3 módszer a szabályozott mappaelérés engedélyezésére/letiltására

A Controlled Folder Access egy beépített védekező mechanizmus a Windows 10 és 11 számára.

A Windows operációs rendszer a kiberbűnözők népszerű célpontja széleskörű használata és a kihasználható sebezhetőségek sokfélesége miatt. A rosszindulatú és zsarolóprogramok támadásai jelentős károkat okozhatnak az adatokban és rendszerekben, ami anyagi veszteséggel, hírnévkárosodással és egyéb negatív következményekkel járhat.

A víruskereső szoftverek telepítése mellett a Windows 11/10 Controlled Folder Access funkciója további védelmet nyújthat a ransomware támadásokkal szemben.

Nézzük meg, miről is szól ez a szabályozott mappaelérés, és mi a fontossága.

Mi az a szabályozott mappahozzáférés?

A Controlled Folder Access a Windows 10 és 11 olyan funkciója, amely extra biztonsági réteget biztosít a fontos fájlok és mappák védelmére a rosszindulatú szoftverek vagy zsarolóprogramok általi jogosulatlan módosításokkal szemben.

Ha ez a funkció be van kapcsolva, akkor korlátozza az alkalmazások azon képességét, hogy hozzáférjenek és módosítsák a védett fájlokat és mappákat. Csak a felhasználó vagy a rendszer által engedélyezett listán szereplő megbízható alkalmazások férhetnek hozzá ezekhez a fájlokhoz és mappákhoz.

A Windows figyeli és figyelmezteti a felhasználót, ha egy nem megbízható alkalmazás megpróbál módosítani egy védett fájlt vagy mappát ezzel a Felügyelt mappahozzáféréssel. Ez a funkció további védelmet nyújt a zsarolóvírus-támadások és más típusú rosszindulatú szoftverek ellen, amelyek megkísérlik titkosítani vagy törölni a fontos fájlokat.

A Windows 10 és 11 rendszerben többféleképpen engedélyezheti a szabályozott mappahozzáférést.

A Windows Security Center használata

 • Kattintson a Windows Start gombra, és írja be a „Windows Security” kifejezést a keresősávba.
 • Kattintson a „Windows Security” elemre az alkalmazás megnyitásához.
 • A bal oldali menüben kattintson a „Vírus- és fenyegetésvédelem” elemre.
 • Görgessen le a „Ransomware-védelem” részhez, és kattintson a „Ransomware-védelem kezelése” lehetőségre.
  Új funkciók a Firefox 29-ben asztali számítógépre és Androidra

 • Kapcsolja be a „Felügyelt mappahozzáférés” alatti kapcsolót a bekapcsolt helyzetbe.
 • A Windows Security mostantól figyeli a védett mappákat, és figyelmezteti Önt, ha egy nem megbízható alkalmazás módosítani próbálja azokat.
 • Védett mappa hozzáadásához kattintson a „Védett mappák”, majd a „Védett mappa hozzáadása” elemre.
 • Válassza ki a védeni kívánt mappát, majd kattintson az „OK” gombra.
 • Megbízható alkalmazásokat is hozzáadhat az engedélyezőlistához, ha rákattint az „Alkalmazás engedélyezése a Felügyelt mappahozzáférésen keresztül” lehetőségre, és válassza ki a hozzáadni kívánt alkalmazást.

Csoportházirend használata

 • Nyomja meg a Windows billentyű + R billentyűkombinációt a Futtatás párbeszédpanel megnyitásához.
 • Írja be a „gpedit.msc” parancsot, és kattintson az OK gombra a Helyi csoportházirend-szerkesztő megnyitásához.

 • A bal oldali panelen keresse meg a Számítógép konfigurációja > Felügyeleti sablonok > Windows-összetevők > Windows Defender Antivirus > Windows Defender Exploit Guard > Ellenőrzött mappahozzáférés elemet.

 • Kattintson duplán a jobb oldali panelen található „Configure Controlled folder access” elemre.
 • Válassza az „Engedélyezve” lehetőséget, majd kattintson az OK gombra.

 • Az „Opciók” részben válassza az „Audit mód” lehetőséget a védett mappák változásainak figyeléséhez, vagy a „Blokkolás mód” lehetőséget a védett mappák módosításának megakadályozásához.

 • Kattintson az „Alkalmaz” gombra, majd kattintson az „OK” gombra a módosítások mentéséhez.
 • Végül pedig egy mappa hozzáadásához a védett mappák listájához nyissa meg a Windows Security alkalmazást, és lépjen a „Vírus- és fenyegetésvédelem” > „Vírusvírus elleni védelem kezelése” > „Védett mappák” > „Védett mappa hozzáadása” menüpontra. Válassza ki a védeni kívánt mappát, majd kattintson az „OK” gombra.

