11 csodálatos objektív, amellyel DSLR-jeit új szintre emelheti

A DSLR birtoklása minden fotós álma. Ha Ön is közéjük tartozik, íme néhány fantasztikus objektív opció a DSLR-hez.

Manapság az emberek azt hiszik, hogy a DSLR-ek veszítenek jelentőségükből. Különösen a mindennapi frissítések és a mobilkamerák nagyszerű funkciói után az emberek inkább egy sokoldalú telefonba fektetnek be, mintsem egy drága DSLR-t vásárolnak.

Azonban ahogy egy ékszerész ismeri a gyémánt értékét, csak egy igazi fotós tudja a DSLR értékét.

A DSLR-ek továbbra is népszerűek a fotósok és a fiatalok körében, mivel most nem csak a mobiltelefonok fejlődnek; még a DSLRS-nek is fejlettebb berendezései vannak a tapasztalatszerzés és a csúcsminőségű képek elérése érdekében.

A DSLR-nek számos előnye van a telefonkamerával szemben, beleértve a fantasztikus fényképezési élményt még gyenge fényviszonyok mellett is, az egész napos felvételkészítést egyetlen akkumulátorral, a kényelmes fogást, a számos opciót, valamint a különböző objektívek kiválasztását az adott típusú fényképezéshez. Szüksége van magyarázatra a lencsékkel és használatukkal kapcsolatban? Tisztázzuk ezt.

Az alapvető fényképezőgép-objektívek típusai és felhasználásuk

Az objektívek a DSLR szíve. A DSLR-ek csak akkor hasznosak, ha a megfelelő objektíveket használod a fotózáshoz. Ha szabványos objektívet használ különböző típusú fotózásokhoz, például esküvői felvételekhez, tájképekhez, állatfotózáshoz stb., akkor jó eredményeket érhet el, de lehetne jobb is.

Nézzünk meg hat alapvető lencsét és használatukat, hogy megkönnyítsük.

#1. Prime lencse

A Prime lencsék a legjobbak kezdőknek, és leginkább a fotósok által javasoltak. Segíthetnek improvizálni a filmkészítésben és a fotózásban, mivel kevesebb mechanikára támaszkodnak, mint más objektívek. Ezért ezek a legjobb választások, ha új az objektívpiacon.

Ezeknek az objektíveknek f/2,8, f/1,8 stb. széles rekesznyílása van, és kisebbek, könnyebbek és gyorsabbak, mint a zoomobjektívek. Ezeket az objektíveket széles körben használják HD videók, portrék, természet, növényvilág, tájképek, gyenge fényviszonyok melletti stb. készítésére.

#2. Zoom objektív

Ahogy a neve is sugallja, a Zoom objektívek egy adott tárgyra vagy anyagra zoomolnak, hogy ráirányítsák a fókuszt vagy a figyelmet. A különbség a telefon zoom funkciója és az objektív között a fókusz fenntartásában rejlik. A zoomobjektívek a gyújtótávolság megváltoztatása után is fenntartják a fókuszt a témára.

Az egyén megváltoztathatja az objektum gyújtótávolságát anélkül, hogy fizikailag akár egy hüvelyket sem mozdulna el, így professzionális és átlátható videózást készíthet. Ezek az objektívek olyan fizikai mechanizmusokkal rendelkeznek, amelyeket a fotósok nagyításra és kicsinyítésre, illetve a gyújtótávolság módosítására használnak.

A zoom objektívet széles körben használják vadon élő állatok, utcai, tájképek stb. fotózására. Ezekkel az objektívekkel mozgás nélkül készíthet képeket különböző gyújtótávolságról, és zökkenőmentesen nagyítható-kicsinyítésű videókat rögzíthet.

#3. Halszem lencse

A halszem az egyik egyedülálló nagy látószögű objektív, amely 180 fokos vagy gömb alakú képet hoz létre a keretről. Ezt az objektívet halszem objektívnek hívják, mivel a halszem perspektívájából mutatja a képet.

