10 Linux ablakkezelő a teljes képernyőterület kihasználásához

A feldolgozási teljesítmény növekedésével a számítógépek már többfeladatos feladatokra is képesek. Ez azt jelenti, hogy a számítógépek egyszerre több feladatot is kényelmesen kezelhetnek, például több alkalmazás futtatását.

Valójában nagy az esély arra, hogy ritkán fut egyszerre egyetlen alkalmazás. Ez viszont azt jelenti, hogy több alkalmazás ablakot kell megjeleníteni a számítógép monitorán.

Mivel egy számítógép kijelzője nem végtelen, felmerül a probléma, hogyan illessze be az összes nyitott ablakot a kijelzőn. Alapértelmezés szerint az alkalmazás ablakai a megnyitás sorrendjében helyezkednek el. Az alkalmazások közötti váltás azonban ilyen összeállításban nem egyszerű, és ha gyakran kell ezt csinálni, könnyen nagyon kényelmetlenné válhat.

Mi lenne, ha lenne mód arra, hogy az összes nyitott ablakot egyszerűen és hatékonyan elhelyezze a kijelzőn, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a rendelkezésre álló kijelzőterületből, és lehetővé tegye az egyszerű navigációt és a nyitott alkalmazások figyelését?

A Linux-felhasználók szerencséjére a Linux ablakkezelő pontosan ezt teszi. A Linux ablakkezelő olyan rendszerszoftver, amely lehetővé teszi az alkalmazásablak megjelenésének és elhelyezésének vezérlését és kezelését a számítógép képernyőjén vagy egy külső kijelzőn.

Amellett, hogy lehetővé teszi az ablakok átméretezését, lehetővé teszi az ablakok méretének, címsorának és szegélyének meghatározását.

Azáltal, hogy abszolút ellenőrzést biztosít az ablakok megjelenítése és megjelenése felett, testreszabhatja a kijelzőt, hogy hatékonyan használja ki a kijelzőterületet, és stresszmentessé tegye a többfeladatos munkavégzést.

A Linux Window Manager célja

Míg az ablakokat átméretezheti, és megváltoztathatja pozíciójukat a Linuxban ablakkezelő nélkül, a Linux ablakkezelő olyan funkciókkal együtt érkezik, amelyek egyszerűsítik a többfeladatos munkát, növelik a termelékenységet és javítják a Linux felhasználói élményét.

Elsősorban a Linux ablakkezelő felelős az alkalmazásablakok viselkedésének, megjelenésének és elhelyezésének kezeléséért a képernyőn.

Ezt úgy éri el, hogy kezeli a keretek, címsorok és gombok rajzolását az ablakokon, és billentyűparancsokat biztosít a felhasználók számára az ablakok átméretezéséhez, mozgatásához, kicsinyítéséhez, maximalizálásához és bezárásához.

Lehetővé teszi ezen műveletek némelyikének automatizálását is, és némelyikhez további funkciók is tartoznak, például animáció, fóliák, füles ablakok és egyszerű menük a különböző programok elindításához vagy magának az ablakkezelőnek a testreszabásához.

Ha teljes mértékben testre szeretné szabni az alkalmazásablak megjelenését, viselkedését és elhelyezését, és jobban ki szeretné használni a képernyőt, akkor a Linux ablakkezelője a legjobb eszköz.

A Desktop Environment és a Window Manager közötti különbség

Asztali környezet nélkül a Linux operációs rendszerrel való interakció egyetlen módja a terminálba beírt parancsok révén lenne. Egyszerűen fogalmazva, az asztali környezet (DE) olyan szoftver, amely operációs rendszerek tetején fut, és olyan összetevőket tartalmaz, amelyek az operációs rendszer grafikus felhasználói felületét alkotják.

Ezek az összetevők magukban foglalják mindazt, amit a képernyőn lát, például ablakokat, ikonokat, mutatókat, eszköztárakat, háttérképeket és asztali widgeteket.

Az asztali környezet meghatározza a be- és kijelentkezési felületet, a fájlkezelőt, az alapértelmezett szövegszerkesztőt és a képnézegetőt is, amelyet az operációs rendszer fog használni. A népszerű asztali környezetek közé tartozik a GNOME, amelyet az Ubuntu, a Debian és a Fedora, az Xfce a Manjaro Linuxban, a KDE az OpenSUSE és a Pantheon, amelyet az Arch Linux használ.

  Hogyan lehet megváltoztatni a DNS-kiszolgálókat a gyorsabb böngészés érdekében Linux, Windows és Mac rendszeren?

