11 legjobb MAC-címkereső eszköz minden igényhez

Az IT-szakemberek és a hálózati rendszergazdák számára a MAC-címkereső eszközök hatékony erőforrást jelentenek, amelyek alapvető információkat szolgáltathatnak a hálózathoz csatlakoztatott eszközökről.

Ezen eszközök segítségével ezek a szakemberek azonosítani tudják az eszközök gyártóit és típusait, valamint a MAC-címek egyéb adatait. Ennek eredményeként a kezelési hatékonyságuk és a hibaelhárítási képességük nagymértékben javul.

Itt megvitatjuk azokat a MAC-címeszközöket, amelyek segítenek a hálózati teljesítmény ésszerűsítésében és a biztonsági intézkedések javításában. Először azonban nézze meg a MAC-címek keresésének fontosságát, és azt, hogy ezek az eszközök hogyan segíthetik a hálózati teljesítmény optimalizálását.

Mi az a MAC-cím?

Forrás: wikipedia.org

A MAC-cím rövidítése a Media Access Control cím. Ez egy egyedi azonosító, amelyet általában egy eszköz hálózati adapterébe ágyaznak be a gyártás során. A MAC-cím 12 számjegyből áll, és 48 bites szám. Hat két hexadecimális számjegyből álló csoportból áll. A csoportokat kettősponttal vagy kötőjellel választjuk el.

A számítógépeknek, okostelefonoknak, útválasztóknak, hálózati kapcsolóknak és minden más, hálózatra képes eszköznek egyedi MAC-címe van. Kulcsfontosságú szerepet játszik a különféle hálózati műveletekben, például az eszköz azonosításában, a biztonságban, a hibaelhárításban és a felügyeletben.

A MAC-címkeresés jelentősége a hálózatkezelésben

A MAC-cím keresése elengedhetetlen a hálózatkezelés teljes folyamatában. Lehetővé teszi a hálózatfelügyeletet, az eszközkezelést, az eszközök azonosítását és a hálózat szegmentálását. Íme, mit tehetnek a hálózati rendszergazdák a MAC keresési funkció használatával:

#1. Eszköz azonosítás

A MAC-cím a hálózati interfész-vezérlőkhöz (NIC) csatolt egyedi azonosító. A cím megkeresésével a hálózati rendszergazdák azonosíthatják és megkülönböztethetik a hálózatukon lévő eszközöket, ami fontos az eszközök nyomon követéséhez és a készletkezeléshez.

#2. Továbbfejlesztett hálózati biztonság

Segít az engedélyezett eszközök listájának vezetésében és a jogosulatlanok blokkolásában is. Szükséges olyan feladatokhoz is, mint például a MAC-cím szűrése, amely egy olyan biztonsági gyakorlat, amely lehetővé teszi, hogy meghatározott MAC-címmel rendelkező eszközök csatlakozzanak a hálózathoz. Így a rendszergazdák további biztonsági réteget adhatnak a hálózathoz.

#3. Hálózatfigyelés

A MAC-cím keresése a hálózati forgalom figyeléséhez és az adatfolyam működésének elemzéséhez is elengedhetetlen. A MAC-címek használatával az adminisztrátorok azonosíthatják a hálózati csomagok forrását és célját, képet kaphatnak a forgalmi mintákról, és betekintést nyerhetnek a hálózathasználatba.

#4. Hibaelhárítás

Bármilyen hálózati probléma megoldásához a kulcs a forrás azonnali azonosítása. Ha rendelkezik a MAC-cím részleteivel, könnyebben megtalálhatja az adott MAC-címhez társított eszközt a hibaelhárításhoz.

#5. Vagyonkezelés

A MAC-címek keresése révén a szervezetek rögzíthetik az eszközökhöz társított MAC-címeket, és nyomon követhetik a hálózati eszközök fizikai helyét, tulajdonjogát és konfigurációs adatait. Ami a garanciát és a hálózati infrastruktúra kezelését illeti, ez jelentős szerepet játszik.