A halszem objektívek tökéletessége összetett, és az egyénnek kreatívnak kell lennie ahhoz, hogy a legjobb absztrakt és változatos képeket készítse.

Ezek a lencsék sokoldalúak. Ezért ezeknek a lencséknek a használata viszonylag egyszerű. Ennek az objektívnek a használatának megtanulása azonban kihívást jelenthet más objektívekhez képest. Ezeket az objektíveket széles körben használják természetfotózáshoz, tömegfotózáshoz, építészethez, emlékművekhez stb., mivel másképp és kreatívan hozzák ki a témát.

  16 legjobb MongoDB grafikus felhasználói felület

#4. Széles látószögű objektív

A széles látószögű objektívek a fotóskészlet egyik leghíresebb objektívjei. Ezek általános és többcélú lencsék. Ezeknek az objektíveknek kisebb a gyújtótávolsága, mint más objektíveknek, amelyek 35 mm-esek vagy még rövidebbek is lehetnek.

Minél rövidebb a gyújtótávolság, annál szélesebb lesz a mező hossza.

A széles látószögű objektívek jelentősen megváltoztatják a képet még a felhasználó enyhe fizikai változtatásai esetén is; lehet előre, hátra, balra vagy jobbra. Ezek az objektívek a közeli tárgyakat nagyobbnak, a távolabbi tárgyakat pedig vékonyabbnak látják.

A széles látószögű objektívek előnyösebbek tájkép, utazás, belső tér, építészet vagy ingatlanfotózáshoz. Ezek a lencsék valódi perspektívát biztosítanak a szemnek, és drágábbá és vonzóbbá teszik a tárgyakat.

#5. Teleobjektív

A teleobjektívek hasznosak a legtöbb fényképezési résben, mivel lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy akár jelentős távolságból is egyedi és aktív képet kattintsanak. Ezzel az objektívvel a legjobb képekkel a galériában a csúcsra teheted, függetlenül a portrétól, a vadon élő állatoktól vagy bármilyen más fotózástól.

A teleobjektívek úgy működnek, mint egy teleszkóp, így a tárgy közelebbről látszik a fényképezőgéphez, mint a valósághoz (csak jelentős távolságból).

Ezek az objektívek akkor hasznosak, ha olyan tárgyat fényképeznek, amelyet nem tud elérni, például vízesést vagy repülő madarat, vagy ha nem biztonságos közelebb menni, például vadfotózáshoz stb. Ezeknek az objektíveknek a gyújtótávolsága 70 és 200 mm között lehet.

#6. Makró objektív

A Macro objektívek a rovarfotósok legjobb barátai, mivel tipikus közeli képeket készítenek, minden apró részlettel együtt. Ezek előrehaladott forradalmat hoztak a fotózásban.

Ezek az objektívek felnagyítják a tárgyakat, hogy nagyobbnak tűnjenek, a téma pedig fókuszban marad, és a téma minden apró részletét megadja, még akkor is, ha nagyon közel megy hozzá. A makró objektívek előnyösebbek természetfotózáshoz és videózáshoz, amiben virágok, rovarok, esőcseppek stb.

Tényezők, amelyeket szem előtt kell tartani a DSLR objektív kiválasztásakor

Mivel tisztáztuk az alapvető objektíveket és azok felhasználását, világos lesz, hogy milyen objektívet szeretne fotózási érdeklődésének vagy igényeinek megfelelően. Mielőtt azonban belevágna, hogy új objektívet vásároljon DSLR-jének, érdemes megfontolni néhány szempontot.

Nyílás

A rekesznyílás a fényképezőgép kritikus eleme. Ez egy lencse nyílása, amelyen áthalad a fény. A rekesznyílást általában 1,4, 5,6, 11 stb. számokkal mérik. A rekesznyílás jelentős szerepet játszik a kép megjelenésében.

