5 egyszerű fotószerkesztési tipp a fotóinak népszerűvé tételéhez

A különbség a jó és a nagyszerű fotó között az lehet, hogy néhány percet tölt a szerkesztéssel, mielőtt megosztaná. Ezek a technikák gyorsan javíthatják a fényképek minőségét.

Mindezeket a szerkesztéseket okostelefonon is elvégezheti beépített eszközök, például az Apple Fotók alkalmazás vagy a Google Fotók segítségével. Természetesen mindkettőhöz rendelkezésre állnak részletesebb alkalmazások amatőrök és szakemberek.

Részletek helyreállítása az árnyékokból és a kiemelésekből

A csúcsfények a kép legvilágosabb területei, míg az árnyékok a legsötétebbek. Ha ezek közül bármelyik tiszta fehér vagy tiszta fekete, akkor ezek a területek túl- vagy alulexponáltak. Szerencsére megpróbálhat visszakapni néhány részletet ezekről a területekről a „Kiemelések” és az „Árnyékok” csúszkák segítségével.

A

A kép rögzítéséhez használt formátum befolyásolja, hogy mennyi részletet tud visszaállítani. Ha RAW formátumban készített képet a digitális SLR vagy tükör nélküli kamera, vagy van egy okostelefon-alkalmazása, amellyel RAW fényképeket készíthet, sokkal több dolgod lesz.

Ha azonban tömörített képformátumot, például JPEG-et használ, a csúcsfények és az árnyékok részletének nagy része el lesz veszve a tömörítési folyamat során. A RAW-fájlok sokkal nagyobbak, mert megőrzik az exponáló gomb lenyomásakor rögzített összes adatot, beleértve azokat a részeket is, amelyek szerkesztés nélkül az emberi szem számára láthatatlanok.

Ezen a szerkesztetlen képen sötét árnyékok és fényes csúcsok vannak.

Még akkor is, ha okostelefonon JPEG-ben fényképez, néhány részletet helyre kell állítania. A cél itt egy „lapos” kép létrehozása, amelyben nincsenek túl- vagy alulexponált területek. Ezzel elveszíti a kontrasztot, de ez rendben van, mert utána visszaadhatja.

Először is csökkentse a „Kiemelések” csúszkát, amíg meg nem látja, hogy a kép legvilágosabb részei visszatérnek néhány részlethez. Ezután növelje az „Árnyékok” csúszkát, hogy a legsötétebb területeken is helyreállítson néhány részletet.

Az, hogy ezekkel a beállításokkal milyen messzire megy, a képétől, formátumától és az elérni kívánt megjelenéstől függ.

Ugyanaz a kép felülről a csúcsfényekkel és az árnyékokkal a részletek visszaállítása érdekében.

Most egy lapos képe van nagyobb dinamikatartománnyal. Most fokozatosan visszaadhat némi kontrasztot a képbe a kontrasztcsúszka segítségével. Lassan azonban – nem akarja elveszíteni azokat a részleteket, amelyeket most helyreállított. A kulcs az, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a dinamikatartomány és a kontraszt között.

Ezzel a technikával javíthatja a túl- vagy alulexponált képeket úgy, hogy elsősorban a csúcsfényekre, illetve az árnyékokra fókuszál.

Egyenesítse ki fényképeit (vagy keressen más egyenes vonalakat)

Ha még nem igazította ki a képeket, lehetséges, hogy soha nem vette észre, hogy egyenetlenek. Sajnos, ha ezt kezdi észrevenni, az gyorsan megszállottsággá válhat. Megmentheti a józan eszét, ha utómunkában mindig javítja a képeket, mielőtt megosztaná azokat.

A kép kiegyenesítésének legegyszerűbb módja a horizont megkeresése. Ha a képe tájat ábrázol, vagy a horizontot bármilyen jól látható módon ábrázolja (például kívülről készült csoportportré), lehetőség szerint ragaszkodjon a horizonthoz.

Természetesen többről van szó a képek kiegyenesítéséről, mint egyszerűen a horizonthoz igazításról.

Nem minden képen látható a horizont. Ilyen esetekben fontos, hogy keressen más használható egyenes vonalakat. Például beltéri felvételeken kereshet gerendákat vagy oszlopokat. Néha azonban előfordulhat, hogy olyan képen láthatók a vonalak, amelyek kezdetben nem egyenesek, például gerendák egy régi épületben vagy egy ledöntött kerítésoszlop.

Ezekben az esetekben a legjobb döntését kell használnia egy szembetűnő egyenes vonal kiválasztásához, és be kell tartania azt. Itt sok tényező játszik szerepet, beleértve a gyújtótávolságot és a perspektívát a felvétel készítésekor. Például egy felhőkarcoló képe felfelé valószínűleg két összefolyó vonalat tartalmaz, amelyek közelebb kerülnek a csúcshoz.

Sokkal gyakorlatiasabbá teheti a perspektíva-torzító eszközökkel való játékot. Ezek lehetővé teszik a kép manuális torzítását mindkét tengelyen a tökéletes eredmény érdekében.

Azt is megválaszthatja bölcsen a vonalakat, és futhat vele!

Vágja le képeit a jobb kompozíció érdekében

A legtöbb digitális fényképezőgép jelenleg 20 megapixel körüli tartományban fényképez. Ez elegendő egy érintetlen fénykép körülbelül 18 x 12 hüvelykes, 300 dpi felbontású nyomtatásához. Általában akár nagyobb verziót is nyomtathat 200 dpi-vel vagy alacsonyabb felbontással. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha képeket nyomtat, nagy terület áll rendelkezésére a kivágásokhoz és a kompozíció javításához.

