2021 legjobb folyékony CPU-hűtője: Vélemények + Vásárlási útmutató

Megpróbálja megtalálni a legjobb folyékony CPU-hűtőt 2021-re? Legyen szó hozzáértő rajongóról, aki csak egy gyors listát szeretne kapni a legjobbakról, vagy újonc, aki tájékozott vásárlási döntést szeretne hozni, nálunk megtalálja.

A folyadékhűtés számos előnnyel jár a léghűtéssel szemben, ezek közül nem utolsósorban a kérkedés és a csendesebb üzemi hőmérséklet. Tekintse meg az alábbi vásárlási útmutatót, ha bármilyen kérdése van – ellenkező esetben vessen egy pillantást a legjobb választásainkra!

A legjobb folyékony CPU-hűtő 2021-re: A legjobb választásunk

Elvégeztük a kutatást, hogy ne kelljen, íme a legjobb választásunk a piacon az idei év legjobb folyékony CPU-hűtőjére.

#1. NZXT Kraken M22

Radiátor szélesség: 120 mm | Ventilátor fordulatszám: 500-2000 RPM | Becsült zajszint: 21-36 dBA | Socket-kompatibilitás: Modern Intel és AMD foglalatok | Világítás: RGB logó

Az NZXT Kraken M22 a legjobb 120 mm-es folyékony CPU-hűtőt választottuk. Kisebb méretének köszönhetően ideális folyadékhűtő egy kisebb Mini ITX konstrukcióhoz, különösen olyanhoz, ahol nincs hely egy nagy teljesítményű léghűtőnek. Zajszintje tekintélyesen alacsony, teljesítménye pedig meglehetősen szilárd – ebben a formában és ebben az árkategóriában nehéz felülmúlni a Kraken M22-t a kínálathoz képest.

A fő figyelmeztetés itt az, hogy ha van helye egy nagyobb folyadékhűtőnek vagy egy megfelelő léghűtőnek, akkor ezeket mindenképpen ajánljuk a megnövelt teljesítmény érdekében – különösen, mondjuk a 2. számú választásunkkal. De ha nem bánja, ha csak egy kis hűtési potenciált veszít el, és nagyon szeretné ezt az alacsony profilú folyadékhűtő berendezést, ez a nagyszerű választás az Ön számára.

Ítélet: A legjobb 120 mm-es folyékony CPU hűtő

#2. EVGA CLC 240

Radiátor szélesség: 240 mm | Ventilátor fordulatszám: 500-2400 RPM | Becsült zajszint: 16-39 dBA | Socket-kompatibilitás: Modern Intel és AMD foglalatok | Világítás: RGB logó

Az EVGA CLC 240 a legjobb választásunk a legjobb ár-érték arányú folyékony CPU-hűtőhöz. Nagyszerű hűtési teljesítménnyel rendelkezik, a legtöbb esetben passzolnia kell, és bár nem a legolcsóbb megoldás, minden bizonnyal kiváló az itt látható dolláronkénti teljesítményhez. Ha olyan jó folyadékhűtőt keres, amely tisztességes előnyt nyújt a léghűtéssel szemben a nyers teljesítményben, és nem próbálja megtörni egy csomó extra csengőt és sípot, akkor valószínűleg ez a hűtő az Ön számára.

Itt azonban meg kell jegyeznünk a figyelmeztetést – ez egy kicsit hangosabb, mint a listán szereplő többi AIO teljes terhelés mellett. Ennek ellenére csendesebb, mint az átlagos léghűtő, és nagy az esélye, hogy a hangszórók vagy fejhallgatók könnyen elnyomják a hűtő által keltett extra zajokat.

Ítélet: Legjobb ár-érték arányú folyékony CPU-hűtő

#3. Lian Li Galahad 360

Radiátor szélesség: 360 mm | Ventilátor fordulatszám: 800-1900 | Becsült zajszint: Akár 20 dBA | Socket-kompatibilitás: Modern Intel és AMD foglalatok | Világítás: RGB logó és ventilátorok

Az Lian Li Galahad 360 a legjobb nagy teljesítményű folyékony CPU-hűtőt választottuk, mert… nos, ez a legjobb nagy teljesítményű folyékony CPU-hűtő, amelyet az Amazonon találhatunk. A piacvezető hűtési teljesítményen túlmenően rendkívül halk, és néhány mutatós RGB ventilátort kínál azok számára, akik igazán szeretnék fejleszteni a ház megvilágítását.