A rekesznyílás mérete határozza meg a téma és a háttér élességét. Ha a rekesznyílás jelentős, a kép mélysége kisebb, és a háttér elmosódott lesz. Ha a rekesz kicsi, a kép mélységéles és éles háttérrel rendelkezik.

Gyújtótávolság

A gyújtótávolság az objektívhez tartozó mérték, például 50 mm, 35 mm stb. Ez a mérés a fényképezőgép érzékelőjén lévő fókuszpont és az objektív optikai középpontja közötti távolság.

A gyújtótávolság mérésének ellenőrzése elengedhetetlen, mivel ez megmutatja, hogy ez az objektív mennyire képes nagyítani a témát a felvétel elkészítése közben. Ezen kívül azt is meghatározza, hogy milyen szögű képet kapjon, például nagy látószögű, nagyított, körbevágott vagy fókuszált.

Szerelés típusa

A lencsetartó egy nyílás, ahol a fényképezőgép lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző objektíveket rögzítsenek a fényképezőgéphez. De ami ebben a nyílásban lényeges, az a méret. Minden kameratartónak meghatározott mérete van; ezért a lencséket ennek megfelelően kell rögzíteni.

A modern fényképezőgépek olyan mechanizmussal rendelkeznek, amely lehetővé teszi a fényképezőgép és az objektívek közötti kommunikációt a jobb képek és eredmények érdekében. Ez csak akkor lehetséges, ha olyan objektíveket csatlakoztat, amelyek megfelelően rögzítik a fényképezőgépet. Sőt, ez a funkció a tartót többré tette, mint egy lyuk.

Képstabilizáció

A képstabilizálás, vagy nevezhetjük vibrációcsökkentésnek is, egy olyan funkció, amely segít fantasztikus felvétel készítésében, még akkor is, ha a fényképezőgép ráz, vagy a téma fizikailag megmozdul. A fényképezőgép rezgését okozhatja, ha nem használ állványt, az objektív túl hosszú, vagy ha hozzá kell szoktatni a fényképezőgéphez.

Ennek a tényezőnek a figyelembe vétele elengedhetetlen, függetlenül attól, hogy melyik résfotózást végzi. Napjainkban a DSLR-ek giroszkópos érzékelőket tartalmaznak, amelyek segítenek a képstabilizálásban, és még akkor is javítják a képet, ha a fényképezőgép ráz.

  Webhelyspecifikus megjegyzések szinkronizálása számítógépek között

Márka

Ez a gyakori kérdés minden bizonnyal eszünkbe fog jutni objektívvásárlás során: vegyünk egy ugyanolyan márkájú objektívet, mint a fényképezőgépünk, vagy válasszuk a másikat. A legtöbb fotós úgy gondolja, hogy először meg kell fontolnia egy azonos márkájú objektív vásárlását, mivel a márka jobban néz ki a méretben és a megfelelő típusban.

Más márkájú objektívek választása azonban helyes, ha nem talál a kamathoz szükséges objektívet azonos költségvetéssel vagy idővel.

Pénzbefektetés előtt jobb, ha tanulmányozza a lencséket, és ellenőrizze a véleményeket. Számos jó webhely van, ahol online megvásárolhatja a kívánt lencséket, és összehasonlíthatja azokat. Íme néhány kiváló objektív, amelyek közül választhat a fotózáshoz.

Altura Photo széles látószögű objektív

Az Altura egy jól ismert márka, és a legjobb objektíveket kínálja a csúcsfényképezéshez. Az Altura Photo 0,43X széles látószögű objektív alternatíva és jó versenytárs a többi professzionális objektívhez képest.

Ennek az objektívnek az a plusz pontja, hogy lehet nagylátószögű és makró objektív is. Ki kell csavarni az alsó részt, és kész. Mostantól könnyedén készíthet közeli felvételeket kis tárgyakról az objektív cseréje nélkül.

