságossá tételére terveztek.

Elsődleges funkciója annak biztosítása, hogy csak a jogosult felhasználók/eszközök csatlakozhassanak a hálózathoz, miközben megakadályozza a potenciálisan káros eszközök hozzáférését.

A NAC szoftver automatizálja a hálózati hozzáférési szabályzatok megvalósítását, ami csökkenti a kézi beavatkozás szükségességét.

Ez különösen fontos nagy vagy összetett, számos eszközt tartalmazó hálózatokban.

Hogyan működik a NAC szoftver?

A NAC szoftver a hálózati szintű biztonsági szabályzatok érvényesítésével működik. Íme egy egyszerűsített áttekintés a működéséről.

Hitelesítés

A hálózathoz csatlakozni próbáló felhasználóknak és eszközöknek érvényes hitelesítési adatokat kell megadniuk az ellenőrzéshez.

Végpont értékelés

Az eszközöket átvizsgálják, hogy felmérjék biztonsági helyzetüket, ami biztosítja, hogy megfelelnek a szervezet biztonsági előírásainak, és mentesek a rosszindulatú programoktól.

A politika érvényesítése

A NAC szoftver előre meghatározott hozzáférési házirendeket használ olyan tényezők alapján, mint az eszköz típusa, a felhasználói szerepkör, a biztonsági helyzet és a hely.

Monitoring és ellenőrzés

Az eszközök és a hálózati tevékenység folyamatos felügyelete segít észlelni és reagálni a megállapított biztonsági szabályzatoktól való eltérésekre.

A NAC szoftver kötelező szolgáltatásai

Íme néhány olyan funkció, amelyet figyelembe kell venni a NAC-szoftver kiválasztásakor a szervezete számára.

Eszköz hitelesítés

Erős hitelesítési módszerek az eszközök és a felhasználók azonosságának ellenőrzésére.

A politika érvényesítése

Az eszköz állapotán és a felhasználói hitelesítő adatokon alapuló biztonsági házirendek érvényesítése.

Monitoring és jelentéstétel

A hálózati tevékenység valós idejű nyomon követése és részletes jelentések a biztonsági elemzéshez.

Integráció

Integráció más biztonsági megoldásokkal, például tűzfalakkal és behatolásjelző rendszerekkel (IDS).

Vendég hálózat

A vendégek hozzáférésének támogatása a biztonsági szabványok fenntartása mellett.

Skálázhatóság

Képes alkalmazkodni egy szervezet változó igényeihez – legyen az kicsi vagy nagy.

Tehát miért használjunk NAC szoftvert?

Mert ez lesz a nagy sebességű, hibamentes, 24 órás hálózati biztonsági szuperhősöd. Ráadásul nem kér fizetésemelést, és nem panaszkodik a szünetben lévő kávé miatt. Biztonság gond nélkül – és még csak borravalót sem kér! 😂

Most pedig vessünk egy pillantást a legjobb NAC szoftvereszközökre.

Ivanti NAC

Ivanti NAC egy élvonalbeli megoldás, amely a helyi/távoli végpontok fejlettebb láthatóságának és védelmének biztosításával forradalmasítja a hálózati biztonságot.

Automatikusan felismeri, profilozza és folyamatosan figyeli az összes hálózati eszközt, beleértve a szélhámosakat is – miközben felméri azok biztonsági állapotát. Ez a valós idejű megfigyelés fontos a biztonságos hálózat fenntartásához.

A 802.1x és a nem 802.1x forgatókönyvek figyelembevételével részletes biztonsági helyzetértékelést végez az eszköz csatlakoztatása előtt és után is.

A granulált hozzáférés-vezérlési és szegmentálási képesség minimalizálja a hálózaton belül oldalirányban terjedő fenyegetések kockázatát.

Jellemzők

 • Támogatja a központosított és részletes hozzáférési házirend-kezelést.
 • Az adaptív hitelesítés (AUTH) és a szerepkör-alapú hozzáférés-vezérlés (RBAC) lehetővé teszik a hálózati hozzáférés testreszabását az adott követelmények alapján.
 • Dinamikus hálózati szegmentálás és végpont biztonsági helyzetértékelés.
 • A harmadik féltől származó Enterprise Mobility Management (EMM) megoldások és a Pulse Mobile Device Management támogatása.
 • A felhasználók a Connect Secure Integration segítségével folyamatosan válthatnak a távoli és a helyi hálózatok között.
 • Integrálódik az Ivanti Neurons for Workspace-hez és a harmadik féltől származó EMM-megoldásokhoz a BYOD bevezetésének egyszerűsítése érdekében.

