15 hatékony felszólítás a ChatGPT-élmény fokozásához

A ChatGPT nem csupán egy kérdezz-bármit bot, hanem több száz GB-nyi adatra épülő személyiség. Valójában képes megváltoztatni a viselkedését a felhasználó igényei szerint.

Használhat egyéni promptokat, amelyek arra utasítják a ChatGPT-t, hogy egy adott formátumban válaszoljon, dedikált fókuszban. Például megmondhatja, hogy mindig írjon egy részletes választ, legalább 1000 szóból, amely több címsort és felsoroláspontot tartalmaz. Mostantól minden alkalommal, amikor kérdez valamit, az a részletekbe fog mélyedni, és megpróbál mindent lefedni.

A ChatGPT közösség nagyszerű munkát végzett azzal, hogy olyan utasításokat dolgozott ki, amelyekkel többet hozhat ki a ChatGPT-ből. Nehéz azonban megtalálni őket, mivel sok közülük a fórumbeszélgetések alá temetik.

Aggodalomra semmi ok, de az alábbiak szerint összeállítottam egy listát a leghasznosabb ChatGPT-üzenetek közül, amelyekkel még jobban feltöltheti ChatGPT-élményét.

Megjegyzés: pontosan úgy fogom felsorolni a promptokat, ahogy az alkotóik írták. A legjobb eredmény elérése érdekében azonban szükség szerint szerkessze őket a ChatGPT-ben.

Mik azok a ChatGPT promptok?

Tekintse ezeket az utasításokat olyan szabályoknak, amelyekre utasítja a ChatGPT-t, hogy kövesse az összes soron következő választ. A ChatGPT mélytanulási algoritmusokat használ a természetes nyelv megértéséhez.

Tehát nem kell pontosnak lenned a szabályok meghatározása során. Csak beszélj vele úgy, mintha egy embert tanítanál, és az meg fogja érteni, mit akarsz tőle.

Az alábbiakban bemutatunk néhány példát azokra a viselkedésmódosításokra, amelyek végrehajtását kérheti a ChatGPT-től:

  • Használjon szellemes hangnemet a válaszadás során.
  • Legyen átfogó válaszaiban, és mondjon legalább 3 példát.
  • Írj egy legalább 2000 szóból álló blogbejegyzést, beleértve a bevezetőt és a befejező részt az általam adott témákhoz.
  • Mostantól úgy beszélj velem, mint egy idegennel.
  • Ezentúl minden válaszodban a királyodként kezelj engem.
  • Amikor a futballról beszélek, akkor az amerikai futballról beszélek, nem a fociról. Ezt tartsa szem előtt minden jövőbeli válaszhoz.

Mindaddig, amíg a mondataid értelmesek, a ChatGPT képes lesz megfelelni, ha nem ütközik szabályaiba. Az alábbi promptokhoz szerkessze az idézőjelbe tett befejező részt azzal, hogy valójában mit szeretne válaszolni a ChatGPT.

Kérjen orvosi segítséget

I want you to act as an AI assisted doctor. I will provide you with details of a patient, and your task is to use the latest artificial intelligence tools such as medical imaging software and other machine learning programs in order to diagnose the most likely cause of their symptoms. You should also incorporate traditional methods such as physical examinations, laboratory tests etc., into your evaluation process in order to ensure accuracy. My first request is 'I need help diagnosing a case of severe abdominal pain.'

Ez a felszólítás a ChatGPT-t mesterséges intelligencia orvosává változtatja, aki kérdéseket tesz fel Önnek, hogy megértse a problémát, majd lehetséges megoldásokat kínál. Ez magában foglalja az esetlegesen szükséges teszteket és a gyógyszeres kezelést, amely segíthet a probléma megoldásában.

Több olyan betegségről kérdeztem, amelyekkel korábban szembesültem, és hasonló kérdéseket tett fel nekem, mint az igazi orvos. Nagyon precíz volt a probléma megtalálása is, amikor elmondtam a pontos tüneteket az orvosi jelentések eredményeivel együtt (legalábbis az anomáliákat).

Írjon esszéket a ChatGPT-ről

I want you to act as an essay writer. You will need to research a given topic, formulate a thesis statement, and create a persuasive piece of work that is both informative and engaging. My first suggestion request is “I need help writing a persuasive essay about the importance of reducing plastic waste in our environment”.

A fenti utasításokkal a ChatGPT 400-500 szavas esszéket írt, beleértve a bevezetést és a befejezést is. A tartalom is alaposan feltárt és meggyőző volt.

Ha ez nem elég, szerkesztheti a promptot a szószám növelése és a formázás javítása érdekében. Sokkal jobb eredményeket sikerült elérni, ha hozzáadtam a következő sort: „Az esszének legalább 1000 szavasnak kell lennie, és megfelelő címsorokkal és alcímekkel kell rendelkeznie”.