Ez az objektív 58 mm-es, 49 mm-es, 52 mm-es és 55 mm-es méretekben is elérhető. Tehát bármilyen méretet kiválaszthat a fényképezőgép méretének megfelelően. Ennek az objektívnek a fő jellemzői közé tartozik a mező hosszának 0,43-szoros növelése a legjobb fényképek érdekében, többszörösen bevont üvegoptikával készült, és így tovább.

Canon 85 mm-es teleobjektív

A Canon mindig is vezető név volt a fényképezőgép- és objektívgyártásban, és itt van még egy alkotás tőlük. A Canon 85 mm-es L-sorozatú objektívje az első olyan, amely IS (Image Stabilization) képességgel rendelkezik.

Ez az objektív fejlett optikai képlettel rendelkezik, jobb átmérővel és fényes f/1,4 maximális rekeszértékkel, hogy éles és részletgazdag képeket készítsen.

Ennek az objektívnek a fő jellemzői közé tartozik, hogy por- és vízálló. Így még zord környezetben sem kell aggódnia az objektív miatt. Az objektív kiváló képstabilizátorral, kör alakú rekesznyílással és még sok mással rendelkezik.

Canon EF 70-200mm teleobjektív

Ez a Canon egyik legjobb objektívje, gyújtótávolsága 70-200 mm, maximális rekeszértéke f2,8 a teljes zoomtartományban. A Canon EF 70-200mm lenyűgöző tisztaságot biztosít, és fejleszti készségeit és képtárát.

Ennek az objektívnek a legfontosabb jellemzői közé tartozik a léggömb bevonat, amely minimalizálja a becsillanást, az optikai képstabilizátor, amely megakadályozza a rázkódás korrekcióját 3,5-ig, a por- és vízállóság és még sok más.

Irix Dragonfly makró lencse

Az Irix ismert márka, az Irix 150 mm f/2.8 Macro Dragonfly lencsék pedig 2019-es modellek, amelyek maximális gyújtótávolsága 150 mm. Ez az objektív ideális a közeli felvételekhez, és egy nagyon sokoldalú makró objektív, amelyet nagy felbontású DSLR fényképezőgépekhez terveztek.

Ennek az objektívnek a fő jellemzői közé tartozik a gyors rekesznyílás, amely rövid expozíciós időt biztosít. 1:1-es nagyítási skálával rendelkezik, hogy részletes képet adjon, miközben még jobban megőrzi kényelmét.

Ezen kívül még sok más funkció található, mint például a tartós kialakítás, a kivételes optika és még sok más. Képstabilizátor azonban nem biztosított, de ezek az objektívek adaptálhatók szakértők vagy állványhasználók számára.

Nikon 200-500mm zoom objektív

A Nikon AF-S Nikkor 200-500mm a legjobb mindenféle fényképezéshez. Kattinthat a természetről, életmódról, vadon élő állatokról és gyorsan mozgó témákról, például madarakról, sportolókról, sportokról stb. készült legjobb felvételekre. Ez az objektív fantasztikus mechanizmussal rendelkezik, amely segít az állóképek kattintásában és a videózásban is.

Ennek az objektívnek a fő jellemzői közé tartozik az akár 4,5 fokozatú rázkódás vagy a fényképezőgép rázkódásának korrekciója, a gyors és állandó rekeszérték, az 500 mm-es zoom teljesítmény fx és 750 mm-es dx formátum esetén, és még sok más.

  Bevezetés az Apple új programozási nyelvébe: Swift

Tamron széles látószögű teleobjektív

A Tamron a leginkább javasolt alternatív objektívmárka, amely az Ön igényei szerint a legjobban kompatibilis objektívet kapja a fényképezőgéphez. A Tamron 18-400m a világ első 22,2-szeres ultratelefotós, nagy zoomteljesítményű kamerája.

Ez az objektív lenyűgöző optikai teljesítménnyel rendelkezik, kiváló zoom-tartománnyal, nagy látószöggel és ultra-telefotóval. Ennek az objektívnek a fő jellemzői közé tartozik a nedvességállóság, amely pontos, gyors és halk autofókusszal és még sok mással.

