12 legjobb értékesítési folyamatsablon az értékesítési folyamatok egyszerűsítésére

A potenciális ügyfelek generálása és konverziója továbbra is a marketing és értékesítés legfontosabb szempontjai. A megvalósításhoz vezető ügyfélút több szakaszból és döntésből áll, amelyeket meg kell hoznia.

Ha azt szeretné, hogy ez a folyamat zökkenőmentes legyen, mint a vaj, akkor az értékesítési folyamat egyszerűsítésén kell dolgoznia.

De mi a legjobb módja ennek?

Egyszerű, tényleg. A legjobb megközelítés az lenne, ha megértjük az értékesítési folyamat működését, és a megfelelő értékesítési folyamatsablont használjuk hozzá.

Ebből a cikkből megtudhatja, mi az értékesítési folyamat, és hogyan hozhat létre egyet. Áttekintést kap a piacon elérhető legjobb értékesítési folyamatsablonokról is.

Mi az értékesítési csővezeték és jelentősége

Az értékesítési folyamat a vevőnek a potenciális ügyféltől a vásárlóig vezető útjának grafikus ábrázolása. Szisztematikus eljárást kínál, és segíti a döntéshozatalt az értékesítési tölcséren keresztül.

A folyamat magában foglalja a potenciális ügyfelek generálását, a minősítést, az ajánlattételt, a tárgyalást és a záró szakaszt.

Ez kritikus eszköz az értékesítési csapatok számára, mivel segít nyomon követni az előrehaladást, azonosítani a szűk keresztmetszeteket és előre jelezni a bevételeket. A megfelelően irányított értékesítési folyamat növeli az értékesítés hatékonyságát és javítja az ügyfélkapcsolatokat.

Az értékesítési folyamat kulcsfontosságú eleme egy vállalkozásnak, mivel segít:

  • Bevétel-előrejelzés: Ez segít előre jelezni a jövőbeli eladásokat; ezt úgy teheti meg, hogy nyilvántartást vezet az összes lehetséges ügyletről, amely megérett a lezárásra, azok szakaszairól és megvalósítási esélyeiről.
  • Értékesítési folyamat optimalizálása: Az értékesítési folyamat áttekintést nyújt az értékesítési folyamatról. Segít a szűk keresztmetszetek vagy hiányosságok azonosításában, és javítja a konverziós arányokat, így növelve az eladásokat.
  • Erőforrás-allokáció: Jobban allokálhatja az erőforrásokat az értékesítési folyamat különböző szakaszai alapján. Ha például sok ügylet van az ajánlattételi szakaszban, több erőforrást fordíthat az időben történő ajánlatok biztosítására.
  • Teljesítménymérés és -kezelés: Grafikusan mérheti a teljesítményt a folyamatban. Ez lehetővé teszi a vezetőség számára, hogy tudja, ki teljesít jól, és kinek van szüksége képzésre vagy támogatásra.
  • Ügyfélkapcsolat-kezelés: Az értékesítési folyamat segít mérni a potenciális ügyfelekkel való interakciókat. Ez biztosítja az időben történő nyomon követést és a jobb ügyfélkapcsolatokat, amíg a konverziós pontok össze nem érnek.

Hogyan hozzunk létre értékesítési csatornát

1. lépés: Határozza meg értékesítési folyamatát

Az értékesítési folyamat létrehozása az értékesítési folyamat felvázolásával kezdődik. Ügyfélúttérképeket kell készítenie, amelyek a potenciális ügyfelek forrásaiból indulnak ki. Ezek a lead-források az ólommágnesektől a céloldalakig bármiek lehetnek, az Ön marketingstratégiájától függően.

Az értékesítési folyamatnak világos tölcsérspecifikus tevékenységeket is meg kell határoznia. Mindez rendszerezetté és könnyen követhetővé teszi a csővezetéket.

2. lépés: Határozza meg a kulcsfontosságú műveleteket minden szakaszban

Az értékesítési folyamat meghatározása után egy kicsit mélyebbre kell mennie, és meg kell határoznia a kulcsfontosságú műveleteket a csatorna minden szakaszában.

