7 Python GUI-könyvtár, amelyek segítségével gyorsabban hozhat létre jobb felhasználói felületeket

A Python egy értelmezett, általános célú programozási nyelv, amely egyre népszerűbb és egyre népszerűbb a fejlesztői közösség körében.

Valójában a 2022-es Stack Overflow Developer Survey azt találta, hogy a Python a negyedik leggyakrabban használt programozási nyelv a professzionális fejlesztők körében, és a harmadik leggyakrabban használt nyelv a kódolást tanulók körében.

A Python népszerűsége és széleskörű használata az egyszerűségnek, a tiszta szintaxisnak és a könnyű használatnak tudható be, így még a kezdők számára is könnyen megtanulható.

A Python széles körű alkalmazásokkal rendelkezik, többek között a webfejlesztéstől, a gépi tanulástól, az adattudománytól, a mesterséges intelligenciától, a játékfejlesztéstől és a robotikától.

Amikor megtanulunk kódolni Pythonban, a tipikus fejlődés az alapvető fogalmak megtanulásával kezdődik, mint például a változókkal, a különböző adattípusokkal, a feltételes feltételekkel, a ciklusokkal, a függvényekkel és a fájlkezeléssel való munka.

A köztes fogalmak megfelelő megértése után a következő lépés a grafikus felhasználói felületek Python GUI-könyvtárak használatával történő felépítésének megtanulása.

A grafikus felhasználói felület (GUI) egy olyan felhasználói felület, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy grafikus elemeken, például ablakokon, ikonokon, gombokon, menükön és párbeszédpaneleken keresztül kommunikáljanak az alkalmazásokkal.

A parancssori interfészhez (CLI) képest, ahol a felhasználók úgy lépnek kapcsolatba az alkalmazással, hogy parancsokat írnak be a terminálba, a grafikus felhasználói felület felhasználóbarátabb és intuitívabb alternatíva. Ezenkívül megkönnyíti az alkalmazások használatát a nem műszaki felhasználók körében.

Grafikus felhasználói felületek Pythonban való létrehozásához a Python grafikus felhasználói felületének könyvtárait kell használnia. Míg a grafikus elemeket saját maga keményen kódolhatja, ésszerűbb az előre csomagolt GUI-könyvtárak használata.

A könyvtárak előre megírt újrafelhasználható kódot tartalmaznak, amely hasznos funkciók biztosítására, feladatok optimalizálására vagy a fejlesztés során felmerülő problémák megoldására használható.

Ebben az esetben a Python GUI-könyvtárak előre elkészített eszközöket, összetevőket és szolgáltatásokat biztosítanak, amelyek megkönnyítik és felgyorsítják a felhasználóbarát felületek létrehozásának folyamatát.

A Python GUI Library előnyei

A Python GUI könyvtár használata grafikus felhasználói felületek készítésekor nagyon hasznos. Néhány előny a következőket tartalmazza:

Leegyszerűsíti a fejlesztési folyamatot

A Python GUI-könyvtár leegyszerűsíti a grafikus felhasználói felületek fejlesztésének folyamatát azáltal, hogy előre elkészített GUI-összetevőket biztosít. Ezek az összetevők magas szintű absztrakciót biztosítanak, így a fejlesztőknek nem kell tudniuk, hogyan fejlesszék magát az összetevőt. Csak azt kell tudniuk, hogyan használják fel a fejlesztési folyamatukban. Ez viszont megkönnyíti a grafikus felhasználói felületek létrehozását.

Gyorsabb fejlődést tesz lehetővé

Mivel a GUI-könyvtárak előre elkészített, használatra kész összetevőket tartalmaznak, elősegítik a fejlesztési folyamat felgyorsítását, mivel a fejlesztőknek nem kell aggódniuk saját összetevőik összeállítása miatt. Akkor is hasznos lehet, ha egy alkalmazás prototípusát rövid időn belül kell elkészíteni.