Ezenkívül az Ivanti NAC a Felhasználói és entitási viselkedéselemzést (UEBA) használja a rendellenes viselkedés észlelésére, például a Domain Generation Algorithm (DGA) támadásaira és a MAC-címhamisításra.

PacketFence

PacketFence egy nyílt forráskódú NAC megoldás a vezetékes/vezeték nélküli hálózatok védelmére. Segít a vállalatoknak a biztonsági szabályzatok érvényesítésében és a hálózati erőforrásokhoz való hozzáférés szabályozásában.

Ezenkívül egy rögzített portált használ a felhasználók és eszközök hitelesítésére, mielőtt hozzáférést biztosít számukra a hálózathoz.

A PacketFence a BYOD (Bring Your Own Device) képességeiről ismert. Lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a személyes tulajdonban lévő eszközöket biztonságosan integrálják hálózati infrastruktúrájukba, miközben fenntartják a biztonsági szabályzatoknak való megfelelést.

Jellemzők:

 • Integrált hálózati anomália-észlelési funkció, amely képes azonosítani és elkülöníteni a problémás eszközöket a hálózaton. Ez segít a potenciális biztonsági fenyegetések aktív kezelésében.
 • A portálprofilok funkció lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy testreszabják a rögzített portál viselkedését, hogy igazodjanak szervezetük márkajelzéséhez és speciális követelményeihez.
 • Az automatikus regisztráció leegyszerűsíti a belépési folyamatot a felhasználók és eszközök számára azáltal, hogy automatikusan regisztrálja a megfelelő eszközöket a hálózaton, ami csökkenti az adminisztrációs többletköltséget.
 • Képes a tűzfalakkal való integrációra a forgalom szabályozására és a hozzáférési szabályzatok alkalmazására a hálózat peremén.

A hálózati biztonság javítása érdekében a PacketFence olyan fejlett hitelesítési mechanizmusokat is támogat, mint a nyilvános kulcsú infrastruktúra (PKI) és az EAP-TLS (Extensible Authentication Protocol with Transport Layer Security).

FortiNAC

FortiNAC a Fortinet által tervezett fejlett NAC-megoldás. Aktívan átvizsgálja a hálózathoz csatlakoztatott összes eszközt, beleértve a hagyományos IT/IoT eszközöket, az üzemeltetési technológiát és az ipari vezérlőrendszereket (ICS).

A FortiNAC a zéró bizalom elvén működik – ami azt jelenti, hogy nem bízik egyetlen eszközben vagy felhasználóban sem a hálózaton. Ehelyett folyamatosan ellenőrzi az eszközök azonosságát, mielőtt hozzáférést biztosítana vagy fenntartaná a hálózati erőforrásokhoz való hozzáférést.

Automatikusan reagál a biztonsági résekre. Intézkedhet, ha feltört eszközöket vagy rendellenes tevékenységeket észlel, ami segít a vállalatoknak a fenyegetések hatékonyabb enyhítésében.

Jellemzők:

 • Azonosíthatja az eszközöket anélkül, hogy ügynököket kellene telepíteni az eszközökre.
 • 21 különböző módszert használ az eszköz azonosságának meghatározására. Ez a kiterjedt eszközprofilozás segít a hálózaton lévő eszközök pontos osztályozásában.
 • Lehetőség mikroszegmentálás megvalósítására az oldalirányú mozgás korlátozására és a hozzáférés korlátozására.
 • Támogatja a konfigurációt több mint 150 különböző gyártó hálózati eszközeivel.

macmon NAC

macmon NAC egy másik fantasztikus NAC-megoldás, amely egyesíti a fejlett biztonsági intézkedéseket a könnyű használattal.

A valós idejű láthatóságot, a végpontok feletti vezérlést és a különféle biztonsági megoldásokkal való integrációt biztosító képessége értékes eszközt jelent a hálózatuk biztonságát javítani kívánó szervezetek számára.

A macmon NAC a legmodernebb hitelesítési módszerek használatával jeleskedik a hálózati biztonság terén. Lehetővé teszi a hálózat egyszerű szegmentálását és a fenyegetések gyors elkülönítését.