Az ablakkezelő ezzel szemben egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi az alkalmazásablak megjelenésének és elhelyezésének vezérlését és kezelését a számítógép képernyőjén vagy egy külső kijelzőn. Az ablakkezelő általában egy asztali környezet összetevője, de önállóan is telepíthető asztali környezet telepítése nélkül.

Az ablakkezelő kiválasztásakor keresendő funkciók

Néhány olyan szolgáltatás, amelyre egy ideig figyelni kell egy Linux Window Manager kiválasztásakor:

  • Erőforrás-használat – korlátozott számítógépes erőforrások mellett fontos olyan ablakkezelőt választani, amely nem terheli meg a számítógép erőforrásait. A különböző ablakkezelők különböző mennyiségű számítógépes erőforrást használnak a futtatáshoz. Ideális esetben olyan ablakkezelőt szeretne, amely könnyű a késések minimalizálása érdekében.
  • Az ablakkezelő típusa – az ablakkezelők lehetnek halmozott, csempézett vagy dinamikus ablakkezelők. Az ablakkezelők egymásra helyezik az ablakokat, mint a papírokat az asztalon, míg a csempézéses ablakkezelők úgy rendezik el az ablakokat, hogy ne legyen átfedés az ablakok között. A dinamikus ablakkezelők lehetővé teszik a halmozási és csempézési módok közötti váltást
  • Felhasználói felület – bizonyos ablakkezelők minimalista érzést nyújtanak, és kiiktatják a díszítéseket, például a szegélyt és a címsorokat, míg más ablakkezelők ezeket a dekorációkat kínálják. A preferenciáitól függően válasszon egy ablakkezelőt, amely úgy néz ki, ahogyan szeretné.
  • Dokumentáció és közösségi támogatás – az ablakkezelő használata időnként nehéznek tűnik. Így segít, ha az ablakkezelő kiváló dokumentációval és aktív közösséggel rendelkezik, amelyre hivatkozhat, ha elakad, vagy problémái vannak az ablakkezelővel.

Az ablakkezelő kiválasztása nagyon szubjektív. Ezért válasszon olyan ablakkezelőt, amely a kívánt megjelenést és érzetet biztosítja.

XMonad

Az XMonad egy személyre szabható, funkciókban gazdag csempéző ablakkezelő, Haskell nyelven írva. Az Xmonadban a nyitott ablakok úgy vannak elrendezve, hogy a képernyő automatikusan csempézett legyen anélkül, hogy átfedés vagy hézag maradna. Minimalista hatású, és alapértelmezés szerint nem rajzol semmilyen ablakdekorációt, például állapotsort vagy ikondokkolókat.

Az XMonad három csempézési algoritmust tartalmaz, nevezetesen a magas, a széles és a teljes képernyős, a dobozból kivéve, bár a felhasználók további csempézési algoritmusokat is hozzáadhatnak kiterjesztésként. Mind a magas, mind a széles módban az összes nyitott ablak csempézett, hogy illeszkedjen a kijelzőhöz anélkül, hogy réseket hagyna. Teljes képernyőn azonban csak a fókuszált ablak látható, és kitölti a képernyőt.

Az Xmonad több fizikai monitort is támogat, lehetővé téve több munkaterület egyidejű megjelenítését. Ezenkívül minden funkciója elérhető a billentyűzetről, és nincs szükség egérre. A kiváló dokumentáció mellett, amely lehetővé teszi még új felhasználók számára is, hogy minden nehézség nélkül használják, az Xmonad támogatja a lebegő, füles és díszített ablakokat.

bspwm

A Bspwm egy bináris térparticionáláson alapuló csempézett ablakkezelő. Ez azt jelenti, hogy az ablakokat egy bináris fa leveleiként ábrázolják. A Bspwm automatikus beillesztési móddal és kézi beillesztési móddal is rendelkezik.

Az automatikus beszúrás során a felhasználók nem határozzák meg, hogy az ablakok hogyan kerülnek be a képernyőre. Ehelyett a bspwm beillesztési mód határozza meg ezt. Kézi módban a felhasználók megadhatják azt a régiót, ahol a következő ablaknak meg kell jelennie.

  Hogyan készítsünk Linux-asztalt a Kooha segítségével

Különböző beillesztési módokkal is rendelkezik, amelyek mindegyikével módosítható az ablakok megjelenítése és a képernyő tulajdonságainak felhasználása.