Gazdag komponenskészletet biztosít

A GUI-könyvtárak előre elkészített grafikus felhasználói felület widgetek gazdag készletét kínálják. Néhány ilyen widget többek között ikonokat, gombokat, címkéket, szövegbevitelt, legördülő listákat, jelölőnégyzeteket, folyamatjelzőket, átméretezhető ablakszegélyeket és űrlapokat tartalmaz. Ez pedig lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy interaktívabb, felhasználóbarátabb és funkciókban gazdag grafikus felhasználói felületeket hozzanak létre.

Integrálható más könyvtárakkal

A Python GUI-könyvtárak úgy vannak felépítve, hogy integrálhatók legyenek más Python-könyvtárakba. Például integrálhat egy GUI-könyvtárat más Python-könyvtárakba, mint például a NumPy, a Flask és a Tensorflow, hogy robusztus és átfogó alkalmazásokat hozzon létre.

  Nem helyettesíthető tokenek (NFT) és alkalmazásaik más területeken

Eseménykezelőkkel jár

Az interaktív alkalmazásoknak kezelniük kell a felhasználók eseményeit. Ebben a tekintetben a Python GUI-könyvtárak képesek kezelni az eseményvezérelt programozást, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy reagáljanak a felhasználók műveleteire, például görgetésre, gombokra kattintásra, szövegbevitelre és egérműveletekre.

Ez megkönnyíti a fejlesztők számára olyan interaktív felhasználói felületek megvalósítását, amelyek reagálnak a felhasználók tevékenységére, és lekötik az alkalmazás felhasználóit.

Ha grafikus felhasználói felületekről van szó, a Python GUI-könyvtárak kezelik az összes nehézséget, lehetővé téve a fejlesztőknek, hogy a grafikus felhasználói felületük fontosabb és egyedibb aspektusaira összpontosítsák erőfeszítéseiket anélkül, hogy maguknak kellene aggódniuk a grafikus felhasználói felület összetevőinek megépítése miatt.

Hogyan javítja a Python GUI Library a felhasználói felületet

Függetlenül attól, hogy mennyire jó egy alkalmazás, az alkalmazás felhasználói felülete kulcsfontosságú tényező lesz a kívánt felhasználók általi fogadásában, hogy a felhasználók élvezik-e az alkalmazás használatát, és hogy a felhasználók mennyire tudják használni az alkalmazást.

A jó felhasználói felületnek zökkenőmentes, intuitív és élvezetes interakciót kell biztosítania a felhasználók számára, amely az alkalmazást használhatóvá, értékessé és kívánatossá teszi a felhasználók körében. A fejlesztők mindezt a Python GUI-könyvtárak használatával érhetik el.

Először is, a Python GUI-könyvtárak elrendezéskezelőkkel rendelkeznek a felhasználói felület elemeinek elrendezéséhez és elhelyezéséhez a képernyőn. A komponensek megfelelő elrendezése és elhelyezése egyaránt használhatóvá teszi a felhasználói felületeket, és a hozzájuk tartozó összetevőket egyaránt.

Az a tény, hogy a GUI-könyvtárak előre beépített komponensekkel rendelkeznek, a felhasználói élmény fokozását is szolgálja azáltal, hogy olyan robusztus komponenskészletet biztosít, amely megkönnyíti a felhasználó számára az alkalmazásokkal való interakciót.

Ezenkívül a Python GUI-könyvtárak lehetővé teszik a grafikus felhasználói felület összetevőinek tematikáját és stílusát. A GUI Library használatával a fejlesztők módosíthatják a képernyőn megjelenő elemek színét, betűtípusát, megjelenését és méretét.

Ez lehetővé teszi olyan vizuálisan alkalmazható dizájnok létrehozását, amelyek használata élvezetes, és a felhasználói felületek összehangolását a márka általános színeivel és témáival a termékek egységességének megteremtése érdekében.