Ehhez meg kell határoznia az ügyfélút érintkezési pontjait. Az ügyfelek érintkezési pontjai olyan alkalmakra utalnak, amikor a potenciális ügyfelek kapcsolatba lépnek Önnel. Ez lehet közvetlen interakció, webhelylátogatás, közösségi média elköteleződés stb.

Az érintkezési pontok segítségével azonosíthatja a kulcsfontosságú műveleteket, amelyeket minden szakaszban meg kell tennie, hogy segítse a tölcsér előrehaladását.

3. lépés: Állítsa be a potenciális ügyfelek áthelyezésének kritériumait a csővezetéken

Ez a lépés arról szól, hogy segítse a potenciális ügyfeleket, hogy a megfelelő időben haladjanak keresztül a csatornán. Ehhez világos kritériumokat kell beállítania a csatorna felső, középső és alsó folyamataira vonatkozóan.

Ideális esetben a csatorna tetején lévő tevékenységek közé tartozik a leadek generálása. Tehát ehhez meg kell határoznia a megfelelő potenciális forrásokat és stratégiákat.

Hasonlóképpen, a tölcsér közepén végzett tevékenységekhez a vezető nevelési kritériumokon kell dolgoznia. A csatorna alján pedig állítson be konverziós feltételeket.

4. lépés: A haladás nyomon követésére szolgáló rendszer megvalósítása

Az értékesítési folyamat előrehaladásának nyomon követése szükséges a lehetséges hiányosságok és kihívások azonosításához. Nyomon követési rendszer megvalósításához állítson be konkrét idővonalakat és a feladat tulajdonjogát. Ez lehetővé teszi a menedzserek és vezetők számára, hogy pontosan meghatározzák azokat a területeket, amelyek esetleg hiányoznak.

5. lépés: Rendszeresen ellenőrizze és finomítsa a csővezetéket

Jó esély van arra, hogy a csővezeték fejlesztésre szorul, ahogy a vállalkozás növekszik. A potenciális ügyfelek forrásai, stratégiái és még a célfiókjai is gyakran változhatnak. Ezért rendszeresen felül kell vizsgálnia és finomítania kell a folyamatot a vevői út vagy az értékesítési folyamat változásai alapján.

Hogyan segít egy előre elkészített sablon az eladások növelésében?

Az előre elkészített értékesítési sablon fellendíti az értékesítést azáltal, hogy strukturált és hatékony keretet hoz létre az értékesítési folyamat kezeléséhez. A sablonok gyakran előre meghatározott szakaszokat és műveleteket tartalmaznak. Segítenek racionalizálni az értékesítési folyamatot, és elkerülni a döntő lépések kihagyását.

A sablonok használatával a csapatok időt takaríthatnak meg az adminisztratív feladatokon, és jobban összpontosíthatnak az értékesítésre. Ezek a sablonok általában beépített nyomkövetési és elemzési funkciókat is tartalmaznak. És a sablonok készen állnak, így nem kell időt fektetni a létrehozási folyamatba, vagy nem kell tudnia, hogy egy adott szempont, például egy tölcsérdiagram az Excelben.

Megfelelő használat esetén ezek a szolgáltatások értékes betekintést nyújtanak az értékesítési folyamatba. Ez lehetővé teszi az értékesítési csapat számára, hogy értékelje a folyamat hatékonyságát.

Sőt, egy előre elkészített értékesítési sablon segíti a konzisztenciát az értékesítési csapat között. Mindenki ugyanazt a folyamatot és kritériumokat alkalmazza a potenciális ügyfelek bevezetéséhez. Ez növeli az együttműködést és a kommunikációt a csoport tagjai között.

Most áttekintünk néhány értékesítési sablont, amelyeket az értékesítési műveletekhez használhat, és amelyek kiegészíthetik az Ön által használt potenciális ügyfelek generáló szoftverét.

Atlassian

A Értékesítési csővezeték sablon az Atlassiantól A Jira segíti az értékesítési csapatokat az ügyletek lezárásában, amelyek megragadják a potenciális ügyfeleket a kezdeti vezető szakasztól egészen a végső ügylet lezárásáig.