Csodálatos ablakkezelő

Az Awesomewm egy ablakkezelő, amely a nagy teljesítményű felhasználókat, fejlesztőket és a hétköznapi felhasználókat célozza meg, akik teljes irányítást szeretnének elérni megjelenítési környezetük felett. Az Awesomewm keretrendszer ablakkezelőnek lett tervezve, amely lehetővé teszi, hogy Lua programozási nyelvvel bővíthető legyen, és nagymértékben konfigurálható, amellett, hogy gyors, kicsi és stabil.

Néhány kiemelkedő funkciója a modern aszinkron XCB könyvtár használata, amely az Awesomewm-et olyan ablakkezelővé teszi, amely kevésbé van kitéve a késleltetésnek, mint a többi Windows-kezelő.

Az Awesomewm egér nélkül is használható, és nem tesz különbséget a rétegek között, így biztosítja, hogy ne legyenek lebegő vagy csempézett rétegek.

Ezenkívül kiváló dokumentációt és sok közösségi támogatást is tartalmaz, amelyek segítenek az indulásban, és bemutatják az Awesomewm használatának különböző módjait a megjelenítési környezet vezérlésére.

Dinamikus ablakkezelő

A Dynamic Window Manger (dwm) egy gyors, kicsi és egyszerű dinamikus ablakkezelő, amely csempézett, monoklis vagy lebegő elrendezésű nyitott ablakokat kezel. Lehetővé teszi az ablakok címkézését is, így a felhasználók bizonyos címkékkel ellátott ablakokat jeleníthetnek meg.

Mindez a dwm használatakor minden képernyőn megjelenő kis állapotból vezérelhető. Az állapotsor mutatja az elérhető címkéket, a látható ablakok számát, a fókuszált ablak címét és a használt elrendezést.

A csempézett elrendezés használatakor a kijelzőnek lesz egy mestere és egy halmozása. A fókuszban lévő ablak a fő területen lesz, a többi ablak pedig a halmozási területen lesz, ellentétben a monoklis elrendezéssel, ahol az összes ablak a képernyőhöz való illeszkedés érdekében lesz maximalizálva.

Lebegő elrendezésben a felhasználók szabadon mozgathatják és átméretezhetik az összes nyitott ablakot. A Dwm, amely a Windows-kezelőket, például az Awesomewm-et ihlette, testreszabható a C nyelven írt kódjának szerkesztésével.

IceWM

Az IceWM, C++ nyelven íródott, egy könnyen használható, tematikus ablakkezelő, amely azzal a céllal készült, hogy gyors és egyszerű legyen, és ne akadályozza a felhasználókat. Lehetővé teszi a megjelenített ablakok kezelését billentyűzettel vagy egérrel.

Az IceWM lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ikonokat hozzanak létre az éppen megjelenített ablakokhoz, hogy támogassák az ablakok közötti gyors váltást az Alt + Tab billentyűkombinációval. Ezek az ikonok a tálcán, a tálcán vagy az asztalon jelennek meg, és el is rejthetők.

Az IceWM több ablak megjelenítését támogatja, és lehetőséget biztosít a háttérképkezelő használatára, amely szintén támogatja az átlátszóságot. Az IceWm nyílt forráskódú, és a felhasználók a fejlesztését a GitHub oldalán támogathatják a kódbázis elágazásával és fejlesztésével.

Herbstluftwm

A Herbstluftwm egy ingyenes és nyílt forráskódú kézi csempéző ablakkezelő, amelynek teljes konfigurációs fájlja egy parancsfájl, amely indításkor fut. Ennek az az előnye, hogy a herbstluftwm újraindítása nélkül lehetővé teszi a herbstluftwm konfigurációk módosítását és frissítését, például a virtuális asztalokat, az ablakszabályokat és a billentyűkombinációkat. Ezeket a változtatásokat élőben frissítjük.

A csempézési algoritmusa úgy működik, hogy a kereteket részkeretekre bontja, amelyek tovább oszthatók vagy ablakokkal tölthetők fel. Ezek az ablakok, akár csempézettek, akár lebegőek, a billentyűzet segítségével egér nélkül mozgathatók, átméretezhetők vagy fókuszálhatók. Lehetővé teszi két vagy több virtuális asztal egyidejű megjelenítését is, ha a felhasználók nagyméretű kijelzőkkel rendelkeznek.

  A bash használata könyvtárak létrehozására Linux alatt [Guide]

i3

Az i3 egy ingyenes és nyílt forráskódú csempéző ablakkezelő GNU/Linux és BSD operációs rendszerekhez. Az i3 a hatékony felhasználókat és a fejlesztőket szem előtt tartva készült, és így olyan funkciókat tartalmaz, amelyek célja, hogy a fejlett felhasználók életét jobbá tegyék a funkciókban gazdag, gyors és könnyű ablakkezelő használatával.

