10 legjobb projekt charta sablon a projekt zökkenőmentes elindításához

Néha a puszta szóbeli utasítások több zavarhoz vezethetnek, mint egyértelműséghez. Ahelyett, hogy írásos formában adna meg pontos részleteket, gondoljon arra, hogy beosztottjának mond egy megbízási projektet🗣️. A szóbeli utasításokkal nagyobb a félreértés vagy a részletek figyelmen kívül hagyásának esélye. De mindent leírni fárasztó és időigényes is. Itt menthetik meg a napot a sablonok!

A projekt charter sablon a projektfejlesztési folyamat megfogalmazásának koncepciója. Segíti a program kezdeményezőit és az agytrösztöket abban, hogy bevált irányt adjon nekik a sikeres elindításhoz. Ez egy hatékony módszer a részlegek feladatai és céljainak meghatározására minimális csatornán történő erőfeszítéssel, ezzel kiküszöbölve a félretájékoztatás lehetőségét.

A Project Management Institute (PMI) több mint 5402 vállalat bevonásával végzett vizsgálatot. Eszerint a projektek mintegy 70%-a kedvezőtlen eredménnyel jár a nem megfelelő irányítás, pontosabban a charta hiánya miatt. A projektek 59%-a megfelelő kommunikációval sikerrel járhatott volna, 29%-uknál nagyobb elszámoltathatóságra, 37%-ánál pedig hivatalosan meghatározott célokra volt szükség.

Így a megfelelően dokumentált iránymutatások nélkül megkezdett munka esetén nagyobb a valószínűsége annak, hogy több okból is meghiúsulnak. A projekt charternek kritikus szerepe van az ütemterv megtervezésétől a szállítások bevezetéséig és a nyereséges eredmények eléréséig. Nézzük meg, hogyan.

Hogyan hasznos a Projekt Charta üzleti szervezetek számára?

Legyen szó termékfejlesztő cégről vagy szolgáltatóról, rendszeresen új ötleteket fogalmaznak meg az üzleti növekedés fokozása érdekében. Nyilvánvaló, hogy a projektvezetők felelősek ezen innovatív koncepciók megvalósíthatóságának és lehetőségeinek megértéséért.

A projekt elindításakor számos tényező szerepet játszik, mint például a célok, a stratégia, az erőforrások, a költségvetés elosztása, stb. A megfelelően csatornázott terv iránymutató a sikeres befejezéshez, formális megértést adva a várható eredményről minden szinten.

A projekt charta egy sikeres médium a vállalatok számára, hogy meghatározott szegmensekben írják le a munkát, miközben lehetővé teszik az érintettek vagy résztvevők számára a nézőpont megértését. A terv elkészítése után felkéri a megfelelő vezetőket, hogy tanulmányozzák a lehetséges hibákat és hajtsák végre a változtatásokat. Az ilyen egymást követő eljárások végső soron csökkentik a projekt kudarcának kockázatát.

A szoftverfejlesztésben, az autóiparban, az FMCG-ben vagy bármely kis szektorban működő cégek az érintett szervezetek által ipari célokra testreszabott projekt charter sablonokat keresnek, amelyek segíthetik a projektterv céljait.

Miben különbözik a Project Charter a SoW-tól és a Projekttervtől?

A projekt alapszabálya, a munkaterv vagy a munkanyilatkozat és a projektterv egymással összefüggő fogalmak, de céljukban és kivitelezésükben jelentős különbségek vannak.

Itt van egy diagram, amely felvázolja a köztük lévő különbséget.

