10 fájlkezelő Linuxhoz a fájlok kezelésére

A Linux fájlkezelője lehetővé teszi a fájlrendszer böngészését, a könyvtárak bejárását, a fájlok keresését és a merevlemez tartalmának elérését.

Ez egy grafikus felhasználói felület (a legtöbb esetben), és az elsődleges célja, hogy megkönnyítse a fájlok és mappák átvizsgálását. Számos különböző fájlkezelő létezik Linuxhoz, és a legtöbb asztali környezet rendelkezik egy zászlóshajó fájlkezelővel, amelyet ugyanaz a fejlesztőcsapat hozott létre.

Csak azért, mert egy adott asztali környezetet használ, nem jelenti azt, hogy egyetlen fájlkezelőhöz van kötve. A Linux a szabadságról és a választási lehetőségekről szól, ezért könnyen telepíthet másik fájlkezelőt, ha nem tetszik a jelenlegi. Még számos fájlkezelőt is telepíthet, és bármelyiket használhatja egy adott forgatókönyvhöz.

Ebben az útmutatóban megvizsgáljuk a Linux számára elérhető legjobb fájlkezelőket. Mindegyik különböző módon különbözik egymástól, így előfordulhat, hogy megtalálja az Ön számára megfelelőbbet, mint a másikat. Tekintse meg az alábbi listánkat, hogy megtalálja a tökéleteset az Ön Linux rendszeréhez.

Delfin

A Dolphin a KDE Plasma alapértelmezett fájlkezelője, és az egyik legnépszerűbb választás tapasztalt Linux-felhasználók és újoncok számára egyaránt.

A Dolphin néhány legjobb tulajdonsága:

 • Felhasználóbarát felület: Könnyen használható minden szintű Linux-felhasználó számára
 • Testreszabás: Könnyen módosítható az elrendezés, az ikonméret, az eszköztár stb.
 • Egyszerűség: nem foglal el túl sok erőforrást; nincs divatos vagy szükségtelen esztétika
 • Speciális funkciók: Osztott képernyős panelekkel, lapokkal és beépülő modulokkal rendelkezik

Intuitív felhasználói felülettel rendelkezik, így nincs idő megszokni. A motorháztető alatt számos remek funkciót rejt magában, amelyeket a haladó felhasználók kényelmesnek találnak.

Thunar

A Thunar az Xfce alapértelmezett fájlkezelője. Az Xfce asztali környezetet már rendkívül könnyű grafikus felhasználói felületként ismerik, és zászlóshajója fájlkezelője is követi a példát abban, hogy könnyű és gyors választás a felhasználók számára.

Íme néhány ok, amiért érdemes használni a Thunart:

 • Könnyű és gyors: Tökéletes régebbi rendszerekhez vagy gyorskutyákhoz
 • Egyszerűség: Nagyon egyszerű felület
 • Testreszabás: Az olyan szempontok, mint az ikonméret és a nézetmód, könnyen módosíthatók
 • Eszközintegráció: Sok más Xfce-eszköz integrálható a Thunar-ral, például a tömeges átnevezési eszköz
  A Bitcoin Knots telepítése Linuxon

Nemo

A Nemo a Cinnamon asztali környezet fájlkezelője ugyanazoktól a fejlesztőktől, mint a Linux Mint. Rendkívül jól integrálható a Cinnamonnal, és az egyszerűséget szem előtt tartva készült, hasonlóan a Linux Mint disztribúció többi részéhez.

A Nemo legjobb tulajdonságai a következők:

 • Speciális funkciók: A Nemo támogatja a lapokat, az osztott megtekintést, a kötegfájl műveleteket és még sok mást
 • Eszközintegráció: A Nemo jól integrálható más Cinnamon alkalmazásokkal, kiterjesztve funkcionalitását
 • Hatékony és gyors: Minimális erőforrást használ

Nautilus

A Nautilus a GNOME asztali környezet alapértelmezett fájlkezelője, de általában csak „Fájlok” néven hivatkoznak rá a felhasználó által elérhető menükben. Gyakran ez az első fájlkezelő, amellyel az új felhasználók találkoznak, és néhányan úgy döntenek, hogy évekig ragaszkodnak hozzá, vagy később haladnak át a fejlettebb fájlkezelőkre.

A Nautilust a következők teszik jó választássá:

 • Stabil és megbízható: A Nautilus már sok éve létezik, és még mindig gyakran frissül
 • GNOME integráció: Egy rendkívül népszerű asztali környezet része
 • Elegáns felület: A Nautilus modernnek tűnik, és minimális felülettel rendelkezik

A Nautilus a „biztonságos” választás, ha gondjai vannak a használni kívánt fájlkezelő kiválasztásával.

Konqueror

A Konqueror, akárcsak a Dolphin, a KDE Plasma fejlesztőitől származik. Fájlkezelőként és webböngészőként is működik. Ez kényelmes lehet, mert nem mindig kell egyidejűleg megnyitnia a böngészőt és a fájlkezelőt – ebből az egyetlen alkalmazásból böngészheti a fájlokat és a webböngészést.

Íme a Konqueror néhány funkciója:

 • Sokoldalúság: Fájlkezelő és webböngésző egyaránt
 • KDE-integráció: A Konqueror integrálódik más általános KDE-eszközökkel
 • Speciális funkciók: Egyéni bővítményeket használhat, és végtelenül testreszabható

Éjfél parancsnoka

A Midnight Commander egy terminál alapú fájlkezelő. Kiváló választás azoknak a terminálfüggőknek, akik szeretik elkerülni a grafikus felhasználói felület használatát, amikor csak lehetséges, vagy azoknak a felhasználóknak, akik csak terminálhoz férnek hozzá, de szeretnék kényelmesebbé tenni a fájlböngészést, mint a folyamatos cd és ls parancsok használatát.

