15 kreatív módszer az OpenAI ChatGPT használatára

Számtalan ember hirdeti a ChatGPT-t termelékenységi áldásként, amely nagyszerű segítséget nyújt az állás megszerzésében, a tartalom előállításában, az önéletrajz elkészítésében és minden másban, ami eszébe jut. De mi a helyzet a ChatGPT használatának szórakoztató, szokatlan és ötletes módszereivel?

Így válhat kreatívvá a ChatGPT segítségével.

1. A Google jobb verziója

A ChatGPT alkalmazás letöltése olyan, mintha az internet kompakt verziója közvetlenül a zsebében lenne. A legjobb az egészben az, hogy többé nem kell átgázolnia a hirdetéseken és a hosszú kacskaringós cikkeken, hogy válaszoljon egy olyan egyszerű kérdésre, mint például: „Működik-e az acélserpenyőm indukciós tűzhelyen?”.

A ChatGPT ingyenes verziója nem kapcsolódik az internethez, hanem a képzés során megszerzett információkra támaszkodik. A ChatGPT Plus szolgáltatásra való feliratkozás viszont lehetővé teszi, hogy a ChatGPT-t az internethez kapcsolja, és lekérje az aktuális információkat.

Csakúgy, mint az internet, ez is elronthatja a dolgokat. Van néhány nagy probléma a ChatGPT-vel, amelyeket javítani kell, ezért ügyeljen arra, hogy ne higgyen el mindent, amit mond, és kerülje a magas kockázatú kimenetelek használatát!

2. Kezdj el egy vadonatúj hobbit

Hogyan tanuljak meg zongorázni? Milyen anyagokra van szükség akvarellfestéshez? Hogyan sütök burgonya gratint? Tanuljon meg valami újat, ha felteszi ezeket a kérdéseket a ChatGPT-nek. Sokkal gyorsabban egyszerű választ találni arra, amit keres, mint az internetes blogbejegyzéseken keresztül.

Ha még nem ismeri ezt a technológiát, olvassa el útmutatónkat az OpenAI ChatGPT használatáról.

3. Ismerje meg, hogyan működik valami

Az egyik olyan terület, ahol a ChatGPT kiemelkedik, segít nekünk megérteni a nehéz gondolatokat. Megkérheti, hogy magyarázza el egy híres regény főbb témáit, vagy találja meg a kapcsolatot két ötlet között. És ha a válasznak van olyan része, amelyet nem kap meg, kérje meg a ChatGPT-t, hogy tisztázza a kérdést.

  Honnan tudhatod, hogy valaki letiltott-e téged a Discordon

Ha valami mást szeretne kipróbálni, kérje meg a ChatGPT-t, hogy magyarázzon el egy ötletet egy vicces analógia segítségével, vagy írja meg a választ egy rap dal stílusában.

4. Rajzoljon fel egy webhelyet, és a ChatGPT elkészíti

A ChatGPT nem csak a szavakkal tud beszélni; képeket is képes megérteni és kódot írni. Ha összerakja ezt a két dolgot, egy vázlatnál alig többre épülő weboldalt készíthet. A ChatGPT Plus-on elérhetők azok a multimodális lehetőségek, amelyek lehetővé teszik a kép megosztását a ChatGPT-vel.

Ha kíváncsi arra, meddig mehet el, a következőképpen hoztuk létre a ChatGPT-t egy webalkalmazás elkészítéséhez.

5. Írj egy könyvet

A legtöbb komoly író nevetne azon a gondolaton, hogy bárki felhasználhatja a ChatGPT-t arra, hogy valami könyvhöz hasonlót írjon – és ez így van jól. Nem igazán akarunk MI-bot által írt könyveket olvasni, mert ezzel kihagyná a világot egy másik ember szemszögéből nézve.

