15 DevOps biztonsági bevált gyakorlatok útmutatója

A Verizon kutatása szerint majdnem a cégek 58%-a tavaly adatvédelmi incidens áldozatai voltak, és közülük 41%-uk szoftversérülékenység miatt történt. Az ilyen jogsértések miatt a szervezetek dollármilliókat, sőt piaci hírnevüket is elveszíthetik.

De sok modernizáció történt az alkalmazásfejlesztési módszertanokban. Napjainkban a szervezetek a DevOps elveit és eszközeit követik az alkalmazások vagy szoftverek fejlesztéséhez. A DevOps megközelítésben a teljes alkalmazást nem egy menetben szállítják, hanem iteratív módon fejlesztik és szállítják. És bizonyos esetekben a kiadások is naponta történnek. De nem könnyű feladat megtalálni a biztonsági problémákat a napi kiadásokban. Éppen ezért a biztonság az egyik legkritikusabb tényező a DevOps folyamatban.

Az alkalmazásfejlesztésen (például fejlesztésen, tesztelésen, üzemeltetésen és gyártáson) dolgozó minden csapat felelős a szükséges biztonsági intézkedések megtételéért, amelyek biztosítják, hogy az alkalmazásban ne legyen sebezhetőség, ami a biztonság megsértéséhez vezetne. Ebben a cikkben a DevOps Security bevált gyakorlatairól fogok beszélni az alkalmazások biztonságos fejlesztéséhez és üzembe helyezéséhez.

Valósítsa meg a DevSecOps modellt

A DevSecOps egy másik felkapott kifejezés a DevOps tartományban. Ez a válás alapvető biztonsági gyakorlata, amelyet minden informatikai szervezet elkezdett alkalmazni. Ahogy a neve is sugallja, ez a fejlesztés, a biztonság és az üzemeltetés kombinációja.

A DevSecOps egy módszer a biztonsági eszközök használatára a DevOps életciklusában. Tehát az alkalmazásfejlesztés kezdetétől a biztonságnak is része kell, hogy legyen. A DevOps folyamat integrálása a biztonsággal segíti a szervezeteket abban, hogy biztonságos alkalmazásokat készítsenek, sérülékenységek nélkül. Ez a módszertan segít a szervezet fejlesztési műveletei és biztonsági csoportjai közötti silók eltávolításában is.

Az alábbiakban felsorolunk néhány alapvető gyakorlatot, amelyeket be kell vezetnie a DevSecOps modellben:

  • Használjon biztonsági eszközöket, mint pl Snyk, Checkmarx fejlesztési integrációs folyamatban.
  • Az összes automatizált tesztet biztonsági szakértőknek kell értékelniük.
  • A fejlesztői és biztonsági csapatoknak együtt kell működniük a fenyegetési modellek létrehozásában.
  • A biztonsági követelményeknek magas prioritást kell élvezniük a termékhátralékban.
  • Az infrastruktúra összes biztonsági szabályzatát át kell tekinteni a telepítés előtt.
  Hogyan (és miért) kell használni a Outliers függvényt az Excelben

Tekintse át a kódot kisebb méretben

Érdemes átnézni a kódot kisebb méretben. Soha ne tekintse át a hatalmas kódot, és nem nézi át egyszerre az egész alkalmazást, ez hiba lenne. Tekintse át a kódokat bitenként, hogy megfelelően át tudja tekinteni őket.

Változáskezelési folyamat végrehajtása

Változáskezelési folyamatot kell végrehajtania.

Mostantól, amikor változások történnek az alkalmazásban, amely már a telepítési szakaszban van, nem szeretné, hogy a fejlesztők folyamatosan kódot adjanak hozzá, vagy szolgáltatásokat vegyenek fel vagy távolítsanak el. Ezért ebben a szakaszban az egyetlen dolog, ami segíthet Önnek, a változáskezelési folyamat végrehajtása.

