10 egylapos számítógép a következő automatizálási projektekhez

Ha Ön műszaki geek, és szeret automatizálási projektekkel kísérletezni, akkor imádni fogja ezeket az egylapos számítógépeket.

Az egylapos számítógépeket (SBC-k) széles körben érintette a világjárvány az alkatrészek hiánya miatt. Idővel azonban minden normalizálódik, és 2023 sokkal több lehetőséget és jobb környezetet hozott.

Ez a környezetváltozás könnyen észrevehető az egylapos számítógépek árinflációjában. Mint tudjuk, az SBC-k manapság a legtöbb általános célú eszközökké válnak, beleértve a házimozit, a játékeszközöket és sok mást.

Ha alacsony fogyasztású alternatívát keres egy hagyományos számítógép helyett, akkor jó helyen jár. Ma ebben a cikkben felsoroltuk a legjobb egylapos számítógépeket, amelyekre számíthat a jövőbeli projektek során.

Mi az egylapos számítógép?

Mint mindannyian tudjuk, a számítógép nem egyszerű gép. Különféle kis komponensek gyűjteménye, mint például a GPU, a processzor, a RAM stb., és ezek az összetevők jól el vannak rendezve egy tokban.

De egy egylapos számítógép alapvetően megszegi ezeket a normákat. Ez egy komplett rendszer, amelyben az összes létfontosságú elem, mint a mikroprocesszor, a memória és az összes többi lényeges komponens egyetlen áramköri lapra épül vagy rendeződik.

Az SBC-k teljesen működőképes számítógépek, amelyek egyetlen kártyára vannak beágyazva, minden lényeges funkcióval, például perifériákkal, USB-vel, soros portokkal és még sok mással.

Az SBC-k kevésbé működnek, mint a hagyományos számítógépek. De a valóság egészen más. Az SBC-k számos formában léteznek, amelyeket nem csak szokásos feladatokban használnak, hanem katonai és űrkutatási alkalmazásokban is alkalmaznak.

Miben különbözik az egylapos számítógép a hagyományos számítógéptől?

Ahogy már megismerte, mi az egytáblás számítógép, gyakran felmerül a kétség, hogy miben különbözik a hagyományos vagy hagyományos számítógépektől. Nos, a válasz erre a kérdésre nem olyan bonyolult.

Mint említettük, az egykártyás számítógépek egyetlen áramköri lapra épülő rendszerek. Ez közvetlenül azt jelzi, hogy az SBC-nek nincs szüksége további tokra az alkatrészek, például házventilátorok, zsúfolt kábelek stb. hozzáadásához vagy tárolásához.

Ezek a felépítési különbségek azonban megváltoztatják a rendszer használatát és célját is. Előfordulhat, hogy az egylapos számítógépek nem úgy működnek, mint a modern asztali számítógépek. Ennek ellenére széles körben használják őket, és előnyben részesítik a hagyományos asztali számítógépekkel szemben.

Hol használják az egylapos számítógépeket?

Ha az SBC-t nézzük, egyszerű infrastruktúrával rendelkező rendszernek tűnhet, és kevésbé megbízható a modern csúcskategóriás asztali számítógépekhez képest. A számítógépeket azonban a felhasználók preferenciáihoz igazítják, nem pedig az általános teljesítményhez. Ennek következtében az SBC a legtöbb esetben jelentősen illeszkedik.

Az SBC egyszerűsége az egyik legfontosabb kulcstényező, amely kényelmesebbé és a különböző iparágakban elfogadottá teszi. Egyszerű és megváltoztathatatlan szerkezetének köszönhetően az SBC általában kevesebb hibát és konfliktust mutat, mint a hagyományos asztali számítógépek.

  Hogyan telepítsem a Vidiot videószerkesztőt Linuxra

Ennek eredményeként ezeket a rendszereket széles körben használják különféle iparágakban, beleértve az intelligens otthonokat, az autógyártást, az orvosi, kereskedelmi, oktatási és katonai alkalmazásokat.

