10 legjobb saját üzemeltetésű közösségi hálózati szoftver

A világ több mint fele – világszerte több mint 4,70 milliárd ember használja a közösségi média platformokat.

Míg az emberek több okból is használják a közösségi médiát, több mint fele arra használja, hogy kapcsolatot tartson közeli barátaival és családjával. Így a közösségi hálózatok vezetik azon okok listáját, amelyek miatt az emberek a közösségi média platformokat használják.

A közösségi hálózatok lehetővé teszik az emberek számára, hogy kapcsolatban maradjanak családjukkal, barátaikkal és üzleti kollégáikkal olyan közösségi médiaplatformokon, mint a Facebook, az Instagram és a Twitter – hogy csak néhányat említsünk.

Ezek a platformok lehetővé teszik a személyes és szakmai kapcsolatok fenntartását és fejlesztését, valamint az ötletek és információk szélesebb körű megosztását.

Noha ezek néhány nagy globális név, gondoltál már arra, hogy saját közösségi médiahálózatod legyen, vagy otthont adj – a közeli emberekre korlátozva?

Ez a cikk bemutatja, hogyan hozhat létre saját, saját üzemeltetésű közösségi média platformot. De először nézzük meg, miben különböznek a hagyományos közösségi oldalaktól és milyen előnyei vannak.

Mik azok a saját üzemeltetésű közösségi platformok és előnyeik?

A saját üzemeltetésű közösségi hálózati platformok lehetővé teszik saját közösségi hálózatának üzemeltetését és létrehozását egy privát szerveren személyes és professzionális használatra – teljes rugalmasságot biztosítva annak kialakítása, szolgáltatásai és a hálózatához hozzáadott személyek tekintetében.

Saját közösségi média hálózatának felépítése és üzemeltetése egy privát szerveren a Linux, a PHP és a MySQL alapos ismeretét, és természetesen kódolási készségeket igényel. Ez azonban egy hosszú, költséges és időigényes folyamat, amely nem éri meg.

Itt jön képbe a saját üzemeltetésű közösségi hálózati szoftver.

A közösségi hálózati szoftver rendkívül rugalmas, és előre beépített eszközökkel rendelkezik, amelyek segítségével személyre szabhatja a platformot az Ön egyedi igényei szerint.

De miért lenne szükséged egy közösségi hálózati platform önálló üzemeltetésére?

A közösségi hálózati platform önálló üzemeltetése lehetővé teszi, hogy szoros közösséget hozzon létre, és személyes célokra kapcsolatba lépjen bizonyos emberekkel – barátokkal, családdal vagy szakmai kollégákkal.

Íme a saját üzemeltetésű közösségi hálózati szoftver további előnyei:

 • Megvédi a személyes és érzékeny adatokat a külső felhasználóktól.
 • Lehetővé teszi egy kis, koncentrált közösségi hálózat létrehozását, amely megkönnyíti a kommunikációt és az együttműködést, valamint növeli az üzleti termelékenységet.
 • Lehetővé teszi adatainak és információinak teljes tulajdonjogát az adatszivárgás vagy a szerzői jogi problémák kockázata nélkül.
 • Zökkenőmentes kezelést tesz lehetővé, miközben emberek kisebb csoportját kezeli.
 • Lehetővé teszi a testreszabást és a személyre szabást, mivel alapvetően Ön a platform tulajdonosa.

Tehát, ha érdekesnek találja ezeket az előnyöket, nézzünk meg néhányat a legjobb nyílt forráskódú, saját üzemeltetésű közösségi hálózati szoftverek közül, amelyeket magáncélra használhat.

Masztodon

A Mastodon egy nyílt forráskódú és saját üzemeltetésű közösségi hálózati platform, amely lehetővé teszi saját privát szerverének tárolását hirdetések vagy push profilok nélkül.

A többi közösségi hálózathoz hasonlóan bárkit követhet a Mastodon szerverén a fiókjából, és időrendi sorrendben tekintheti meg bejegyzéseit. Ez azonban rugalmassággal jár a közönség hatékony kezeléséhez. Mivel az Ön privát infrastruktúrájában van telepítve, Ön követheti, és bárki más követheti Önt a Mastodon szerverről – így teljes irányítást biztosít a platformon felépíteni kívánt közösség felett.

