7 módszer a tárhely felszabadítására a Google Fotókban

A Google Fotók nem kínál korlátlan tárhelyet, mint korábban. Ezért minden eddiginél fontosabb, hogy kezelje Google Fotók könyvtárát, és gondoskodjon arról, hogy ne fogyjon ki a hely. Kövesse ezeket a tippeket, hogy tárhelyet szabadítson fel a Google Fotókban.

1. A fényképek konvertálása Tárhelytakarékos minőségre

A Google Fotókba eredeti minőségben feltöltött összes fotó beleszámít a tárhelykvótába. Gyorsan szabadíthat fel helyet a Google Fotókban, ha az összes feltöltött képet eredeti minőségről tárhelykímélővé konvertálja. Ezt megteheti a weben található Google Fotók segítségével.

 • Nyissa meg a Google Fotók webhely a számítógépeden.
 • Kattintson a Beállítások ikonra a jobb felső sarokban a profilfotója mellett.
 • Győződjön meg arról, hogy a Tárhelytakarékos mód van kiválasztva, és kattintson a Tárhely kezelése lehetőségre.
 • Most görgessen le a Tárhely helyreállítása elemhez, és kattintson a További információ lehetőségre.
 • Jelölje be a négyzetet az előugró ablakban, és erősítse meg a műveletet a Meglévő fotók és videók tömörítése lehetőségre kattintva.
 • Tárhelytakarékos minőségben a nagy felbontású képeket 16 MP-re kicsinyítik. A videókat is 1080p-re méretezzük át, ha nagyobb felbontásúak. Ezenkívül a Google enyhe tömörítést alkalmaz az összes képen és videón, hogy helyet takarítson meg, de nem valószínű, hogy minőségromlást észlel. Vegye figyelembe, hogy a videókban lévő feliratok elvesznek a folyamat során.

  A tárhelytakarékos minőségben feltöltött összes médiafájl beleszámít Google-fiókja tárhelykvótájába. Csak a 2021. június 1. előtt feltöltött képeket és videókat nem vesszük figyelembe. Meglévő fotóit és videóit teljes felbontásban exportálhatja a Google Fotókból, így helyet takaríthat meg, mielőtt tömörítené őket a fiókjában.

  2. Tiltsa le a Photo Backup alkalmazást a WhatsApp és más eszközmappák számára

  A Google Fotók automatikusan biztonsági másolatot készíthet a WhatsApp, Instagram és más mappák fotóiról és videóiról az eszközön. Bár ez egyesek számára jól jöhet, ezek a biztonsági mentések tárhelyet is foglalnak.

  Ha sok kéretlen médiát kapsz a WhatsApp-on, vagy egyszerűen nem szeretnéd, hogy Instagram-bejegyzéseidről biztonsági másolat készüljön a Google Fotókban, akkor helytakarékosság érdekében célszerű letiltani az ilyen mappák biztonsági mentését az eszközről. Ez segít jobban kezelni a Google Fotók tárhelyét.

  Ehhez Androidon nyissa meg a Google Fotók alkalmazást eszközén, majd koppintson profilfotójára a jobb felső sarokban, és válassza a Fotók beállításai lehetőséget. Ezután lépjen a Biztonsági mentés > Eszközmappák biztonsági mentése lehetőségre, és tiltsa le az összes nem releváns mappát, amelyből nem szeretné, hogy a média biztonsági mentése megtörténjen.

  Sajnos ez a rendszerkorlátozások miatt nem elérhető iPhone-on. Megoldásként nyissa meg a WhatsApp-ot, és tiltsa le az automatikus médialetöltést, hogy a platformon megosztott képek és médiafájlok ne szinkronizálódjanak a Google Fotókkal.

  3. Törölje a nem támogatott videókat

  A Google Fotók számos fotó- és videóformátum biztonsági mentését támogatja. Ide tartoznak a kiválasztott Canon, Sony és Nikon fényképezőgépek RAW-fájlok, MKV-videók stb.

  Ha azonban sok forrásból tölt fel videókat, előfordulhat, hogy a biztonsági másolatok közül legalább néhányat nem támogatja a platform. De továbbra is foglalnak helyet a Google Fotókban, ezért a legjobb, ha törli őket. A nem támogatott videók eltávolítása nagyszerű módja annak, hogy megtisztítsa Google Fotóit, és ingyenesen szabadítson fel további tárhelyet.