Ha jó SBC-t keres, akkor a tökéletes helyen jár. Íme néhány a legjobb egylapos számítógépek közül, amelyekre támaszkodhat, hogy megkönnyítse munkáját.

Khadas VIM4 SBC

A Khadas VIM4 a népszerű Khadas VIM sorozat legújabb kiegészítői közé tartozik. A sorozat ezen kiegészítése széles körben a Raspberry Pi 4 legjobb alternatívájaként ismert. Mindkét SBC mérete nagyon hasonló, de a Khadas VIM 4 ehhez képest sokkal erősebb processzorral rendelkezik.

Jöjjön a rendszer főbb jellemzőihez. A Khadas folyamatosan javította a felhasználói élményt azáltal, hogy egyedi funkciókat ad hozzá SBC-ihez.

A VIM sorozat negyedik kiadása tartalmazza a legújabb chipeket és olyan nagyszerű funkciókat, mint az Amlogic A311D2 négy- vagy hatmagos CPU, OOWOW szoftver, HDMI bemenet, kettős mikrofon, csatlakozási lehetőségek, beleértve az USB C és USB-A portokat, Wi-Fi stb. .

Processzor – 2,2 GHz-es négymagos ARM Cortex-A73 és 2,0 GHz-es négymagos Cortex-A53

GPU – Mali G52MP8

Memória – 8 GB

Csatlakozás – Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6 modul

Orange Pi 3 LTS

Ha pénztárcabarát és jól működő SBC-t keres, akkor az Orange Pi 3 hasznos lehet az Ön számára. Az Orange Pi 3 jobb SBC-kiadás, mint a Raspberry Pi 3 modell, mert gyorsabb és hatékonyabb CPU-val és GPU-val érkezik.

Csúcsteljesítményének köszönhetően az Orange Pi 3 egy nyílt forráskódú rendszer, amelyet széles körben használnak táblagépekben, szélső számítástechnikában, felhőalapú számítástechnikában stb. Ennek az SBC-nek a legfontosabb jellemzői közé tartozik a Gigabit Ethernet támogatása, az energiagazdálkodás, a kompatibilis tűfunkciók stb.

Az Orange Pi 3 az egyik leggyakrabban javasolt SBC kereskedelmi célokra. Megvásárolhatja ezt a pénztárcabarát áramköri lapot, ha Ön diák, és olyan SBC-t szeretne, amely minden igényének megfelel.

Processzor – négy 64 bites 1,8 GHz-es ARM Cortex-A53

GPU – Mali T720

RAM memória – 2 GB

Csatlakozás – Bluetooth, Wi-Fi

ZimaBoard 832

Ha azt reméli, hogy egyetlen táblás szervert talál a kreativitásnak, akkor mi gondoskodunk róla. A ZimaBoard egy pénztárcabarát egykártyás szerver, amelyet kifejezetten geekek, barkácsolók stb. számára terveztek. Ennek a táblának a legjobb tulajdonsága a bővíthetőség.

A ZimaBoard egy nyílt forráskódú rendszer, amely támogatja a Linuxot, Windowst, Androidot és még sok mást is. Ez a többfeladatos kártya az x86-os SBC bővíthetőségével és egy mikroszerver funkcionális erejével is rendelkezik.

Ezekkel a sorokkal már egyértelművé válik, hogy ezt a táblát különféle célokra használhatja, beleértve a személyes felhőszervereket, szoftveres útválasztókat és bármi mást. Ezzel az alacsony árú és alacsony energiafogyasztású rendszerrel könnyedén elvégezheti minden munkáját.

Processzor – Intel Celeron processzor „Apollo Lake”

  Hogyan kérheti Sirit, hogy cikkeket olvasson fel Önnek Mac számítógépén

GPU – Intel® HD Graphics 500

Memória – 8 GB

Csatlakozás – Wi-Fi, 2x USB

Tinker Board S

Ez az SBC azoknak való, akik megbízható és stabil egylapos számítógépeket keresnek 150 USD alatti költségvetéssel. A Tinker Board S egy tartós SBC a barkácsolás szerelmeseinek és készítőknek.

