7 legjobb keretrendszer a JamStack számára [2023]

A Jamstack egy modern fejlesztési filozófia, amely nem csupán technológiák egy halmazára támaszkodik. Ehelyett rugalmas és konfigurálható, lehetővé téve a hozzád hasonló fejlesztőknek, hogy kiválasszák a keretrendszert a Jamstack webhely létrehozásához.

Azonban az eszközök megválasztásának képessége is megzavarhatja. Ezért ebben a cikkben megvizsgáljuk a Jamstack legjobb keretrendszerét.

Ha többet szeretne tudni arról, hogy mi az a Jamstack, és hogyan használhatja fel villámgyors biztonságos webhelyek létrehozására, nézze meg a Jamstack for Newbies oldalt.

Jamstack népszerűsége

A Jamstack először 2015-ben jelent meg. Innentől kezdve óriási növekedést mutatott. A számok arra utalnak, hogy az új fejlesztők kezdik a Jamstack használatát (2021-ben 19%, 2020-ban 13%). Egy másik érdekes statisztika a Jamstack webhelyek száma. 50%-kal nőtt (2020 és 2021 között).

Az e-kereskedelmi és technológiai cégek is átveszik a Jamstack filozófiát, 48%-uk a következő évben szeretné használni a Jamstacket.

Tehát, ha a Jamstack kiválasztása felé halad, akkor jó irányba halad. Kipróbálhatja a keretrendszert a dokumentáció áttekintésével, egy videó megtekintésével vagy egy bemutató oldal létrehozásával.

Next.js

A Next.js segítségével gyorsan létrehozhat egy nagy teljesítményű webhelyet. Népszerűsége abból fakad, hogy képes nagy teljesítményű webalkalmazásokat létrehozni a React segítségével. Ezzel statikus webhelyeket és full-stack webalkalmazásokat hozhat létre a React segítségével.

A 2022-es Jamstack Developers Survey szerint minden második fejlesztő a Next.js-t használja a Jamstack webhely fejlesztéséhez.

Ezenkívül kiváló közösségi támogatást kap, amely lehetővé teszi a gyorsabb hibaelhárítást. Ezen kívül hozzáférést kap egy hatalmas komponens-hibás könyvtárhoz. Ezenkívül nagymértékben testreszabható, beépített TypeScript és CSS támogatással.

Statikus webhelyeket szolgálhat ki vele, miközben dinamikus funkciókat helyez el a szerveroldalon.

Főbb jellemzők:

 • Dinamikus HTML adatfolyam
 • Adatok lekérése
 • Beépített optimalizálás
 • API útvonalak
 • Kliens és szerver renderelés
 • Hatékony útválasztás és elrendezések
 • Köztes szoftver

Annak ellenére, hogy a Jamstack webhely főként statikus tartalom kiszolgálásáról szól, a Next.js segítségével hibrid alkalmazásokat hozhat létre, amelyek a szerver oldalon jelennek meg, majd statikusan jelennek meg a weben.

  30 éves „Minesweeper” (Sudoku robbanásokkal)

Gatsby.js

A GatsbyJS egy másik népszerű front-end keretrendszer. A Gatsby segítségével gyors statikus Jamstack webhelyeket és webalkalmazásokat hozhat létre. Egyedülálló közösségének és dokumentációjának köszönhetően a Gatsbyvel fejlesztőként könnyen elkezdhet dolgozni.

Ezenkívül beállíthatja a Gatsbyt is, hogy gyorsabb legyen az építési idő, és az alkalmazások már a dobozból is SEO-kompatibilisek legyenek.

A motorháztető alatt a Reactot használja, és a projekt nyílt forráskódú. Az egyesített adatréteg-megközelítés különböző forrásokból származó adatokat képes megjeleníteni.

Főbb jellemzők:

 • Villámgyors webhelybetöltési sebességet kínál késleltetett statikus generálással, statikus webhely generálással és intelligens oldalmegjelenítéssel
 • Használatra kész bővítményeket, indítókat és témákat kínál.
 • Hozzáférést biztosít a fejlesztőknek a Webpack-hez, a GraphQL-hez és más csúcstechnológiához
 • A webhelyek azonnali méretezése a kereslet kielégítésére.

