6 ok, amiért a Macek nem alkalmasak játékra

A legújabb Mac-ek és MacBookok Apple szilícium chipjeikkel erős és hatékony számítógépek. Ezért gondolják sokan: „Ennyi teljesítmény mellett miért nincsenek AAA játékok az Apple számítógépemen?”

Az Apple is felismeri ezt; ezért fejlesztette ki a Game Porting Toolkit-et, amelyet a WWDC 2023-ban indított el. Ez az eszköz megkönnyíti a fejlesztők számára, hogy játékaikat natívan kompatibilissé tegyék a Mac rendszerrel.

Mindezek ellenére azonban nem hallani, hogy a játékosok egy Apple boltba sereglenek, hogy Mac-et vagy MacBookot szerezzenek a legújabb játékok lejátszásához. Íme, miért.

1. A Mac és a MacBook drágák

A MacBook Air teljesítményéhez képest megfizethető számítógép, de az első generációs M1-es modell így is 999 dollárba kerül. Igaz, Mac minit mindössze 599 dollárért kaphat, de ez nem tartalmazza az olyan perifériákat, mint a monitor, a billentyűzet és az egér, ami további 150-200 dolláros hátrányt jelenthet.

Ha pénzt takarít meg, 700 dollárnál kevesebbért beszerezheti az egyik legjobb olcsó játék laptopot. Készíthet egy jól lekerekített játékszámítógépet is, amely biztosítja, hogy minden elköltött dollár után a legjobb árat kapja.

És ha nagyon szűkös a pénz, van egy egészséges használt PC-alkatrészek piaca, amely megnyugtatja Önt mindaddig, amíg nem spórol annyit, hogy megszerezze a kívánt specifikációkat. Linus technikai tippek (Youtube) még arról is ismert, hogy 500 dolláros költségvetésen belül játék PC-ket épít.

  A 7 legjobb Relight fotóeszköz a csodálatos átalakulásokért

Így azok a játékosok, akik szeretnének játszani, de nem akarnak sok pénzt költeni, könnyebben szerezhetnek Intel vagy AMD számítógépet Mac helyett.

2. Nem frissíthet Apple-Silicon számítógépet

Az Apple-Silicon chipek felkeltették az érdeklődést a Mac játékok iránt, de ez az egyik legnagyobb dolog, ami visszatartja a Mac-eket és MacBookokat. Ez azért van, mert az Apple szilícium chipek SoC-k (Mi az SoC?).

Egy SoC egyetlen kis csomagban egyesíti az összes főbb komponenst – a processzort, a GPU-t, a RAM-ot és még az SSD-t is. Mivel fizikailag mind közelebb vannak egymáshoz, ezek az alkatrészek sokkal hatékonyabbak és nagyobb teljesítményűek, mint a hagyományos felépítések.

A kép forrása: Girts Ragelis/Shutterstock

Ez azonban azt is jelenti, hogy nem frissítheti az Apple szilícium alapú számítógépét. A játékgépek általában frissíthetőségükről ismertek, így még ha egy 500 dolláros játék PC-vel kezdte, végül frissítheti azt 5000 dolláros vadállatra, ha akarja.

Még a játékra szánt laptopok is, amelyek nem rendelkeznek frissíthető CPU-val és GPU-val, gyakran kínálnak frissíthető RAM-ot és SSD-ket. De ha 512 GB-os SSD-vel és 16 GB-os egyesített memóriával rendelkező MacBook Pro-ja van, akkor ezzel megragad, hacsak nem vesz új laptopot.

3. A belépő szintű MacBook Air nem rendelkezik aktív hűtéssel

Az M1 MacBook Air a legolcsóbb Apple laptop, így valószínűleg ez lesz az egyik lehetőség a pénztárcakímélő játékosok számára. A számítógép azonban nem kínál aktív hűtést – az alumínium burkolatra támaszkodik az SoC passzív hűtésére.

  Az oldalmargók megváltoztatása a Wordben

Kép jóváírása: Apple/Youtube

Ez ugyan elfogadható a nem igényes irodai feladatokhoz, de játékhoz nem elég. Megpróbáltam játszani a The Sims 4-et M1 MacBook Air gépemen, és már 30 percnyi játék után érezhetően meleg volt. Mennyivel lesz melegebb, ha olyan igényes címekkel játszom, mint a Call of Duty?

