5 kevésbé ismert csodálatos AWS-ajánlat

Az AWS továbbra is dominál, legyen szó minőségről vagy mennyiségről. Ennek eredményeként sok drágakő elveszhet a zsúfoltságban.

Az AWS gyorsabban bővül, mint ahogy bárki megbirkózni tud vele. Még a tapasztalt építészek is bevallják, hogy az AWS mélységének legfeljebb 20-30%-át ismerik. Bár mindig szívesen látunk több lehetőséget, a hátránya az, hogy sok kiváló ajánlat elveszik a tömegben.

Ez azért lehet, mert kisebb, konkrétabb használati esetük van, vagy azért, mert reklámozásuk nem része az Amazon agresszív terjeszkedési terveinek.

Ez a cikk öt ilyen AWS-ajánlatot világít meg.

Valószínűleg még nem hallott róluk, és jó eséllyel a jövőben is homály fedi őket. Ezek az ajánlatok elképesztően hasznosak és rendkívül költséghatékonyak, de szinte nem mindenki ismeri őket.

Fényvitorla

Az egyik ok, amiért az AWS nem tudott rontani a kisebb méretű telepítéseken, a magasabb költségeken kívül az összetettség.

Az AWS-dokumentáció olyan hatalmas és zavaros, hogy ha egy hétvége alatt sikerül befejeznie a kutatást, és konkrét megértésre jut, akkor a kiválasztottak közé számíthatja magát. A többiek számára az AWS egy félelmetes szint összetettségét jelenti. Még egy AWS-szolgáltatás havi költségének kidolgozása is több agysejtet igényel, és tartós fejfájást okoz. Ennek eredményeként a kisebb telepítéseket a DigitalOcean uralja, KamateraLinode stb., ahol felpörget egy fix költségű példányt, és elfelejti.

De most az AWS-nek van válasza.

Mint a legtöbb más nem top AWS-ajánlat, Fényvitorla lábujjhegyen körbejárta, és észrevétlenül megállapodott az Amazon menüjében. Azokat a fejlesztőket célozza meg, akik a korábban említett VPS-eket használják, és a későbbiekben lépcsőfokként szolgál majd a teljes értékű AWS platform felé. A Lightsail minden olyan funkcióval rendelkezik, amelyet kedvenc szolgáltatójától elvárhat:

Egyszerű, kiszámítható árképzés

A Lightsail VPS-je 3,50 USD-tól 512 MB RAM-ért 32 GB RAM-ig / 8 magos processzorig 160 USD/hó. A sávszélesség-használat kiszámítható és meglehetősen nagyvonalú, 1 TB-tól 7 TB-ig terjed, a tervtől függően. Más szóval, ha havonta 10 dollárt fizet a Lightsailért, akkor havonta 10 dollárt fizet. 🙂

DevOps paradicsom

A Lightsail számos DevOps-funkciót is kínál, amelyek szabványossá váltak a felhőszolgáltatók körében. Legyen szó terheléselosztókról, felügyelt adatbázisokról, objektumtárolókról vagy előre konfigurált szerverekről kedvenc webalkalmazásaihoz (például egy kattintással telepítheti a Node-t, a Laravel-t stb.), a Lightsail mindennel rendelkezik.

Teljes AWS hozzáférés

Bár a Lightsail egy külön szolgáltatás, nincs teljesen eltávolítva az AWS ökoszisztémából. A VPC társviszony-létesítésen keresztül más AWS-szolgáltatások előnyeit élvezheti Lightsail használata közben.

  A Microsoft Chromium Powered Edge sötét móddal rendelkezik, a következőképpen engedélyezheti

A Lightsail zökkenőmentesen frissít az EC2-re, amikor az Ön igényei egyre nagyobbak, és készen áll a komplexitás elleni küzdelemre. Mondhatjuk, hogy ez az egész ötlet az Amazonnak a Lightsail elindítása mögött, de egy olyan kiváló szolgáltatás mellett, mint az AWS, nem értem, miért kellene bárkinek is panaszkodnia!

Neptun

AWS naprendszerünk következő tagja az Neptun (bocs, nem tudtam ellenállni a hasonlóságnak!). A Neptune egy rendkívül elérhető, teljes körűen felügyelt gráf adatbázis. Ez egy viszonylag új ajánlat, és valószínűleg két okból is ismeretlen marad: 1) az elérhető AWS-szolgáltatások nagy száma és 2) a gráfadatbázisok rendkívül szelektív felhasználási esete.

