5 szövegalapú kalandjáték, amelyet a böngészőben játszhat

A szöveges kalandjátékok (más néven interaktív fikció vagy IF) egy klasszikus játékműfaj, ahol minden interakció a képernyőn megjelenő szavakon keresztül zajlik. A hardveres korlátokból fakadó primitív eredete ellenére ez a fajta kaland még ma is él és élvezetes a modern eszközökön.

Nem kell fizetnie vagy telepítenie semmit, ha sok szöveges játékot szeretne játszani. Ehelyett azonnal lejátszhatja őket webböngészőjében. Íme néhány nagyszerű szöveges kalandjáték, amely online játszható.

Mivel kifejezetten az első interaktív fikciós játékosok számára készült, a The Dreamhold kiváló módja annak, hogy megismerkedjünk ezzel a műfajjal. A viszonylag rövid hosszon és az alacsony nehézségi fokon kívül a játék egy „oktató hangot” is tartalmaz, amely tippeket ad a játék során.

Ha nem vagy kezdő, akkor is élvezheti a The Dreamholdot. Csak írja be a tutorial off parancsot a játék adott részének letiltásához. Ha pedig még több kihívásra vágyik, írja be az expert szót, hogy belépjen a Szakértői módba, ami megnehezít néhány rejtvényt.

Ami magát a játékot illeti, a cselekmény itt arról szól, hogy egy cellában felébredsz. Nem emlékszel, hogyan kerültél oda, és felfedezned kell, hogy rájöjj.

A Zork egy korai és jól ismert szöveges kaland. Eredetileg az 1970-es évek végén adták ki, de kiváló minőségű történetmesélése és fejlett szövegfelismerése miatt túlélte az idők próbáját. Egy ilyen régi játéknál a szövegelemző nem különösebben válogatós a beírásra.

  Mit jelent a „HMU” és hogyan kell használni?

Mint kiderült, Zork valójában három részre oszlik. Ez az első egy fehér ház előtt indít további utasítások nélkül. Miután bejutottál a házba, megfelelően elkezdheted a kalandot, és annyi kincset kell összegyűjtened, amennyit csak tudsz.

A Zork támogatja a mentést és a visszaállítást, és még azt is megváltoztathatja, hogy a játék mennyi információt ad az új helyekről a rövid és bőbeszédű parancsokkal. Ez a klasszikus remek kiindulópont a szöveges kalandjátékokhoz. Próbálja ki, hogy élvezze a kaland műfaj eredetét, és nézze meg, meddig lehet túlélni, amíg meg nem eszik egy kocsma.

A Spider and Web egy szöveges kalandjáték 1998-ból, amelyet ugyanaz a személy készített a The Dreamhold mögött. Ebben a kalandban te egy kém vagy, akit elfogtak, amikor turistának álcázta magát. Fokozatosan rájössz, mi történik, ugyanakkor a karaktered is.

Figyelemre méltó, hogy a párbeszédpanelek ebben a játékban egyszerűek a többihez képest. Kérdés esetén csak igennel, nemmel válaszolhat, vagy csendben maradhat. Ez megkönnyíti annak eldöntését, hogy mit szeretne csinálni, de ez nem jelenti azt, hogy a játék könnyű.

Gyakran nehéz nyomon követni, hogy mi történik, és egyenesen tartani a történetet, ezért számíts a játék magas nehézségi szintjére. Menthet és visszaállíthat, hogy elkerülje a nagy darabok újrajátszását; a játék tartalmaz egy Visszavonás parancsot is, ha kudarcot vallasz.

  Hogyan készítsünk mesterséges intelligencia varázslatot az Adobe Firefly segítségével

Van kedved egy kísérteties horrorjátékhoz? A Night House olyan fiatal fiúként játszik, aki az éjszaka közepén arra ébred, hogy a fürdőszobát használja. Hamar rájön, hogy a családja nincs otthon, és sokkal ijesztőbb élményben lesz része, mint gondolta.

A Night House egyedülálló abban, hogy a szövegbevitelen kívül néhány extrával rendelkezik. A képernyő jobb oldalán találhatók az alapvető iránybemenetek, amelyeket megadhat a mozgáshoz. Nyomon követi a készletét és a körülötted lévőket is. A képernyő tetején található egyszerű térkép segít a tájékozódásban.

Az olyan extrákkal, mint a zajló zivatar hangeffektusai, a Night House egy kis pluszt ad a szöveges-kalandos élményhez. Próbálja ki, ha a listán szereplő többi játék túl kezdetleges volt az Ön számára.

A szöveges játékok nem korlátozódnak az interaktív fikciókra. A Torn egy online RPG több ezer aktív játékossal. Ebben életet kezdesz egy új városban, és eldöntöd, melyik utat szeretnéd bejárni. Megerősödhetsz, bűnözővé válhatsz, és mindenkit megverhetsz. Alternatív megoldásként tanuljon magasan képzettsé, kövesse a törvényeket és vezessen egy sikeres céget.

Amikor elindul, a játék emlékeztet arra, hogy ez egy hosszú távú élmény. Ez nagyszerű játékot jelent a gyors munkamenetekhez, amikor unatkozik, mivel nem kell egyszerre rengeteg időt belesüllyesztenie. Miután teljesített néhány oktató küldetést, már úton lesz afelé, hogy olyanná tegye az életét a városban, amilyennek szeretné.

A listán szereplő többi játéktól eltérően, amelyeket azonnal elindíthat, a Torn játékhoz ingyenes fiókot kell létrehoznia. Ez azonban csak egy pillanatot vesz igénybe. És bár sokkal robusztusabb felületet kínál, mint más szöveges játékok, a Torn továbbra is élvezetes szöveges kaland.

  Webhelyspecifikus megjegyzések szinkronizálása számítógépek között

További szöveges kalandjátékok, amelyeket játszhat

Két webhelyet érdemes megnézni további interaktív fikciós játékokért TextAdventures és a Interaktív szépirodalmi adatbázis. Ezeken az oldalakon rengeteg játékot találsz különféle műfajokban, amelyeket kipróbálhatsz.

Ha újonc vagy az ilyen típusú játékokban, nézd meg a Az Interaktív Szépirodalmi Népköztársaság csalólapja. Részletezi az ezekben a játékokban elérhető leggyakoribb parancsokat, ezért nagyszerű, ha a játék elején tart.

Kép jóváírása: Interaktív Szépirodalom Népköztársasága

Ha nem biztos abban, hogy mit tehet, próbálja meg megadni, hogy mikor indul a játék az alapvető utasításokért. A legtöbb játéknak van egy súgóparancsa is, amely több információval szolgál.

Rengeteg szórakozás szöveges böngészős játékokkal

Az interaktív fikció ötvözi a játékosok által választott videojátékokat a könyvek és filmek nagyszerű történetmesélésével. Ha nem szereted a modern játékok minden akcióját, ez egy remek műfaj, amelyet kipróbálhatsz. Jó bónusz az is, hogy a legtöbb szöveges játék nem kerül semmibe.

Bár ezeket a játékokat könnyű primitívnek tekinteni, érdemes felfedezni a szórakozást egy olyan műfajban, amelyet esetleg már leírtál.