Ez a hő azt jelenti, hogy a számítógép valószínűleg vagy CPU hőszabályozást vagy GPU hőszabályozást (vagy mindkettőt), így a vártnál kisebb teljesítményt nyújtottam. De amikor az Acer Predator játék laptopomon játszom, több órán keresztül is nyomhatom, és nem veszek észre teljesítménycsökkenést.

4. Néhány szükséges játékalkalmazás nem érhető el macOS rendszeren

Sok játék más alkalmazásokra támaszkodik a megfelelő működéshez. Például sok játék a DirectX 12-re támaszkodik a látványvilág tekintetében. Az Apple azonban nem támogatja a DirectX-et. Ehelyett saját Metal API-ja van. Tehát a Metal API-t nem támogató játékok futtatásához olyan kompatibilitási rétegbeli alkalmazást kell futtatnia, mint a CrossOver.

Noha a CrossOver már támogatja a DirectX 12-t, amely lehetővé teszi, hogy kompatibilitási réteget használva játsszon Mac-en, még mindig több erőforrást használ fel, mintha a játékot közvetlenül az operációs rendszeren futtatná.

És még ha egyes fejlesztők portolnak is egy játékot macOS-re, hogy natívan futhassanak, egyes eSport játékok megfelelő futtatásához külső szolgáltatásokra van szükség, például a csalás elleni védelemhez. És mivel a legtöbb csalás elleni alkalmazás nem kompatibilis a macOS rendszerrel, ezeket a játékokat egyáltalán nem lehet futtatni.

5. Csak korlátozott számú AAA-címet kaphat macOS-en

Bár a Mac-ek most kapnak néhány AAA-címet, még mindig nem annyi, amennyit szeretnénk. Például számos játék, például a Call of Duty: Modern Warfare II és a Company of Heroes 3, nem érhető el Macen.

  8 legjobb Gedit szövegszerkesztő beépülő modul

Még a népszerű régi játékok, például a Grand Theft Auto V és a Red Dead Redemption 2 sem natívan kompatibilisek a macOS rendszerrel. Tehát, ha ezeket a címeket szeretné játszani, olyan kompatibilitási réteget kell használnia, mint a CrossOver vagy a Wine.

És bár technikailag élvezheti ezeket a játékokat ezekkel az alkalmazásokkal, mégsem érheti el a legjobb élményt, mivel ezeket a játékokat nem Mac-en való futtatásra tervezték. Ennek ellenére ellenőrizheti, hogy a Mac képes-e játékot futtatni, ha olyan címet lát, amelyik tetszik, de nincs játék PC-je.

6. A Mac játékportok általában gyengébb minőségűek

Kép jóváírása: alma

Mivel a legtöbb játékot nem Mac-re tervezték, a fejlesztőnek portolnia kell egy címet macOS-re, hogy az Apple-felhasználók számára elérhető legyen. Tekintse meg részletesebb magyarázatunkat arról, hogy mi az a játékport, remake, remaster és újraindítás. De a lényeg az, hogy a játékfejlesztő egyszerűen kompatibilis egy másik platformon (például a PlayStation 5-ön) kiadott játékot egy másik platformmal (például a PC-vel).

Sajnos jól dokumentált tény, hogy sok AAA PC-port rossz. A konzolplatformokról PC-re adaptált játékok általában hibákkal, vizuális műtermékekkel és még teljesítményproblémákkal is rendelkeznek. Tehát, ha ezek a problémák megjelennek a PC-portokon, amit a fejlesztők már évek óta csinálnak, könnyen kijelenthetjük, hogy az AAA-címek macOS-portjai is hasonló problémákkal küzdhetnek.

Az Apple-nek többet kell tennie, hogy elcsábítsa a játékosokat

Az Apple szilícium-meghajtású Mac-ek teljesítménye és hatékonysága lehetővé tette sok felhasználó számára, hogy viszonylag megfizethető áron élvezze a nagy teljesítményű számítógépet. A belépő szintű játékberendezésekhez képest azonban még mindig drága, és a játékkal kapcsolatos hardver- és szoftverproblémáktól szenved.

Hacsak nem történik jelentős változás a játékosok gondolkodásmódjában, az Apple-nek sokkal többet kell tennie, mint pusztán jobb hardvert kiadni. Ehelyett a játékoskereslet, a fejlesztői támogatás, a hardverfejlesztés és egyebek tökéletes keverékére van szükség ahhoz, hogy felrázza a játékipart – hasonlóan ahhoz, ahogy az Apple App Store megalkotta a ma ismert okostelefont.