A ChatGPT azonban számos módon használható az írási folyamat elősegítésére:

  • Szinonimaszótárként/szótárként
  • Nyelvtan ellenőrzése
  • A hangszín megváltoztatása
  • Parafrázis
  • Körvonalak, címsorok, névgenerálás
  • Beszélgetés az ötleteken keresztül

Csak egy kis képzelőerő kell ahhoz, hogy végiggondold, hogyan tudna a ChatGPT rávenni, hogy befejezd azt a történetet, amelyen már régóta dolgozol. Ezek a dolgok már léteznek külön eszközökben – alkalmazásokban, bővítményekben vagy webhelyeken –, de a ChatGPT ezeket a dolgokat egy helyen egyesíti.

Ez még csak a kezdet. Az egyik dolog, amit megpróbáltunk például, az volt, hogy a ChatGPT-nek betápláltunk egy könyv összefoglalót, és megkértük, hogy a főbb cselekménypontokat egy táblázatba helyezze a leírások mellé. Ezt megteheti saját írásaihoz, így rendszerezheti ötleteit. Valami, ami könnyen egy órát is igénybe vehetett volna, pillanatok alatt elkészült.

6. Írjon üzenetet

Nehéz lehet e-mailt küldeni egy bérbeadónak vagy szabadságot kérni egy főnöktől, de ha a ChatGPT mellett áll, mindig tudni fogja, hogyan kell professzionálisan elrendezni a szavait. A ChatGPT áttekintheti e-mailjeit, és javaslatokat tehet a fejlesztésekre, vagy átírhat valamit más hangnemben, például professzionális, hétköznapi, barátságos, közvetlen.

A ChatGPT használatával kapcsolatban nehéz munkahelyi e-mailek írásához több trükkös helyzetet is bemutatunk.

  Hogyan lehet megölni egy folyamatot Linuxban

7. Biztonságos hely a szellőzéshez

Amikor az élet lehangol, hasznos lehet beszélgetni valakivel. Bár nem mindig lehetséges megosztani gondolatait barátaival vagy családtagjaival, a ChatGPT-nek megadhatja.

Kezelje úgy, mintha egy naplóba írna. Használja arra, hogy leírja érzéseit, vagy talán konstruktívabban, hogy feltárjon egy olyan problémát, amely stresszt okoz. Néha csak arra van szükségünk, hogy érezzük, valaki figyel.

Mint mindig, ügyeljen arra, hogy a dolgok névtelenek maradjanak. A mesterséges intelligencia korszakában az önvédelem első számú szabálya, hogy ne osszunk meg érzékeny információkat egy chatbottal.

8. Stílusjavaslatok

Mindazzal, amit a ChatGPT magába szívott a divattörténetről, meglepően jó hely lehet stílustanácsok után kutatni. Mi működik a naplopóknál? Hogyan öltözhetek fel egy farmert? Milyen klasszikus ruhadarabok legyenek minden nő szekrényében? Kibővítheti kérdésfeltevését színekre, textúrákra, szövetekre, kiegészítőkre és egyebekre.

9. Főzés ChefGPT-vel

Amint azt felfedeztük, az emberek a ChatGPT-t is a konyhába viszik. Útmutatókat találhat a ChatGPT-vel való étkezés elkészítéséhez, valamint olyan példákat, amikor az emberek lefényképezik a hűtőszekrényükben lévő ételeket, és cserébe receptjavaslatokat kapnak a ChatGPT-től.

Ha a ChatGPT ingyenes verzióját használja, akkor nem lesz kép funkciója, ezért manuálisan kell megadnia a rendelkezésre álló összetevőket. Ezen kívül rengeteg más dolgot is kipróbálhat, például étkezési ötleteket kérhet a költségek, a kalóriák, a szezonális termékek vagy az adagok mérete alapján.

10. Gyermekmese

A ChatGPT meglehetősen tisztességes mesemondónak bizonyulhat, akitől gyermekei nagyon jól szórakozhatnak! Használhatja, hogy valós embereket alakítson ki gyermekei történetének szereplőiként, vagy történetet generáljon gyermekei kedvenc játékából. Nagyon jól érzik magukat, ha olyan esti mesét hallanak, amely egyedülállónak tűnik az életükben.