  Objektumok mozgatása a Photoshopban egy adott pozícióba

Emellett a Mastodon páratlan kreativitást kínál – lehetővé teszi képek, videók, egyéni hangulatjelek, animált avatarok, szavazások, tartalomra vonatkozó figyelmeztetések és egyebek egyszerű közzétételét.

Jellemzők:

 • 35 különböző nyelven érhető el
 • Nem jár hozzá semmilyen algoritmus – teljes irányítást biztosít az idővonal felett.
 • Spoiler figyelmeztetések mögé rejti a dolgokat.
 • Hozzáférhetőségi leírásokat ad.
 • Lehetővé teszi a bejegyzések törlését vagy újrafogalmazását a gyors javítások érdekében.

A Mastodon ingyenes, és elérhető az interneten, iOS és Android platformokon.

Diaszpóra

A Diaspora egy online elosztott közösségi hálózati platform, amely a decentralizáció elvén működik. Adatait független szervereken vagy „podokon” tárolja, ahelyett, hogy a felhasználó összes adatát egyetlen globális szerveren tárolná, mint más közösségi média platformokon, például az Instagramon és a Facebookon.

Lehetővé teszi, hogy az Ön igényeinek leginkább megfelelő tokot válasszon. Választhat például egy kis pod a vállalati belső kommunikációhoz, egy országhatárokon átívelő pod a globális kommunikációhoz, vagy egy pod-alapú az Ön közelében.

Miközben a Diaspora teljes adatvédelmét élvezi, az Aspects funkció segítségével meghatározhatja, hogy ki láthatja, mit oszt meg. Ezzel a funkcióval egyszerűen rendszerezheti névjegyeit az életében betöltött szerepük alapján – barátok, családtagok vagy kollégák –, és ennek megfelelően hozzáigazíthatja láthatóságukat a bejegyzéseihez.

Jellemzők:

 • Oszd meg újra, lájkold és kommentáld a bejegyzéseket.
 • Kövesse érdeklődését hashtagek használatával.
 • Szociális média integrációt kínál olyan platformokkal, mint a Tumblr, a Twitter és a WordPress.

Így a Diaspora egy adatvédelemre összpontosító ingyenes közösségi hálózati platform, amellyel az interneten intim online közösséget hozhat létre.

HumHub

A HumHub egy nyílt forráskódú, biztonságos és rendkívül rugalmas közösségi hálózat olyan felhasználóbarát felülettel, mint a Facebook. A Facebookkal ellentétben azonban a HumHub segítségével személyre szabott közösségi hálózatokat, Spaces-eket, közösségi vállalati alkalmazásokat vagy közösségi intraneteket hozhat létre.

Így a HumHub alkalmas kis csoportok és csapatok számára, egészen nagy vállalkozásokig, ahol zökkenőmentes üzleti együttműködést és kommunikációt lehet kiaknázni, vagy privát sportklubot szervezni.

Más közösségi hálózatokhoz hasonlóan itt is írhat és közzétehet bejegyzéseket, kedvelheti a bejegyzéseket és megjegyzéseket fűzhet hozzájuk, sőt fájlokat és médiát is megoszthat. Mivel azonban egy saját üzemeltetésű platform, a HumHub teljes körű irányítást biztosít a közösségi hálózata felett, és a tevékenységek streamingjét, figyelését és a felhasználói profil testreszabását gyerekjátékká teszi.

Jellemzők:

 • Rugalmasság a harmadik féltől származó eszközök integrálásához
 • Gyors hozzáférés a releváns és fontos információkhoz
 • Hatalmas könyvtárat biztosít a felhasználók, csoportok és egyéb terek megtalálásához

A HumHub elérhető az interneten, Android és iOS platformokon, így mobileszközein is használhatod, és útközben is kommunikálhatsz közösségi hálózatoddal.

A Nyilvános Közösség egy fizetős platform, amely lehetővé teszi közösségi hálózatának fogadását, és teret teremt a közönség számára.

Ezzel az eszközzel kapcsolatba léphet a közösség hasonló gondolkodású tagjaival, kérdéseket tehet fel, valós idejű csevegést és megbeszéléseket folytathat, valamint szavazásokat, GIF-eket és médiát oszthat meg egy élénk területen.

Más saját üzemeltetésű, nyílt forráskódú közösségi hálózati platformokkal ellentétben ez a platform lehetővé teszi, hogy bevételt szerezzen közösségéből a Google Ads szolgáltatással, valamint prémium szolgáltatások és termékek értékesítésével. Egyéni szalaghirdetéseket is létrehozhat HTML használatával, amely teljes tulajdonjogot biztosít az adatok és a közösség felett.

