5 legfontosabb szempont, ha több monitort használ laptoppal

Gyors linkek

Kulcs elvitelek

  • A megfelelő kábelekkel és portokkal történő megfelelő beállítás kialakítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy több kijelzőt hatékonyan csatlakoztasson laptopjához.

  • Használja ki az intelligens asztali felügyeletet a külső tartozékok és a monitorkar beépítésével a munkaállomás elrendezésének javításához.

  • Az optimális monitormennyiség a használattól függ; nagyrészt egy extra monitor elegendő, de egyes feladatokhoz több képernyőre is szükség lehet.

MAKEUSEOF A NAP VIDEÓJA

Túl gyakran váltogat az ablakok között, vagy több ablakot zsúfol be laptopja kijelzőjére? Ideje beszerezni egy második monitort.

A több monitor jelentősen növelheti a termelékenységet, mivel sokkal több képernyőterület áll rendelkezésére. De ha egy második monitor használatát fontolgatja egy laptoppal, akkor néhány további szempontot kell figyelembe vennie.

1 A beállítás elkészítése

Az első dolog, amit a helyére kell tenni, az a tényleges beállítás, beleértve a kijelző kimeneti lehetőségeit is, mivel ez határozza meg a megvásárolható kijelzőket.

Ha régebbi laptopja van, lehet, hogy HDMI és Mini DisplayPort is elérhető. Ez azt jelenti, hogy két kijelzőt csatlakoztathat anélkül, hogy az elosztóktól vagy adapterektől kellene aggódnia. Az újabb laptopokon valószínűleg csak egy HDMI-portot vagy egy DisplayPort-képességekkel rendelkező USB-C-portot fog látni.

Pic Media Aus/Shutterstock

Nézze meg a laptop kézikönyvét, hogy ellenőrizze a port specifikációit. Például DisplayPort vagy HDMI 1.3 (vagy újabb) szükséges, ha 1080p-s monitort szeretne 144 Hz-en használni. Ha tisztában van laptopja képességeivel, akkor megspórolhat egy drága vásárlást, amelyet esetleg nem tudja teljes mértékben kihasználni.

A következő a kábelek. Vásároljon kiváló minőségű HDMI-kábeleket, amelyek kompatibilisek a monitorok felbontásával. Bár a szabványos HDMI-kábel szinte minden monitoron működik, fontos, hogy ellenőrizze a sebességet, hogy a kijelző minősége jó legyen. Míg a legtöbb HDMI-kábel ugyanaz, a HDMI-kábelek egyes változatai kifoghatnak. Ez vonatkozik a C típusú USB-kábelekre is. Nem minden C típusú USB-kábel egyforma, és a rossz kábel beszerzése gondot okozhat.

A tényleges csatlakozási rész egyszerű, és már leírtuk, hogyan csatlakoztathat több kijelzőt laptopjához.

Ne feledje, hogy nincs értelme egy csúcskategóriás játékmonitort beszerezni csak azért, hogy később kiderüljön, hogy a laptopja nem rendelkezik a kijelzőkimeneti képességekkel ahhoz, hogy kihasználja a magas frissítési gyakoriságot, valamint a képernyőn megjelenő egyéb csengőket és sípot. .

2 Az íróasztal kezelése

Ha külső kijelzőt csatlakoztat a monitorhoz, az szinte biztosan azt jelenti, hogy le kell tennie egy megfelelő helyre az asztalon, hogy a laptop kijelzőjét másodlagos képernyőként tudja használni. Ebben a szakaszban, ha még mindig laptopja billentyűzetét szeretné használni, a dolgok kissé bonyolultak lehetnek.

Antonio Guillem/Shutterstock

Ne feledje, hogy amint úgy dönt, hogy külső kijelzőt ad laptopjához, egy munkaállomás-típusú asztal felé halad. Bár megteheti, ha a monitort a laptop mellé helyezi, és bedugja a szükséges kábeleket, ez nem nyújtja a legjobb élményt.

Külső billentyűzetet, egeret és állványt javaslok a laptop bekapcsolt állapotához. Asztali érzetet kelt, és a lehető legergonómikusabb helyzetben tudja elhelyezni a dolgokat.

Ezen a ponton egy másik probléma fog megjelenni: a kábelek zagyvasága az asztalon. Megint csak eldughatja őket, és elfelejtheti őket, de ezeknek a kábeleknek a megfelelő kezelése hihetetlenül hasznos lesz, ha változtatásokat hajt végre, elemeket vált, vagy még akkor is, ha ki kell húznia a laptopját az asztaltól távoli használathoz.

