6 módszer a költségek optimalizálására

A felhőtechnológiák bevezetése és fellendülése rendkívül egyszerűvé tette az alkalmazások méretezését vagy új erőforrások hozzáadását az üzleti igények alapján. Mindazonáltal könnyen túllépheti a megadott korlátot, ha nem ellenőrzi rendszeresen felhőköltéseit.

Ezért kulcsfontosságú az Azure-költségkezelés felé való elmozdulás, ahol a cél nem csak a költségek nyomon követése, hanem az optimalizálás is azáltal, hogy meghatározza, hol költi el a legtöbbet.

A bevált Azure költségoptimalizálási technikák és egy modern költségkezelési eszköz beépítésével megtanulhatja, hogyan tudja teljes mértékben kontrollálni a költségeket.

Az Azure-költségkezelés legjobb gyakorlatai

Megfelelő méretű erőforrások: A szükségesnél nagyobb erőforrások biztosítása a költségcsúcsok egyik jelentős oka. Itt a megfelelő méretezés bizonyul az optimális megoldásnak.

Például, ha egy Azure-környezet túlméretezett, és 25 virtuális gépe van, minden virtuális gépet ki kell használni a teljes potenciáljával. Ha nem, akkor a legjobb lépés néhány példány leépítése lenne, ami jelentősen csökkenti a költségeket.

Az Azure-erőforrások leállítása/indítása: Nem szükséges, hogy az Azure-erőforrások mindig aktívak legyenek; munkaidőn kívül szüneteltetheti őket, és szükség esetén újraindíthatja. Ezt manuálisan megtenni nehéz lenne, ezért ajánlott észrevenni az erőforrás-felhasználást, és megpróbálni ütemezetten futtatni.

Az Azure-erőforrások címkézése a megfelelő módon: A címkék az Azure-ban kulcs-érték párokként tárolódnak. Például hozzáadhat egy „Környezet” nevű kulcsot az erőforrások telepítési helyének nyomon követéséhez. Így az erőforrások éles üzembe helyezésekor „Termelés” értékű címkét adhat nekik, amely azonosítóként szolgálhat az Azure-erőforrás-használati és költségjelentésekben.

  Hogyan lehet túlhúzni a számítógép RAM-ját

Költségkeretek hozzárendelése adott csapatokhoz és projektekhez: Alapvető fontosságú a költségvetés beállítása és az erőforrásonkénti, erőforráscsoportonkénti, előfizetésenkénti, címkénkénti stb. költségek megtekintése. Ideális esetben egy csapatnak/projektnek maximális költségvetéssel kell rendelkeznie, és ezen a szinten a költségeket szorosan figyelemmel kell kísérni.

Válassza ki a megfelelő tárolási réteget: A tárolás néha kritikus oka lehet a költségugrásnak, ezért ha időt szán annak mérlegelésére, hogyan optimalizálhatja ezt a szempontot, az segíthet a költségek megtakarításában.

Például különféle tárolási szintek állnak rendelkezésre, például prémium, meleg, hűvös és archív. Így az adatok megfizethetőbb szinten való tárolása minimalizálhatja a havi kiadásait, és hosszú távon nagyobb megtakarítást eredményezhet.

Kövesse nyomon és elemezze rendszeresen költségeit: A költségek nyomon követése és elemzése segíthet felderíteni azokat a területeket, ahol túlköltekezhet. A fenti bevált módszerek bizonyos mértékig segíthetnek a költségek megtakarításában, de a költségek központi kezeléséhez és figyeléséhez kevesebb kézi munkával érdemesebb egy Azure-költségkezelő eszközt használni.

Az Azure Cost Management előnyei

A fenti bevált gyakorlatok követésével különféle előnyök érhetők el, ezek közül a legfontosabb kettő:

Költségek átláthatósága és optimalizálása: Jobban megértheti az erőforrás-felhasználási mintákat és a kapcsolódó költségeket, hogy megalapozott kiadási döntéseket hozhasson. Az Azure-költségkezelés megvalósítása segíthet napi vagy havi rendszerességgel nyomon követni a költségeket, így azonosíthatja azokat a területeket, ahol a költségek potenciálisan megtakaríthatók.

Költségadatok hozzárendelése részlegekhez és projektekhez: Mint fentebb említettük, a legtöbb felhőszolgáltató lehetővé teszi költségelosztási címkék meghatározását, amelyek olyan metaadatcímkék, amelyeket az erőforrásokhoz kategorizálhat. Így teljes áttekintést kaphat a különböző csapatok/projektek/környezetek Azure-erőforrásokra fordított költségeiről, figyelmeztetheti a megfelelő költségvetés-tulajdonosokat, és megteheti a szükséges lépéseket.

Mire kell figyelni az Azure költségkezelési eszközében?

