13 népszerű AI-modell generatív AI-alkalmazások létrehozásához

Szeretné létrehozni saját generatív AI alkalmazásait? Íme a mesterséges intelligencia modellek listája, amelyek segítenek az indulásban.

Az AI modellek olyan neurális hálózati architektúrák, amelyek rendkívül jól teljesítenek bizonyos feladatokon. Ide tartoznak a képosztályozáshoz és szegmentáláshoz szükséges konvolúciós neurális hálózati architektúrák, generatív, előre betanított nagy nyelvi modellek, diffúziós modellek képgenerálási feladatokhoz, és

A közelmúltban rendkívül népszerűvé váltak a generatív mesterséges intelligencia-alkalmazások – kép, beszéd, szöveg és egyebek – AI modelljei. Ez egyrészt a kutatás fejlődésének, másrészt a nagy teljesítményű számítástechnikához való hozzáférésnek köszönhető.

Íme egy rövid összefoglaló a népszerű mesterséges intelligencia modellekről, amelyeket alább tárgyalok.

ModelKey képességekGPT-4Egy nyílt forráskódú nagy nyelvi modell használható LLM-alapú alkalmazások készítéséreLámaVáltozatos NLP-alkalmazások, a chatbotoktól a kódolási asszisztensekigSólyomA nyílt forráskódú nagynyelvi modell használható LLM-alapú alkalmazások készítéséreStabil diffúzióSzöveg-kép, képfestés, kifestés és felskálázásDALL-E 2Szöveg-kép generálásSuttogásBeszédfelismerés, nyelvi fordítás és nyelvészlelésStableLMNyílt forráskódú könnyű, nagy nyelvi modellCSIPESZKülönféle NLP-feladatok, például kérdések megválaszolása, összegzés és szöveggenerálásInternLMNyílt forráskódú nagy nyelvi modell; LLM-alapú alkalmazások építésére használhatóBármilyen modell szegmentálásaZero-shot általánosítás különféle képszegmentációs feladatokhozWaveGANHanggenerálásCycleGAN és pix2pixKépről képre fordításBioGPTOrvosbiológiai szöveggenerálás és bányászat

A mesterséges intelligencia művészetétől a személyre szabott kódolási asszisztens létrehozásáig számos generatív mesterséges intelligencia-alkalmazást készíthet érdeklődési köre alapján. Az alábbiakban felsorolunk néhány érdekes AI-modellt, amelyeket felfedezhet – a legfontosabb képességeik mellett.

Kezdjük el!

GPT-4

A közelgő utazási terveihez szükséges útvonaltervezéstől a munkaköri leírásnak megfelelő kísérőlevelek elkészítéséig a ChatGPT mindennapi feladataink részévé vált. GPT-4utódja, egy még erősebb nagynyelvi modell.

Ez az OpenAI legerősebb mesterséges intelligencia rendszere, jobb érvelési képességekkel és teljesítménnyel, mint a ChatGPT.

Itt egy technikai előadás arról, hogyan működik a GPT-4, és hogyan készíthet vele alkalmazásokat.

A ChatGPT felületet a ingyenes OpenAI fiók. A GPT-4 eléréséhez azonban ChatGPT Plus előfizetéssel kell rendelkeznie.

Íme néhány alkalmazás, amelyet ezekkel a nagy nyelvi modellekkel készíthet:

 • Egyedi chatbotok
 • CRM platformok fejlesztése
 • Kérdés-válaszolás egyedi korpuszon
 • Egyéb feladatok, mint az összegzés és a szöveggenerálás
  Az Adobe Creative Cloud túl gyorsan lemeríti az akkumulátort? Íme, mit kell tenni

Ezután áttekintünk néhány nyílt forráskódú nagy nyelvi modellt.

Láma

Megjelent a Meta AI Láma, egy alapvető nagy nyelvi modell 65B paraméterekkel, 2023 februárjában. Ezt követően megjelent a LLama 2 az előző kiadáshoz képest jelentős fejlesztésekkel. A következőket érheti el:

 • Láma chat: Finomhangolt Llama 2
 • Code Llama: Llama 2-re épített; több mint 500 milliárd kód tokenre lett kiképezve; támogatja a kódgenerálást az összes legnépszerűbb programozási nyelven

A Llama modelleket letöltheti és használhatja hozzáférést kér. Tekintse meg ezt az oktatóanyagot, hogy megtudja, hogyan használhatja a LLama 2-t Python alkalmazásaiban:

Sólyom

Sólyom a Technology Innovation Institute (EAE) egy újabb nyílt forráskódú nyelvi modellje. A Falcon LLM programcsomag összes modellje nyílt forráskódú, és nyílt hozzáférésű. Így használhatja őket LLM-alapú alkalmazások létrehozásához.

