5 A System Center Configuration Manager (SCCM) alternatívái az asztali számítógépek és a kiszolgálók javításához

A Microsoft zászlóshajója az SCCM (System Center Configuration Manager). Ez egy olyan termékcsomag, amely a teljes informatikai környezetet kezeli.

Néhány lépésben üzembe helyezhető, és számos beépített automatizálással rendelkezik, hogy megkönnyítse a használatát. Ez az egyik legnépszerűbb termék az informatikai rendszergazdák számára, és bármilyen méretű vállalat használja.

A kép forrása: microsoft.com

A Microsoft SCCM-ről (System Center Configuration Manager)

Nem sokkal ezelőtt a javítások kezelése fáradságos és időigényes folyamat volt az IT-részlegek számára. A fejlesztőknek és az informatikai rendszergazdáknak egyenként kell letölteniük a javításokat, és egyenként kell telepíteniük a számítógépükre.

Ma már az olyan automatizálási eszközök segítségével, mint a Microsoft SCCM, a Solarwind Patch Manager és még néhány más, az IT-részlegek néhány kattintással gondoskodhatnak a javítások telepítéséről és kezeléséről. Ez időt és pénzt takarít meg, és segít a rendszerek zökkenőmentes működésében.

A Microsoft System Center Configuration Manager (SCCM) egy szoftverkezelési és életciklus-felügyeleti platform, amelyet a szervezetek használnak az IT-infrastruktúra szoftver- és hardvereszközeinek kezelésére. Szoftverleltárt, szoftvertelepítést, szoftverfrissítéseket és konfigurációkezelést biztosít a fizikai, virtuális és felhő infrastruktúrához.

Eszközkezelést is biztosít a Windows, a Microsoft és a harmadik féltől származó szoftverekhez, például az e-mailekhez, a biztonsági és a böngészőbővítményekhez. A Microsoft SCCM egy csak szoftveres termék, amely felhőalapú vagy helyszíni feldolgozást biztosít a szoftverek és hardverek telepítéséhez, frissítéséhez, biztonságossá tételéhez és kezeléséhez.

Bármilyen méretű és léptékű vállalat használja szoftverek telepítésére és kezelésére nagyvállalati hálózatokon. Az SCCM célja, hogy infrastruktúrájuk biztonságosabb telepítésével, kezelésével és frissítésével segítse az informatikai rendszergazdákat a Microsoft-terhelések hatékony és eredményes kezelésében.

Ez egy hatékony informatikai felügyeleti eszköz, amely automatizált, igény szerinti infrastruktúrát, szoftvereket, operációs rendszer-telepítést és javításkezelési képességeket biztosít szerverekhez, asztali számítógépekhez és mobileszközökhöz.

Segíti a felhasználókat abban is, hogy a legtöbbet hozzák ki eszközeikből, például kezeljék, mely alkalmazások töltsenek le, valamint automatikusan frissítik a szoftvereket és az operációs rendszer javításait, hogy javítsák termelékenységüket és csökkentsék eszközeik karbantartási költségeit.

A System Center Configuration Manager segít a szervezeteknek csökkenteni működési költségeiket, valamint fokozni az üzletmenet folytonosságát és a katasztrófa utáni helyreállítási erőfeszítéseket.

A legújabbak szerint elemzésa globális patch-kezelési piac mérete a 2022-es 652 millió dollárról 2027-re 1084 millió dollárra nő, ami 10,7%-os CAGR-növekedést jelent.

Miért kedvelik annyira a vállalkozások az SCCM-et, és miért van nagy felhasználói bázisa?

Régóta használatban van, és jókora telepített felhasználói bázissal rendelkezik.

Íme néhány tényező, amelyek hozzájárulnak az SCCM széles körű elterjedéséhez a különböző szervezetek között:

 • Ez egy sokrétű vállalatirányítási rendszer, amelyet a végpontok, például szerverek, asztali számítógépek, laptopok és egyéb számítástechnikai eszközök központi és virtuális környezetekben történő központosítására és egyszerűsítésére hoztak létre.
 • A Linux, Windows Server, SQL Server, VMware és Hyper-V rendszereken futó munkaterhelések egységes adminisztrációját biztosítja.
 • Hihetetlenül sokoldalú a legtöbb telepítési igényhez, mivel rendkívüli képessége van a különféle eszközökkel és platformokkal való együttműködéshez.
 • Erős programozási nyelvi képességei miatt a fejlesztők könnyedén hozhatnak létre testreszabásokat és integrációkat, miközben más eszközökkel ez rendkívül bonyolult.
 • Segítségével költséghatékonyabban, gyorsabban és hosszabb üzemidővel kezelheti infrastruktúráját.
  Időutazás az „Animal Crossing: New Horizons” című filmben

A Microsoft SCCM alternatívái

Azok a szakemberek és vállalkozások, akik az SCCM alternatíváját keresik, amely hasonló feladatokat lát el, de nagyobb sokoldalúságot kínál, vagy akik SCCM-bővítményeket keresnek, a következő megoldásokat fontolhatják meg.