  Így találhat és törölhet nem támogatott videókat a Google Fotókban

 • Nyissa meg a Google Fotók webhelyet számítógépén.
 • Kattintson a Beállítások ikonra a jobb felső sarokban a profilfotója mellett.
 • A Beállítások oldalon megjelenik a Nem támogatott videók szakasz. Kattintson a mellette lévő Nézet gombra.
 • Az összes nem kompatibilis videó megjelenik a listában. Jelölje ki az összes fájlt, és folytassa a törlésükkel.
 • Ügyeljen arra, hogy ürítse ki a szemetet, hogy véglegesen megszabaduljon ezektől a fájloktól.
 • 4. Távolítsa el a kéretlen képernyőképeket

  Ha biztonsági másolatot készít eszköze képernyőképeiről a Google Fotókba, célszerű ezeket is törölni. Az évek során valószínűleg sok felesleges képernyőképet halmozott fel, amelyek már nem relevánsak.

  Könnyedén megtalálhatja a Google Fotókba feltöltött összes képernyőképet, ha rákeres a „képernyőképek” kifejezésre. Ezután törölje azokat, amelyeket már nem talál relevánsnak. Alternatív megoldásként navigáljon a Google Fotók beállításai > Tárhely kezelése > Képernyőképek oldalra az összes nem kívánt képernyőkép megtekintéséhez és törléséhez.

  5. Ürítse ki a Kukat

  A Google Fotókból törölt minden fotó vagy videó a kukában (egyes régiókban kukának is nevezik) legfeljebb 60 napig marad. Eközben maga a kuka akár 1,5 GB törölt adathordozó tárolására is képes.

  Ha azonnal helyet szeretne felszabadítani a Google Fotókban, ürítse ki a szemetet, hogy megfelelő mennyiségű helyet nyerjen. Ez egy fontos lépés, amelyet követnie kell, miután törölte a kéretlen képernyőképeket, fotókat és videókat a Google Fotók könyvtárából.

  6. Feltöltés előtt méretezze át a fényképeket

  Ha biztonsági másolatot készít a DSLR-ről készített fényképekről a Google Fotók szolgáltatásba, ideális esetben át kell méreteznie őket a feltöltés előtt. Ha 30–40 MP felbontású fotókat tölt fel a Google Fotókba, az értékes helyet foglal el Google-fiókjában – keveset fognak használni.

  Az ilyen fotók felbontásának csökkentésével jelentősen csökkenti a fájlméretüket, és jobb lesz a felhőbe való biztonsági mentésük. Igényeitől függően tömegesen átméretezheti DSLR fényképeit az Adobe Lightroomban körülbelül 20-25 MP-re, és jelentős mennyiségű helyet takaríthat meg.

  Tömörítheti a videót és csökkentheti a fájl méretét, mielőtt feltölti a Google Fotókba, vagy más fájlformátum használatával csökkentheti a fájl méretét.

  7. Fájlok törlése a Google Drive-ból és a Gmailből

  Minden olyan fájl vagy dokumentum, amelyről biztonsági másolatot készít a Google Drive-ra, szintén beleszámít Google-fiókja tárhelykvótájába. Tehát, ha még több tárhelyet szeretne felszabadítani a Google Fotókban, érdemes megfontolni a levélszemét és egyéb felesleges fájlok törlését a Google Drive-ból is.

  Fájlokat is átvihet elsődleges Google Drive-fiókjából egy másodlagos fiókba anélkül, hogy újra fel kellene őket töltenie, és ezzel helyet takaríthat meg.

  Ugyanez vonatkozik a Gmailre is – a Gmailben használt fájlok helyet foglalnak a Google-fiókjában. De bármikor törölheti a nagy mellékleteket tartalmazó régi e-maileket, hogy helyet szabadítson fel Google-fiókjában. Mielőtt követné tippjeinket, hogy helyet szabadítson fel Gmail-fiókjában, feltétlenül töltse le Gmail-fiókja adatait.

  Egyszerűen szabadítson fel helyet a Google Fotókban

  Ha követi ezeket a tippeket, jelentős mennyiségű helyet szabadíthat fel a Google Fotókban. Ezzel több fotóról és videóról készíthet biztonsági másolatot anélkül, hogy fizetnie kellene a tárhelyért. Ha azonban a fenti lépések végrehajtása után sem tud helyet felszabadítani a Google Fotókban, valószínűleg fizetnie kell a Google One tárhelycsomagért.

  A Google One-tagságnak számos egyéb előnye is van, ezért fontolja meg az előfizetést, ha nem csupán további tárhelyet szeretne.