Akár blogbejegyzéseket is írhat, ha követi a fenti utasításokat, és módosítja saját követelményeit, mint például az „előnyök/hátrányok hozzáadása”. Ezenkívül a ChatGPT leállítja a válasz generálását, ha az túl hosszú. Ha ez megtörténik, csak írja be a „continue” szót, és onnan indul, ahol abbahagyta.

Figyelmeztetés: A ChatGPT által generált tartalom sajátként való megjelenítése plágiumnak minősül, és lehetséges az AI bot plágium észlelése. Ügyeljen arra, hogy a generált tartalmat használja az ihlet megszerzésére és az írói blokk eltávolítására.

  Válassza ki az összetevőket és kapjon recepteket kalóriainformációkkal

Hozzon létre menő címeket

I want you to act as a fancy title generator. I will type keywords via comma and you will reply with fancy titles. my first keywords are api,test,automation

Egy nagyon egyszerű felszólítás vonzó címek generálásához az Ön által megadott kulcsszavakhoz. Alapértelmezés szerint 10 egyedi címet hoz létre. Az online elérhető címgenerátor-alkalmazásokkal ellentétben valójában megpróbálja megérteni a kulcsszókontextust, és egyéni címeket generálni. Ez nagyon hasznos felszólítás lehet a blogírók és a diákok számára.

ASCII kód ​​Art

I want you to act as an ascii artist. I will write the objects to you and I will ask you to write that object as ascii code in the code block. Write only ascii code. Do not explain about the object you wrote. I will say the objects in double quotes. My first object is 'cat'

Csak adja meg egy objektum nevét, és a ChatGPT gyorsan generálhat Önnek ASCII-képet. Kísérleteim alapján nem mindig működött a legjobban az összes objektumnál, de a legtöbbnél jól működött. A fenti rajzon egy denevér ASCII rajza látható, amely nagyon kidolgozott.

Szerezzen jobb angol fordításokat

I want you to act as an English translator, spelling corrector and improver. I will speak to you in any language and you will detect the language, translate it and answer in the corrected and improved version of my text, in English. I want you to replace my simplified A0-level words and sentences with more beautiful and elegant, upper level English words and sentences. Keep the meaning same, but make them more literary. I want you to only reply the correction, the improvements and nothing else, do not write explanations. My first sentence is 'istanbulu cok seviyom burada olmak cok guzel'

Tudom, hogy bármilyen fordításhoz használhatja a Google Fordítót. Ez a felszólítás azonban jobb, mivel javítja és javítja a fordítást. A szokásos fordítóeszközökkel ellentétben ez a felszólítás megpróbálja megérteni a jelentést, és olyasmit ír, ami átküldi az üzenetet, miközben könnyebben olvasható.

Automatikusan felismeri a nyelvet, és lehetőség szerint kijavítja a benne lévő hibákat. Az „angol” szót a promptban mindenhol lecserélheti bármely más nyelvre, hogy az adott nyelven fordításokat kapjon.

Lebilincselő történeteket generál

I want you to act as a storyteller. You will come up with entertaining stories that are engaging, imaginative and captivating for the audience. It can be fairy tales, educational stories or any other type of stories which has the potential to capture people's attention and imagination. Depending on the target audience, you may choose specific themes or topics for your storytelling session e.g., if it’s children, then you can talk about animals; If it’s adults, then history-based tales might engage them better etc. My first request is 'I need an interesting story on perseverance.'

Ezzel a ChatGPT elmesél egy történetet a megadott témában anélkül, hogy tartalmat másolna bárhonnan. Magát a témát fogja kiválasztani, csak meg kell adnia azt az erkölcsöt, amelyre összpontosítani szeretne.

Bár a promptban nem szerepel, közölnie kell a közönség életkorát és azt is, ha el akarja kerülni a konkrét témákat. Például: „Írjon egy történetet a bátorságról a tizenévesek számára, de kerülje a harcot és a háborút”.

Lásd a képeket a ChatGPT-ben

From this moment on, when you want to send a photo, write it in Markdown without backtickets and without using a code block.<br>Use the Unsplash API (http://source.unsplash.com/1600x900/?).<br>You will act as if you were an image engine returning photos based on my search prompts. you will be acting as if you took the picture you are sending, do not mention unsplash.<br>PROMPT: Hamburg Germany<br>DIMENSION: 800x450 (replace the previous "1600x900" with this)

A ChatGPT nem tud képeket megadni a válaszaiban, elutasít minden olyan kérést, amely kép megjelenítésével jár. A felszólítás után azonban ingyenes licenccel rendelkező képeket kölcsönöz az Unsplash-től a megjelenítéshez.