Jelenleg négy modellméret létezik: 1.3B, 7.5B, 40B és 180B. hogy több benchmarknál jobb teljesítményt nyújtson, a 180B modellt egy 3,5T tokenből álló adatkészletre képezték ki. A Falcon LLM a többi vezető nyílt forráskódú LLM-hez hasonlóan teljesít.

A Falcon 180B nyílt forráskódú LLM a GPT-4 teljesítményéhez közeli teljesítményt ér el. Tekintse meg ezt az oktatóanyagot, amely bemutatja a Falcon 180B-t, a használatát, a hardverkövetelményeket és a GPT-4-gyel való összehasonlítását:

Stabil diffúzió

Stabil diffúzió szöveg-kép modell képgeneráláshoz és más kreatív AI-alkalmazásokhoz. Képfelskálázásra és festésre is használható.

Stabil diffúziós XLamely 2023 júliusában jelent meg, számos fejlesztést kínál, többek között:

 • sokkal rövidebb promptokból leíró képeket generál
 • támogatási szöveg létrehozásának képessége a képeken belül
 • képfestési és kifestési feladatok
 • interakció a forrásból származó képpel, hogy változatokat generáljon

Ha szeretné megismerni a diffúziós modellek működését – a varázslat mögötti módszert –, nézze meg Hogyan működnek a diffúziós modelleka DeepLearning.AI ingyenes tanfolyama.

DALL-E 2

DALL-E 2 Az Open AI egy másik népszerű szöveg-képgeneráló modell. Használhatja valósághű képek és művészet létrehozására szövegből – természetes nyelvű leírásból.

A következő feladatokhoz használható:

 • képgenerálás szöveges promptokból
 • képfestés és kifestés
 • egy kép variációinak generálása

A DALL-E 2-t az OpenAI API-n vagy a OpenAI Lab webes felülete.

  Az Amazon Music lemondása telefonjáról, számítógépéről vagy iTunes-ról

Suttogás

Nyissa meg az AI-t Suttogás egy beszédfelismerő modell, amely számos alkalmazáshoz használható, többek között:

 • nyelvi azonosítás
 • beszédfelismerési feladatok, például hangfájlok átírása
 • beszédfordítás

Íme egy oktatóanyag a beszéd szöveggé konvertálásához az OpenAI Whisper API használatával:

A modell kipróbálásához telepítheti a whispert (openai-whisper) a pip használatával, és elérheti az API-t egy Python-szkriptből, hogy átírja a hangfájlokat. Ezenkívül más nagy nyelvi modelleket is használhat az átirat összegzésére és egy hangfájl → összefoglaló folyamat létrehozására.

StableLM

StableLM a Stability AI nyílt forráskódú LLM csomagja. Jelenleg a 3B és 7B paraméterek állnak rendelkezésre. A későbbi kiadások nagyobb, 15B – 65B paraméterekkel rendelkező modelleket fognak tartalmazni.

Tehát, ha szeretne kísérletezni könnyű, nyílt forráskódú LLM-ekkel az alkalmazásaiban, kipróbálhatja a StableLM-et.

CSIPESZ

CSIPESZ a Contrastive Language-Image Pre-training rövidítése. Ez egy neurális hálózat, egy multimodális modell, amely (szöveg, kép) párok nagy adathalmazára van kiképezve. A modell a természetes nyelvi adatokat hasznosítja, megpróbálja megtanulni – a természetes nyelvi leírásokból – a képek szemantikáját. A CLIP modell képes megjósolni a legrelevánsabb szöveget egy képen.

A CLIP segítségével nulla felvételű képosztályozást végezhet – költséges előképzés és finomhangolás nélkül. Ezenkívül kihasználhatja a CLIP és a vektoros adatbázisok képességeit érdekes alkalmazások létrehozásához:

 • szöveg-kép és kép-kép keresés
 • fordított képkeresés

Bármilyen modell szegmentálása

A képszegmentálás a képen belül egy adott objektumhoz tartozó pixelek azonosításának feladata. Megjelent a Meta AI Bármilyen modell szegmentálása (SAM) amelyek segítségével bármilyen kép szegmentálható és tárgyakat vághatunk ki belőlük.