Mielőtt azonban továbblépne, lássunk néhány SCCM-korlátozást:

A hibrid környezet korlátozott támogatása: Mivel az SCCM-et elsősorban Windows-rendszerekhez tervezték, a frissítések és a funkciók a Windowsra összpontosulnak. A Linux és Mac operációs rendszerek bizonyos mértékig vezérelhetők nem Windows platformokon.

Magas bevezetési költségek: Az SCCM-et általában a Microsoft nagyobb eszközkészletének részeként árulják, és drága a nem vállalati vállalkozások számára. Helyszíni megoldásának működéséhez SQL-kiszolgálóra van szüksége, ami növeli a folyamatos működési költségeket és a karbantartási erőforrásigényt.

A harmadik féltől származó alkalmazások javításának korlátai: Bár az SCCM nagyobb támogatást nyújt a harmadik féltől származó programok számára, mint a WSUS, a harmadik féltől származó alkalmazások javítási képessége még mindig korlátozott.

Solarwind Patch Manager

Solarwind Patch Manager egy webalapú javításkezelő platform minden típusú szervezet számára Windows, macOS és Linux számítógépek kezeléséhez és javításához. A rendszergazdák biztonsági javítások telepítésére, konfigurálására és frissítésére használják hálózatukon, szervereiken és alkalmazásaikon. Automatikus frissítésekkel és biztonsági javításokkal segíti a vállalatokat eszközeik biztonságának és megfelelő működésének megőrzésében.

A platform könnyen integrálható a Microsoft SCCM-mel, bővítheti képességeit, és leegyszerűsítheti a harmadik féltől származó javításokat előre elkészített, iparágilag tesztelt és üzembe helyezésre kész csomagokkal. Így a Solarwind-et nagyszabású kiberbiztonsági és infrastruktúra-védelem kezelésére használják.

Az IT-szakemberek a platformot más bevált biztonsági gyakorlatok, például naplózás, figyelés és riasztások konfigurálására is használhatják. Keretet biztosít az egyéni házirendek és munkafolyamatok létrehozásához is, lehetővé téve a kifinomult alkalmazás- és hálózatvédelmet.

Legjobb jellemzők

 • Az intuitív felhasználói felület megkönnyíti a javítások kezelését, míg a hatékony API-k segítségével szinte mindent automatizálhat, amit a hálózaton telepíteni kell.
 • Igény szerinti javítás engedélyezése az éles rendszerek számára, valamint az egyes gépek, virtuális gépek és hipervizorok javítási életciklusainak kezelése
 • Exportáljon és importáljon javítási adatokat és kiterjedt jelentéskészítési képességeket a megfelelőségi szabványok teljesítése érdekében.
 • Vizualizálja és elemezze a javítási infrastruktúra állapotát

A Solarwind Patch Manager egyetlen, biztonságos helyet biztosít az ügyfeleknek a Windows, a hálózat, a harmadik féltől származó alkalmazások és a virtuálisgép-infrastruktúra frissítéseinek kezelésére, tárolására és terjesztésére. A szoftver 30 napig ingyenesen kipróbálható az élő környezetben történő telepítés előtt.

ManageEngine Endpoint Central

ManageEngine Endpoint Central egy hatékony végpontkezelési platform, amely segít a szervezeteknek észlelni, reagálni és megelőzni a fenyegetéseket a teljes végpontjukon – beleértve a PC-ket, Mac-eket és mobileszközöket is.

Hatékony végpontészlelési és válaszadási képességeket kombinál hatékony rosszindulatú programokkal és sebezhetőség-kezelő eszközökkel, hogy segítse a szervezeteket a végpontokkal kapcsolatos problémák megelőzésében, amelyek hatással lehetnek az üzletmenetükre.

Ez egy sokoldalú platform, amelyet egy rendkívül heterogén, vegyes operációs rendszerből álló környezet kezelésére terveztek (Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Windows Phone OS). Különféle végpontokat támogat, például asztali számítógépeket, okostelefonokat, táblagépeket, szervereket, értékesítési pont-eszközöket, virtuális gépeket, vékonyklienseket és egyéb hálózati összetevőket.

Egyetlen felületet biztosít az összes végponti biztonsági termék kezeléséhez, a vírusirtótól a webszűrésen és az identitáskezelésen át a spamszűrőkig.