A Python GUI-könyvtárak lehetőséget biztosítanak multimédiás összetevők, például videók és képek integrálására is, hogy tovább javítsák a grafikus felhasználói felület megjelenését és látványos vonzerejét.

Figyelembe véve, hogy egy alkalmazást fogyatékkal élő felhasználók használhatnak, a Python GUI-könyvtárak olyan kisegítő lehetőségeket biztosítanak, amelyek figyelembe veszik az ilyen felhasználókat.

Az olyan kisegítő lehetőségek, mint a nagy kontrasztú mód, a képernyőolvasók támogatása, a vizuális elemek alternatív szövegének biztosítása és a billentyűzetes navigáció, javítják az alkalmazások felhasználói felületét, lehetővé téve a fogyatékkal élők számára az alkalmazások használatát.

A Python GUI-könyvtárak ezért fontos összetevői a Python felhasználói felületeinek felépítésének. Itt vannak a legnépszerűbb Python grafikus felhasználói felületek, amelyek segítségével gyorsabban hozhat létre jobb felhasználói felületeket:

PyQT

A PyQt Python-kötések készlete a Qt alkalmazáskeretrendszerhez, amely Windows, macOS, Linux, iOS és Android rendszeren fut. A Python-összerendelés lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy függvényeket hívjanak meg és adatokat adjanak át Pythonból olyan nyelveken írt könyvtárakba, mint a C vagy a C++.

A Qt egy elsősorban C++ nyelven írt grafikus felhasználói felület, így a PyQt az eszközkészletet a Python fejlesztők számára teszi elérhetővé.

A PyQt widgetek és vezérlők átfogó készletével rendelkezik, az alapvető widgetektől, például gomboktól, címkéktől, jelölőnégyzetektől és rádiógomboktól a fejlettebb összetevőkig, például multimédiás lejátszókig, grafikonokig és táblázatokig.

A PyQt lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy teljesen személyre szabják az előre elkészített összetevőket tetszésük szerint, és saját egyéni widgeteket is létrehozhatnak, amelyek teret engednek a kreativitásnak és a lehetőségeknek a felhasználói felületek fejlesztése során.

  8 legbiztonságosabb naptár, amelyet 2022-ben használhat

A Qt-vel való mély integráció azzal az előnnyel jár, hogy a PyQt segítségével fejlesztett grafikus felhasználói felületek natív megjelenésűek és érzetet keltenek a különböző operációs rendszereken. A PyQt ideális komplex grafikus felhasználói felületek fejlesztésére adatvizualizációs eszközökhöz, interaktív multimédiás szoftverekhez, asztali alkalmazásokhoz és összetett üzleti vagy tudományos alkalmazásokhoz.

Kedves PyGui!

A Dear PyGui egy erőteljes, több platformon, GPU-gyorsított grafikus felhasználói felület a Python számára, amely teljes stílus- és témavezérlést tesz lehetővé. A keretrendszer C/C++ nyelven íródott, ami lehetővé teszi a keretrendszer felhasználását nagy teljesítményű Python alkalmazások létrehozására.

Grafikus felhasználói felületként a Dear PyGui hagyományos grafikus felületi elemekkel, például menükkel, gombokkal, rádiógombokkal, valamint dinamikus diagramok, rajzok, táblázatok, hibakereső és több erőforrás-megjelenítő robusztus gyűjteményével érkezik. A keretrendszer számos olyan módszert is tartalmaz, amelyek egy funkcionális elrendezés létrehozásához szükségesek.

Mivel a Deary PyGui egy hatékony és egy könnyen használható keretrendszer GPU-alapú rendereléssel, ideális a Python-szkriptek egyszerű felületeinek és a nagyon összetett felhasználói felületek létrehozásához.

A keretrendszer kiválóan alkalmas grafikus felhasználói felületek fejlesztésére olyan alkalmazásokhoz, amelyek gyors és interaktív interfészt igényelnek a játékban, az adattudományban és a mérnöki alkalmazásokban.