A Gatsby tökéletes azoknak a vállalkozásoknak és fejlesztőknek, akik gyors és funkciókban gazdag webhelyekre vágynak. A fejlesztők különösen használhatják a Gatsby-t, mivel modern munkafolyamatot kínál, amely a legújabb webes szabványokra és technológiára támaszkodik. Ezenkívül hozzáférést biztosít a kazánok, indítóprogramok és bővítmények ígéretes ökoszisztémájához.

Végül elérhetőségi és méretezhetőségi lehetőségeket is kínál.

Nuxt.js

A Nuxt.js egy nyílt forráskódú Vue-alapú keretrendszer, amely ideális a következő Jamstack webhely létrehozásához. Moduláris felépítésének köszönhetően a fejlesztés egyszerű és intuitív. Jelenleg több mint 160 modult kínál.

Modularitásán kívül a Nuxt a dobozból kivetve is kiváló teljesítményt nyújt. Fejlesztőként a csomagelemzőjét is használhatja az alkalmazás további optimalizálására. Összességében könnyen megtanulható és elsajátítható, így kiváló választás a fejlesztői tapasztalatokhoz.

Főbb jellemzők:

 • Nagy modularitás
 • Fájlrendszer-útválasztás
 • Adatok lekérése
 • SEO barát
 • Alkatrészek automatikus importálása

A Nuxt kiváló statikus oldalmegjelenítést kínál, ami nagyszerűvé teszi a Jamstack fejlesztéshez. A szerveroldali megjelenítéssel azonban továbbfejleszti, ami azt jelenti, hogy létrehozhat egy dinamikus webhelyet a Vue.js-ben, mielőtt azt a szerver oldalon rendereli, majd statisztikailag eljuttatja azt CDN-en vagy olyan szállítási platformokon keresztül, mint a GitHub oldalak vagy a Netlify.

Hugo

A Hugo egy Go-meghajtású statikus helyszíni generátor. Tökéletes társ a Jamstack számára, még akkor is, ha nem ismeri a Hugo-t, mivel a Hugo-t a Go-fájlok szerkesztése nélkül is beállíthatja.

A Hugo egyetlen végrehajtható fájlja kevésbé megbízhatóvá és rendkívül gyorssá teszi, így ideális a statikus és dinamikus webhelyek rövidebb idő alatti fejlesztéséhez.

  A Chromebook gyári alaphelyzetbe állítása

Ami a használhatóságot illeti, rengeteg beépített sablont és témát kap. Ennek ellenére kissé meredek a tanulási görbéje.

Főbb jellemzők:

 • Több mint 300 téma közül választhat
 • Képes sablonozó motor
 • Kitűnő előadás
 • Támogatja a rövid kódot
 • Többnyelvű támogatás

Ezenkívül rendkívül gyors, így a Hugo-t használó Jamstack webhelyek legtöbbször 1 másodpercen belül betöltődnek.

Jekyll

Jekyll minden ellenőrzést kipipál, amikor a Jamstack keretrendszerről van szó. Egyszerű, és lehetőséget kínál statikus webhely létrehozására HTML, CSS, Liquid és Markdown nyelven, miközben blogfunkciókat kínál.

Ezenkívül szabadon használhatja a GitHub oldalakat a Jekyll által létrehozott Jamstack webhelyek tárolására. A GitHub oldalakkal való bővíthetőség azért van, mert Tom-Preston, a GitHub társalapítója fejlesztette ki a Jekyllt.

A Jamstack univerzumban statikus helygenerátornak minősül. Használhatja azonban különféle projektek létrehozására, beleértve személyes blogokat, üzleti webhelyeket és akár vállalati webalkalmazásokat is.

A motorháztető alatt a Jekyll Rubyt használ, ami időigényessé teheti a függőségkezelést.

Főbb jellemzők:

 • Beépített GitHub Pages integráció
 • Könnyen bővíthető
 • Nagy közösség
 • Nagyszerű közreműködők, életben tartják a projektet

A Jekyll lehetővé teszi, hogy anélkül kövesse a fejlődési útját, hogy eltérítené magát. Tehát azt mondod neki, hogy csináljon valamit, és megteszi anélkül, hogy bármi mást is megpróbálna. Ezenkívül a Jekyll egy nyílt forráskódú projekt.