ParaméterekProjekt chartaMunkatervnyilatkozatKi a felelős Projekt Vezető Projekt Vállalkozó ProjektmenedzserMi az idővonalA tervezési szakaszbanMiután az ügyfél jóváhagyta a projektetA projekt charta utánElsődleges cél Formálisan dokumentálja a projektet a befejezési folyamattal Beszél az erőforrásokról és megoldásokról a kívánatos megvalósítási stratégiák érdekében, a feladatok hatóköreVégrehajtási hatókörrel kockázatok, érintettek, pénzügyek Elszámoltathatóság beállítása, becslések, módszerek Időtartam, erőforrás-allokáció, csapatok

Így érthető, hogy a projekt charták teljesítik a projekt részleteinek dokumentálásának célját, és utasításokat adnak a cél eléréséhez egy módszertan követésével. Másrészt a SoW formális megállapodásként működik az ügyfél és a vállalkozó között, amely tartalmazza a projekt műszaki jellemzőit. Ezzel szemben a projektterv működési irányvonalként szolgál a munkaerő számára🧑‍🏭.

  Hozzon létre egyéni kulcsokat az e-mail, telefonszám és nevek megadásához [Paid]

Tekintse meg a legjobb stratégiai tervezési sablonokat is a következő üzleti lépéshez!

Hogyan készítsünk projekt charta sablont?

A projekt chartája nagy jelentőséggel bír az érintettek számára. Ezért az érintett személyzeti és osztályvezetők alatt jön létre, hogy részletes tájékoztatást adjon a projektről és annak hasznosságáról.

A charta létrehozásához olyan szekvenciális formátumot kell követnie, amely figyelembe veszi a projekt összes szükséges perspektíváját, amelyet a kijelölt személyzet tárgyal. Íme egy rövid összefoglaló a projekt chartájának alapvető felépítéséről.

 • Említse meg a projekt fő célját, annak hatékonyságára vonatkozó részletekkel és a kategória speciális rendelkezéseivel. Segít az ötlet sikeres kommunikálásában a csapattagokkal.
 • A projekt hatókörétől, piaci trendjétől és mértékétől függően megmutathatja, hogy konkrét személyzetre van szükség a munkához.
 • Beszéljétek meg a legjobb eredmény eléréséhez szükséges követelményeket és erőforrásokat.
 • Mik lehetnek a lehetséges kockázatok a folyamatban lévő befejezési folyamatban?
 • Adjon rövid tájékoztatást a közvetlenül vagy közvetve érintett érintett felekről a kezdeményezéstől az indulásig.
 • A projekt befejezéséhez elengedhetetlen a költségbecslés 🫰 megadása. Adjon rövid kettéválasztást a pénzügyi szükségletekről az egyes szinteken.
 • Van-e megfelelő időpont a projekt megkezdésére, és mennyi a befejezésének átlagos időtartama?

Ez a charta célja, hogy átadja a szükséges információkat a projektötletről. A vállalatok általában projekt charter sablont és változáskezelési tervet használnak, hogy elkerüljék a projektmenedzsment döntő szempontjainak figyelmen kívül hagyását. Nézzük meg az előnyeit.

A projekt charta sablonjainak előnyei a sikeres projektmenedzsmenthez

A projekt charter sablonok alapos kutatás után, értelmiségiek irányításával készülnek. Támogatja a projektvezetőket a charter dokumentum elkészítésében és kidolgozásában. A cél az, hogy kiküszöböljük a túlzott erőfeszítést a megfelelő charta kidolgozása és a hasznos formátum felkínálása terén.

 • Információkat tartalmaz az elsődleges célokról, a pénzügyekről, a forrásokról és a megvalósíthatóságról.
 • Gazdaságos megoldás annak megértésére, hogy a projekt megéri-e időt⏳ és pénzt költeni.
 • Az egyes részlegek időpontját a cégek igény szerint átütemezhetik.
 • Segít kényelmesen elmagyarázni a projekt célját és koncepcióját, és a csapattagok megkapják a részletes tervrajzot a szinkronizáláshoz.

Tekintse meg a megbízható cégek által kínált projekt charter sablonokat.

Miro

Miro egy ISO-tanúsítvánnyal rendelkező vállalat, amely több mint 1000 sablont kínál a munkahelyek és az üzleti növekedés minden folyamatához. Ezek a sablonok kompatibilisek más eszközökkel is. Mélyrehatóan dolgoztak azon, hogy a következetes növekedéshez elengedhetetlen érintkezési pontokat beépítsék a chartába.