Azok számára, akik kíváncsiak, a gráf-adatbázisok a NoSQL-adatbázisok egy másik alosztálya, amelyek adatokat tárolnak és dolgoznak fel a grafikon formátum. Kiválóan teljesítenek azokban az alkalmazásokban, ahol az entitások sok kapcsolatban állnak egymással, különösen akkor, ha ezek a kapcsolatok eltérő eredendő értékekkel rendelkeznek. Néhány jó példa, amely grafikon-adatbázisokért kiált, a keresés, a közösségi hálózatok, az ajánlómotorok stb.

Ha AWS által felügyelt adatbázisokat használ (vagy szeretne használni), például Aurora, DynamoDB stb., és szüksége van egy gráf adatbázisra a következő alkalmazáshoz, a Neptune a megfelelő út!

Hógolyó

A következő listánk egy elképesztő ajánlat – egy hardveres!

Amazoné Hógolyó Ez egy régimódi (bár rendkívül alkalmas) ajánlat, amikor nagy mennyiségű adattal kell foglalkoznia.

Ennek a furcsán kinéző szolgáltatásnak a hasznosságának értékeléséhez vegye figyelembe, hogy a szervereinek mennyi adatot kell mozgatniuk (be és ki) egy átlagos nap során. Ha olyan vagy, mint én, valószínűleg nem haladja meg a néhány MB-ot. Ilyenkor aligha gondolunk adatátvitelre, hiszen az internet sebessége bőven elegendő. Egyes vállalatoknak azonban több GB-ot kell mozgatniuk óránként, vagy akár több PB-t (petabájtot) naponta. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ha ilyen léptékű adatok biztonsági mentését vagy visszaállítását kapnám a feladatom, akkor egyszerűen felmondanék az állásról!

A hógolyót ezeknek az eseteknek a kezelésére építették.

Ez így történik: szüksége van egy Snowball eszközre az Amazontól, amelyet kiszállítunk Önnek. Csatlakoztatja a rendszeréhez, és egyik napról a másikra abszurd mennyiségű adatot ír rá. Ha elkészült, értesíti az Amazont, és felveszik az eszközt, visszaküldik az adatközpontba, és az összes adatot visszatöltik az S3-fiókjába.

A legjobb része ennek az egész folyamatnak, hogy a Snowball eszköz kivételesen hatékony, több protokollt is támogat, és manipulációbiztos. Tehát ha olyan adatokkal küszködött, amelyek valóban nagyon nagyok, és főleg az archiválással kapcsolatosak, próbálja meg Snowball!

  Az Outlook-naptár megosztása

Megbízható tanácsadó

A közönséges név ellenére, Megbízható tanácsadó értékes szolgáltatás, ha Ön széles körben használja az AWS-t.

Gondoljon a Trusted Advisorra, mint egy olyan eszközre, amely segít új infrastruktúrák tervezésében, a meglévők optimalizálásában, vagy egyszerűen csak ellenőrzéseket hajthat végre, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a telepítések megfelelnek az AWS biztonsági szabványainak. Tekintettel arra, milyen nehéz ezt akár egyetlen szerveren is manuálisan megtenni, azt mondanám, hogy a Trusted Advisor az egyik rejtett gyöngyszem a kevésbé ismert AWS-ajánlatok között.

Mindez kissé elvontnak tűnhet, ezért nézzünk néhány konkrét példát arra, hogyan segíthet Önnek egy Megbízható Tanácsadó.

EC2 optimalizálás

A Trusted Advisor átvizsgálja a futó EC2 példányokat, és jelentheti a rendkívül alacsony CPU- és hálózatkihasználás eseteit. Ez segít felfedezni a tényleges használati mintákat, és megtakarítani az AWS-számláit azáltal, hogy egyes példányait a nagyon szegény időszakokban leváltja. Önmagában bonyolult lenne találkozni ezzel az információval.

S3 Biztonság

A nem megfelelő S3-jogosultságok miatti biztonsági hibák száma túl sok ahhoz, hogy megszámoljuk. Túl gyakran előfordul, hogy egy vállalat véletlenül nyilvánossá teszi az S3 gyűjtőhelye(ke)t, és az érzékeny adatok, amelyeknek rejtve kell maradniuk, nyilvánosságra kerülnek, és megkettőződnek a rosszindulatú entitások kezében.