Tehát minden, az alkalmazáson végrehajtandó változtatásnak át kell mennie a változáskezelési folyamaton. A jóváhagyást követően a fejlesztő számára lehetővé kell tenni, hogy változtatásokat hajtson végre.

Folytassa az alkalmazások értékelését a gyártás során

A szervezetek gyakran elfelejtik a biztonságot, amikor egy alkalmazás éles állapotban van.

A pályázatot folyamatosan felül kell vizsgálni. Folyamatosan át kell tekintenie a kódját, és rendszeres biztonsági teszteket kell végrehajtania, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem vezettek be új biztonsági réseket.

Kiaknázhatja a folyamatos biztonsági szoftvereket, mint pl Invicti, Valószínűlegés Betolakodó.

Képezze ki a fejlesztőcsapatot a biztonságról

A biztonsági irányelvekkel kapcsolatban a fejlesztőcsapatot is meg kell tanítania a biztonsági bevált módszerekre.

Így például, ha egy új fejlesztő csatlakozott a csapathoz, és nem tud az SQL injekcióról, gondoskodnia kell arról, hogy a fejlesztő tisztában legyen azzal, mi az SQL injekció, mit csinál, és milyen károkat okozhat. oka az alkalmazásnak. Lehet, hogy nem akar belemenni ennek technikai voltába. Ennek ellenére gondoskodnia kell arról, hogy a fejlesztőcsapat naprakész legyen az új biztonsági normákra vonatkozó irányelvekkel és általános szinten bevált gyakorlatokkal.

  A Vimix GTK téma telepítése Linuxon

Rengeteg webbiztonsági kurzust érdemes megtanulni.

Biztonsági folyamatok kidolgozása és megvalósítása

Maga a biztonság nem futhat folyamatok nélkül, bizonyos biztonsági folyamatokat kell létrehoznia a szervezetben, majd be kell vezetnie azokat.

A megvalósítás után pedig lehetőség nyílna arra, hogy felül kell vizsgálni a folyamatokat, mert bizonyos dolgok nem úgy működtek, ahogyan azt várták, vagy túl bonyolult a folyamat. Ennek bármilyen oka lehet, ezért módosítania kell ezeket a biztonsági folyamatokat.

De bármi is történik, gondoskodnia kell arról, hogy a megvalósítás után a biztonsági folyamatokat felügyeljék és auditálják.

A biztonsági irányítás végrehajtása és érvényesítése

Az irányítási irányelvek bevezetése és betartatása a szervezeten belül nagyon fontos lehet, ha a DevOps legjobb biztonsági gyakorlatait szeretné megvalósítani. Létre kell hoznia ezeket az irányítási szabályzatokat, amelyeket az alkalmazásfejlesztésen dolgozó összes csapatnak követnie kell, mint például a fejlesztés, a biztonság, az üzemeltetés stb.

Minden alkalmazottnak világosan meg kell értenie ezeket az irányelveket, ezért ezeknek az irányelveknek nagyon átláthatónak kell lenniük. Figyelnie kell, hogy a szervezet alkalmazottai betartsák-e az irányítási irányelveket.

Biztonságos kódolási szabványok

A fejlesztők elsősorban az alkalmazás funkcióinak kiépítésére koncentrálnak, és lemaradnak a biztonsági paraméterekről, mivel nem ez a prioritás. A manapság egyre növekvő kiberfenyegetésekkel azonban meg kell győződnie arról, hogy fejlesztőcsapata tisztában van a legjobb biztonsági gyakorlatokkal az alkalmazás kódolása során.

Tisztában kell lenniük azokkal a biztonsági eszközökkel, amelyek segítségével azonosíthatják a kódjukban lévő biztonsági réseket a fejlesztés során, hogy a fejlesztők azonnal módosíthassák a kódot és kijavíthassák a biztonsági réseket.

A kézi munka elkerülése érdekében el kell kezdenie a biztonsági automatizálási eszközök használatát a DevOps folyamatokban.