A sablon cellás formában van, ahol az első három a projekt céljának, hatókörének és sikerkritériumainak megírására szolgál. A következő rétegben beírhatja a csapattagok, az érintettek és a felhasználók vagy kedvezményezettek nevét.

Ezenkívül röviden ismertetjük az erőforrásokat, a korlátokat és a kockázati tényezőket. Akár konkrét fázisokat is megemlíthet kritikus mérföldkövekként a végén megadott Idővonal skálán.

A Miro egyoldalas📃 sablont biztosít az egyes cellák döntő pontjainak bemutatásához. Kiválaszthat olyan referenciakifejezéseket, amelyek kellően meghatározzák a paramétert.

PowerSlides

PowerSlides több mint 7000 professzionális sablont fejlesztett ki több mint 30 000 felhasználóval, és olyan márkák kapcsolódnak hozzájuk, mint az Amazon, a Samsung és a Microsoft. Módosíthatja a színt, vagy hozzáadhat/szerkeszthet diagramokat, térképeket, képeket stb. a sablonokban, és választhat a könyvtárból több mint 2500 vektoros ikon közül.

A projekt charter sablonja négy kiemelkedő diát tartalmaz dicséretes grafikával és táblázatos panelekkel, amelyek analitikus nézetet nyújtanak. Mérnökök, projektmenedzserek vagy professzorok🧑‍🏫 is használhatják ezt PowerPoint prezentációkban.

  Jobb Smarthome hangvezérlést szeretne? Használja a Csoportokat

A projekt nevének, céljának és idővonalának áttekintésével kezdődik. Itt megadhatja a haladás kívánt mérföldköveit. A következő dián található egy táblázatformátum, amely megemlíti a szükséges költségvetést, a konkrétumokkal és a költségekkel együtt. A következő táblázatba beírhatja a dolgozók nevét.

Az üzleti elemzéshez a PowerSlides lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy megemlítse az előnyöket a pénzügy, a működés, a piac, az ügyfelek és a személyzet szempontjából. Lehetőség van problémafelvetések és költségelemzések írására, valamint több feladatra bontásra a különböző szempontok elemzéséhez.

Smartsheet

Smartsheet egy megbízható márka, és számos Fortune 100 vállalatnál van ügyfélkör. Elnyerték a 2023-as Top 50 legjobb szoftver díjat a Projektmenedzsment termékek kategóriában.

Öt jelentős típusú projekt charta sablont terveztek, valamint egy egyszerű formátumot a szabványos használatra. Körülbelül kilenc mezőt fed le bulvár formában, hogy hatékonyan magyarázza el a projekttel kapcsolatos részleteket, beleértve a mutatókat📈, a teljesítéseket, az ütemezést, az erőforrásokat, a feltételezéseket és egyebeket.

A Six Sigma sablon hasonló a szabványos kialakításhoz, de előre kitöltött Six Sigma övszintű jogosultakat tartalmaz. Gazdaságilag életképes piacnövekedést és jobb leszállítást biztosít a hulladékkezeléssel.

Az Agilis sablonban oszlopok találhatók a végrehajtható tervezés értékelésének alapvető feltételei mellett. Leginkább projektmenedzserek és scrum mesterek számára alkalmas. Az építési sablon testreszabható, hogy az építési munkák alapján kiválaszthassa a projekt chartában definiálható kifejezéseket.

Az egyoldalas sablon nyomtatásbarát, mivel egyetlen oldalon tartalmazza a szponzorok, ügyfelek és a projekt szükséges adatait. Kényelmes a charterinformációkat egy gyors áttekintésben közölni.

A Smartsheet üzleti eset sablonja egy pontos dokumentum az érdekelt felek jóváhagyásának begyűjtéséhez.