#6. Hálózati szegmentáció

A hálózat szegmentálása a hálózat felosztását jelenti kisebb és elszigetelt alhálózatokra. Ez segít a hálózati teljesítmény, a biztonság és a felügyelet javításában. A MAC-címadatok birtokában a rendszergazdák osztályozhatják az eszközöket osztály, funkció, biztonsági követelmények stb. alapján.

A MAC-címkereső eszközök használata a hálózati teljesítménnyel kapcsolatos problémák azonosítására

Bár az alapvető MAC-címet lekérheti számítógépéről vagy hálózati eszközéről, további adatokra van szüksége a hálózati teljesítmény kezeléséhez. Ezek az információk könnyen lekérhetők az interneten elérhető MAC-címkereső eszközök segítségével. Ezek többsége online eszköz, és ingyenesen használható.

Ezeknek az eszközöknek az elsődleges célja a szállítóról vagy gyártóról és a MAC-címhez társított eszköz típusáról szóló információk megosztása. Ezen eszközök egyike sem képes közvetlenül azonosítani az Ön vagy szervezete hálózati teljesítményével kapcsolatos problémákat.

Az ezen online eszközök vagy források által generált információk azonban felhasználhatók a teljes hibaelhárítási folyamat részeként. A következőképpen használhatja az eszközöket a hálózati problémák megkeresésére és megoldására:

  • Először is meg kell szereznie az eszköz MAC-címét vagy annak az eszköznek a MAC-címét, amelyről úgy gondolja, hogy a problémát okozhatja.
  • Itt jön a MAC-címkereső eszközök használata. Adja meg a MAC-címet az eszközön, hogy megkapja a fontos információkat, például a gyártó nevét, az eszköz modelljét és még sok mást.
  • Ezen adatok birtokában megkeresheti azokat a gyakori hálózati teljesítményproblémákat, amelyekről az adott eszköz vagy gyártó ismert. Még a gyártó hivatalos webhelyét is megtekintheti, és megtekintheti a támogatási dokumentációját, hogy keresse az adott eszközhöz kapcsolódó jelentett problémákat, firmware-frissítéseket vagy hibaelhárítási útmutatókat.
  • Ez nem minden; az eszköz által generált adatok segítségével áttekintheti és elemzi az eszköz hálózati konfigurációját is. Ellenőrizze, hogy az eszköz pontos hálózati beállításokat használ-e az IP-konfigurációhoz, az alhálózati maszkhoz, a DNS-kiszolgálókhoz stb., mivel a rosszul konfigurált beállítások teljesítményproblémákat okozhatnak.
  • Ha a hálózati rendszergazdák ki akarják értékelni a szervezet hálózati infrastruktúráját, akkor ezeket az eszközöket használhatják a hálózat összes MAC-címének részletezésére. Így azonosítani tudják a hálózati torlódásokat vagy a hálózati teljesítményt befolyásoló hibás konfigurációkat.

Most, hogy tudja, milyen létfontosságúak a MAC-címkereső eszközök a hálózatkezelésben, itt található néhány hatékony eszköz lista.

MAC-cím keresése

Az eszköz gyártójának vagy nevének megállapítása rendkívül egyszerű a MAC-címkereső eszközzel. Megjelenítheti a szállító nevét, helyét és MAC-adatokat a megadott OUI-ból vagy MAC-címből.

Ez az átfogó eszköz olyan információkat nyújt, mint az OUI, a szállító neve, címe, a hozzárendelés típusa és a kezdeti regisztráció dátuma. A Részletek lap a címtartományt, a blokkméretet, az UAA-t, az átviteli típust és a Wireshark információkat tartalmazza.

Adatbázisa 48 000+ MAC-cím előtaggal frissül, amint frissítés érkezik az IEEE címtárhoz és a Wireshark gyártói adatbázishoz. Ezért minden keresési eredmény a legpontosabb gyártói adatokat kínálja garanciával.