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a lehetőségeket, amelyeket figyelembe kell venni, amikor kiválasztunk egyet vállalkozása számára:

 • Képes a kiadási küszöbök figyelésére és beállítására
 • Lehetőségek az Azure-költések elemzésére és előrejelzésére
 • Automatizálási képességek támogatása
 • Összevont költségfigyelés az előfizetések között
 • Jobb jelentéskészítés az erőforrás-felhasználásról és a költségekről
 • Integráció különféle értesítési csatornákkal a riasztáshoz
 • Ingyenes próbaverziók vagy bemutatók elérhetősége, amelyek segítenek az eszköz értékelésében a vásárlás előtt
  Hogyan keressünk idézetretweeteket egy tweetről

A piacon elérhető legjobb Azure költségkezelési eszközök

Bármely Azure-felhasználó, a szervezet méretétől függetlenül, csökkenteni szeretné a költségeit. Hogy végigvezetjük a folyamaton, felsoroltuk a legfontosabb Azure-kezelési eszközöket, valamint azok legfontosabb jellemzőit, előnyeit és ideális forgatókönyveit.

A fent említett kritériumokat szem előtt tartva találjuk meg a legjobb eszközt az Azure-költségek optimalizálásához és kezeléséhez.

Serverless360 Cost Analyzer (ingyenes próbaverzió)

A Serverless360 Cost Analyzer egy felhőalapú SaaS-platform, amely privát tárhelyként is elérhető. Ezzel figyelheti és elemezheti az Azure-költségeket több előfizetésből különböző üzleti dimenziók alapján, megkönnyítve ezzel a pontos költség-előrejelzést és -elosztást.

Főbb jellemzők

 • Vizualizálja a több Azure-előfizetéssel kapcsolatos kiadásokat egyetlen irányítópulton.
 • Az elköltött költségek valós idejű nyomon követése alkalmazási környezetből
 • A költségek elemzése különböző szinteken – előfizetések, erőforráscsoportok, régiók stb.
 • Észlelje a költségtúllépéseket azáltal, hogy értesítést kap, ha túllépi a beállított költségvetési korlátot.
 • A költségek becslése és összehasonlítása az optimalizálás előtt és után
 • Takarítson meg költségeket a tétlen erőforrások automatikus szüneteltetésével a nem gyártási órákban és ünnepnapokon
 • Az erőforrások rendelkezésre állása alapján megjósolhatja a lehetséges költségmegtakarításokat
 • Elemezze a különböző környezetekre fordított költségeket – fejlesztés, tesztelés és gyártás
 • Állítson be havi vagy napi limitet a kiadásaihoz, és kapjon értesítést a küszöb túllépése esetén

Az Azure Cost Management az Azure Portalon elérhető natív eszköz, amely betekintést nyújt a számlázásba. A kiadások magas szintű áttekintésével és a maximális költségkeret elérésekor figyelmeztető jelzésekkel kitalálhatja a költségek anomáliáit.

  Az alacsony fogyasztású mód automatikus engedélyezése iPhone-on

Főbb jellemzők

 • Figyelemmel kíséri a kiadásokat és nyomon követi az erőforrás-felhasználást
 • Támogatja az Azure és az AWS költségeinek kezelését
 • Állítsa be a költségkeret túllépésére vonatkozó figyelmeztetéseket
 • Segít exportálni a költségkezelési adatokat
 • Képzelje el a teljes elköltött költséget az irányítópultok segítségével

CloudZero

A CloudZero segít megjeleníteni és elemezni a különféle felhőszolgáltatókra és -szolgáltatásokra fordított költségeket, beleértve az AWS-t, a GCP-t, az Azure-t és egyebeket. Ha vállalata több felhőre támaszkodik, és általában központi nézetben van az összes erőforrásról, ez az eszköz megfelelő választás lehet.

Főbb jellemzők

 • Értesítést kaphat a maximális költségkeret túllépéséről
 • Felhőköltség-intelligencia az optimalizálási területek megtalálásához
 • Költségfigyelés nyilvános, privát, hibrid és többfelhős környezetekben
 • Értesítéseket kaphat, ha költségcsúcsok vannak
 • Áttekintést biztosít a Kubernetes és a konténerköltségekről

CloudCheckr

A CloudChekr egyike azoknak az eszközöknek, amelyek kiküszöbölik a különféle nyilvános felhőszolgáltatók költségeinek elemzéséhez szükséges manuális erőfeszítést, legyen az AWS, Azure vagy GCP. Ezenkívül nagyobb valószínűséggel tartja magát az előre meghatározott költségvetési korláthoz a Cloudcheckr költségláthatóságával, optimalizálási javaslataival és az erőforrás-felhasználás nyomon követésével.

Főbb jellemzők

 • Vizualizálja a költségeket és az erőforrás-felhasználást
 • Szerezzen betekintést a legfontosabb trendekbe az irányítópultok segítségével
 • Találja meg a legtöbbet költő erőforrásokat
 • Megfelelő méretezéssel/újrakiegyensúlyozással segít kiküszöbölni a hulladékot
 • Különféle csapatok számára testreszabott költségjelentés

Következtetés

Az Azure-erőforrások méretezése annyira egyszerű, hogy sok csapat elveszíti a kiadások feletti irányítást. Ezért olyan költségkezelési eszközre lenne szüksége, amely akadálytalan láthatóságot, pontos jelentéseket és intelligens optimalizálást kínál, amely képes kezelni a gyorsan fejlődő alkalmazásokat.

Tehát ez a cikk rávilágított a különféle költségkezelési eszközökre és a legjobb költségoptimalizálási stratégiákra, amelyeket követni kell a megtakarítások maximalizálása érdekében.

Megtekintheti ezeket az Azure teljesítményfigyelő eszközöket is.