TezJS

Ha gyors, SEO-kompatibilis Jamstack webhelyet szeretne létrehozni, akkor a TezJS nagyszerű választás. Gyors, de méretezhető módot kínál a fejlesztőknek a Jamstack webhelyek fejlesztésére. Ezenkívül érintetlenül hagyja az összes előnyt, még akkor is, ha modern, mégis gazdag UI/UX webhelyet szeretne létrehozni.

SEO terén is kimagaslik, hiszen 98+ Core Web Vitals pontszámot érhet el. Végül a többnyelvűséget is támogatja.

Főbb jellemzők:

 • Támogatja a tartalom lusta betöltését
 • Útvonal alapú felosztás
 • Dinamikus és automatikus útválasztás
 • Útvonal alapú felosztás
 • Komponens vezérelt architektúra
 • Környezeti változók kezelése

A TezJS lehetővé teszi a Jamstack fejlesztői számára, hogy robusztus, SEO-orientált, gazdag webhelyeket hozzanak létre, amelyek statisztikailag kiszolgálhatók. Kiválóan teljesít a tartalomkezelésben, és csúcsminőségű szolgáltatásokat kínál webhelye kezeléséhez.

Docusaurus

A Docusaurus a legújabb Jamstack keretrendszer, amely ideális azok számára, akik csúcsminőségű dokumentációs webhelyet szeretnének építeni. Lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy olyan webhelyet hozzanak létre, ahol a tartalom leíró fájlokban írható és kezelhető.

  A G-SYNC engedélyezése a FreeSync monitorokon: Az NVIDIA G-SYNC kompatibilis magyarázata

Ezzel 5 percen belül létrehozhat egy Jamstack webhelyet, és az Ön igényei szerint testreszabhatja.

Ami a technológiát illeti, a Docusaurus a Reactot használja. Ez azt jelenti, hogy a React segítségével létrehozhatja, kiterjesztheti és testreszabhatja a projekt elrendezését. Dugaszolható architektúrával is rendelkezik, így elérhetővé teszi az új funkciók hozzáadását.

Főbb jellemzők:

 • Támogatja a fordításokat
 • Dokumentumverziót kínál
 • Kiváló tartalomkeresés

A Docusaurus kiváló választás tartalomközpontú Jamstack webhelyek, például dokumentációs webhelyek létrehozásához. MDX-et kínál, amely lehetővé teszi a JavaScript használatát a leértékelési tartalomban, amely lehetővé teszi interaktivitás, például diagramok és figyelmeztetések hozzáadását webhelyéhez.

Egyéb figyelemre méltó Jamstack-keretrendszerek

A Jamstack egy új filozófia a gyors és modern weboldalak fejlesztésére. Azonban ilyen rövid idő alatt kiváló növekedési pályát látott. Évről évre egyre több fejlesztő alkalmazza ezt. A Jamstack közösség is növekszik, ami azt jelenti, hogy vannak még csodálatosabb Jamstack-keretrendszerek, amelyeket kipróbálhat. Ezek a következők:

 • Hexo: A Hexo egy Node.js-alapú blogkeretrendszer, amely egyszerű és intuitív módszert kínál a fejlesztőknek a gyors Jamstack webhelyek létrehozására. Támogatja az egyparancsos telepítést és a beépülő modulokat a korlátlan bővíthetőség érdekében.
 • GitBook: A GitBook hasonló a Docusaurushoz, amely lehetővé teszi a műszaki csapatok számára a dokumentáció létrehozását, kezelését és megosztását. Használatával a csapatok központosíthatják a termék- vagy szolgáltatásismereteket.
 • Astro: Az Astro egy rendkívül optimalizált gyors Jamstack keretrendszer. Nulla-JS frontend architektúrát használ, javítva a webhely SEO-ját és konverziós arányát.
 • VuePress: A VuePress egy Vue-alapú statikus webhelygenerátor, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy minimális és leárazásra fókuszáló Jamstac webhelyeket hozzanak létre.

Következtetés

Jamstack itt van, hogy maradjon. Ez a teleképítés modern módja. A keretrendszerek, eszközök és statikus webhelygenerátorok (SSG-k) sokasága rugalmasságot biztosít a fejlesztőknek webhelyeik egyedi kiválasztásához és bővítéséhez.

Mostanra már van egy jó ötlete arról, hogy melyik Jamstack keretrendszert használja.

Boldog, Jamstacking!

Elolvashatja a legjobb CSS-keretrendszereket/könyvtárakat is a front-end fejlesztőknek.