  12 legjobb ergonómikus egér opció 2022-ben

A Midnight Commander néhány legjobb tulajdonsága:

 • Terminál alapú: A Midnight Commander ncurses segítségével böngészhető felületet kínál a terminálon
 • Kényelem: A tanulási görbe után a Midnight Commander gyorsabban használható, mint egy hagyományos fájlkezelő alkalmazás
 • Könnyű: Kis telepítés, kis helyigény, és nem fogyaszt sok rendszererőforrást

Caja

A Caja a MATE asztali környezet alapértelmezett fájlkezelője. Ez egy hagyományos fájlkezelő, amely intuitív élményt nyújt. Ez logikus, mivel ez volt a MATE fejlesztőinek eredeti szándéka, amikor évekkel ezelőtt elcsatolták a GNOME-ot, hogy megpróbáljanak fenntartani egy hagyományosabb asztali metaforát és felhasználói élményt.

A Caja fájlkezelő néhány funkciója:

 • Egyszerűség: Hagyományos megjelenés és hatás hasonlít a GNOME régi verzióihoz
 • Egyszerű: Kimarad az útból azáltal, hogy csak a leggyakrabban használt funkciókat mutatja be
 • Alapfunkciók: A kiterjesztéseken kívül a Caja nem rendelkezik sok fejlett funkcióval, ami ideális új felhasználók számára vagy könnyű fájlok böngészéséhez

nnn

Az nnn (vagy n³) egy terminálalapú fájlkezelő Linuxhoz. Ez egy rendkívül kicsi telepítés, amely szinte semmilyen rendszererőforrást nem köt le, és nagyon egyszerű munkafolyamatot biztosít, miután megtanulta az összes billentyűparancsot.

Íme, mi teszi az nnn-t nagyszerű fájlkezelővé:

 • Könnyű: Csak 3,5 MB rendszermemóriát használ, és nagyon apró telepítés
 • Funkciókban gazdag: Mindenre képes, amit egy grafikus felhasználói felület alapú fájlkezelő képes
 • Bővíthető funkciók: az nnn bővítmények nagy tárháza közül választhat

Az nnn határozottan csak haladó felhasználóknak szól, mivel az újoncok valószínűleg zavarónak és nehezen használhatónak találják. Azok számára, akik megtanulják használni az nnn-t, ez nagyon kifizetődő lehet.

Vadőr

A Ranger egy konzolalapú fájlkezelő Linuxon, nem kezdőknek való. A Vim-felhasználók otthon érezhetik magukat a használatával, mivel sok billentyűparancs a Vim-től származó billentyűparancsokon alapul. Python nyelven íródott, és van néhány jó funkciója, mint például a PDF-dokumentumok megnyitása.

  Hogyan válasszunk egyéni színt a Start menühöz

Íme néhány ok, amiért érdemes használni a Rangert:

 • Vim-parancsikonok: Könnyen használható a Vim-felhasználók számára, mivel a parancsikonok ugyanazok
 • Terminál alapú: Könnyű és terminál alapú fájlkezelő ncurses interfésszel
 • Kényelem: olyan beépített funkciókkal rendelkezik, mint a PDF-ek, torrentek és más fájltípusok megnyitása

Deepin fájlkezelő

A Deepin fájlkezelő alapértelmezés szerint a Deepin Linux disztribúcióhoz tartozik. Letisztult és modern felülettel rendelkezik, amely megkönnyíti a fájlok böngészését, és emlékeztet a fentebb tárgyalt többi kortárs fájlkezelőre. Viszonylag új, és néhány rendszerre kihívást jelent a telepítése, mivel még mindig hiányzik a megfelelő támogatás ahhoz, hogy hivatalos szoftvertárakba kerüljön.

A Deepin File Manager legjobb szolgáltatásai a következők:

 • Interfész: Elegáns és modern felülettel rendelkezik az összes szükséges eszközzel
 • Beépített eszközök: olyan eszközökkel érkezik, mint a képnézegető és a zenelejátszó
 • Egyszerűség: Könnyen használható, és minimális felülettel rendelkezik, más funkciókkal a menük mögött

Szerző megjegyzése

Nehéz tévedni, amikor kiválaszt egy fájlkezelőt ebből a listából, mivel mindegyik biztosítja a leglényegesebb funkciókat, amelyekre szüksége van a rendszer fájljainak áttekintése során. Személyes tapasztalatok alapján a Dolphin a legjobb mindenre kiterjedő fájlkezelő, a Thunar pedig a második helyen áll, amely egyes felhasználók számára előnyösebb lehet extra funkciói miatt.

Ami a terminál alapú fájlkezelőket illeti, az nnn az egyik legegyszerűbben használható, és gyakorlatilag semmilyen rendszererőforrást nem foglal el, ezért én is nagyon ajánlom. Ennek ellenére sok felhasználó azt tapasztalhatja, hogy a többi fájlkezelő egyszerűen jobban néz ki, vagy rendelkezik olyan kényelmes funkcióval, amely nélkül nem tud élni, ezért ezeket soha nem szabad teljesen kizárnia.

A Linux szépsége az, hogy telepítheti ezeket a fájlkezelőket, és mindegyik alapján eldöntheti, melyik a legjobb. Ha végzett a kísérlettel, egyszerűen távolítsa el azokat, amelyek nem tetszettek. A fájlkezelők kéz a kézben járnak az asztali környezettel, így előfordulhat, hogy jobb, ha ragaszkodnak a környezet alapértelmezett fájlkezelőjéhez.

Ha Linux rendszergazda szeretne lenni, fontolja meg ezeket a Linux minősítéseket és tanulási forrásokat.