  Az iPhone és iPad alkalmazások bezárása és újraindítása

Így ez egy nagyszerű eszköz az online tartalomkészítők és márkák számára virágzó online közösségek létrehozásához és közös megbeszélésekhez.

Jellemzők:

 • Lehetővé teszi, hogy közösségeket fogadjon el egy választott szerveren, például GCP, AWS, Hetzner és DigitalOcean.
 • Segít a közösség létrehozásában az 1:1 zoom-hívással, az Ön számára legmegfelelőbb beállításokkal és bővítményekkel.
 • A Flarum, a legjobb fórumszoftver segítségével vonzó és könnyen kezelhető közösséget hoz létre.
 • Automatikus napi biztonsági mentést biztosít.
 • Olyan alkalmazást biztosít, amelyet közvetlenül telepíthet a böngészőből.

A Public Community platform elérhető az interneten, egyszeri beállítás 300 dollárba kerül, és havi szolgáltatási díjak nélkül jár hozzá.

Elgg

Az Elgg egy közösségi hálózatépítő motor, amely PHP-keretrendszert biztosít – lehetővé teszi privát közösségi környezetek építését iskolák és főiskolák számára, sőt, belső privát együttműködési platformot is a vállalatok számára a hatékony együttműködés érdekében.

Apache, PHP, MySQL és Linux környezeteket használ, és több mint 1000 nyílt forráskódú bővítményt és témát tartalmaz, hogy testreszabott közösségi környezetet hozzon létre.

Jellemzők:

 • Továbbfejlesztett beépített biztonsági rendszerek, beleértve a szigorú XSS-szűrőket, az anti-CSRF-ellenőrzést és a HMAC-aláírásokat.
 • Jól dokumentált alap API a fejlesztők számára, hogy könnyedén kezdhessék el és tanulhassanak
 • Zeneszerző az Elgg zökkenőmentes telepítéséhez és a bővítmények karbantartásához
 • Tartalom-hozzáférési szabályzatok
 • Robusztus webtárhely-szolgáltatások olyan cégektől, mint az A2 Hosting, az Arvixe és az ArckCloud.

Az ingyenes Elgg közösségi hálózatot használhatja Linuxon, MySQL-en, Apache-on és PHP-n.

Oxwall

Az Oxwall egy nyílt forráskódú közösségi piactér, amely lehetővé teszi, hogy testre szabott hálózati közösséget hozzon létre az Ön egyedi igényei szerint. Ez egy mobilbarát platform, amely lehetővé teszi csoportok és fórumok létrehozását, valamint blogok megosztását.

Emellett olyan hírfolyamot is biztosít, mint a Facebook, hogy azonnal megtekinthesse, mi történik, és megtekinthesse a hírfolyam tevékenységét. Az alábbiakban bemutatjuk az Oxwall kiváló tulajdonságait.

Jellemzők:

 • Gyors és kényelmes módja a képek és fényképek megosztásának címkékkel, megjegyzésekkel és díjszabással a közösséggel.
 • Az adatvédelmi szabályozás szabályozza, hogy a felhasználók milyen tartalmat láthatnak és mit nem.
 • Kész és már meglévő kapcsolatfelvételi oldalt biztosít közösségi hálózatához vagy webhelyéhez.
 • Cloudflare integrációt kínál.
 • Fogd és vidd felület gazdag tartalom létrehozásához, például diavetítéshez.
 • Helyszíni privát kommunikációs funkció hagyományos postafiók vagy chat formájában.

Az Oxwall alapcsomagja 999 USD-tól (egyszeri díj) kezdődik, és 10 000 USD-ig terjed az Ön egyedi igényeitől és követelményeitől függően.

Friendica

A Friedica egy kiváló elosztott közösségi hálózati alkalmazás központi hatóság nélkül, mint a többi hatalmas közösségi média platform, mint például a Twitter és a Facebook.

Ehelyett tárolhatja adatait, létrehozhat egy közösséget saját Friendica szerverén, és kapcsolatba léphet más felhasználókkal. Ugyanakkor teljes mértékben integrálhatja a felhasználókat más platformokról, például a StatusNetről és a Twitterről.

Így a Friendica maximális együttműködést kínál olyan platformokkal, mint a Hubzilla, Pleroma, Funkwhale, OStatus, ActivityPub és Mastodon. Ezen kívül e-mailes támogatást is kínál, és lehetővé teszi e-mailes kapcsolatok hozzáadását az IMAP4rev1/ESMTP protokollon keresztül.