GoLeanSixSigma.com

GoLeanSixSigma.com különböző iparágakkal dolgozott együtt több vállalattal, hogy online képzési és minősítési kurzusokat és projektmenedzsment erőforrásokat kínáljon. Több mint 450 000 tanuló vett részt ezeken a tanfolyamokon a Fedex, a Tesla és több mint 6100 ügyféllel.

A projekt chartájának elsődleges elemei a problémanyilatkozat, az üzleti eset, a cél, az idővonal, a hatókör és a csapatok. A sablon egyetlen oldalon kapja meg a paramétereket, hogy azonnal releváns projektötletet adjon.

A GoLeanSixSigma.com idővonal szakasza meghatározás, mérés, elemzés, javítás és ellenőrzés oszlopokra oszlik. Felosztja a csapattagok terét a címeikre és az eltöltött időre.

ProjectManagement.com

ProjectManagement.com egy dedikált online intézet, amely a projektmenedzserek számára megoldásokat kínál. Cikkeket, webináriumokat💻, sablonokat, blogbejegyzéseket és szakértői tanácsokat kínálnak a növekedés és a termelékenység fokozása érdekében.

A projekt chartában lehetőség van arra, hogy a projekt részleteit meghatározott oszlopokba írják, majd az üzlettel kapcsolatos információkat. A Project Charter Definition Document célja, hogy segítse a menedzsereket frissített ötletekkel.

A ProjectManagement.com dokumentuma 25 alapvető elemet tartalmaz, és a jelentős fejlécek az absztrakt hatókör, a szponzorok, a sikerkritériumok és a szervezeti folyamat. Rövid információkat is megadhat a fejlesztési szakaszról, a prototípus teszteléséről, a felhasználói elfogadásról és az élő munkamenetekről.

Egyszerűsítse projektélményét ezekkel a projektmenedzsment szoftverekkel.

Bit.ai

Bit.ai dokumentum együttműködő platformot kínál, amelyet világszerte használnak olyan cégek, mint a Canon és az Accenture. A projekt charta sablon centralizált munkamodellben működik, nyilatkozat formátumban, a projekt magyarázatával kezdve.

Röviden leírhatja a hatókört, a sikerkritériumokat vagy a teljesítményeket felsoroláspontokban. Van még hely a 💲 pénzügyeknek, mérföldköveknek és feltételezéseknek, majd a kockázatoknak, a csapat részleteinek és a jóváhagyásoknak.

A Bit.ai valós idejű hozzáférést biztosít a sablonhoz; összekapcsolhat több projektet, vagy kapcsolatba léphet az érdekelt felekkel jóváhagyás vagy konzultáció céljából. Lehetőségei vannak a közösségi média, a webes hivatkozások, a PDF-ek, a Figma stb. integrálására is, hogy javítsa a tapasztalatait a hatékony üzletvezetés érdekében.

  Hogyan segíthetik az ADP HR és bérszámfejtési megoldások növekvő vállalkozását?

Projekt charta sablon

Projekt charta sablon egy platform, amelyet a Casual.pm csapattagjai fejlesztettek ki. Ez egy olyan eszköztár, amely a projektvezetőket irányítja az exkluzív charter tartalom létrehozásában. A weboldalon elérhető írásos útmutatókból, videókból és mintákból is segítséget kaphatnak.

Ingyenesen letölthető charter sablon formátumok állnak rendelkezésre bizonyos projektkövetelményekhez, mint például a weboldal újratervezése, technológiai vizsgálat, közösségi média, marketingkampányok stb.

A Project Charter Template által hirdetett charta sablon elegendő helyet biztosít a projekt hátterének megvitatásához a kínált megoldással kapcsolatban. Külön megemlítheti a célokat és a hatókört, hogy érdemes legyen. Külön oszlopokban írja le röviden az érintetteket, a mérföldköveket, a költségvetést, a korlátokat, a feltételezéseket és a kockázati tényezőket.

Template.net

Templste.net a világ legkiterjedtebb sablon- és eszköztárának tárháza. Igényei szerint választhat kártyatervet, dokumentációt, űrlapot, prezentációt vagy sablont. Több mint tíz formátumú egyszerű projekt charta sablont kínálnak referenciaként letölthető.