Ez az eszköz ingyenes és nyilvános Rest API-val is rendelkezik. Nagy mennyiségű kérelmet képes kezelni, és alacsony késleltetéssel kezelni.

AllDataFeeds.com

Az AllDataFeeds.com rendelkezik egy ingyenesen használható MAC-címszolgáltató keresőeszközzel. Adja meg MAC-címét bármely szabványos formátumban, és lekéri a szállító, a blokk és a MAC-cím adatait.

Az eszköz által megjelenített néhány kulcsfontosságú paraméter az OUI-szám, a vállalat neve, a cég címe, a magánszállító, a MAC-cím érvényessége, az átvitel típusa, az adminisztráció típusa, a blokk mérete, a blokktartomány, a blokk regisztrációs állapota és a hozzárendelési blokk mérete.

MACVendorLookup.com

Azoknak a hálózati rendszergazdáknak, akik platformot keresnek a szállítók, helyszínek és egyéb információk MAC-címről való megismerésére, a MACVendorLookup.com webhelyet kell használniuk. Ezzel az online eszközzel adatokat kaphat a cég nevéről, címéről, a szállító címtartományáról és típusáról.

Még ha nem is tudja, hogyan találja meg MAC-címét, használhatja a Windows, Mac és Linux útmutatóját. Ezenkívül rendelkezik egy REST API-val, amelyet bármely fejlesztés alatt álló alkalmazásban megvalósíthat.

DNS ELLENŐRZŐ

A DNSCHECKER biztosítja a szükséges információkat számítógépe vagy bármely más eszköz MAC-címéről. Ezt két különböző célra használhatja. Először is megadhat egy MAC-címet vagy OUI-t, hogy megismerje a gyártóját. Vagy megadhat egy szállítónevet, hogy megtudja a MAC-címének tartományait és részleteit.

Az eszköz által generált szállítói adatok a következők: címelőtag, cégnév, cégcím, kezdőcímtartomány és végcímtartomány. Mindegyik információ egy kattintással külön-külön másolható.

Ezenkívül lekéri az Ön IP-címét, és automatikusan megjeleníti a jobb felső sarokban. Ez a platform egy útmutatót is tartalmaz az eszköz MAC-címének megtalálásához.

WhatsMyIP.org

A WhatsMyIP.org megkönnyíti a MAC-cím vagy OUI keresési megoldásokat ezen az online platformon keresztül. Lehetővé teszi a MAC-cím szállítói adatbázis elérését egy teljes MAC-cím, egy OUI-szállító előtag vagy egy szállító/gyártó név használatával.

Amikor megadja a MAC-címet, a webhely azonnal megmutatja a szállító nevét és a cím előtagját. A szállító nevének megadásával megkaphatja a címelőtagok listáját a hozzá tartozó teljes szállítónévvel együtt.

A Miniwebtool platformot is használhatja, hogy tájékozódjon az eladóról vagy a gyártóról. Mindössze a teljes MAC-címet vagy a hexadecimális cím első 6 számjegyét kell megadnia.

A szállítói kereséshez az olyan általános formátumokat támogatja, mint a 34-C9-3D-4F-03-7B, 34:C9:3D:4F:03:7B, 34 C9 3D 4F 03 7B vagy 34C93D4F037B. Ez az eszköz az IEEE MAC-címadatbázisát használja, így biztos lehet benne, hogy a kapott eredmények hitelesek és pontosak.

A Miniwebtool a MAC-címek előtagjainak listáját is kínálja a gyártóktól függően. Ehhez meg kell adnia a teljes vagy részleges gyártó nevét, például az Apple vagy az Apple Computer, Inc. Az ezen a platformon generált eredmények PDF vagy JPG fájlformátumban is letölthetők.

MACVendors.com

Szeretné azonnal megtalálni a MAC-cím szállító nevét? A MACVendors.com azért van itt, hogy kiszolgálja Önt. A 16 500 regisztrált szállítót tartalmazó szállítólistát közvetlenül az IEEE Standards Association-tól kéri le, amelyet naponta többször frissítenek.