A Jira különféle vizualizációs eszközöket kínál az értékesítési folyamatok lista, tábla, naptár vagy idővonal formájában történő megtekintéséhez.

A csapatok testreszabhatják munkafolyamataikat sajátos igényeiknek megfelelően, és javíthatják együttműködésüket. Az Atlassian sablonja bizonyos szakaszokhoz és feladatokhoz idővonal-követési funkciókat is tartalmaz. A menedzserek ezeket az idővonalakat hozzárendelhetik a csapathoz.

Röviden, az Atlassian hatékony módot teremt az értékesítési csapatok számára, hogy irányítsák feladataikat a potenciális ügyletek lezárása érdekében.

HubSpot

A szabad Értékesítési csővezeték sablon a HubSpottól ésszerűsíti az értékesítési csővezetékek kezelését. Automatizálja minden ügylet állapotát, és megbecsüli az egyes ügyletek sikerének valószínűségét.

Ez megkönnyíti az ügylet állapotának nyomon követését az értékesítési folyamaton belül. A sablon a HubSpot CRM részeként érkezik, amely a feladatok automatizálására és a meglévő eszközökkel való integrációra törekszik.

A Hubspot CRM lehetővé teszi a konverziós útvonalak testreszabását a tölcséren keresztül. Tartalmaz egy olyan rendszert, amely az összetett képleteket adatbevitellel helyettesíti, miközben rugalmasságot tesz lehetővé a díjak kiszámításában.

Monday.com

A Értékesítési csővezeték sablon az M-tőlonday.com segít leegyszerűsíteni az ügyféligények kezelésének folyamatát, az interakciókat és az értékesítési csapatok folyamatait.

A sablon integrálható a marketing erőfeszítésekkel, rögzíti a potenciális ügyfelek importálását, és áttekintést nyújt az összes ügylet állapotáról. Néhány további kulcsfontosságú szolgáltatás közé tartozik a névjegyek tárolása és kezelése.

A Monday.com segítségével könnyedén létrehozhat több nézetet az adatok megjelenítéséhez és automatizálhatja az ismétlődő feladatokat. Többek között olyan eszközökkel is integrálható, mint a Salesforce, a Hubspot és a Mailchimp. A sablon megkönnyíti az együttműködést, és segít nyomon követni a bevétel-, költség- és időbecsléseket.

SmartSheet

A Smartsheet ingyenes értékesítési csősablon segít a cégtulajdonosoknak és a szakembereknek az értékesítési folyamatuk minden aspektusával foglalkozni, a kezdeti potenciális ügyfelek generálásától a végső tárgyalási szakaszig.

A sablont személyes vagy szakmai célokra is használhatja. Ez a Smartsheet szélesebb kínálatának része – egy dinamikus munka menedzsment rendszere, amely a munkafolyamatok automatizálásához és a tartalomkezeléshez kínál funkciókat, például blogokat és űrlapokat, valamint egyéb funkciókat.

Ez Smartsheet sablon az elterjedtebb értékesítési folyamat modelljét tükrözi. Egy olyan modell, amely különféle tevékenységeken keresztül követi nyomon az ügyletek lezárását.

Kattintson a Fel gombra

A Értékesítési folyamatsablon a ClickUp szolgáltatásból egy hasznos sablon, amely lehetővé teszi, hogy jobban szervezett legyen és optimalizálja az értékesítési folyamat minden szakaszát.

Először is, egyetlen nézetben megjelenítheti az értékesítési tölcsért. Az ügyfelek adatait különféle objektumokra húzva kezelhetik, és a potenciális ügyfeleket olyan kritériumok szerint is rangsorolhatják, mint a sürgősség, az érték és a potenciál.

Kattintson a Fel gombraA sablon javítja az együttműködést a termékfejlesztés felgyorsítása érdekében. Összességében ez egy felhasználóbarát és pontos sablon az értékesítési előrejelzésekhez.