PySimpleGUI

A PySimpleGUI egy burkolócsomag, amely jelenleg négy Python GUI keretrendszert támogat: tkinter, Qt, WxPython és Remi. A négy keretrendszer köré felfogva a PySimpleGUI beágyazza azokat a konkrét objektumokat és kódokat, amelyeket a PySimpleGUI-t futtató GUI-keretrendszer használ.

A PySimpleGUI emellett megvalósítja a keretrendszer alapkódjának nagy részét, így a PySimpleGUI-kód sokkal egyszerűbb és rövidebb ahhoz képest, mintha a kódot közvetlenül az alapul szolgáló keretrendszerbe írná.

Dokumentációja szerint egy PySimpleGUI programnak ½–1/10 kódra lehet szüksége ahhoz, hogy azonos ablakot hozzon létre közvetlenül valamelyik keretrendszer használatával. A PySimpleGUI megkönnyíti a különböző grafikus felhasználói felületekre való átállást.

A PySimpleGUI ideális azok számára, akik megtanulják a Python grafikus felhasználói felület létrehozását, mivel megkönnyíti a grafikus felhasználói felületek létrehozását. A PySimpleGUI azonban csak egyszerű grafikus felhasználói felületekhez ideális, és nem a legjobb megoldás abban az esetben, ha összetettebb grafikus felhasználói felületeket szeretne építeni.

Kivy

A Kivy egy nyílt forráskódú, többplatformos Python GUI keretrendszer, amelyet többnyire Python és Cython nyelven írnak. A nagymértékben testreszabhatóság mellett a Kivy lehetővé teszi a nagymértékben újrafelhasználható kódok írását, amelyek telepíthetők Windows, macOS, Linux, Android és iOS rendszeren.

A Kivy-t úgy tervezték, hogy nagymértékben testreszabható és könnyen használható legyen, lehetővé téve az alkalmazások grafikus felhasználói felületeinek gyors és gyors prototípusát. Bár a Kivy rendelkezik többplatformos támogatással, a keretrendszer olyan alkalmazások fejlesztésére szolgál, amelyek többérintéses felhasználói felületeket használnak.

Minden Kivy widget multitouch támogatással készült. Platformokon átívelő jellege, valamint a multitouch támogatás megmagyarázza, hogy a legtöbb valós Kivy alkalmazás miért az Android és az iOS. Ha Android- vagy iOS-eszközökhöz készít érintőképernyős felületeket, ez legyen a Python GUI-keretrendszere.

Tkinter

A Tkinter a Python alapértelmezett szabványos grafikus felhasználói felülete. Mivel a Python szabványkönyvtár része, a Tkinter népszerűsége és használata egyre nőtt.

Ez előnyös volt a könyvtár számára, mivel nagy felhasználói közössége gondoskodott arról, hogy a könyvtár világos és gazdag dokumentációval rendelkezzen, amely lehetővé teszi még a teljesen kezdők számára is, hogy könnyen elsajátítsák a könyvtár használatának alapjait grafikus felhasználói felületek létrehozásához. Ezenkívül a Tkinter könnyen integrálható más Python-könyvtárakba.

  Minden, amit a Docker Hubról tudnia kell

A Tkinter előre beépített összetevők széles skáláját tartalmazza, például gombokat, címkéket, menüket, szövegdobozokat, jelölőnégyzeteket, folyamatjelző sávokat és füles nézeteket.

Azzal a ténnyel párosulva, hogy a Tkinter platformok közötti kompatibilitást biztosít, a fejlesztők a könyvtár segítségével gazdag grafikus felhasználói felületeket hozhatnak létre, amelyek a fő operációs rendszereken működnek.

A Tkinter ideális felhasználói felületek gyors prototípus-készítéséhez és egyszerű grafikus felhasználói felületek készítéséhez kis alkalmazásokhoz. Ez azonban nem ideális bonyolultabb, sok függőséggel rendelkező grafikus felhasználói felület létrehozásához.