Ez a platform mentes minden szükségtelen többletköltségtől, és visszaküldi a szállító nevét, miután elküldte neki a HTTP GET/POST kérést a MAC-címmel együtt. Tartalmaz egy API-t is, amelyet a rendszerében használhat.

Jelenleg az API-hoz évente 3,6 milliárd kérés érkezik. Ennek a platformnak az optimalizált és nagy teljesítményű szerverei akár 100 000 kérést is zökkenőmentesen képesek kezelni az Ön alkalmazása által. Ha azonban napi 1000-nél kevesebb kérést kíván benyújtani, akkor nem kell beszereznie a szükséges API-kulcsot vagy regisztrálnia ezen a platformon.

Egy másik leegyszerűsített online eszköz a MAC-címek kereséséhez a Dan’s Tools. Itt a felhasználók ellenőrizhetik a MAC-cím szállítójának nevét, vagy beírhatják a szállító nevét, hogy megtudják a MAC-cím OUI-kat.

OUI keresés

Az OUI Lookup frissített információkat biztosít felhasználóinak a MAC-címekről és az OUI-szállítókról. Csak írja be a MAC-címet vagy a szállítót a keresőmezőbe, és keresse meg az összes kapcsolódó szállítói információt, például a szállító nevét és a szállító OUI-ját.

A GO gombra kattintva további információkat, például alapvető jelöléseket, pontozott jelöléseket, kötőjeles jelöléseket, maximális és minimális tartományt, valamint egész számot kérhet le. A szállítónévnél a pontos nevet vagy a részben egyező nevet fogadja el.

Ezen a platformon néhány oktatóanyag is található az operációs rendszer és az eszköz MAC-címeinek megkereséséhez, ami rendkívül előnyös a tapasztalatlan felhasználók számára.

Udger

Az Udger egy hasznos forrás, amely lehetővé teszi a MAC-cím szállítóinak információinak megismerését. A platform által használt MAC-címek szállítóinak listáját az IEEE Szabványügyi Szövetség biztosítja. Az adatok naponta frissülnek, így biztos lehet benne, hogy a legfrissebb és legpontosabb adatokat kapja.

Az Udger lehetővé teszi a MAC-cím megadását, és a Keresés gomb megnyomását. Néhány másodpercen belül előállítja a szállítóval kapcsolatos összes létfontosságú információt, például a szállító nevét, a szállító kódját, címét, országát és országkódját.

HWaddress

A HWaddress egy minimális webhely a MAC-címek kereséséhez. Ez a zűrzavarmentes platform nem vonja el a figyelmét rengeteg információval vagy hivatkozással. Ehelyett csak egy üres mezőt tartalmaz, ahová be kell írnia vagy be kell illesztenie a MAC-címet vagy a gyártó nevét. A Keresés gombra kattintás után megjelenik a vállalat neve, az OUI és a MAC tartomány.

Ez a webhely azt is megmondja, hogyan írhatja be ezt a MAC-címet különböző stílusokban, például Unix, Unix nulla-párnázott, határolók nélkül stb. Ezen túlmenően, miután elérte a felületet, automatikusan megjeleníti a nyilvános IP-címét.

Végső szavak

Eddig megvitattuk a legjobb MAC-címkereső eszközöket, amelyek ingyenesen használhatók. Sőt, ezeknek a platformoknak a használata meglehetősen egyszerű, és megkímélik Önt attól a fáradságtól, hogy bármilyen szoftvert telepítsen a helyi rendszerre. Ezek közül néhány még a tömeges kereséshez szükséges API-funkciót is kínálja.

Menjen végig ezeken az online platformokon, és meg tudja találni az igényeinek leginkább megfelelőt.

Ha többet szeretne olvasni a MAC-címekről, itt található egy cikk a MAC-címek szűréséről.