A sablon olyan funkciókkal rendelkezik, mint:

  • Egyéni állapotok: Lehetővé teszi feladatok létrehozását 30 egyéni állapottal, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek előrehaladásának jobb nyomon követését
  • Egyedi mezők: Megkönnyíti az ügyfélkapcsolatok kezelését, valamint az ügyféladatok megjelenítését
  • Egyéni nézetek: Négy különböző nézetet kínál a ClickUp konfigurációkon keresztül, megkönnyítve az információk hozzáférhetőségét, rendszerezését és megértését
  • Projektmenedzsment: olyan funkciókat kínál, mint az időkövetés, további címkék, függőségi figyelmeztetések, e-mailek és leírások frissítései

A A ClickUp értékesítési folyamatsablonja Létezik a folyamatok egyszerűsítésére és a dolgok egy fokozattal való feljavítására.

Spreadsheet.com

A Értékesítési folyamatsablon a Spreadsheet.com-tól segít nyomon követni és hatékonyan elemezni az értékesítési folyamatot. Ebben a sablonban ügyleteket, cégeket, szerződéseket és interakciókat naplózhat.

Az ügyleteket, azok állapotát, ügyfeleit és interakcióit összekapcsolhatja az összes lapjukkal. Ez teljes képet ad az értékesítési folyamatról. Az irányítópult segít az értékesítési ügyletek megjelenítésében és elemzésében állapot, ügylettulajdonos vagy célzárási dátum szerint.

A Spreadsheet.com szélesebb kínálatának ez a része az „egy rugalmas platform” kategóriába tartozik. Olyan felhasználók számára készült, akik szeretnék kihasználni az emberek, csapatok és szervezetek között könnyen megkettőzhető információkat tartalmazó táblázatok legjobb tulajdonságait.

Levehető

A Airtable Sales Pipeline sablon egy átfogó sablon az értékesítési folyamatok egyszerűsítésére. Grafikus ábrázolást tartalmaz a vásárlói út minden szakaszáról.

A sablon lehetővé teszi az értékesítési képviselők számára, hogy struktúrát alakítsanak ki napi feladataik ellátásához. Ez magában foglalja a nyomon követést, a nyomon követési lépéseket, az értékesítési felkészültséget és a fejlesztési területeket, így alkalmas bármely értékesítési képviselő, menedzser vagy csapatvezető számára.

Az Airtable sablonja központi értékesítési folyamatkövetőként szolgál, amely lehetővé teszi a valós idejű értékesítési információkat. Leegyszerűsíti az eszköz- és feladatkezelést anélkül, hogy több dokumentumra és táblázatra lenne szüksége.

Eladótárs

A Salesmate ingyenes értékesítési csővezeték sablon egy példa egy sablonra, amely útmutatóként segíti a vállalkozásokat egy sikeres értékesítési folyamat felépítésében és végrehajtásában.

Tiszta rálátást biztosít az értékesítési folyamat szakaszaira, felnagyítva az összes értékesítési potenciálra fordított figyelmet. Mivel minden értékesítési szakasz személyre szabható, Ön a jobb konverziós esélyekkel rendelkező leadekre összpontosít.

A Salesmate sablon a múltbeli teljesítmény alapján is segít előre jelezni az eladásokat. És minden ügylethez megadja a várható zárási dátumokat. Ez ideális azoknak az értékesítési szakértőknek, akik különféle értékesítési adatokat elemeznek a tölcsér szakaszainak felépítéséhez.

Ez a Salesmate-sablon lényegében javítja a potenciális ügyfelek generálását, növeli a termelékenységet, és elkerüli a tölcsérszivárgásokat.

Salesflare

A Salesflare ingyenes értékesítési tölcsérsablon segít az értékesítési potenciális ügyfelek rendezett és szervezett nyomon követésében. Vizuálisan jeleníti meg az értékesítési folyamatot, lehetővé téve a bevételek ellenőrzését, javítását és előrejelzését.