Ha kicsi asztala van, vagy ha úgy találja, hogy a monitorállvány túl sok helyet foglal el, javasoljuk, hogy vegyen monitorkart. Ez nagymértékben javítja a beállítás megjelenését, ugyanakkor nagyobb rugalmasságot biztosít a kijelző elhelyezése terén.

3 A monitorok optimális számának meghatározása

Az, hogy hány monitorra van szüksége, attól függ, hogy legtöbbször mit fog csinálni a laptopjával. A legtöbb ember számára elegendő egy extra monitor. Ha tehát háromképernyős, ívelt kijelzős munkaállomást szeretne létrehozni, spóroljon meg pénzt, és vegyen helyette egy jó szélesvásznú monitort magas frissítési gyakorisággal, alacsony válaszidővel és jó színpontossággal.

DC stúdió/Shuttestock

Valójában a tanulmányok ezt a tényt is igazolták. Például a Microsofté Nagy kijelzős felhasználói élmény A kettős képernyős beállítás használatával 9 és 50 százalék között növelheti a termelékenységet.

Ennek ellenére vannak olyan felhasználási esetek, amikor három vagy akár több monitor hozzáadása előnyös lesz. Ha kereskedsz, táblázatokkal dolgozol, többképernyős konfigurációt építesz szimulációs alapú játékokhoz, vagy más módon képernyőterületre van szükséged, ne félj több monitort választani.

Ez növeli a költségeket és a beállítás bonyolultságát. Ennek ellenőrzése érdekében fektessen be egy jó elsődleges monitorba, és takarítson meg pénzt a többire.

4 Teljesítménnyel kapcsolatos problémák

Mivel laptopokról beszélünk, a teljesítmény nagy kérdés. Ellentétben az asztali számítógépekkel, ahol egyszerűen csatlakoztathatja a monitort közvetlenül a GPU-hoz, a laptop kijelzőkimenete előfordulhat, hogy a különálló GPU-hoz van hozzárendelve, és ez probléma lehet.

Ha a laptop kijelzőkimenete az integrált GPU-hoz csatlakozik, az azt jelenti, hogy a külső kijelzőt is az integrált GPU táplálja. Tehát ha olyan teljesítményigényes programokat vagy játékokat futtat, amelyekhez dedikált GPU szükséges, a kettő közötti kommunikáció teljesítményproblémákat okozhat külső monitor használatakor.

NATALIA61/Shutterstock

Ezek a problémák lehetnek elég jelentősek ahhoz, hogy észrevehetők legyenek. Ettől függetlenül a legjobb, ha megbizonyosodik arról, hogy grafikus kártyája alkalmas a kettős monitor futtatására. A legtöbb modern, dedikált GPU-val rendelkező laptop olyan kijelzőkimenettel rendelkezik, amely közvetlenül a dedikált GPU-hoz csatlakozik, így valószínűleg ott van.

Mindazonáltal az Nvidia és az AMD is kínál olyan vezérlőpult-segédprogramokat, amelyek lehetővé teszik ezeknek a beállításoknak a módosítását, vagyis megváltoztathatja, hogy laptopja milyen GPU-t használ a külső monitor futtatásához. Ha a teljesítményre gondol, a dedikált GPU használata a jobb megoldás, ellenkező esetben az integrált GPU képes kezelni a többit. Ne feledje azonban, hogy a laptop hardverétől függően előfordulhat, hogy rendelkezik ezekkel a lehetőségekkel. Alternatív megoldásként a MUX kapcsoló segíthet a teljesítmény javításában azáltal, hogy közvetlenül küldi a grafikus adatokat a kijelzőre anélkül, hogy először át kellene mennie a CPU-n.

5 Dokkolni vagy nem dokkolni

Ha laptopja Thunderbolt 4 porttal rendelkezik, a dokkolóállomások ígéretesek lehetnek. Az összes kijelzőt, perifériát, hálózati kábelt és egyebeket csatlakoztathatja, miközben laptopját egyetlen USB-C kábelen keresztül töltheti.

A megfelelő dokkoló beszerzése azonban nagyon fontos itt. Győződjön meg arról, hogy a dokkoló kijelzőportjai támogatják a monitorokat, így elérheti a szükséges felbontást és frissítési gyakoriságot. Végül, de nem utolsósorban győződjön meg arról, hogy a dokkoló támogatja az USB-C tápellátást; ellenkező esetben másik kábelre lesz szüksége a laptop töltéséhez, ha laptopja támogatja az USB-C töltést.

Több monitor használata jelentősen növelheti a termelékenységet, és kevesebb erőfeszítéssel többet érhet el. A monitor választása és az egész beüzemelése gondot okozhat, de a végén megéri.

  Miért ad ki vicces hangokat a számítógépem?