Kép forrása: Szegmentál bármit

A promptok segítségével megadhatja, hogy mit szegmenseljen a képen. A SAM jelenleg a következő promptokat támogatja: határolókeretek, maszkok, valamint elő- és háttérpontok. A modell emellett kiváló nulla-lövés általánosítási teljesítménnyel rendelkezik a korábban nem látott képeken. Tehát nincs szükség kifejezett képzésre.

Próbáld ki a SAM-modell a böngészőjében!

InternLM

InternLM egy nyílt forráskódú nyelvi modell. Kipróbálhatja a 7B alapmodellt és a nyílt forráskódú chat-modellt. A modell támogatja a 8K kontextus ablakot. Ezenkívül az InternLM támogatja a kódértelmező és a függvényhívási képességeket.

Az InternLM a HuggingFace transzformátorok könyvtárában is elérhető. Használhatja a könnyű előképzési keretet. Támogatja az alkalmazások létrehozását és telepítését is LMDeploy. Így az InternLM segítségével teljes körű generatív NLP-alkalmazásokat készíthet.

  A 10 legjobb ingyenes forrás a Git elsajátításához – Verzióvezérlő rendszer

WaveGAN

WaveGAN a hanggenerálás modellje. Segít szintetizálni a nyers hangot valódi hangadatok mintáiból.

Betaníthatja a WaveGAN-t tetszőleges hangfájlokból álló adathalmazra, és szintetizálhatja a hangot kiterjedt előfeldolgozás nélkül.

CycleGAN és Pix2Pix

Eddig foglalkoztunk a beszéd-szöveg, a szöveg-kép és más modellekkel a különféle természetes nyelvi feldolgozási feladatokhoz. De mi van akkor, ha képről képre fordítást szeretne végrehajtani? Itt használhatod CycleGAN a forrástartomány és a céltartomány közötti leképezés megtanulása a képről képre fordítás végrehajtásához.

Ha például egy tópart télen ábrázolja a képet, érdemes lehet lefordítani ugyanazt a képet, amikor az évszak nyár. A ló képén érdemes a lovat zebrára cserélni, miközben megtartja ugyanazt a hátteret. A CycleGAN kiválóan alkalmas ilyen feladatokra.

A pix2pix modell használható kép-kép fordításra; A modell főbb képességei a következők:

 • objektumok rekonstrukciója éltérképekből és
 • képek színezése

Megtalálható a CycleGAN és a pix2pix PyTorch implementációja a GitHubon.

BioGPT

BioGPT A Microsoft egy transzformátormodellje, amelyet orvosbiológiai adatbányászati ​​és szöveggeneráló alkalmazásokhoz használhat. Az általa biztosított szekvencia-sorozat modell megvalósításait használja fairseq.

Fairseq A Facebook-kutatástól (jelenleg Meta AI) egy olyan eszközkészlet, amely szekvenciákról szekvenciára modellek megvalósítását biztosítja az olyan feladatokhoz, mint:

 • nyelvi modellezés
 • fordítás
 • összegzése

Mind a előképzett modellek és finomhangolt modellellenőrző pontok állnak rendelkezésre. A modellt letöltheti az URL-ről vagy a HuggingFace hubról.

A BioGPT modellek szintén a HuggingFace transzformátorok könyvtárának részét képezik. Tehát, ha az orvosbiológiai területen dolgozik, használhatja a BioGPT-t tartomány-specifikus alkalmazások létrehozására.

Becsomagolás

Remélem, talált néhány hasznos modellt, amelyekkel generatív AI-alkalmazásokat készíthet. Bár ez a lista nem teljes, bemutattunk néhány legnépszerűbb modellt, amelyek segítségével alkalmazásokat készíthet szöveg- és hanggeneráláshoz, beszédből szöveggé átíráshoz, képkereséshez és sok máshoz.

Amikor nagy nyelvi modelleket használó alkalmazásokat készít, tisztában kell lennie a gyakori buktatókkal, például a tényszerűen helytelen információkkal és hallucinációkkal. A modellek finomhangolásakor pedig korlátokkal szembesülhet, mivel a finomhangolási folyamat gyakran erőforrás-igényes.

Tehát ha Ön fejlesztő, itt az ideje, hogy csatlakozzon a mesterséges intelligencia forradalmához, és elkezdjen érdekes AI-alkalmazásokat építeni! Ezeket a modelleket kipróbálhatja a Google Colabban vagy más kollaboratív adattudományi jegyzetfüzetekben.