Csatlakozhat a már telepített Friendica szerverhez, vagy telepítheti szerverét a GitHubra.

Jellemzők:

 • Rendezvények, csoporttalálkozók szervezése
 • Nagymértékben bővíthető harmadik féltől származó témák és bővítmények segítségével
  Mi az a LinkedIn Premium, és megéri?

A Friendica kompatibilis a MySQL-lel, a PHP-vel és az Apache-val.

Elmék

A Minds egy nyílt forráskódú és rendkívül biztonságos közösségi hálózati platform. Azt állítja, hogy „internetszabadságot” biztosít Önnek – maximális adatvédelmet biztosít, és lehetővé teszi a közösségi média irányítását.

Ez az internetes szabadság önszuverenitást, szólásszabadságot, közösségi kormányzást és kriptogazdaságot jelent. Erről többet megtudhat a fehér könyvükből.

Jellemzők:

 • Lehetővé teszi képek, blogok, videók és állapotok közzétételét.
 • Könnyebbé teszi a releváns tartalom felfedezését a felkapott hashtageken és hírcsatornákon keresztül
 • Közvetlen üzenetküldés vagy videocsevegés ismerőseivel vagy csoportjaival
 • Lehetővé teszi, hogy közvetlen kifizetéseket kapjon Bitcoinban, USD-ben és Etherben a rajongóktól és követőitől

Az interneten, iOS-en és Androidon elérhető Minds több mint 6 millió taggal rendelkezik, és fizet Önnek, hogy tartalmat hozzon létre, barátokat ajánljon, és nagyobb forgalmat irányítson a platformra.

PeerTube

A PeerTube egy kiváló nyílt forráskódú, decentralizált és ingyenes alternatívája a YouTube-nak, amely lehetővé teszi az eszköz telepítését egy privát webszerverre, és online videók megosztását a videotárhely webhelyének tárolásával.

A peer-to-peer sugárzással a PeerTube csökkenti a szerver sávszélességét, ha a videó vírusos lesz.

Jellemzők:

 • Segít létrehozni egy kis hálózatot több összekapcsolt videotárhely-szolgáltatóból.
 • Lehetővé teszi egy összekapcsolt és autonóm platform létrehozását a videók számára.
 • Átlátható és auditálható
 • Reklámmentes és nem tartalmaz külső hirdetéseket.
 • Támogatást nyújt az ActivityPub számára

Tehát, ha a YouTube-hoz hasonló ingyenes közösségi hálózatot kell létrehoznia, a PeerTube a legjobb választás.

Aether

Az Aether egy nyílt forráskódú platform, amely lehetővé teszi önkormányzó és peer-to-peer nyilvános közösségek létrehozását.

A cikkben említett más közösségi hálózati platformokkal ellentétben az Aether egyenrangú, és nem rendelkezik szerverekkel. Ez azonban az adatvédelemre összpontosít – megnehezítve egy adott bejegyzés forrásának vagy IP-címének meghatározását. Ezenkívül lehetővé teszi a teljesen privát vagy teljesen nyilvános választást.

Míg a felhasználók inkább álneveket használnak, saját igényei szerint használhatja cégét vagy valódi nevét is.

Jellemzők:

 • Rendkívül átlátható – láthatóvá teszi a moderátorok tevékenységét a felhasználók számára.
 • Tiltsa le azokat a modokat, amelyek nem tetszenek, vagy amelyeket szívesebben hagynak jóvá a feedben.

Az Aether ingyenes és elérhető Linuxon, Macen és Windowson.

Következtetés

Az olyan nagy közösségi médiaplatformok, mint a YouTube, az Instagram és a Facebook, egyetlen szerveren tárolják az összes felhasználót és adataikat, külső hirdetéseket jelenítenek meg, és lehetővé teszik a globális közönséggel való kapcsolatot.

Másrészt a saját üzemeltetésű közösségi hálózati platformok lehetővé teszik saját kis és belső közösségi hálózatának létrehozását és felépítését személyes vagy szakmai igényekhez, és hatékony kommunikációt és együttműködést tesznek lehetővé.

Tehát, ha önkiszolgáló platformot keres, reméljük, hogy ez a lista segít megalapozottabb döntést hozni, és kiválasztani az igényeinek és költségvetésének leginkább megfelelő platformot.