A Six Sigma, a csapat, az IT, a szoftver, a folyamatfejlesztés, az építés és az üzleti tevékenység néhány az itt található dedikált charter sablonok közül. Egyik egyszerű sablonjuk egy olyan résszel kezdődik, amely megadja a projekt részleteit, például név, szponzor, szerző, dátum, bizottság neve, bemutatás dátuma stb.

A Templste.net segítségével rövid nyilatkozatokat írhat a leírás, cél és stratégiai összehangolás rész alá. A táblázat űrlapja az ügyfélcsoportok, az érdekelt felek, a költségvetés, a hatókör, a sikerkritériumok, a függőségek, a mérföldkövek, az erőforrások és a kockázati kérdések számára készült.

Mypm

Mypm egy szakértő projektmenedzsment és ajánlati szolgáltató cég. Éves tapasztalattal rendelkeznek a szervezetekkel folytatott kormányzati és kereskedelmi javaslatok kidolgozásában. Webáruházukban mintegy 86 szerkeszthető sablon található, amelyek a többszintű szervezeti növekedést és fejlesztést szolgálják.

Professzionális célokra ingyenesen letölthető projekt charter sablon📜 áll rendelkezésre. Dokumentum formában van, a kezdeti oldalakon a projekt címével és indexével, míg a fő tartalom összefoglalóval, céllal, célkitűzésekkel és egyéb információkkal kezdődik.

Külön szakaszok találhatók a követelmények, a hatókör, a teljesítések, a kockázatok, a feltételezések és a korlátok rövid leírására. A Mypm segítségével gyorsan áttekintheti az ütemezést, a költségvetést, az emberi erőforrásokat, a beszerzéseket és az érintetteket egy táblázatban. A projekt szponzorának meghatalmazási űrlapja zárul.

Sablonarchívum

Sablonarchívum egy online portál, amely átlagosan 40 sablont tartalmaz különböző kategóriákban. Legyen szó egy osztálytermi ülőhelytáblázatról az oktatási kategóriában, egy személyes költségvetési táblázatról a pénzügyek kezelésére, vagy a jogi kérdésekre vonatkozó vállalkozói megállapodásokról⚖️, minden egy helyen található.

Számos projekt charter sablonmintát kínálnak, amelyekre neves cégek és intézetek hivatkoznak. Ezek a sablonok a projekttel kapcsolatos összes szükséges információ rögzítésére összpontosítanak, kezdve az azonosítások táblázatos nézetével, amely felfedi a projekt nevét, szponzorát, menedzserét és erőforrásait.

A Sablonarchívum okokat, célokat, hatókört, sikertényezőket és egyebeket kér rövid nyilatkozatokban. A bulvárlap egyéb rovatai közé tartoznak a keretrendszerre, logikára, kutatásra, eszközökre stb. vonatkozó egységekkel rendelkező projekteredmények; mérföldkövek a progresszió több szintjének leírására; kulcskérdések és kockázatok.

Záró szavak: Projekt Charta sablon alkalmazása

A projekt charta fontos szerepet játszik egy üzleti projekt sikeres befejezésében. Világos, tömör képet ad a célról, a várt eredmények indoklásával.

Az előre megtervezett sablon megvalósítása a saját projekt charta létrehozása helyett időt és pénzt takarít meg a szervezet számára. Sok projektmenedzser nincs tisztában az ilyen sablonok elérhetőségével. Kevesen hiszik el, hogy képesek kezelni magukat, ami lassú és korlátozott növekedést eredményez📉.

A charter sablon kiválasztása zavaró lehet, de elemeznie kell a projekt típusát, a munka mértékét, a követelményeket és egyéb paramétereket, hogy a legtöbbet hozza ki ebből a dokumentumból.

Ezután nézze meg az Üzleti folyamatok javítását (BPI): Mi ez és hogyan működik.