Ha azt mondjuk, hogy tartós, ez magában foglalja az általános teljesítményt is. Erre az SBC-re támaszkodhat napi feladatai során, beleértve a játékot, a kiváló minőségű médialejátszást, a képstabilizálást és egyebeket.

Az alaplap fejlesztői gondoskodtak arról, hogy kiváló felhasználói élményt nyújtsanak a kezdők számára, mivel színkódolt GPIO-fejlécet adtak hozzá, így a tűfejek könnyen felismerhetők. Ez az SBC hűtőbordát is tartalmaz, amely javítja a teljesítményt és a sebességet.

Processzor – Rockchip négymagos RK3288

GPU – ARM Mali T764

Memória – 2 GB

Csatlakozás – Bluetooth, Wi-Fi

Ingyenes számítógépes tábla projekt

Nem mindenki szereti az összetett rendszereket. Vannak, akik csak egy alapbeállítást keresnek az egyszerű feladatok zökkenőmentes elvégzéséhez. Ha Ön is ezek közé tartozik, akkor a Libre Computer Board tökéletes az Ön számára, mivel egyszerű és pénztárcabarát.

A Libre számítógépes kártyája az egyik legjobb alternatíva az RPi 3 számára, mivel ugyanazt a formát használja a meglévő tokokhoz.

A Libre számítógépes táblája gyorsabban és hatékonyabban működik, mint egy Pi 3 B modell, miközben fél energiát fogyaszt. Ez egy nyílt forráskódú rendszer, amely támogatja mind a Linux, mind az Android operációs rendszereket.

Processzor – Négymagos 64 bites ARMv8 Cortex-A53

GPU – Mali-450MP

Memória – 2 GB

Csatlakozás – HDMI, GPIO

Raspberry Pi 4 Model B

A Raspberry Pi az egyik legismertebb egykártyás számítógép-sorozat, és itt a legújabb Raspberry Pi 4 Model B-ről beszélünk. Ez részben egy csúcskategóriás egykártyás számítógép, nagy processzorsebességgel, memóriával, multimédiás teljesítménnyel és több.

A Raspberry Pi 4 Model B rendszer a belépő szintű x86 PC-rendszerekhez hasonló asztali teljesítményt kínál. A Raspberry Pi 4 Model B egy lépéssel megelőzi korábbi Raspberry Pi 3 Model B modelljét, hasonló energiafogyasztással. Megállapíthatjuk, hogy jobb lesz, de ugyanazon az áron.

A modell főbb jellemzői közé tartozik a 8 GB memória, a lenyűgöző videokimenet, a táp bemeneti csatlakozó stb. Ezen kívül a Raspberry Pi 5 kiegészítőket is beszerezheti a jobb teljesítmény és élmény érdekében.

Processzor – négymagos CortexA72,

GPU – Broadcom VideoCore VI

Memória – 8 GB

Csatlakozás – Bluetooth, Wi-Fi

Orange Pi 5

Ez az SBC ismét az Orange-tól származik, jobb verzióval és kompatibilitással, hogy megfeleljen az Ön igényeinek. Az Orange Pi 5 egy nyílt forráskódú kártya, amely számos interfészre hivatkozik.

Ezt az SBC-t Mini PC-ként is jelölik, mivel nagyon jól működik különböző operációs rendszerekkel, beleértve a hivatalos Orange Pi-t, az Android 12-t, a Debian11-et és más operációs rendszereket.

Ezek a sorok már utaltak volna a kompatibilitásra. Ezt a mikrokontroller kártyát széles körben használják táblagépekben, szélső számítástechnikában, mesterséges intelligenciában, számítási felhőben stb.

  22 legjobb ingyenes online videó letöltő

Az Orange Pi 5 bőséges interfészt kínál, mint például HDMI kimenet, GPIO interfész stb. a még rugalmasabb élmény érdekében. Ha az SBC legújabb kiadását szeretné megfizethető áron, akkor fontolja meg az Orange Pi 5-öt.