Canon EF-S 55-250mm

Ha azt várja, hogy egy fantasztikus objektívet adjon hozzá fotózásához vagy videózásához, ez az objektív a legjobb az Ön számára. A Canon EF 55-250 mm-es, 5,6-os maximális rekesznyílású objektívje kiváló, maximális nagyítása pedig 0,29-szeres.

Ez egy kötelező objektív a készletben, ha érdeklődik a teleobjektívek iránt. Főbb jellemzői közé tartozik az új, hatcsoportos zoomrendszer, a könnyű kialakítás, az akár 3,5 ekvivalens fokozatú képstabilizálás, a rezgéskorrekció és még sok más.

Nikon 70-300 mm-es teleobjektív

Ha szuper-teleobjektív zoom objektívet keres, akkor a Nikon 70-300 mm-es teleobjektív VR képstabilizátorral rendelkezik a tiszta és éles eredmények érdekében. Ezeket kifejezetten DX-formátumú DSLR-ekhez optimalizálták. Ennek az objektívnek a maximális gyújtótávolsága 300 mm, a minimális gyújtótávolság pedig 70 mm.

Ezt az objektívet leginkább vadon élő állatok, sport és koncertfotózáshoz ajánljuk, mivel rázkódáscsökkentő funkciója miatt csúcsminőségű, tiszta képet ad. A legfontosabb jellemzők közé tartozik az ultragyors autofókusz, a kiváló optika a legjobb állóképek és HD-képek készítéséhez, valamint a minimális 32 mm-es rekesznyílás.

Nikon AF FX Nikkor 50 mm-es objektív

Ezek normál lencsék, vagy mondhatni prime lencsék. Leginkább kezdőknek ajánlott. Ezeknek az objektíveknek a gyújtótávolsága 50 mm-re van korlátozva, a fókusztávolság pedig 1,5 láb. Ami ezt az objektívet különbözteti meg, az a körkörös polarizátor, amely az egyik legnépszerűbb speciális effektus szűrő.

A Nikon AF FX Nikkor 50 mm-es objektív azonban nem rendelkezik beépített autofókusz funkcióval. Ezért jobb, ha ugyanazt a fényképezőgép márkát használja ehhez a funkcióhoz.

Big Mike teleobjektívje

Akár kezdő, akár tapasztalt fotós, ennek az objektívnek a készletben kell lennie. Ezek a nagy teljesítményű teleobjektívek Canon T-bajonettes adapterrel vannak kombinálva, így könnyen használhatóak a legtöbb Canon fényképezőgéppel, mint például a T1i, T2i, EOS 1D, EOS 5D stb.

Ennek az objektívnek a fő jellemzői közé tartoznak a váltótartozékok, az alacsony szórású, többszörösen bevont optikai üveg, az 500 mm-es gyújtótávolság és még sok más.

Opteka Super-Telephoto Zoom objektív

Az Opteka fejlett objektívje kiemelkedő teljesítményt nyújt DSLR-jével, és lehetőleg a Canon fényképezőgépeivel. Ez a leginkább ajánlott objektív a fotósok számára, hogy pénztárcabarát áron frissítsék galériájukat.

Az Opteka teleobjektíve profik és kezdők számára egyaránt alkalmas, mivel ez a zoomobjektív sokoldalú és könnyen használható.

Ez az objektív 16-os rekesznyílással és toló-húzó mechanizmussal rendelkezik a zoomhoz és a kézi élességállításhoz. Emellett számos új funkció, mint például a többszörösen bevont négy optikai szemüveg és a beépített forgatható állványtartó segít a stabilizálásban.

Következtetés

A megfelelő fényképezőgép és objektív kiválasztása az egyik legjelentősebb döntés, amit egy fotósnak meg kell hoznia, figyelembe véve a pénztárcáját érintő számos fontos, releváns szempontot. Számos objektív opció létezik, de a megfelelő pénzbefektetéshez biztosítani kell a rögzítés típusát, követelményeit és az akkumulátor élettartamát.