Tóga

A Toga egy Python natív, operációs rendszeren natív, többplatformos grafikus felhasználói felület, amely még fejlesztés alatt áll, de rengeteg funkcióval és rengeteg alapvető grafikus felhasználói felülettel érkezik. A Python 3.7 vagy újabb verzióját igénylő Toga azzal a tudattal készült, hogy a mobil számítástechnika nagyon fontossá vált.

A Toga ezért arra törekszik, hogy a Python GUI keretrendszere legyen a Python programozáshoz mobil platformokon, és lehetővé tegye a többplatformos mobil kódolást.

Más GUI-keretrendszerekkel ellentétben, amelyek a platformok közötti kompatibilitást úgy érik el, hogy operációs rendszer által ihletett témát alkalmaznak az általános widgeteken, a Toga natív rendszermodulokat használ minden operációs rendszeren. A natív widgetek használata gyorsabbá teszi a Toga használatával épített grafikus felhasználói felületeket, és lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy tisztább natív alkalmazásokat készítsenek.

A Toga olyan API-t biztosít, amely egy sor mechanizmust tár fel a felhasználói felület céljainak elérésére, és absztrakciót ad a grafikus felhasználói felületek létrehozásának tágabb fogalmairól. Ily módon minden Toga-alkalmazás tartalmazza a menüopciók alapvető készletét, mindezt olyan helyeken, ahol egy natív alkalmazásban elvárható.

Qt Pythonhoz

A Qt for Python a Python-összerendelések hivatalos készlete a Qt keretrendszerhez, amelyet a C++ segítségével fejlesztett Qt keretrendszer fejlesztői írtak.

A Qt for Python nagy felhasználói közösséggel és nagyvállalatokkal rendelkezik, amelyek a fejlett grafikák és összetett felhasználói felületek létrehozásához támaszkodnak rá. A Qt for Python kiválóan alkalmas összetett, látványos és nagy teljesítményű alkalmazások létrehozására, amelyek különféle platformokon futnak.

A Qt for Python kész vezérlőket és widgeteket tartalmaz az alapvető grafikus felhasználói felület összetevőitől a fejlett grafikus felhasználói felület összetevőkig. A fejlesztők összetett adatvizualizációkat is készíthetnek a Qt for Python használatával, és fejlesztésük során 2D és 3D grafikákkal dolgozhatnak.

Míg annak megtanulása, hogyan lehet teljes mértékben kihasználni a funkciókat az összetett grafikus felhasználói felületek létrehozása során, eltarthat egy ideig, a kezdők továbbra is profitálhatnak a Qt for Python használatával egyszerű grafikus felhasználói felületek létrehozásáról, mielőtt áttérnének a fejlettebb grafikus felhasználói felületekre.

Következtetés

A Python számos grafikus felhasználói felület-könyvtárral és keretrendszerrel rendelkezik, amelyek felhasználhatók egyszerű grafikus felhasználói felületek és összetett, vizuálisan lenyűgöző grafikus felhasználói felületek létrehozására, amelyek különböző platformokon futnak.

A Python grafikus felhasználói felülettel és az elkészíteni kívánt grafikus felhasználói felülettel kapcsolatos szakértelmétől függően számos könyvtár ideális lehet. Például az abszolút kezdőknek, akik egyszerű felhasználói felületeket szeretnének építeni, a PySimpleGUI könnyebben választható és használható.

Másrészt a tapasztaltabb fejlesztők számára, akik bonyolultabb, érzékenyebb és látványosabb felhasználói felületeket szeretnének létrehozni, előnyös lehet a PyQt vagy a Qt for Python használata.

Ezért a grafikus felhasználói felület összeállításakor vegye figyelembe a felhasználói felület összetettségét és jellemzőit, valamint a grafikus felhasználói felülettel kapcsolatos tapasztalatait, mielőtt Python grafikus felületet választana projektje számára.

A kód megtisztításához felfedezhet néhány Python Linter platformot is.