A javítás elméletileg egyszerű: az S3 biztonsági engedélyeinek megfelelő kezelése, de nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni. Ez különösen olyan projekteknél fordul elő, amelyek egy ideje futnak, és valaki véletlenül vagy tesztelés céljából módosítja a biztonsági beállításokat, de elfelejti visszaállítani azokat. A Trusted Advisor segítségével az ilyen eseteket a rendszer észleli és azonnal értesíti.

Ez a két példa meg sem karcolja a szélesség arról, hogy a Megbízható Tanácsadó mit tehet Önért. Mivel ezen ellenőrzések közül sok ingyenes, csak azt tudom mondani, hogy az AWS-telepítések szintjétől függetlenül a Megbízható Tanácsadó kötelező.

AWS röntgen

A mikroszolgáltatások nagyon szórakoztatóak, különösen azoknak az evangélistáknak és menedzsereknek, akik értesülnek idilli előnyeikről, és nem kell kódolniuk őket. De a fejlesztők számára a Microservices az építészet és a hibakeresés rémálma. Nehéz nyomon követni az üzeneteket, amint azok szolgáltatásról szolgáltatásra haladnak, és gyakran lehetetlen megmondani, hogy valami miért nem működik, vagy miért veszett el egy bizonyos üzenet.

Különösen akkor válik rosszul, ha nagyszámú szolgáltatásról van szó. A lehetséges interakciók száma elég magas ahhoz, hogy túlterhelje az elmét, nem is beszélve a kódról. Tekintsük a következő mikroszolgáltatási diagramot, amely a StackExchange fórumairól származik, és képzelje el, hogy végig kell követnie ezt a káoszt.

  Hogyan tudom ideiglenesen letiltani a TikTokot

Szerencsére vele Röntgen, az AWS rendelkezik egy olyan eszközzel, amely nagyban leegyszerűsíti a mikroszolgáltatások hibakeresését. Lényegében az X-Ray egy olyan szolgáltatás, amely automatikusan összegyűjti a kérésnaplókat minden egyes telepített szolgáltatásról, szolgáltatásonként leegyszerűsíti ezeket a naplókat, és kombinálja azokat más adatokkal, például a késleltetéssel és az átviteli sebességgel, hogy mindenkor információban gazdag pillanatképet nyújtson a történésekről. a rendszeredben.

A X-Ray mikroszolgáltatásokon és szerver nélküli architektúrákon is működik. Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy nem érhető el minden AWS-ajánlatban (csak az Amazon EC2, az Amazon EC2 Container Service (Amazon ECS), az AWS Lambda és az AWS Elastic Beanstalk, és csak három programozási nyelv/környezet támogatott. jelenleg: Java, .NET és Node. Ez azért van így, mert a X-Ray-nek közvetlenül kölcsönhatásba kell lépnie a kóddal, és ez hatalmas fejlesztési erőfeszítést igényel az Amazon részéről.

Ennek ellenére 100%-ig biztos vagyok abban, hogy hamarosan további nyelvek is támogatottak lesznek (személy szerint látom, hogy a Go, a Scala, a Kotlin stb. hamarosan támogatást kap, és a tolmácsolt nyelvek később következnek).

Következtetés

Ebben a cikkben csak azt szerettem volna bemutatni, hogy az AWS többet jelent, mint az EC2, ELB, RDS, S3 stb. Nem csak az infrastruktúra, hanem a támogató eszközök is az, ahol az AWS gyorsan kiemelkedő. Nem hallunk ezekről a csodálatos ajánlatokról, mert az Amazonnak nincs helye és költségvetése mindegyik reklámozására – az írás pillanatában közel 100 ajánlat található az AWS-től!

Ezért nem valószínű, hogy hallani fog ezekről a szolgáltatásokról egy nagyobb eseményen, vagy könyveket/tanfolyamokat találni róluk. A legjobb, ha feliratkozik az AWS hivatalos közleményeire, és nézze meg, nem jelent-e meg valami újdonság, ami megkönnyítheti az életét!

Ha kíváncsi az AWS-re, akkor látogasson el ide Udemyés több száz online tanfolyamot talál a kívánt tárgyhoz.