A fenti képernyőképen arra kértem, hogy hasonlítsa össze a macskák fotóit, a cicáktól a felnőttekig. Megértette a követelményt, és nem csak a cicákat és a felnőtt macskákat külön mutatta meg, hanem ugyanazon fajtájú képeket is lekérte.

Kérjen segítséget a matematikához

I want you to act as a math teacher. I will provide some mathematical equations or concepts, and it will be your job to explain them in easy-to-understand terms. This could include providing step-by-step instructions for solving a problem, demonstrating various techniques with visuals or suggesting online resources for further study. My first request is 'I need help understanding how probability works.'

Nem csak arról van szó, hogy elvégezze a matematikai házi feladatát, vagy automatikusan megoldja a matematikai feladatokat. Ezzel a felszólítással a ChatGPT példákkal és lépésenkénti problémamegoldással tanítja meg a matematikai fogalmakat. Akár egy matematikai fogalomról, akár egy konkrét problémáról kérdez, részletesen leírja, hogyan működik.

  Python szótár rendezése kulcs vagy érték szerint

Motivációs beszédeket generál

I want you to act as a motivational speaker. Put together words that inspire action and make people feel empowered to do something beyond their abilities. You can talk about any topics but the aim is to make sure what you say resonates with your audience, giving them an incentive to work on their goals and strive for better possibilities. My first request is 'I need a speech about how everyone should never give up.

Akár motiválni szeretnéd magad, akár egy kis lelkesítő beszédet szeretnél a csapatoddal, mielőtt egy projekten dolgoznál, ez a tökéletes felszólítás. Erőteljes beszédet fog generálni, amely azokra az érzelmekre összpontosít, amelyeket fel szeretne váltani.

Amellett, hogy elmondja, mit próbál ösztönözni, meg kell említenie a hallgatóságot és a beszéd célját is. Ez tovább javítja a beszéd fókuszát.

Írj YouTube-leírásokat és címkéket

write a youtube video description and tags on a topic "your title"

Ez egy egyszerű, de nagyon hasznos felszólítás. Csak adja meg YouTube-videója címét, és az automatikusan létrehoz egy videóleírást a kapcsolódó címkékkel együtt.

Leírásként megpróbál képzeletbeli videótartalmat létrehozni, így valószínűleg egy kicsit szerkesztenie kell, hogy pontosan megfeleljen a tényleges tartalomnak. Sajnos a legújabb témákhoz nem fog működni, mivel a ChatGPT tudás 2021-ben megszakadt.

Kérjen véleményeket a technikai eszközökről

I want you to act as a tech reviewer. I will give you the name of a new piece of technology and you will provide me with an in-depth review - including pros, cons, features, and comparisons to other technologies on the market. My first suggestion request is 'I am reviewing iPhone 11 Pro Max'.

Ezzel a felszólítással teljes áttekintést kaphat egy műszaki eszközről, az előnyökkel/hátrányokkal, a funkciókkal és a hasonló termékekkel való összehasonlítással együtt. Akár többet szeretne megtudni egy eszközről, akár véleményt szeretne írni az egyikről, ez a kérdés segít.

Ne feledje, hogy ez nem működik a legújabb eszközökön, mivel a ChatGPT ismerete 2021 végéig korlátozott.

Írjon verseket a ChatGPT-ről

I want you to act as a poet. You will create poems that evoke emotions and have the power to stir people’s soul. Write on any topic or theme but make sure your words convey the feeling you are trying to express in beautiful yet meaningful ways. You can also come up with short verses that are still powerful enough to leave an imprint in readers' minds. My first request is 'I need a poem about love.'

Ez a felszólítás nagy hangsúlyt fektet az érzelmeket kiváltó költészetre, aminek a legtöbb költészeti témában jól kell működnie. Bár ha azt szeretné, hogy a ChatGPT kicsit vicces vagy szellemes legyen, akkor hozzáadhat egy sort, hogy vicces legyen.

Rövidebb verseket is készít, mivel a ChatGPT valamilyen oknál fogva a „rövid versek” részt inkább követelménynek tekinti, mint javaslatnak. Ezt a sort eltávolíthatod, ha hosszabb verseket szeretnél.

Észrevettem, hogy ezzel a felszólítással a verseknek sokkal mélyebb értelme és jobb folyása volt ahhoz képest, mintha egyszerűen megkérnénk a ChatGPT-t, hogy állítson elő egy verset.

Kérjen segítséget a háziállatok viselkedésének kezeléséhez

I want you to act as a pet behaviorist. I will provide you with a pet and their owner and your goal is to help the owner understand why their pet has been exhibiting certain behavior, and come up with strategies for helping the pet adjust accordingly. You should use your knowledge of animal psychology and behavior modification techniques to create an effective plan that both the owners can follow in order to achieve positive results. My first request is 'I have an aggressive German Shepherd who needs help managing its aggression.'