Legjobb jellemzők

 • Központosított felügyeleti konzolja segíti a végpontok biztonságának, a sebezhetőség-kezelésnek és a megfelelőség kezelését a szervezetekben.
 • Hatékony harmadik féltől származó javítás: 850+ harmadik féltől származó program támogatása.
 • Lehetővé teszi a biztonság valós idejű ellenőrzését, és fejlett fenyegetésvadászattal biztosítja adatai biztonságát.
 • Erős jelentéskészítési funkció: Több mint 200 beépített jelentés érhető el, amelyek XLSX vagy CSV formátumban könnyen exportálhatók.
 • Részletes újraindítási szabályzat: A felhasználói igények alapján a rendszer újraindítása a rendszer javítása után elhalasztható.
  Az Unreal Engine 4 telepítése Ubuntu-ra

A Manageengine Endpoint Central egy hatékony eszközcsomag, amely segít a vállalkozásoknak fizikai, virtuális és digitális eszközök kezelésében, valamint a megfelelőség megőrzésében. Hatalmas elérhetőségét tekintve a Microsoft SCCM legjobb helyettesítője lehet. Olvass tovább róla előnyei az SCCM-mel szemben.

A szoftver 25 számítógépre és 25 mobileszközre ingyenesen elérhető. Más verziói fizetősek, amelyek támogatják a számítógépek nagyobb adatbázisát, több funkcióval.

Jumpcloud Patch kezelés

Az Jumpcloud Patch felügyeleti platform segíti a csapatokat a hálózati javítások kezelésében és telepítésében. Egyetlen helyen kezelheti az összes javítási igényét, az új javítások keresésétől és tesztelésétől a hálózaton történő telepítésig.

A platform egy irányítópultot kínál, ahol megtekintheti az aktuális javítások listáját és azok állapotát, így folyamatosan tájékozódhat, és bármilyen probléma esetén azonnali lépéseket tehet. A platform segít az operációs rendszer, a böngésző és az alkalmazások sebezhetőségeinek eltávolításában azáltal, hogy automatikusan telepíti az eszközöket biztonságosan és naprakészen tartó javításokat.

A Jumpcloud leegyszerűsítette a javítások kezelését, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy egyetlen felületről gyorsan ütemezéseket készítsenek és kezeljék az eszközjavításokat. A felhasználók immár továbbfejlesztett operációs rendszer-, böngésző- és alkalmazásverzió-ellenőrzést érhetnek el, és fokozhatják az eszközök biztonságát, miközben betartják a szervezeti megfelelőségi követelményeket.

Legjobb jellemzők

 • Hibrid környezetek, például Windows, macOS, Ubuntu Linux stb. központosított vezérlése és láthatósága
 • Egy hatékony és reális javítási ütemterv kidolgozásának megvalósíthatósága, amelyet a felhasználói csoportokon, eszközcsoportokon vagy mindkettőn alapuló szabályok vezérelnek.
 • A rendszer személyre szabott riasztásokat küld adott vagy az összes csoportnak, és a felhasználói viselkedés alapján automatikus végrehajtást tesz lehetővé.
 • Képesség javításokat alkalmazni a teljes Jumpcloud infrastruktúrára egy mozdulattal.

A Jumpcloud környezet lehetővé teszi a javítások kezelését számos operációs rendszerhez és szoftveralkalmazáshoz, mindezt egyetlen műszerfalról. Ezzel időt és pénzt takarít meg, és csökkenti a környezet kockázatát. 10 felhasználásra és 10 eszközre ingyenes, prémium verziója pedig havi 2 dollártól indul felhasználónként.

Automox Patch Management

Automox az egyik olyan eszköz, amely könnyen integrálható a meglévő eszközökbe, beleértve a Microsoft SCCM-et is. Bármilyen méretben is, csak az Automox kínál teljes láthatóságot és kezelést minden egyes Windows, macOS és Linux végponthoz egyetlen platformról.

A felhőalapú Automox a beépített biztonsági paraméterekkel együtt kényszeríti ki az operációs rendszert és a harmadik féltől származó javításokat, ezáltal jelentősen csökkenti a kiberhigiénia alapvető elemeinek kezeléséhez szükséges időt, erőfeszítést és bonyolultságot.

Ez a felhőalapú konzol olyan egyediséggel rendelkezik, mint az eszközök csoportosítása a többplatformos kezelés egyszerűsítése érdekében. Több eszköz és szoftver használata nélkül a platform egyetlen ablakon keresztül segít a biztonsági rések javításában, a szükséges szoftverek telepítésében és a hibásan konfigurált rendszerek kijavításában.