Biztonsági incidensek esetén a rendszer automatikusan reagál, ami csökkenti az üzemeltető csapat terheit.

Jellemzők:

 • Grafikus jelentések és topológiatérképek révén azonnali hálózati áttekintést biztosít a felhasználóknak.
 • Betekintést enged az OT eszközökbe és azok kommunikációs kapcsolataiba, amelyek segítenek a várt állapottól való eltérések észlelésében.
 • Alkalmazható és heterogén hálózatokba integrálható – infrastruktúra gyártótól függetlenül.
 • Szoros együttműködést ösztönöz számos IT/OT biztonsági megoldással
 • Szabályozza a végpontokhoz való hozzáférést, és gondoskodik arról, hogy csak engedélyezett eszközök csatlakozhassanak a hálózathoz.

A macmon NAC több, mint egy eszköz – szó szerint a hálózat központi biztonsági hatósága.

Folyamatosan láthatóvá teszi a csatlakoztatott eszközöket, és védi vállalati hálózatát azáltal, hogy megakadályozza a jogosulatlan hozzáférést és a nem jóváhagyott eszközök behatolását.

Forescout

Forescout egy másik kiváló megoldás, amelyet a hálózatbiztonság és a hozzáférés-szabályozás változó kihívásainak kezelésére terveztek a mai összetett informatikai környezetekben.

A hagyományos hitelesítési módszereken túlmutat olyan funkciókkal, amelyek javítják a biztonságot minden méretű hálózaton.

A Forescout vezető szerepet mutatott be az innovációban azáltal, hogy kezelte a szervezeteket érintő legfontosabb biztonsági problémákat. Ez magában foglalja a differenciált NAC-megoldások biztosítását, amelyek összhangban állnak a Zero Trust Network Access (ZTNA) fejlődő biztonsági paradigmájával.

Segít az elavult biztonsági ügynökök észlelésében és kijavításában is a biztonsági eszközök meglévő ökoszisztémájában.

Jellemzők:

 • Összhangban van a Zero Trust Network Access Capabilities elveivel.
 • Támogatja a hálózati szegmentálást az eszközattribútumokon alapuló hozzáférés-vezérlés megvalósításával. Ez csökkenti a támadási felületet a hálózaton belül.
 • A központi felügyeleti konzol házirendek konfigurálásához, eszközök figyeléséhez és jelentések készítéséhez.
 • Integrációs képesség meglévő biztonsági ökoszisztémákkal, például SIEM-rendszerekkel (Security Information and Event Management) és végpontvédelmi megoldásokkal.
 • Automatikusan reagál a biztonsági fenyegetésekre és az irányelvek megsértésére.

A szervezetek részletes hozzáférési házirendeket határozhatnak meg az eszköz típusa és a biztonsági helyzet alapján. Ezenkívül számos testreszabható hitelesítési módszert támogat, beleértve a 802.1X-et a felügyelt eszközökhöz és a csatlakozás utáni értékelést a nem felügyelt eszközökhöz.

HPE Aruba Networking

A HPE Aruba hálózatépítés megoldás egy fejlett NAC rendszert kínál a biztonság javítására és a hálózatkezelés egyszerűsítésére. Ez az eszköz különösen fontos a zéró bizalmi biztonsági elvek, a hibrid munkahelyi kezdeményezések és az IoT-eszközök kezelésében.

Az Aruba ClearPass Policy Manager kulcsfontosságú összetevője a megoldásnak, amely segít a szerepalapú házirendek megvalósításában. Ezek az irányelvek fontosak a Zero Trust biztonsági elvek megvalósításában. Minden eszköz alaposan ellenőrzött robusztus hitelesítési/engedélyezési mechanizmusokkal.

Jellemzők:

 • A hálózati irányelvek meghatározása és végrehajtása egy központi platformon keresztül történik.
 • A dinamikus szegmentálás további biztonsági réteget ad.
 • Az Aruba az AI-alapú Client Insights és a ClearPass Device Insight segítségével kezeli a holtfoltokat.
 • A hozzáférési jogosultságok a felhasználói identitás alapján kerülnek végrehajtásra – függetlenül attól, hogy vezetékes vagy WAN hálózaton keresztül csatlakoznak.

Az Aruba ClearPass biztonsági termékek lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy profilokat készítsenek az eszközökről, kezeljék a vendég hozzáférést, biztonságossá váljanak a BYOD-beállítások, és figyeljék az eszközök állapotát.

