7 tájfotós, akiket követhet az Instagramon, és fejlesztheti készségeit

Úgy tűnhet, hogy a tájképek rögzítése olyan egyszerű, mintha a fényképezőgépet egy hegyre vagy mezőre irányítaná, amely jól néz ki, és megnyomja az exponáló gombot. Azonban, amint azt minden tapasztalt tájfotós elmondja, a dolog ennél sokkal bonyolultabb.

Az Instagram egy hasznos eszköz a követendő tájfotósok megtalálásához; Nézze meg ezeket a csodálatos fiókokat, hogy javítsa képességeit.

James Popsys egy brit fotós, Walesben él. Népszerű, több mint 200 000 feliratkozóval rendelkező YouTube-csatornája mellett van egy gyönyörű Instagram-oldala is. Ott bemutatja tájképeit Nagy-Britanniából és távolabbról. 2023-ban még Svalbardra is eljutott – egy norvég szigetre, amely olyan közel van az Északi-sarkhoz, amennyire a legtöbb ember eljut.

Sokat tanulhatunk James Instagram-oldaláról. Az első dolog, amit észrevesz, az az, hogy nem feltétlenül törődik a függőleges fényképezéssel; boldogan posztol tájképeket szegélyekkel körülöttük. Ráadásul az élénk színek rögzítésének módja különösen magával ragadó. James emellett számos képéhez minimalista stílust alkalmaz, legfeljebb egy vagy két fő témával.

Ha a jövőben haladó tájfotós szeretne lenni, érdemes kiindulópontnak tekinteni ezeket a legjobb tájfotózási tippeket.

Mads Peter Iversen már egy ideje az egyik legnagyobb tájfotós az Instagramon, és ez az elismerés teljesen megérdemelt. 2023 szeptemberében a Dane-nak több mint egymillió követője van a platformon.

Mads fotóit nézve egyértelmű, hogy szakértője a drámai felvételek készítésének. Számos fényképezési koncepcióhoz is ihletet meríthet, például a vezető vonalak használatához.

  10 legjobb hordozható PA-rendszer a következő szabadtéri rendezvényre

Iversen a világítás mestere is. Sok Instagram-felvételén látható, hogy a nap átvágja a felvételeit, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a fő témákra.

Hugo Korhonen fotós Kuopióban, a finn-tóvidék egyik legnagyobb városában él. A körülötte lévő gyönyörű tájakkal megáldva ezt teljes mértékben kihasználta, és tökéletesítette fényképezési mesterségét, hogy lenyűgöző képeket készítsen és ossza meg.

Ha ihletet keresel az éjszakai égbolt fotózásához, érdemes Hugo oldalát megnézni. Rengeteg képe van, amelyek az északi fényt mutatják be, és látni fogja, hogyan képes ilyen élénk zöldeket elkapni a fotóin. Ezen felül ötletet is kaphat arra vonatkozóan, hogyan állíthat be embereket a tájképeken.

Van egy teljes útmutatónk arról, hogyan készíthet jobb fényképeket az éjszakai égboltról, ha útmutatást szeretne kapni, mielőtt kilép a fényképezőgéppel.

Arnúlfur a That Icelandic Guy néven szerepel az Instagramon, a YouTube-on és a TikTokon. Instagram-oldalát nagyrészt szülőföldjének, Izlandnak szenteli, bár az északi régióban is készít képeket. Ide tartozik Svédország is, ahol jelenleg lakik.

Az egyik legjobb dolog Arnúlfur oldalán, hogy tippeket és oktatóanyagokat is ad a fotózás különböző technikai vonatkozásairól. Ezen felül kreatív fotózási ötleteket kínál, amelyeket Ön is kipróbálhat.

Ha megnézi a fotóit, megtudhatja, hogyan használhatja a kiegészítő színeket saját képein. Ezen felül ötleteket fedezhet fel a tükröződések felhasználására és a víztömegek – például folyók és tavak – beépítésére a tájképekbe.

  Hogyan lehet bekapcsolni a vakut az elülső kamerához a Google Fényképezőgépben

Nigel Danson az egyik legismertebb brit tájfotós. Több mint 400 000 YouTube-feliratkozója van, az Instagramon pedig több mint 200 000-en.

Instagram-fotóinak egyik legszembetűnőbb aspektusa az, ahogyan a természetben található tárgyak, például fák és sziklák textúráit használja fel. Nigel sok fotója is gyorsabb záridővel készült, ami azt jelenti, hogy ötleteket meríthet saját fotózásaihoz, ha általában állványt használ.

Ha jelenleg nem használ állványt, érdemes megfontolni az állvány fotózásban való használatának számos előnyét. Így még tovább javíthatja tájképeit.

Julia Kivelä finn fotós, és sok munkája megjelent a Finn Idegenforgalmi Hivatal honlapján. Van egy természetfotózással foglalkozó Instagram-fiókja is. Sok felvétele Finnországból származik, de találsz néhány más országból is.

Az a mód, ahogyan Julia világítást használ, hogy megnyugtató érzést keltsen a fotóin, mi is tanulhatunk belőle fotósként. Ezen felül érdemes elgondolkodni azon, hogyan helyezi el az embereket a tájain. Míg az emberek fontos elemei fotóinak, a környező tájak ugyanolyan fontosak a történetben.

Ha még nem kapott objektívet tájfotózási törekvéseihez, fontolja meg a kültéri fotósok számára legjobb gyújtótávolságok kiválasztását.

Cody Duncan egy amerikai fotós, aki Norvégiában, az Északi-sarkkör felett elhelyezkedő szigetcsoportban, Lofotenben él. Számos hasznos forrása van a lofoti utazásokat tervező utazóknak, Instagram-oldala pedig nagy inspirációs forrás a tájfotózáshoz.

  Hogyan nézhetek Fast & Furious filmeket a Netflixen bárhonnan?

Az a mód, ahogy Cody a tükröződések segítségével megörökíti Lofoten hegyeinek és tájainak szépségét, érdemes figyelembe venni saját fényképei megkomponálásakor. Ezen felül azt is megtanulhatja, hogyan használhatja a különböző világítást minden évszakban – még akkor is, ha olyan helyen él, ahol a tél nagy része hideg és sötét.

Ha érdeklődik a hosszú expozíciós fotózás iránt, az Instagram-oldalát is használhatja annak meghatározására, hogy hogyan szeretné, hogy a víz és más elemek megjelenjenek a képen. Ha most meg van győződve arról, hogy állványt szeretne vásárolni, ne felejtse el ezeket a legfontosabb szempontokat, amelyeket figyelembe kell vennie állvány kiválasztásakor.

Kövesse ezeket az Instagrammereket, hogy javítsa tájképfotózási készségeit

Helyes használat esetén az Instagram kiváló eszköz lehet ahhoz, hogy többet tudjon meg a tájfotózással kapcsolatos keretezésről és technikai szempontokról. Az alkalmazást arra is használhatja, hogy megtalálja a menő helyeket, amelyeket le szeretne fényképezni, valamint gyors oktatóanyagokat, amelyekkel fejlesztheti képességeit.

Mindegyik tájfotós az Instagramon hatalmas értéket kínál; érdemes megnézni az oldalukat.