Mindig célszerű leszögezni a kompozíciót, mielőtt lenyomná az exponálót. Ha kétszer is meggondolja a lövést, az biztosan javítja a fényképezést. A fotózás azonban azt is magában foglalja, hogy megértsük, milyen változtatásokkal javíthatja a képeket a készítés után, és a vágás hatékony eszköz.

Ennek a szerkesztetlen képnek az előtérben egy zavaró járműtükör látható.

Amit kihagyunk a fényképről, az ugyanolyan fontos lehet, mint az, amit a képen hagyunk. A lábbal történő zoomolás nem mindig lehetséges, és nem mindenki hordhat 400 mm-es objektívet a hátsó zsebében. Ne féljen elveszíteni minden olyan zavaró elemet, amely eltereli a figyelmet a kép tárgyáról.

A körbevágás lehetővé teszi a zavaró elemek eltávolítását.

Ne feledje, hogy a fotózásnál nincsenek szigorú szabályok. Kísérletezzen, amíg elégedett nem lesz az eredménnyel. Felejtsd el a harmadszabályt, vagy legalább ne támaszkodj rá túlságosan a munkafolyamat során. Ehelyett összpontosítson olyan kompozíció létrehozására, amely organikus érzetű, függetlenül attól, hogy a rácsvonalak hova esnek.

Ha a keret széle körül eltávolítja a zavaró előtérben lévő objektumokat vagy idegen részleteket, a tekintet a középen lévő téma felé fordul. Ugyanakkor ellen kell állnia annak a késztetésnek is, hogy agresszíven középre állítsa az alanyait. Az esetek nagy részében a nem középen álló portré vizuálisan tetszetősebb, mint a tökéletesen középre helyezett portré. Ez az oka annak, hogy a dokumentumfilmesek gyakran a keret szélére helyezik témáikat.

Ezért fontosak a vezető vonalak – a képen látható vonalak, amelyek természetesen egy bizonyos irányba vezetik a szemet – a kivágáskor.

Helyes fehéregyensúly a jobb színekért

A legtöbb fényképezőgép és okostelefon jól működik a fehéregyensúly beállításában az első alkalommal. Természetesen egyetlen készülék sem tökéletes. Könnyű kézi fehéregyensúlyt használni, és elfelejteni módosítani. Néha a körülmények gyorsan változnak, vagy a versengő fényforrások felborítják a fehéregyensúlyt.

A különböző fényforrások eltérő hőmérsékletű fényt hoznak létre, és ez tükröződik a fehéregyensúlyban. Az aranyszínű naplemente meleg fényt vet, míg a havas hegy borús felvétele hidegnek és kéknek tűnhet. A cső alakú fénycsövek hideg fehér fényt adnak, míg az asztali lámpák izzólámpái általában melegebbek.

Ha a fehéregyensúly ki van kapcsolva, a bőrtónusok nem fognak megfelelőnek tűnni, ahogy a kép fehér vagy szürke részei sem. Használhatja ezt saját előnyére melegebb vagy hidegebb jelenetek létrehozására, de itt arra fogunk összpontosítani, hogy a lehető legközelebb kerüljön a semleges fehérhez.

A

Ennek legegyszerűbb módja a „Vibrance” csúszka növelése. Ezzel a kép leghalványabb színeit is kiemelheti. Ebből is tudnia kell, hogy túl meleg vagy hideg-e a kép.

Próbáljon egyensúlyt teremteni a hideg (kék) és a meleg (sárga) között a „Hőmérséklet” (vagy egyes szerkesztőkben a „Melegség”) csúszka beállításával.

Miután megtalálta az egyensúlyt a sárga és a kék között, fordítsa figyelmét a zöldre és a bíborvörösre (rózsaszínre). A legtöbb képszerkesztőnek van egy „Tint” csúszkája is, amellyel megtalálhatja a megfelelő egyensúlyt a zöld és a bíbor között. Sokkal könnyebb ezt rendbe tenni a megnövelt „Vibrance” révén.

Ha elérte a megfelelő fehéregyensúlyt, a képnek semlegesnek kell lennie. A fehérnek fehérnek kell lennie, a bőrtónus pedig remélhetőleg a lehető legközelebb lesz a normálhoz. Nehéz lehet a megfelelő bőrtónusokat beállítani, még a beállítás után is, különösen, ha színes világítás van a jelenetben.

Ne felejtse el csökkenteni a „Vibrance” beállítást valami ésszerűbbre, ha végzett.

Élénkítse a színeket a bőrtónusok megőrzéséhez

A „Vibrance” csúszka a kép leghalványabb színeit célozza meg anélkül, hogy túlzásba vinné a már telített tónusokat. Használhatja a „Saturation” csúszkát a teljes színmennyiség növelésére, de ez a teljes képet érinti.

A

Nagyon könnyű túlzásba vinni a színtelítettséget, és radioaktív összevisszaságot létrehozni a képen. A túl telített bőrtónusok sárgaságot idézhetnek elő. A foltok, mint a szeplők vagy anyajegyek, túlságosan eltúlzottak lehetnek.

A képen minden harcolni kezd a figyelemért. Használhat színt a szem megvezetésére, de ezt óvatosan kell megtennie.

Itt jön be a „Vibrance” beállítás. Olyan, mint a „Saturation” csúszka, de edzőkerekekkel. Különösen jó a színek megmentésére az árnyékokban, amelyek az alulexponálás miatt fakulnak.

Ne költsön sokat fotószerkesztőkre

Ismét elvégezheti ezeket a szerkesztéseket közvetlenül az okostelefonján, még a legegyszerűbb fotószerkesztőkkel is, beleértve az Android vagy iPhone beépített eszközeit is.

Bár az Adobe Photoshop továbbra is a vitathatatlan asztali képszerkesztő király, rengeteg olyan alternatíva áll rendelkezésre, amelyekhez nincs szükség havidíjra.