Az i3 fa adatstruktúrát használ, amely rugalmasabb elrendezést tesz lehetővé, nem korlátozódik az ablakok oszlopokba rendezésére. Az XCB könyvtárat is használja, amely tiszta API-t kínál, amely lehetővé teszi az i3 számára, hogy gyors és késleltetésmentes legyen.

Az i3 több megjelenítést is támogat azáltal, hogy minden munkaterületet a saját virtuális asztalához rendel. A minimalizmus elvét is betartja, és elkerüli, hogy a díszes dekorációkkal felpuffadják.

Spectrwm

A Spectrwm egy könnyű dinamikus csempézésű ablakkezelő, amelyet főleg C programozással írtak, és a hackerek szem előtt tartásával készült. A legjobb azonban az, hogy a felhasználók programozási nyelv tanulása nélkül is konfigurálhatják.

A Spectrwm testreszabható állapotsorral, gyorsindító menüvel, felhasználó által definiálható régiókkal, valamint testreszabható színekkel és szegélyekkel érkezik. Ezenkívül lehetővé teszi a csempe hézagának beállítását, hogy valódi egy pixeles szegélyt biztosítson.

A Spectrwm használatával a felhasználók gyorsan válthatnak a különböző elrendezések között, konfigurálhatják ablakaik csempézéseit, és újraindíthatják az ablakkezelőt anélkül, hogy elveszítenék a kijelző állapotát. A felhasználók átméretezhetik a fő területet, áthelyezhetik az ablakokat bármely munkaterületre, és bárhol navigálhatnak az összes képernyőn a billentyűzet vagy az egér segítségével.

Tmux

A hétköznapi felhasználók számára a Tmux nem feltétlenül az ideális ablakkezelő, mivel úgy tervezték, hogy hasznos legyen a haladó felhasználók számára, akik esetleg több terminálmunkamenetet futtatnak egyszerre. A Tmux OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, Linux, macOS és Solaris operációs rendszereken futtatható.

A Tmux egy terminál multiplexer, és így lehetővé teszi több terminálmunka létrehozását, elérését és vezérlését egyetlen képernyőről. A Tmux támogatja a billentyűkombinációkat, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy több ablaktáblát hozzanak létre, amelyek az összes rendelkezésre álló képernyőfelület legjobb kihasználásához illeszkednek.

A Tmux akár le is választhatja a képernyőről, és tovább futhat a háttérben, mielőtt később újra csatlakoztatná. Abban az esetben, ha több terminálablakot szeretne futtatni, és egyetlen felületről szeretné kezelni őket, ez a megfelelő eszköz.

Inog, befolyás

A Sway egy Linux Window Manager, amely számos különféle funkcióval rendelkezik, hogy javítsa a felhasználói élményt.

A Sway automatikusan csempézi az ablakokat, amikor kinyitja őket, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a függőleges vagy vízszintes csempézésről füles ablakokra vagy egymásra helyezett ablakokra váltsanak, mindezt a billentyűzetről. Lehetővé teszi az ablakok kiköpését olyan konténerekbe, amelyekben több ablak is lehet.

A Sway több monitoron is támogatja a megjelenítést; kulcsfontosságú funkció a kagylós mód, amely lehetővé teszi a laptop bezárását és a külső monitorok választott megjelenítését. Más ablakkezelőkkel ellentétben a Sway a Wayland-et használja megjelenítési szerverként.

A Waylandről azt mondják, hogy biztonságosabb, könnyebben használható és hatékonyabb. A Sway számos különféle összetevőt tartalmaz, amelyek funkciókban gazdag ablakkezelővé teszik, és ideális választássá teszik, ha gyors és robusztus ablakkezelőt keres.

Szerző megjegyzése

A Linux ablakkezelők hasznos eszközt jelentenek mindazok számára, akik több feladatot végeznek Linux operációs rendszeren. Míg manuálisan particionálhatja a képernyőt, az ablakkezelő sokkal jobban, gyorsabban és könnyebben meg tudja csinálni. A minimalista ablakkezelőktől a tematikus ablakkezelőkig, gyönyörű ablakdekorációkkal és -témákkal, minden Linux-felhasználó számára van valami.

Felfedezhet néhány legjobb Linux VPN-t is a biztonságos böngészés érdekében.