11. Írj verset

A történetek létrehozása mellett a ChatGPT verset is készíthet. Remek kiegészítője lehet egy születésnapi üdvözlőlapnak, ha kíváncsi arra, ki ír mostanában verset! Megkérheted, hogy írjon egy híres író stílusában vagy egy adott formátumban, mint egy limerick. Csak adj neki egy témát, és megy.

12. Ötletek ötletbörze

A ChatGPT nagyszerű inspirációs forrás, ha valaha is elakad az ötletek. Az ajándékötletektől a buli megtervezéséig a nyaralási útvonal összeállításáig a ChatGPT pillanatok alatt elkészíti. Ennek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy elkezdje az ötletelést, és olyan ötleteket kínálhat, amelyekre nem is gondolt volna.

  Jegyzet hozzáadása vázlatfájlhoz

13. Kérjen személyre szabott filmjavaslatokat

Írjon be egy műfajt, egy évtizedet, kedvenc színészét vagy bármely más konkrét részletet, és a ChatGPT beküldheti a megfelelő filmjavaslatot. Nincs több doom-görgetés a Netflixen vagy a Rotten Tomato-ról szóló vélemények szűrése.

Megpróbáltunk elmondani a ChatGPT-nek valamit, amit mostanában szívesen néztünk, és megkérdeztük, tudna-e ajánlani, mit érdemes még kipróbálnunk.

Ha kíváncsi arra, hogyan érkezett ezekhez az ajánlásokhoz, a ChatGPT elmondása a következő.

Ebben az esetben az ajánlásokra azon információk alapján következtettem ki, hogy a „Still Game” egy skót komédia, és javaslatokat tettem más, hasonló témájú, humorstílusú vagy ugyanazon szereplők bevonásával készült műsorokhoz. Arra törekedtem, hogy különféle lehetőségeket kínáljak a vígjáték műfaján belüli különböző preferenciák kielégítésére. Ne feledje, hogy a személyes preferenciák eltérőek lehetnek, ezért mindig érdemes megnézni az előzeteseket vagy az ismertetőket, hogy megnézze, megfelel-e egy műsor az Ön ízlésének.

14. Íróblokk legyőzése

A ChatGPT számos módon segíthet túllépni az írói akadályokon, a cikkcímek javaslatától az ötletelésig. Például próbálja meg beírni, amit eddig írt, és kérje meg a ChatGPT-t, hogy soroljon fel néhány alternatív címsort.

Adott egy témát, néhány különböző szempontot is kibontakozhat, amelyekről érdemes lehet írni. Lehet, hogy ez elég ahhoz, hogy kiáradjon a kreatív lé, és túllépjen az írói blokkon.

Meglepődhet, ha azt hallja, hogy a tanárok az osztályteremben is a legtöbbet hozzák ki a ChatGPT-ből.

Használatának egyik módja például az, hogy egy témában feleletválasztós kérdőívet készít. Javasoljuk, hogy adja meg a ChatGPT számára a releváns információkat, például egy szövegrészletet egy tankönyvből vagy webhelyről, és kérje meg, hogy használja forrásként. Amint el tudja képzelni, ez a módszer mindenféle feladatra kiterjed.

Az unalmas feladatok pontosan azok, ahol a ChatGPT jól használható, így a fontosabb feladatokra koncentrálhat. Az AI-technológia ezen előnyei azok, amelyek több embert ösztönöznek arra, hogy AI-ban kezdjenek karriert.

Legyen kreatív a ChatGPT segítségével

Mint minden új technológiának, időbe telhet, míg kitaláljuk a legjobb felhasználási módokat. De amint láthatja, az emberek már újszerű módszereket találnak ki a ChatGPT maximális kihasználására. Ne feledje, hogy nem szeretné nagy kockázatú kimenetelre használni, de ezt leszámítva rengeteg szórakoztató és kreatív módja van a ChatGPT használatának.