A HPE Aruba integrálható más felhőalapú identitástárolókkal, mint például a Google Workspace és az Azure Active Directory. Ez segít a felhasználóknak a meglévő felhőalapú identitások használatában, ami csökkenti a további hitelesítő adatok kezelésének szükségességét.

Portnox

Portnox felhő egy élvonalbeli NAC-megoldás, amely fejlett Zero Trust Security szolgáltatásokat nyújt a vállalati hálózatok számára. A hitelesítési és hozzáférés-vezérlési megoldások fejlett gyűjteményét kínálja a kezelés javítása érdekében.

A Portnox automatikus javítási műveleteket hajt végre, ha egy végpont biztonsága a vállalat által meghatározott kockázati küszöbön kívül esik. Egyedi hozzáférés-szabályozási házirendeket is létrehozhat azon vendégek számára, akiknek ideiglenes vagy korlátozott hozzáférésre van szükségük a hálózathoz. Csökkenti a jogosulatlan adatexpozíció kockázatát.

Jellemzők:

 • A Zero Trust Security modellre épült.
 • Valós idejű láthatóságot biztosít az összes végponthoz, amely megpróbál csatlakozni a hálózathoz és az infrastruktúrához.
 • Teljesen felhőalapú, így nincs szükség helyszíni hardverre/folyamatos karbantartásra és komplex felügyeletre.
 • Hozzáférés-vezérlési házirendek meghatározása és érvényesítése különféle tényezők, például a felhasználói szerepkörök, földrajzi helyek, eszköztípusok és egyebek alapján.
 • Folyamatosan figyeli a csatlakoztatott eszközök biztonsági helyzetét – mind a felügyelt, mind a BYOD.

Ezenkívül támogatja a jelszó nélküli hitelesítést digitális tanúsítványok használatával. Ez általában csökkenti az adathalász kísérletek kockázatát. A Portnox tanúsító hatóságként működhet, és integrálódhat harmadik fél tanúsítványszolgáltatásaival.

OPSWAT

MetaAccess az OPSWAT által kínált NAC megoldás.

Az OPSWAT egy kiberbiztonsági vállalat, amely megoldások nyújtására specializálódott a vállalat kritikus infrastruktúrájának/adatainak rosszindulatú programokkal és más biztonsági fenyegetésekkel szembeni védelmére.

A MetaAccess elemzi azon eszközök biztonsági helyzetét, amelyek megpróbálnak csatlakozni egy szervezet hálózatához. Ellenőrzi az eszköz biztonságának különböző szempontjait, beleértve az operációs rendszert, a víruskereső szoftvert, a tűzfal állapotát és még sok mást.

Lehetővé teszi más biztonsági megoldásokkal és hálózati infrastruktúrával való integrációt, ami lehetővé teszi, hogy tűzfalakkal és más biztonsági eszközökkel együtt működjön a hálózati hozzáférési szabályzatok megvalósításához.

Jellemzők:

 • A MetaAccess ügynökökkel vagy anélkül telepíthető a végponti eszközökön.
 • Az eszköz mélyreható ujjlenyomatát a hálózathoz csatlakozni próbáló eszközök aktív azonosítására és profilálására használják.
 • Az alapvető azonosításon túlmenően részletes információkat gyűjt az eszköz hardveréről és biztonsági protokolljairól.
 • Jelentéskészítési és naplózási lehetőségeket biztosít az eszközértékelésekről és a hozzáférés-vezérlési döntésekről szóló valós idejű/előzményjelentések megtekintéséhez.

A MetaAccess NAC mélyreható megfelelőségi ellenőrzéseket végez az eszközökön. Ennek során ellenőrizni kell, hogy az eszközök megfelelnek-e bizonyos biztonsági követelményeknek, például naprakész víruskereső szoftverrel, tűzfalkonfigurációkkal és operációs rendszer-javításokkal.

Következtetés ✍️

Mint már említettük, a NAC szoftver a modern hálózati biztonság fontos eleme.

A tökéletes NAC-megoldás kiválasztásakor jobb, ha figyelembe veszi egyedi követelményeit és integrációs igényeit.

Remélem, hasznosnak találta ezt a cikket a legjobb NAC szoftvereszközök megismerésében. Érdekelheti azt is, hogy megismerje a legjobb adatkezelési eszközöket a közép- és nagyvállalatok számára.