Hozd a képbe az automatizálási eszközöket, hogy ne csak a tesztelést végezd el az automatizálási eszközökkel, hanem megismételhető teszteket is építs egy alkalmazásra. A kódelemzéshez, titkosításokhoz, konfigurációkezeléshez, sebezhetőség-kezeléshez stb. szolgáló automatizált eszközökkel könnyedén fejleszthet biztonságos termékeket.

Végezze el a sebezhetőség értékelését

Végezzen egy sebezhetőségi értékelést az alkalmazás sebezhetőségeinek azonosításához, és az éles környezetben való üzembe helyezésük előtt távolítsa el azokat.

  A Canva használata profi tervezéshez

Ezt gyakran meg kell tenni, és bármilyen biztonsági rést is találnak, a fejlesztőcsapatnak dolgoznia kell a kódon, hogy kijavítsa azokat. Számos sebezhetőség-ellenőrző és -kezelő eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítségével azonosíthatja az alkalmazás gyengeségeit.

Végezze el a konfigurációkezelést

A konfigurációkezelést is be kell vezetnie.

A változáskezelési folyamat, amelyről korábban beszéltem, szintén a konfigurációkezelés része. Tehát gondoskodnia kell arról, hogy milyen konfigurációval van dolgunk, milyen változások történnek az alkalmazásban, ki engedélyezi és hagyja jóvá azokat. Mindez a konfigurációkezelés alá fog tartozni.

Valósítsa meg a Legkisebb kiváltságos modellt

A DevOps biztonsági bevált gyakorlataiban az egyik kritikus hüvelykujjszabály a legkisebb jogosultságmodell használata. Soha ne adj több kiváltságot senkinek a szükségesnél.

Például, ha egy fejlesztőnek nincs szüksége ROOT vagy rendszergazdai hozzáférésre, normál felhasználói hozzáférést rendelhet hozzá, hogy dolgozhassanak a szükséges alkalmazásmodulokon.

Különítse el a DevOps hálózatot

Alkalmazzon hálózati szegmentációt a szervezetben.

A szervezet eszközei, például alkalmazások, szerverek, tárolók stb., nem futhatnak ugyanazon a hálózaton, ami egyetlen hibapont problémájához vezet. Ha egy hacker bejuthat a szervezet hálózatába, a hacker átveheti az irányítást a szervezet összes eszköze felett. Tehát minden logikai egységhez külön hálózatnak kell lennie.

Például a fejlesztői környezetnek és az éles környezetnek különböző hálózatokon kell futnia, egymástól elszigetelve.

Használhatja a Zero-Trust hálózati megoldásokat is.

Használja a Jelszókezelőt

Ne tárolja a hitelesítő adatokat az Excelben. Ehelyett használjon központi jelszókezelőt.

Az egyéni jelszavakat semmilyen körülmények között nem szabad megosztani a felhasználók között. Az lenne a legjobb, ha a hitelesítési adatokat biztonságos és központosított helyen tárolná, ahová csak az ehhez hozzáféréssel rendelkező csapat tud API-hívásokat kezdeményezni, és használni ezeket a hitelesítő adatokat.

Végezze el az auditálást és felülvizsgálatot

Az auditálást és felülvizsgálatot is folyamatosan be kell vezetnie. Rendszeresen ellenőrizni kell az alkalmazás kódját és a biztonsági folyamatok környezetét, valamint az általa összegyűjtött adatokat.

Következtetés

Íme néhány kritikus DevOps biztonsági bevált gyakorlat, amelyet a szervezetnek követnie kell a biztonságos alkalmazások és szoftverek létrehozásához. A biztonsági gyakorlatok DevOps folyamattal való megvalósítása milliókat takarít meg egy szervezet számára. Tehát kezdje el az ebben a cikkben említett biztonsági gyakorlatok megvalósítását az alkalmazás biztonságos és gyorsabb kiadása érdekében.