A sablon testreszabható, és lehetővé teszi szakaszok és csapattagok hozzáadását vagy eltávolítását. Azt is lehetővé teszi, hogy célokat állítson be, mielőtt bevinné azokat a táblázatkezelő programba. A sablon lehetővé teszi az értékesítési potenciális ügyfelek, az ügylet méretének, a várható zárási dátumnak és az ügyleten dolgozó értékesítési képviselőnek a hozzáadását.

Az „Insights” lap automatikusan frissül a megadott adatokkal a munkalapokon az ügyletek szükséges időkeretének beállítása alapján. Megjeleníti a bevételre, a konverziós arányokra és az értékesítési képviselők teljesítményére vonatkozó előrejelzéseket.

Végül a Salesflare sablonja lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy egyetlen potenciális ügyfél sem marad-e felügyelet nélkül, miközben az értékesítési folyamat minden fázisát továbbfejleszti.

Asana

A Asana értékesítési csővezeték sablon nyomon követheti a folyamat előrehaladását és az egyes fiókok műveleti elemeit. Egyszerűen hozzáadhat vagy frissíthet információkat, bárhol is vannak a potenciális ügyfelek az értékesítési tölcsérben.

Az Asana többféle nézetet biztosít, így Ön az új potenciális ügyfelekre, azok legjobb fiókjaira vagy a veszélyeztetett lehetőségekre összpontosíthat. Szabadon személyre szabhatja a sablont egyéni mezőkkel a becsült lehetőségértékhez, potenciális ügyfelek állapotához stb.

Az Asana sablonjai jól integrálhatók más üzleti eszközökkel, például a Salesforce-szal, így egyszerűsítheti a munkafolyamatokat, és különböző módokon működhet együtt több funkcióval. A sablon bármilyen méretű értékesítési csapaton keresztül működik, csővezetékeik kiépítésével és bővítésével.

Todoist

A Todoist értékesítési csővezeték sablon lehetővé teszi a rendszerezést és az ügyfelekkel való jobb kommunikációt a folyamat strukturált elkészítésével.

Todoist lehetőséget biztosít a potenciális ügyfelek nyomon követésére, miközben biztosítja azok előrehaladását az értékesítési folyamat során.

TodoistA sablon képes kezelni azokat a bonyolultságokat, amelyekkel az összes értékesítési csapatnak szembe kell néznie.

Pipefy

A Pipefy értékesítési csővezeték sablon egy testreszabható eszköz az értékesítési folyamat egyszerűsítésére. Vizuálisan mutatja be a folyamatot a potenciális ügyfelek generálásától az ügylet lezárásáig.

Ez lehetővé teszi a helyszíni személyzet és csapatok számára, hogy nyomon kövessék a lehetőségeket, és azonosítsák az összes potenciális érdeklődőt. Hozzáférhet a teljesítménykövetéshez, és megbecsülheti a szűk keresztmetszeteket a megfelelő erőforrás-allokáció érdekében.

Sőt, a Pipefy személyre szabott diagramok létrehozását is lehetővé teszi az ügyletek kohorszok alapján történő elkülönítéséhez. A sablon nem, vagy csak minimális kódolást igényel, így még a nem informatikusok számára is könnyen telepíthető.

A széles körű alkalmazásintegrációk lehetővé teszik, hogy kapcsolódjon a meglévő ERP-ekhez, HRIS-ekhez és CRM-ekhez.

Becsomagolás

Az előre elkészített sablonoknak és eszközöknek köszönhetően az értékesítési folyamat kezelése sokkal könnyebbé vált.

De melyiket érdemes választani?

Ami a funkciókat illeti, ezek a sablonok önmagukban nem különböznek túlságosan. A legtöbbjük megfelelő szervezési funkciókat kínál, és lehetővé teszi a folyamat testreszabását.

Jó nyomkövetési funkciót is kínálnak a potenciális ügyfelek nyomon követésére. De a fő szempont, amelyet figyelembe kell venni, az integrációs képességek. Végül is az értékesítési folyamatsablon általában a csatornák kezelésének másodlagos összetevője. Ezenkívül bármikor létrehozhat értékesítési folyamatot az általunk tárgyalt lépések követésével.

Ezután a legjobb felhőalapú CRM-megoldások növekvő vállalkozások számára.