Legjobb jellemzők

 • Az Automoxon keresztüli adatcsere csúcsminőségű biztonsági intézkedésekkel történik, mint például a Perfect Forward Secrecy (PFS) a kulcsok egyeztetéséhez, és AES-128 vagy jobb titkosítást használnak.
 • Parancsfájlkészítés a PowerShellben és a Bashban a végpontokon végzett műveletek automatizálásához és kikényszerítéséhez.
 • A platformon könnyű gyorsabban és hatékonyabban elkezdeni a javításokat, ami akár 80%-kal csökkenti a végpontok adminisztrációjának idejét és költségeit.
 • A végpont ügynököt modern rendszernyelv használatával hozták létre, és biztosítékokat tartalmaz a gyakori kódolási hibák ellen, amelyek biztonsági hibákat okozhatnak.

Az Automox a kategória egyik fejlett verziója, amely lehetővé teszi az automatikus, több operációs rendszer közötti javítást, harmadik féltől származó javításokat, és teljes infrastruktúra láthatóságot biztosít. A szoftver 15 napig ingyenesen tesztelhető.

  Az AirPods firmware frissítése

NinjaOne Patch Management

A G2 szerint NinjaOne a legjobb távoli megfigyelési és felügyeleti eszköz, 100-ból 93-as javítási pontszámmal. Legjobbra értékelt szolgáltatásai közé tartozik a javításkezelés, a távfelügyelet, az alkalmazások telepítése és az eszközkezelés.

Az operációs rendszer- és alkalmazásjavítások automatikus azonosításával, letöltésével és széleskörű telepítésével az automatizálás minimálisra csökkenti az emberi beavatkozás szükségességét. Az egyik megkülönböztető jellemzője, hogy az erős javítási platformon túl távoli felügyeleti lehetőségeket kínál, amelyek megkönnyítik a javítási problémák gyors felfedezését és kijavítását.

A szoftver megszakítás nélkül végzi a javítási tevékenységet úgy, hogy szkripteket telepít a rendszerre a javítás előtt és/vagy után, hogy leállítsa azokat a működési folyamatokat, amelyek megzavarhatják a javítási folyamatot.

Legjobb jellemzők

 • Gyors javítási folyamat: A javítás gyorsan megtörténik a javítások automatikus azonosításával, jóváhagyásával, telepítésével és jelentésével az összes végponton.
 • Szinte azonnal azonosítja és kijavítja a biztonsági réseket
 • Automatikusan javít 100+ harmadik féltől származó szoftvert.
 • Lehetőség az eszköz felébresztésére a sávon belül, a javítások vizsgálata és frissítése előtt.

A NinjaOne egy olyan platform, amelyet minden informatikai adminisztrátor használna az IT-műveletek hatékony egyszerűsítésére, a teljes informatikai kínálat kezelésére, és bárhonnan támogatást nyújthat a végfelhasználóknak. Legfontosabb funkciói, mint például az automatizálás, a végpontfigyelés, a távfelügyelet és az adatvédelem, minden bizonnyal hozzáadott értéket jelentenek a szervezet számára az informatikai környezet biztonsága érdekében.

Miért fontos a javítások kezelése?

Minden nap elteltével gyorsan növekszik a különféle méretű vállalatok elleni kibertámadások száma. A hálózat minden hardverének és szoftverének frissítése nehéz, időigényes és költséges dolog lehet a vállalkozások számára.

Az alábbi néhány pont bemutatja, hogy a javításkezelés hogyan könnyíti meg a javítási munkát az egész infrastruktúrában:

 • A javítások kezelése a számítógépes rendszer változásainak kezelésének folyamata annak érdekében, hogy az biztonságos, megbízható és naprakész legyen. Ez egy folyamatos folyamat annak biztosítására, hogy a rendszer mindig az optimális teljesítményen működjön.
 • A tapaszokat azonnal fel kell helyezni, és alaposan meg kell vizsgálni, hogy biztosítsák a kívánt hatást. A javítás-kezelő rendszer segít abban, hogy a javítások gyorsan telepítésre kerüljenek, és hatékonyak legyenek, így azok nem zavarják meg a szervezet napi üzleti tevékenységét.
 • A javítások kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy rendszerei hatékonyan működjenek, és a jövőben is ellenálljanak a támadásoknak. Segít elkerülni a költséges leállások kockázatát is, ha a javításokat a probléma megjelenése előtt telepíti.
 • A javításkezelő eszközök eltávolíthatják a fel nem használt vagy nem tesztelt javításokat, javítva a rendszer üzemidejét és teljesítményét. Ezenkívül további védelmet nyújthat a biztonsági résekkel szemben, mivel biztosítja, hogy csak ellenőrzött és megbízható javítások kerüljenek alkalmazásra a rendszerekre.

Következtetés

Mivel a javítás rutin kötelező feladat minden vállalat számára, a javítások kezelése erőfeszítés nélkül, költséghatékonyan és időszerűvé teszi ezt a munkát. Számos javításkezelő szoftver létezik, és a vállalat választása teljes mértékben az igényeitől függ. A fenti bejegyzésből kétségtelenül bepillanthat erre a platformra.