PowerShell használata

 • Nyissa meg a PowerShellt rendszergazdaként. Ehhez kattintson a jobb gombbal a Windows Start gombra, és válassza a „Windows PowerShell (Admin)” lehetőséget.
 • Írja be a következő parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt.
Set-MpPreference -EnableControlledFolderAccess Enabled

 • A parancs futtatása után a Controlled Folder Access engedélyezve lesz az eszközön.
 • Hasonlóan a Controlled Folder Access letiltásához, az „Engedélyezve” szót „Letiltva” értékre kell cserélni.
Set-MpPreference -EnableControlledFolderAccess Disabled

 • A Controlled Folder Access állapotát a következő parancs futtatásával ellenőrizheti.
Get-MpPreference | Select EnableControlledFolderAccess
 • Ha a kimenet „1”-et mutat, akkor a Controlled Folder Access engedélyezve van. Ha a kimenet „0”-t mutat, az azt jelenti, hogy a Controlled Folder Access le van tiltva.
  Hogyan változtassuk meg felhasználónevünket a Robloxon

Megjegyzés: Lehet, hogy újra kell indítania a számítógépet, miután módosította a Controlled Folder Access beállításokat.

Miért kell az adatokat védeni?

Védelem a kibertámadásokkal szemben

A kibertámadások növekvő számával az adatok védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy megóvjuk érzékeny adatait az illetéktelen személyektől. A kiberbűnözők felhasználhatják személyes adatait csaló tevékenységekre, vagy eladhatják azokat a sötét weben.

A személyazonosság-lopás elkerülése

Személyazonosság-lopásról akkor beszélünk, ha valaki ellopja az Ön személyes adatait, és azokat csalás vagy más bűncselekmény elkövetésére használja fel. Adatainak védelmével megelőzheti a személyazonosság-lopást, és elkerülheti az ezzel járó jogi és pénzügyi következményeket.

Az előírások betartása

Iparágától függően előfordulhatnak olyan speciális szabályozások, amelyek megkövetelik az adatok védelmét. A szabályok és előírások be nem tartása esetén jogi és pénzügyi szankciók is kiszabhatók.

A bizalom fenntartása az ügyfelekkel

Ha Ön cégtulajdonos, ügyfelei adatainak védelme elengedhetetlen a bizalmuk megőrzéséhez. Az adatvédelmi incidens károsíthatja az Ön hírnevét, és az ügyfelek elveszíthetik hitüket abban, hogy képes megvédeni adataikat.

Szellemi béke

Az adatok biztonságának tudata nyugalmat biztosíthat és csökkentheti a stresszt. Más feladatokra és tevékenységekre összpontosíthat anélkül, hogy aggódnia kellene az adatszivárgás lehetséges következményei miatt.

  Hogyan lehet megtalálni a Minecraft verziót

Hogyan válasszuk ki a védendő mappákat?

Ezeket a különféle tényezőket kell figyelembe venni, amikor bizonyos fájlok és mappák biztonságossá válnak.

Fontosság

Ellenőrizze azokat a mappákat, amelyek fontos fájlokat, például személyes vagy pénzügyi információkat tartalmaznak, amelyek veszélyesek lehetnek, ha engedély nélkül hozzáférnek vagy módosítanak.

Kockázat

Értékelje az egyes mappák kockázati szintjét olyan tényezők alapján, mint a rosszindulatú programok támadásának valószínűsége és a biztonsági rések lehetséges hatása.

Használat

Fontolja meg, milyen gyakran éri el vagy módosítja az egyes mappákat, és hogy megosztott mappák-e, vagy csak egy adott felhasználó számára érhetők el.

Elhelyezkedés

Nézze meg, hogy a mappa elérhető-e a szervezeten kívülről, és hogy a helyi számítógépen vagy egy hálózati meghajtón van-e tárolva.

Miután azonosította a védelemre szoruló mappákat, a fent felsorolt ​​módszerek bármelyikét követve hozzáadhatja azokat a Felügyelt mappa-hozzáférési listához. Fontos, hogy rendszeresen megvizsgálja és frissítse a védett mappák listáját, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az új vagy módosított mappákra is vonatkozik a titkosítás.

A szerző megjegyzése ✍️

A szabályozott mappahozzáférés fontos biztonsági funkció a Windows 10 és 11 rendszerben, de önmagában nem elegendő a magas szintű biztonság fenntartásához. Ez csak egy védelmi réteg a sok közül, amelyet be kell vezetni a rendszer biztonsága érdekében

A Felügyelt mappaelérésen kívül más biztonsági intézkedések bevezetését is fontolóra kell vennie, például vírus- és kártevőirtó szoftvert, tűzfalat, kéttényezős hitelesítést, erős jelszavakat és rendszeres biztonsági mentéseket.

Remélem, hasznosnak találta ezt a cikket a szabályozott mappaelérésről és annak fontosságáról. Érdekelheti azt is, hogyan állíthatja vissza a törölt fájlokat a lomtárból, miután kiürítette őket Windows és Mac rendszeren.