7 legjobb kiszolgálókonfiguráció-figyelő és auditáló eszköz

A megfelelő szerverhardver-konfiguráció megtalálása és sikeres futtatása csak a siker fele.

Ezt követően folyamatosan figyelni kell a konfigurációs és ellenőrzési naplókat, hogy minden szolgáltatás, alkalmazás és szolgáltatás megfelelően működjön, és ne legyen megfelelőségi probléma.

A hibákra és biztonsági fenyegetésekre adott időben történő reagálás lehetővé teszi a jelentős termelékenységi és pénzügyi veszteségek elkerülését. Felügyelet nélkül nehéz azonnal megállapítani, hogy a szerver hibás-e, vagy egyes szolgáltatásai nem működnek megfelelően.

A szerverkonfiguráció figyelése a kiszolgálók és a szerverek aktuális konfigurációjával kapcsolatos adatok gyűjtését és elemzését jelenti. Ehhez speciális eszközöket és szolgáltatásokat használnak, amelyek funkcionalitása némileg eltér egymástól.

Egyes Windows vagy Linux programokat csak a szabad memória és a szerver CPU terhelésének figyelésére tervezték, míg mások a vállalati és vállalati szerverek fejlett felügyeletére alkalmasak.

Miért van szüksége szerverkonfiguráció figyelésére?

A szerverkonfiguráció figyelésének fő célja a szerver benchmark- vagy alapkonfigurációjában bekövetkezett változások nyomon követése, de gyakran magában foglalja a teljesítmény, a memóriafoglaltság és a funkcionalitás valós idejű figyelését is.

A konfiguráció figyelésének legfontosabb dolga a konfigurációban bekövetkezett változások észlelése és a teljesítménymutatókkal való összefüggésbe hozása. Ez segít a problémák észlelésében még azelőtt, hogy a felhasználók tapasztalnák azokat. Például, ha kritikus szintre csökkenti a szerver SSD-jének szabad területét, akkor lesz ideje megoldani a problémát.

Tegyük fel, hogy ez nem történik meg időben (ami leggyakrabban a segédprogramok figyelése nélkül történik). Ebben az esetben a webszolgáltatás, az alkalmazás, a webhely vagy az adatok károsodhatnak: a webhely, a szolgáltatás és az alkalmazások minden felhasználó számára leállnak, és adatok elveszhetnek. Ebben az esetben nehéz megbecsülni a pénzügyi veszteségeket – ez nemcsak a felhasználók és vásárlók kiáramlásával, hanem hosszú távú bizalom- és hírnévproblémákkal is jár.

  Az utólagos fizetési számla zárolásának feloldása

A szerverkonfiguráció figyelése a következő adatok elemzését foglalja magában:

 • Változások a konfigurációban
 • Szervernaplók
 • Processzor teljesítménye
 • memória
 • A kiszolgálóhoz csatlakoztatott tárolómeghajtók állapota
 • A berendezés általános állapota
 • A kiosztott feladatok állapota
 • Forgalom
 • Külső hőmérséklet és hűtőrendszer állapota.

Ezen adatok alapján figyelemmel kísérheti a szabad és foglalt tárterületet, a berendezés állapotát (aktív vagy nem), a forgalom mennyiségét, a CPU terhelést, az eszköz hőmérsékletét, valamint az egyes tárolóelemek teljesítményét (például aktív hűtőrendszer vállalati modelleken).

Minden információ elemzése és megjelenítése valós időben történik. A felhasználóbarát felülettel rendelkező eszközök és szolgáltatások riasztási móddal rendelkeznek, így a rendszergazda azonnal észrevesz minden hibát.

A szerverek felügyelete speciális eszközök vagy szolgáltatások segítségével történik. A megfigyelő szolgáltatásokat leggyakrabban éjjel-nappali megfigyelésre használják. Íme néhány a legjobb és széles körben ismert szerverkonfiguráció-figyelő és -auditáló eszközök közül:

SolarWinds

SolarWinds szerver konfigurációs monitor egy olyan eszköz, amely a benchmark vagy az alapkonfiguráció változásainak észlelésére használható mind Windows, mind Linux szervereken. Nemcsak a különböző konfigurációs változások valós idejű összehasonlítását teszi lehetővé, hanem annak észlelését is, hogy ki hajt végre változtatásokat, és hogyan befolyásolja a szerver teljesítményét. A SolarWinds lehetővé teszi a szerver hardverének és alkalmazásainak figyelését is.

ManageEngine

ManageEngine OpManager egy valós idejű megfigyelő eszköz, amely lehetővé teszi több mint 2000 teljesítménymutató figyelését. Lehetővé teszi a valós és virtuális szerverek, köztük a virtuális gépek és a Hyper-V monitorozását is. Az OpManager lehetőséget ad többszintű küszöbértékek beállítására is, amelyek segítségével riasztást kaphat, ha a kiszolgáló konfigurációjában jelentős változások következnek be.