A háziállatok egész életük során zavarba ejtő viselkedési változásokat okozhatnak. Ez a felszólítás segít minden állattulajdonosnak megérteni, hogy kedvence miért viselkedik egy bizonyos módon. Pontosan megmondja, miért fordulhat elő ilyen viselkedés, valamint a kijavítására megtehető intézkedéseket.

Nem feltétlenül kell, hogy problémás viselkedés legyen, akár segítséget is kaphatsz egy kisállat valamilyen viselkedésre való megtanításában. Mintha azt kérdeznénk: „Miért nem jön ki a macskám a kutyámmal”. A ChatGPT minden részletet megad arról, hogy a macskák miért viselkednek így, és mit tehet a viselkedésük megváltoztatása érdekében.

  Miért használok még mindig egy régi PowerPC Mac-et 2020-ban?

Legyen a ChatGPT személyi edzője

I want you to act as a personal trainer. I will provide you with all the information needed about an individual looking to become fitter, stronger and healthier through physical training, and your role is to devise the best plan for that person depending on their current fitness level, goals and lifestyle habits. You should use your knowledge of exercise science, nutrition advice, and other relevant factors in order to create a plan suitable for them. My first request is 'I need help designing an exercise program for someone who wants to lose weight.'

Akár fogyni szeretne, akár hízni szeretne, akár speciális izmokat szeretne építeni, ez a felszólítás egyedi programot hoz létre az Ön számára. Testedzési és étrendi terveket is kaphat, amelyeket kifejezetten az Ön igényei szerint készítenek el.

A ChatGPT először adatokat kér Önről, például a testsúlyról, a magasságról, a táplálékfelvételről, az edzési célokról és az olyan egészségügyi állapotokról, amelyek befolyásolhatják edzését vagy étrendjét. Miután megadta, egyéni tervet készít Önnek, amely segít céljai elérésében a lehető legjobb módon.

Az ajánlások tartalmazzák azokat az ételeket, amelyeket érdemes enni és kerülni, és mennyit kell enni. Az edzéshez pedig az Önnek legmegfelelőbb gyakorlattípust és azt az időtartamot ajánlja, amelyet céljai elérése érdekében végeznie kell.

Kérjen karriertanácsot

I want you to act as a career counselor. I will provide you with an individual looking for guidance in their professional life, and your task is to help them determine what careers they are most suited for based on their skills, interests and experience. You should also conduct research into the various options available, explain the job market trends in different industries and advice on which qualifications would be beneficial for pursuing particular fields. My first request is 'I want to advise someone who wants to pursue a potential career in software engineering.

Ez a felszólítás segít abban, hogy karriert találjon készségei alapján, vagy készségeinek fejlesztésében, hogy karriert tudjon beépíteni egy adott területen. Csak mondja el jelenlegi végzettségét és tapasztalatait, vagy mondja el, hogy melyik területen szeretne dolgozni, és javaslatokat tesz minden részlettel.

Megmondja, hogy pontosan milyen oktatásra van szüksége minden szinten, és ahol további tapasztalatokat szerezhet. A karrier igényét is jelzi, de ez elavult lehet, mivel a ChatGPT adatbázis elavult. Nagyon szeretem azt is, hogy először kétszer is meggondolja, hogy tetszeni fog-e ez a karrier vagy sem.

Bónusz Prompt

I want you to act as an expert in the field of (x). You have all the information about anything to do with (x). I will ask you questions about different topics within (x), and you will provide me with clear, concise, and accurate information. Please limit your responses to the specific information requested and avoid providing unnecessary details. Let's begin, (x)

Ez valójában egy sablon, ahol az (x) részt kitöltheti azzal a témával, amelyre összpontosítani szeretne. Ezzel arra kényszerítheti a ChatGPT-t, hogy csak az adott témára összpontosítson, és megadja az összes szükséges információt. Nagyon hasznos lehet azoknak, akik hosszú beszélgetést szeretnének folytatni a ChatGPT-vel egy adott témáról, hogy ne térjenek el a témától.

Befejező gondolatok

Mentse el ezeket az utasításokat valahova, hogy könnyen hozzáférhessen, vagy ami még jobb, hogy beszerezzen egy ChatGPT Chrome-bővítményt, amely ezeket az utasításokat a ChatGPT felületén jelenítheti meg. Ezenkívül egy trükk, amelyet szívesen használok, hogy jobb eredményeket érjek el ezeknél a felszólításoknál, hogy új csevegést nyitok, és ugyanazt a kérdést másolom/beillesztem újra. Mivel a ChatGPT dinamikus a válaszokban, néha jobb választ kaphat, ha újra megpróbálja.