Processzor – Nyolcmagos 64 bites processzor

GPU – ARM Mali-G610

RAM memória – 16 GB

Csatlakoztatás – USB, Ethernet, HDMI

NVIDIA Jetson Nano fejlesztő

Ez egy kényelmes SBC, amellyel modern AI-munkaterheléseket lehet futtatni minimális áron és energiával. Az NVIDIA Jetson Nano fejlesztők egy csodálatos SBC a fejlesztők, tanulók és gyártók számára, mivel lehetővé teszi az AI keretrendszerek és modellek jó feldolgozási sebességű futtatását.

Ez a modern SBC nagyszerű médium, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára a modern Al keretrendszerekhez és alkalmazásokhoz való csatlakozást. A mesterséges intelligencia elsajátításától az autonóm bot megépítéséig, egy intelligens otthoni eszközig stb., a Jetson Nano minden igényt kielégít.

Ez az SBC több funkcióval is rendelkezik, mint például a 40 tűs bővítőfej, a microSD kártyanyílás, a MIPI CSI-2 kameracsatlakozók stb.

Processzor – Négymagos ARM Cortex-A57 MPCore processzor

GPU – NVIDIA Maxwell architektúra

Memória – 4 GB

Csatlakozás – Gigabit Ethernet

ELEGOO tábla

Az ELEGOO 2011 óta gondoskodik a felhasználókról azáltal, hogy a legjobb nyílt forráskódú hardvert kínálja kutatásával, fejlesztésével és a felhasználók számára történő marketinggel.

Az ELEGOO UNO R3 egyike azoknak a csodálatos termékeknek. Ennek az SBC-nek az a fő jellemzője, hogy ez az alaplap sokkal gyorsabb, mint korábban, mivel az ATMega8U2 chipet 16U2-re cserélték. Ennek eredményeként a korábbinál gyorsabb átviteli sebességet és több memóriát tapasztalhat.

Ez a mikrokontroller integrálva van az AMD CPU-val, és támogatja a Windows 10 operációs rendszert. Ezenkívül az ELEGOO R3 a legjobb programozók számára, mivel lehetővé teszi új kód feltöltését külső hardverprogramozó használata nélkül.

Processzor – ATmega328 P 16 MHz

GPU – AGP

RAM memória – 32 KB, 2 KB SRAM és 1 KB EEPROM.

Csatlakozás – Bluetooth

Raspberry Pi 4 Model B

A Raspberry Pi 4 Model B a Raspberry Pi 5 Model B előzetes kiadása. Sok különbséget fog észrevenni a kettő között. De van egy nagyon kis különbség az árban. A Raspberry Pi 4 Model B az újratervezett és új modell a Pi családban vagy sorozatban.

A Raspberry Pi 4 Model B nagy teljesítményű processzorral, gyors hálózattal, különböző RAM-opciókkal és sok más funkcióval rendelkezik. Nagyszerű befektetést eredményezhet, ha érdeklődik a tanulás, a készítés vagy az októberi nyomtatás iránt.

Azt gondolhatnánk, hogy kétszer is megemlítettük a Raspberry Pi 4 Model B-t, de észrevehet egy kis különbséget az árban és a szolgáltatások között.

Processzor – ARM Cortex-A72

GPU – Broadcom VideoCore VI

RAM memória – 8 GB

Csatlakozás – Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet

Becsomagolás

Az egylapos számítógépek napról napra drágulnak. De megéri beléjük fektetni? Igen, alacsony költségük, minimális méretük és képességeik széles skálája miatt széles körben választják az egylapos számítógépeket. Tehát kétségtelenül befektethet beléjük.

Ez a cikk kizárólag azoknak szól, akik SBC vásárlását fontolgatják kisebb feladatok elvégzéséhez vagy automatizálási projektekkel való kísérletezéshez.

Felfedezhet néhány legjobb intelligens csatlakozót is okosotthona számára.