Netwrix

Netwrix egy hálózati auditáló eszköz, amely figyeli a hálózatot és észleli a biztonsági fenyegetéseket. Lehetővé teszi a gyengeségek mérséklését automatizált kockázatértékelésével. A Netwrix a megfelelőségi auditot is megkönnyíti azáltal, hogy figyelemmel kíséri adatait és azt, hogy ki fér hozzá azokhoz, és ha bármilyen kritikus probléma merül fel, valós idejű figyelmeztetéseket kap.

  Hogyan készítsünk SSH-alagutat Linuxon

Datadoghq

Datadoghq egy olyan platform, amely különféle eszközök széles skáláját tartalmazza a szerverek megfigyelésére, beleértve az infrastruktúrát és a teljesítményfigyelést. A megfelelőségi problémák megoldásához naplókezelési és érzékeny adatok figyelési funkciókat is biztosít.

A Datadog számos biztonsági kezelési opcióval és hibakövető funkcióval is rendelkezik, amelyek valós idejű riasztást adnak a hálózaton végrehajtott változásokról vagy biztonsági problémákról.

Opsview Monitor

Ospview monitor egy megfigyelési megoldás, amely felügyeli az operációs rendszereket, hálózatokat, e-mail szervereket, felhőket, virtuális gépeket, tárolókat, adatbázisokat és alkalmazásokat. Támogatja a beépülő modulokat Nagios csere ami extra megfigyelési lehetőségeket biztosít. Az Opsview könnyen integrálható, ha az API-ján keresztül jegyértékesítő és értesítési rendszert használ.

Atera

Atera egy távfelügyeleti és felügyeleti szoftver, amely lehetővé teszi a hálózat valós idejű megfigyelését. Lehetővé teszi az azonnali hálózati vizsgálatok futtatását, valamint az adminisztrációs és karbantartási feladatok automatizálását. Az Altera lehetővé teszi a szerződések és SLA-k kezelését. Ezenkívül lehetővé teszi a QuickBooks, Xero és Freshbooks integrálását is.

Chef.io

Séf egy házirend-alapú konfigurációkezelési megoldás, amely lehetővé teszi a konfigurációk és házirendek kódként történő meghatározását, valamint az elsodródás megszüntetésének automatizálását. A Chef automate használható ezen szabályzatok érvényesítésére, és a Chef infra segítségével egyszerűen érvényesítheti őket.

A Kiszolgálókonfiguráció-figyelő és -ellenőrző eszközök kiválasztása

A szerverek megfigyeléséhez vagy auditálásához szükséges eszközök és szolgáltatások kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell venni. Itt megvizsgáljuk a három legfontosabb tényezőt:

 • Az első az operációs rendszer, amelyre az eszközt tervezték. Egyes eszközök például csak Windows Server 2016+ rendszeren futnak, bár minden hardvert figyelnek, beleértve a Linux-kiszolgálókat is.
 • A második választási tényező a kényelmes felügyeleti és vezérlőfelület elérhetősége. Sokkal kényelmesebb, ha a felügyeleti szolgáltatás riasztási rendszerrel rendelkezik, és vizuálisan megmutatja, hogy melyik tárolóelem működik megfelelően és melyik hibás.
 • A harmadik tényező a funkcionalitás és a figyelt paraméterek száma. Egyes szolgáltatások analitikai és naplófigyelő rendszerekkel kiegészíthetők.
  Max Tabs Korlátozza a megnyitott lapokat egy ablakban [Firefox]

A legtöbb vállalati megfigyelési szolgáltatás kompatibilis az olyan általános üzleti szerverekkel, mint a Dell PowerEdge, a HP ProLiant, az IBM eServer xSeries, a Dell PowerEdge Blade, a HP BladeSystem, a VMware vSphere és más, de néha ésszerű ezeket választani egy szűkebb szakterülethez. Például egyes megoldások alkalmasabbak adatbázisok figyelésére, míg mások valós idejű konfigurációfigyelésre.

Végső szavak

Számos lehetőség közül választhat, amikor a kiszolgálót vagy az eszközt figyeli a szerver konfigurációját és auditálását választja. Az eszköz kiválasztásakor fontos figyelembe venni az igényeit, például az infrastruktúrát. Ráadásul a rendszergazdák gyakran elfogultak azokkal az eszközökkel kapcsolatban, amelyekkel korábban dolgoztak. Tehát ha egy új eszközre való váltáson gondolkodik, célszerű egy sekély tanulási görbével rendelkező eszközt választani.