A hátrányok olyanok, mint amilyenekre számítani lehet. Ez a nagy teljesítmény részben annak köszönhető, hogy ez egy 360 mm-es AIO, ami azt jelenti, hogy ezt nem fogod belehelyezni egyetlen Mini ITX házba sem, és valószínűleg nem is egy Micro ATX házba. Ez egy hűtő a nagyfiúknak ATX tokkal. Ezenkívül az ár meglehetősen magas, különösen az előző két lehetőségünkhöz képest – de ez várható is, ha a nagy teljesítményre vágyik.

Ítélet: A legjobb nagy teljesítményű folyékony CPU hűtő

240 mm-t szeretne helyette? Szerezd meg a 240-es verzió ennek a hűtőnek – a legtöbb munkaterhelésnél csak néhány fokkal melegebb!

#4. Corsair H115i RGB Platinum

Radiátor szélesség: 280 mm | Ventilátor fordulatszám: 2000 RPM-ig | Becsült zajszint: Akár 40 dBa | Socket-kompatibilitás: Modern Intel és AMD foglalatok | Világítás: RGB logó és ventilátorok

Valljuk be: a mai PC-konstrukciókban a teljesítmény nem minden – az esztétika arra kényszeríti sok építőt, hogy bizonyos alkatrészeket válasszon másokkal szemben.

Ebben az esetben a Corsair H115i RGB Platinum érdekes kompromisszum az esztétika és a nyers teljesítmény között. Ez egy 280 mm-es AIO, amely meglehetősen jó teljesítményt nyújt, de a fő vonzereje egyértelműen az RGB ventilátorokban és a Corsair szoftverben van. Az RGB rajongók számára, különösen azok számára, akik a teljes számítógépükön RGB-t szeretnének, általában a Corsair termékek jelentik a megfelelő utat. A H115i RGB Platinum ezt a trendet követi, és talán nem meglepő módon a legjobb RGB Liquid CPU hűtőnek választottuk, köszönhetően a Corsair RGB szoftverének a ventilátorok mellett.

Az RGB mellett olyan szilárd teljesítményt kap, amely a legtöbb PC-házhoz illeszkedik, kivéve a Mini ITX vagy Micro ATX házakat, amelyek nem támogatják a 140 mm-es ventilátornyílásokat.

Ítélet: A legjobb RGB folyékony CPU hűtő

240 mm-es alternatívát szeretne? Kattintson ide a Platinum H100i beszerzéséhez– ugyanaz a nagyszerű szoftver és a teljesítmény nagy része, de kisebb formában.

A legjobb folyékony CPU-hűtő vásárlása: GYIK és egyebek

Ebben a részben a folyékony CPU-hűtő vásárlásával kapcsolatban felmerülő összes fontos kérdéssel foglalkozunk. Ha úgy érzi, hogy nem ismeri eléggé a folyadékhűtést, a cikknek ez a része némileg enyhítheti aggodalmait, és segíthet a megalapozott vásárlási döntés meghozatalában.

Miben különbözik a folyadékhűtés a léghűtéstől?

Először is, a nyilvánvaló kérdés: miben más a folyadékhűtés, mint a léghűtés?

Őszintén szólva, nem sok. A CPU hűtése általában a hővezető képességen alapul. A hagyományos léghűtő ezt úgy éri el, hogy fém segítségével hőt vezet a hűtőbordába, ahonnan a CPU-ból a hőpasztán keresztül a hűtőbe szállított hő biztonságosan kisugározható. Ezt passzív hűtésnek nevezik, és hordozható eszközökön gyakori. Adjon hozzá egy vagy két aktív ventilátort az említett hűtőbordához, és aktív hűtést kap.

Tehát hogyan érheti el ezt a célt folyadékkal?

Egyszerű: folyadék veszi át a fém helyét. Pontosabban, a folyékony hűtőfolyadék (általában nem egyenes víz, mivel ez veszélyes lehet a rendszerre, és idővel a csöveket is erodálhatja) a CPU-tól a radiátorig kering. A radiátor, amely most egy vagy több ventilátornyílásba van felszerelve a ház belsejében, a hűtőborda helyét foglalja el – itt helyezi el a ventilátorokat, és hűti le a folyadékot, illetve a hardvert.

Attól függően, hogy mit szeretnél, ez lehet jobb vagy rosszabb megoldás, mint a hagyományos léghűtés. Erről lentebb bővebben.

A folyadékhűtés jobb, mint a léghűtés?

Attól függ!

A zajszint az egyik módja annak, hogy a folyadékhűtés egyértelműen jobb, mint a léghűtés. Míg a folyékony és a léghűtésnél is ventilátorokat kell használni a hő elvezetése érdekében, a léghűtő ventilátora közvetlenül a hűtőbordán van, és nem sok segítséget nyújt. A folyadékhűtőnél a hűtőfolyadék már jóval azelőtt elvezeti a hőt, mielőtt a ventilátor belekerülne az egyenletbe, és ha ez sikerül, akkor sokkal alacsonyabb ventilátor-fordulatszámmal (rpm) is képes ugyanazt az alacsony hőmérsékletet elérni – ha nem jobban. ). Viszont kevesebb zaj.

A nagy teljesítményű léghűtők gyakran versenyeznek a folyadékhűtőkkel, különösen az AIO-kkal. A magasabb kategóriás AIO-k (főleg a nagyobb radiátorokkal rendelkezők) nyerhetnek, bár ez jóval magasabb árral jár. Az egyedi hurkok további előnyöket kínálhatnak, de sokkal magasabb ár és több karbantartási/építési gond árán.

Összességében a kettő közötti választás az Ön igényeitől függ. Csak a legjobbat szeretnéd? A léghűtés megteszi a trükköt. De ha szuper nagy teljesítményű hűtést szeretne, vagy egyszerűen azt szeretné, hogy a hőmérséklet a lehető leghalkabb legyen, a folyadékhűtés a jobb megoldás.

Mi a helyzet az egyéni hurokbeállításokkal?

A korábbiakhoz hasonlóan az egyedi hurok folyadékhűtési beállítások biztosítják a legjobb általános hűtési teljesítményt és zajszintet. Ez azonban azt is jelenti, hogy sokkal több pénzt kell költeni – és sok olyan forgatókönyv szerinti beállítást, amely kívül esik e cikk keretein. Ha még nem vagy lelkes, nem igazán javasoljuk, hogy egyéni hurokbeállításokba kezdj – különösen akkor, ha ez az első számítógéped, vagy nincs pénzed az alkatrészek cseréjére hurokhiba esetén. Ha azonban rendkívül magabiztos, és hajlandó a kutatásra és a többletmunkára, egy egyedi hurokbeállítás szórakoztató projektnek bizonyulhat, valódi teljesítményelőnyökkel – vagy egyszerűen fizethet, ha elvégzi helyette.

A nagyobb radiátor jobb?

Igen ám, de megfelelően kell megépíteni (hossza és szélessége jó, vastagsága nem biztos) és megfelelő ventilátorfedéssel kell rendelkeznie. Előfordulhat, hogy például egy nem megfelelően hűtött 360 mm-es radiátor nem működik olyan jól, mint egy megfelelően hűtött 280 mm-es radiátor.

A magasabb ventilátor fordulatszám jobb?

Igen – a nagyobb ventilátorsebesség azt jelenti, hogy több levegőt mozgatnak, és több levegőt mozgatnak = alacsonyabb hőmérséklet. Azonban a ventilátor felépítésének módja is számít – egyes ventilátorok statikus nyomásra (nagy erővel átnyomják a hűtőbordát/radiátort), míg mások nagy légáramlásra (általában kis ellenállással elszívják a házból, vagy bevitel). A ventilátor magasabb fordulatszáma magasabb zajszintet is jelent, bár a pontos zajszint ismételten ventilátoronként változik, és sokan úgy vannak kialakítva, hogy magasabb fordulatszámon csendesebbek maradjanak, mint mások.

Búcsúzó szavak

És ez az!

Reméljük, hogy ez a cikk segített megtalálni az igényeinek legjobban megfelelő folyékony CPU-hűtőt, és válaszoltunk minden felmerülő kérdésére. Ha további kérdései vannak, nyugodtan tegyék fel őket lent a megjegyzések részben – mi mindent megteszünk, hogy segítsünk!